Market Beat: Οι θεσμικοί του εξωτερικού καθορίζουν την τάση

Πέμπτη, 09 Ιανουαρίου 2014 10:18
Icon/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Η αγορά βαδίζει με σταθερά βήματα ψηλότερα και οι περισσότεροι εγχώριοι παράγοντες απορούν. Γιατί δεν μπορούν να πιστέψουν πως υπάρχουν κεφάλαια που θα επέλεγαν την τοποθέτησή τους σε ελληνικές μετοχές, όταν υπάρχουν τόσες εκκρεμότητες στο πολιτικό επίπεδο. Ήδη κάποιοι αναλυτές ειδοποιούν για πιθανή bull trap. Δηλαδή βλέπουν ένα ξαφνικό ξέσπασμα πιέσεων, που θα μπορούσε να δημιουργήσει συναισθήματα εγκλωβισμού σε εκείνους που θα αγόραζαν τις πρώτες μέρες του χρόνου και δεν θα «έπιαναν» γρήγορα το γύρισμα σε κάθοδο.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Με τέτοιες θέσεις που αποκαλύπτουν αρνητισμό έναντι της ροής των συναλλαγών, είναι δύσκολο να δούμε πολλούς εγχώριους παράγοντες να αισιοδοξούν. Ωστόσο τώρα που τα επιτόκια πέφτουν και οι δείκτες ανεβαίνουν, είναι κρίμα οι Έλληνες επενδυτές να πωλούν τις θέσεις τους. Όπως είναι άδικο να κρίνεται η δυναμική του 25άρη μόνο από τις τράπεζες, για τις οποίες το κλίμα έχει βελτιωθεί, αλλά παραμένει δρόμος με αναταράξεις ως την μέρα που η έκθεση της BlackRock θα αποτυπώσει τις ανάγκες των τραπεζών σε κεφάλαια.

Οι εξελίξεις στο εξωτερικό υπογραμμίζουν την ύπαρξη προβλημάτων στην ευρωζώνη που έχουν σχέση με τον αποπληθωρισμό και αυτό είναι σημαντικό ζήτημα για την εικόνα που θα αποκτήσουν οι διαχειριστές του δολαρίου σχετικά με τις αξίες του ευρώ. Θα παρακολουθήσουν όλοι με προσοχή την θέση της ΕΚΤ γύρω από τα πράγματα. Από την Barclays υποστηρίζουν πως δεν θα υπάρξει αλλαγή στην πολιτική της ΕΚΤ αλλά θα περιμένουν τις απαντήσεις του Ντράγκι στην συνέντευξη τύπου. Το βασικό ζήτημα για αυτή τη βδομάδα αναμένεται αύριο και αφορά στην απασχόληση τον Δεκέμβριο τις ΗΠΑ. Χθες οι επενδυτές στην Wall Street μούδιασαν όταν πληροφορήθηκαν ότι τα Macys μια γνωστή αλυσίδα λιανικής πώλησης σχεδιάζει να μειώσει τα υποκαταστήματά της και να απολύσει πάνω από 2000 υπαλλήλους.  

Η τάση σήμερα δεν αναμένεται να αλλάξει πολύ και το μέγεθος των μεταβολών θα εξαρτηθεί πάλι από τους ρυθμούς συναλλαγών που αυτή την εβδομάδα κλιμακώνονται ανοδικά. Νομίζουμε πως είναι δύσκολο να επιστρέψει το ΧΑ σε επίπεδα κάτω από την οροφή του 2013, αλλά δεν αποκλείουμε μέσα στον Ιανουάριο να υπάρξουν κινήσεις τρομοκράτησης των επενδυτών που τοποθετήθηκαν στην αρχή της χρονιάς.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με μικτά πρόσημα έκλεισε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έπειτα από τη δημοσίευση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Fed και παρά τα θετικά στοιχεία από την αγορά εργασίας. Ο Dow Jones ^DJI-0,41% κατέγραψε απώλειες 0.41% κλείνοντας στις  16,462.74 μονάδες. Ο S&P σημείωσε πτώση 0.02% στις 1,837.49 μονάδες και τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ^IXIC+0,30% κατέγραψε κέρδη 0.30% στις  4,165.611 μονάδες. Στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε στη μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, κατά 10 δισ. τις επαναγορές ομολόγων,  γεγονός που δείχνει ότι η  βελτίωση της αμερικανικής αγοράς εργασίας ώθησε του αξιωματούχους να ξεκινήσουν τον περιορισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Όσον αφορά στα στοιχεία της ADP, οι καταστάσεις μισθοδοσίας αυξήθηκαν κατά 238.000 το Δεκέμβριο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Νοέμβριο του 2012, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση κατά 200.000.

Ευρώπη

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τα στοιχεία της ανεργίας της Ευρωζώνης για το μήνα Νοέμβριο, τα οποία παρουσίασαν ελάχιστες ενδείξεις βελτίωσης της αγοράς εργασίας, με τους επενδυτές να έχουν παράλληλα στραμμένο το βλέμμα στην αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,05%, ο δείκτης FTSE 100 ^FTSE-0,50% του Λονδίνου υποχώρησε 0,50%, o DAX^GDAXI-0,09% σημείωσε πτώση 0,09%, ο CAC 40 ^FCHI-0,04% κατέγραψε απώλειες 0,04%, ενώ στο +0,74% και στο -0,17%  έκλεισαν οι περιφερειακές αγορές της Ισπανίας και της Ιταλίας και οι δείκτες ΙΒΕΧ 35 και FTSE ΜΙB, αντίστοιχα.

Οι επενδυτές στην Ευρώπη παρέμειναν επιφυλακτικοί, ενόψει της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας, αύριο. Οι προσδοκίες αυξάνονται ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να ανακοινώσει περισσότερα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, μετά από χαμηλότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό για το μήνα Δεκέμβριο.

Τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας της Ευρωζώνης τον Νοέμβριο ήταν ανάλογα των προσδοκιών, αλλά στην Ιταλία η ανεργία σημείωσε νέα υψηλά στο 12,7%.

Υπήρξαν πιο ελπιδοφόρα στοιχεία για το λιανεμπόριο, ωστόσο, με 1,4% αύξηση των πωλήσεων το Νοέμβριο - το μεγαλύτερο άλμα σε 12 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τεχνική ανάλυση

Από την πλευρά των θεμελιωδών και με βάση τη ροή των εσωτερικών ειδήσεων δεν μπορούν οι αναλυτές να δικαιολογήσουν την άνοδο του 25άρη μέσα στο έτος και έτσι, αρκετοί θα υποχρεωθούν να καταλήξουν στην τεχνική ανάλυση. Η θέση μας είναι πως μια ζώνη που θα απασχολήσει τους αναλυτές και τους επενδυτές στο άμεσο μέλλον είναι λίγες μόλις μονάδες πάνω από το κλείσιμο του FTSE χθες.

Εξηγούμαστε. Με βάση την στατιστική ανάλυση ο 25άρης θα επιστρέψει σε επίπεδα τιμών που αντιστοιχούν στις συνεδριάσεις που έγιναν από τις 8 Αυγούστου του 2011 ως τις 30 εκείνου του μήνα.

Αναφέρουμε χονδρικά  ότι στις 8/8/2011 ο δείκτης έκλεισε στις 432 μονάδες πέφτοντας από το υψηλό ημέρας στις 462,65 μονάδες και στις 30/8 έκλεισε στις 406,78 με υψηλό ημέρας τις 448,92 μονάδες. Η ζώνη από τις 430 ως τις 460 μονάδες είναι αυτή που περιμένουμε να βασανίσει τον δείκτη των παραγώγων αν φορέσουμε το καπέλο της αισιοδοξίας. Αλλά τα μηνύματα από τον Αύγουστο του 2011 δεν αποκλείουν δυνατές αναταράξεις μέσα στην εξέλιξη των οποίων αρκετές φορές οι κεφαλαιοποιήσεις θα πληγωθούν. Αυτό είναι που κρατά σε επιφύλαξη τους traders αυτές τις μέρες των εντυπωσιακών επιδόσεων στο ΧΑ.

Στο Χ.Α.

Ισχυρό ράλι σε νέα υψηλά 30 μηνών, με αυξημένο τζίρο, εντυπωσιακό αγοραστικό ενδιαφέρον ειδικά στα blue chips, σημειώθηκε χθες στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να «χτυπά» και τις 1.280 μονάδες, την στιγμή που τα ξένα μέσα φαίνεται να αρχίζουν να αλλάζουν στάση και να γυρνούν σε θετικά τα σχόλιά τους, μετά και την υποχώρηση των ελληνικών spreads σε χαμηλά 2,5 ετών.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε από την αρχή της συνεδρίασης ανοδικά και έκλεισε στις 1.279,41 μονάδες με ισχυρότατα κέρδη +3,34%, ενώ ο τζίρος εμφανίστηκε ιδιαίτερα αυξημένος και διαμορφώθηκε στα 149,59 εκατ. ευρώ, υπογραμμίζοντας το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον στην αγορά, σε αντίθεση με τους υποτονικούς ρυθμούς των προηγούμενων ημερών, και ο όγκος άγγιξε τα 61 εκατ. τεμάχια.

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε 3,31%, ο δείκτης FTSE Large Cap σημείωσε άνοδο 3,29% και ο δείκτης FTSE Mid Cap κατέγραψε κέρδη 1,46%.

Θετική ήταν η εικόνα στα warrants αλλά και στις μετοχές των τραπεζών, με την μετοχή της Εθνικής να κλείνει με άνοδο 3,73%, την Alpha Bank ΑΛΦΑ+3,89% να σημειώνει κέρδη 3,89%, την Πειραιώς να ενισχύεται 3,11%, ενώ η Eurobank υποχώρησε 2,46%.

Εντυπωσιακή ήταν η εικόνα του δείκτη FTSE Large Cap, με όλες τις μετοχές να κλείνουν σε θετικό έδαφος, εκτός της Τέρνα Ενεργειακής η οποία υποχώρησε 2,54% και της ΔΕΗ ΔΕΗ-0,87% η οποία έκλεισε με απώλειες 0,87%.

Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι Eurobank Properties ΕΥΠΡΟ+12,55%+12,55%, Τιτάν +8,59%, ΟΤΕ ΟΤΕ+7,55% +7,55%, MIG +5,21%, EXAE +3,53%, ΓΕΚ-Τέρνα +3,34%, Jumbo +3,55%, Intralot ΙΝΛΟΤ+3,45% +3,45%, Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ+3,93% +3,93% και Μότορ Οιλ ΜΟΗ+3,03% +3,03%.

Το Χ.Α, μετά από έναν δύσκολο Δεκέμβριο, φαίνεται να έχει αποκτήσει ταχύτητα και νεύρο, με την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ, η οποία αν και συγκέντρωσε αρκετά ειρωνικά σχόλια από το εξωτερικό, να αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη για τη χώρα μας,

Σήμερα

Οι μετοχές της Ασίας αμφιταλαντευόταν σήμερα μετά από μια μη ικανοποιητική επίδοση στη Wall Street στη διάρκεια της νύχτας και πριν από μια βασική ανακοίνωση για τις  θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, ενώ το δολάριο βρισκόταν κοντά σε ένα υψηλό επτά εβδομάδων έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων. Η αντίδραση της αγοράς ήταν υποτονική στην επιβράδυνση του ετήσιου πληθωρισμού το Δεκέμβριο με βάση την εξέλιξη των τιμών καταναλωτή της Κίνας, επιβραδύνθηκε περισσότερο από ό, τι ανέμενε η αγορά, στο 2,5%, όταν τον προηγούμενο μήνα ήταν 3%.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε κατά -0,2% μετά από το σπάσιμο την Τετάρτη μιας πενθήμερης αλυσίδας ηττών.

Παρά την υποχώρηση του γιεν, ο Nikkei της Ιαπωνίας έπεσε -1,7%, δίνοντας κάποια από τα κέρδη της αναπήδησης στην προηγούμενη συνεδρία κατά +1,9%, αφού έχει χάσει σχεδόν 3% κατά τις δύο πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης το 2014.

Το βράδυ στις  ΗΠΑ, ο δείκτης Standard & Poor 500 τελείωσε σχεδόν αμετάβλητος, ενώ ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε 0,4%. Το δολάριο έναντι ενός καλαθιού βασικών νομισμάτων ενισχύθηκε 0,1% στο 81,103 που δεν απέχει πολύ από το υψηλό επτά εβδομάδων την Τετάρτη στο 81,166. Από έγκυρες πηγές έγινε γνωστό πως οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα προσέφεραν τον Δεκέμβριο 238.000 θέσεις εργασίας που είναι η μεγαλύτερη αύξηση σε 13 μήνες.

Τα ενθαρρυντικά στοιχεία, δύο ημέρες πριν από την έκθεση για τις  μισθοδοσίες εκτός αγροτικού τομέα, οδήγησαν επίσης τις βραχυπρόθεσμες αποδόσεις και τα επιτόκια της αγοράς υψηλότερα. Σύμφωνα με την CME FedWatch , στα futures για τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια των ΗΠΑ οι traders σιωπηλά έχουν  ήδη εκχωρήσει τώρα ένα 60% πιθανότητα για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της Fed από τον Απρίλιο του 2015.

Στις ΗΠΑ η έκθεση θέσεων εργασίας της Παρασκευής, θα δείχνει πως η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχει καλύτερες προοπτικές και επομένως θα ανεβάσουν ψηλά το επενδυτικό ερώτημα για το πόσο γρήγορα η Federal Reserve θα περιορίσει τα QE. Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει πως προστέθηκαν 196.000 θέσεις εργασίας στην αμερικανική οικονομία τον Δεκέμβριο.

Το δολάριο ήταν σταθερό στα 104,89 γεν, έχοντας αυξηθεί σε επίπεδα που αντιστοιχούν στο υψηλό μιας εβδομάδας στα 105,135 γεν στην προηγούμενη συνεδρίαση. Έναντι του ευρώ, σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στα 1,35775 δολάρια , έχοντας κερδίσει 0,3%, την Τετάρτη. Το σημαντικό γεγονός την Πέμπτη είναι η συνάντηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας . Οι αναλυτές αμφιβάλλουν ότι θα κάνει περισσότερα από το να υπενθυμίσει την ετοιμότητά της να δράσει όταν χρειάζεται, παρά την έκπληξη που προκαλεί η πτώση του πληθωρισμού της ευρωζώνης.

Στα εμπορεύματα, ο χρυσός ήταν στα 1.227,05 ανά ουγγιά, κάνοντας μια παύση μετά την πτώση δύο ημερών στη σειρά ενώ την Τετάρτη βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα εβδομάδας.

Τα futures αργού στις ΗΠΑ κέρδισαν 0,4% και έκλεισαν στα 92,67 δολάρια το βαρέλι, ανακάμπτοντας από τα χαμηλότερα επίπεδα σε βάθος πέντε εβδομάδων που σημειώθηκαν χθες βράδυ μετά την πληροφορία για μεγάλη συσσώρευση αποθεμάτων στο σημείο παράδοσης για τις ΗΠΑ.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Από τις αναφορές στο διαδίκτυο ξεχώρισε η θέση του κ Μάνθου της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

«Η απελευθέρωση του Δείκτη από τα "δεσμά" των  1235 μονάδων, ειδικότερα εάν επιβεβαιωθεί στις επόμενες συνεδριάσεις διατηρώντας τον  πάνω από τις 1220 μονάδες και αυξάνοντας το τζίρο συναλλαγών, θα βάλει ως πρωτεύοντα ανοδικό στόχο τις 1280 μονάδες και ως δευτερεύοντα την ισχυρή μεσομακροπρόθεσμη αντίσταση των 1315 μονάδων, δίνοντας έτσι συνέχεια στο κυματισμό, που μόλις ξεκίνησε μετά τη διαφυγή από το μεγάλο πλαγιοσταθεροποιητικό σχηματισμό των 120 περίπου μονάδων μεταξύ των 1100 και των 1220 μονάδων, όπου έπαιρνε τιμές ο Γενικός Δείκτης από τα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου.
 
Έντονη διαγραμματική ανησυχία θα προκληθεί μόνο με την πραγματοποίηση μιας  γρήγορης πτωτικής καταστρατήγησης  του ψυχολογικού επιπέδου των 1200 μονάδων, καθώς θα μας δημιουργούσε την υποψία πρόκλησης ενός  επικίνδυνου "Bull trap" στην περιοχή των 1250 μονάδων.
 
Σε επίπεδα τιμών Αυγούστου του 2011 εισέρχεται ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Πιθανή επιβεβαιωμένη (δύο- τρεις μέρες φίλτρο) διάτρηση των 416 μονάδων θα ανοίξει το δρόμο για πολύ πιο υψηλότερα επίπεδα βάζονταςως αρχικό στόχο τις 450 μονάδες. Άξιο αναφοράς είναι  και το διαγραμματικό στοιχείο της μη υπαρκτής ισχυρής  αντίστασης μεταξύ των 416 με 500 μονάδων, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι εξαϋλώθηκε κατά την έντονη πτωτική κίνηση της περιόδου Ιουλίου – Αυγούστου του 2011».

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Δεκέμβριος, οι λεπτομέρειες της τελευταίας συνάντησης της FOMC:

Η αυξημένη εμπιστοσύνη στην προοπτική της οικονομίας οδήγησε στη σταδιακή μείωση του QE
 
Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της FOMC του Δεκεμβρίου ήταν σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις προσδοκίες μας. Τα πρακτικά αναφέρουν ότι ο κύριος λόγος που η επιτροπή επέλεξε να χαμηλώσει το ρυθμό των αγορών περιουσιακών στοιχείων της Fed (ομόλογα και MBS) οφειλόταν στην αύξηση της εμπιστοσύνης των συμμετεχόντων για τις οικονομικές προοπτικές. Οι περισσότεροι θεώρησαν ότι η απόφαση για το tapering έχει μειώσει τους καθοδικούς κινδύνους για την ανάπτυξη. Οι παράγοντες αυτοί, καθώς και η ισχυρότερη κατανάλωση και τα καλύτερα στοιχεία για την αγορά εργασίας , τους οδήγησαν να πιστέψουν πως η ανάπτυξη θα πρέπει να διατηρηθεί. Τα πρακτικά αναφέρουν επίσης ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες ευνοούν τη θέση  ότι η περαιτέρω μείωση του ρυθμού των αγορών ομολόγων πρέπει να διενεργείται με «μετρημένα βήματα», η οποία είναι σύμφωνη με την αρχική μας πρόβλεψη ότι η επιτροπή θα μειώσει τον ρυθμό των αγορών κατά 10 δισ. δολάρια σε κάθε συνεδρίαση της FOMC από τον Ιανουάριο ως και τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους. Αναμένουμε ότι η επιτροπή θα αποφασίσει την τελική κατά 15 δισ. δολάρια μείωση στη σύνοδο του Οκτωβρίου για να ολοκληρώσει τον μηδενισμό του προγράμματος. Τα πρακτικά δείχνουν ότι αυτή η πορεία θα είναι τελικά εξαρτώμενη από τα δεδομένα.

Αλλού, τα πρακτικά υπογραμμίζουν τη συζήτηση γύρω από την από τα πριν  καθοδήγηση των αγοραίων από τη Fed. Η δική μας ερμηνεία της συζήτησης είναι ότι η επιτροπή έκρινε ότι η διατήρηση της ευελιξίας στην εκτίμηση γύρω από τις τάσεις πληθωρισμού και ανεργίας, ήταν προτιμότερη από το να δεσμευτούν  μειώνοντας το όριο ποσοστού ανεργίας στο 6,0%, από την αρχική δέσμευση να επιτευχθεί το όριο του 6,5 % στο ποσοστό ανεργίας. Οι συμμετέχοντες που δεν ευνοούν τη μείωση του ορίου ποσοστό ανεργίας ανησυχούν ότι κάτι τέτοιο θα έθετε πάρα πολύ μεγάλη βαρύτητα στο ποσοστό ανεργίας και , αντ 'αυτού , αυτοί οι συμμετέχοντες ευνόησαν τη λήψη μιας πιο ισορροπημένης προσέγγισης.

Τα πρακτικά αναφέρουν επίσης ότι το προσωπικό της Fed πραγματοποίησε μια έρευνα της FOMC για τις απόψεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα και το κόστος των αγορών περιουσιακών στοιχείων κατά τη διάρκεια της περιόδου των επεμβάσεων της. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες είδαν ότι τα οφέλη από τις αγορές ομολόγων, εξακολουθούν να υπερκαλύπτουν τα έξοδα κατά την παρούσα στιγμή , αν και οι συμμετέχοντες έδειξαν ανησυχία ότι οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα είναι ικανής διάστασης. Δεν βλέπουμε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ως ο πρωταρχικό παράγοντα πίσω από την απόφαση της επιτροπής τον Δεκέμβριο.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

  • Την πολιτική της όσον αφορά στον σχεδιασμό και την εφαρμογή των προγραμμάτων οικονομικής στήριξης προς τις χώρες του μνημονίου υπερασπίζεται η Κομισιόν, όπως προκύπτει από την απάντησή της προς την επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου που έχει συσταθεί για τον ρόλο της τρόικας. Στη 16σελιδη απάντησή της η Κομισιόν υποστηρίζει ότι τα εν λόγω προγράμματα έχουν ήδη πετύχει σημαντικά αποτελέσματα, καθώς απεφεύχθη η άτακτη χρεοκοπία και περιορίστηκαν οι αρνητικές οικονομικές, χρηματοπιστωτικές και κοινωνικές επιπτώσεις, όπως και η διάδοση της κρίσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει ότι για την Ελλάδα η πρόσβαση στις αγορές για την κάλυψη των δανειακών αναγκών θα επιτευχθεί μερικώς από το 2015.
  • Πτώση παρουσίασαν τα μέσα σταθμισμένα επιτόκια του συνόλου των νέων καταθέσεων και δανείων τον Νοέμβριο του 2013, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ+1,61% (ΤτΕ). Το επιτοκιακό περιθώριο παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο στις 3,69 εκατοστιαίες μονάδες. Όσον αφορά στις καταθέσεις, τα μέσα επιτόκια των καταθέσεων μιας ημέρας από νοικοκυριά και από επιχειρήσεις παρέμειναν αμετάβλητα τον Νοέμβριο στο 0,39% και 0,41%, αντίστοιχα. Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος παρουσίασε περαιτέρω πτώση κατά 14 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,83%, ενώ το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων μειώθηκε κατά 9 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,81%.
  • Συνολικά 603.280 Warrants επί μετοχών έκδοσης της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ+3,11% και κατοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ασκήθηκαν, μετά το διακανονισμό των εντολών άσκησης Warrants. Τα ασκηθέντα Warrants αντιστοιχούν σε 2.700.125 κοινές μετοχές, δηλ. το 0,053% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου, με αντίστοιχη αύξηση των εν κυκλοφορία μετοχών (free float). Το αναλογούν ποσό το οποίο καταβλήθηκε από τους ασκήσαντες τα Warrants προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ανέρχεται σε 4.682.016,74 ευρώ. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς, συνεπεία των ανωτέρω, τα εκδοθέντα Warrants τα οποία παραμένουν σε ισχύ ανέρχονται πλέον σε 848.591.850, ενώ οι μετοχές της τράπεζας επί των οποίων σύρονται και τις οποίες κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ανέρχονται σε 4.106.340.039 όπως αναλύεται στον πίνακα.
  • «Παγώνει» προσωρινά η υπογραφή της σύμβασης πώλησης και μίσθωσης των 28 ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου, έπειτα, όπως αναφέρει το ΤΑΙΠΕΔ, κοινοποίησης της απόφασης αυτής από το αρμόδιο τριμελές κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Το ΤΑΙΠΕΔ, όπως ενημερώνει,  θα ασκήσει αίτηση ανάκλησης κατά της εν λόγω πράξης, εντός της νόμιμης προθεσμίας. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία ύψους 261,31 εκατ. ευρώ αφορά την πώληση και λειτουργική μίσθωση των εν λόγω κτηρίων από το Ελληνικό Δημόσιο για τα επόμενα είκοσι χρόνια. Πλειοδότριες του διαγωνισμού έχουν ανακηρυχθεί η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ και η Eurobank Properties ΕΥΠΡΟ+12,55% ΑΕΕΑΠ. Στα 28 ακινήτα περιλαμβάνονται κτήρια που στεγάζουν μεταξύ άλλων υπουργεία, εφορίες και υπηρεσίες δημόσιας τάξης.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

  • Σύμφωνα με νέα έρευνα της Spectrem Group, οι αμερικανοί μεγαλοεπενδυτές αναμένεται να επενδύσουν φέτος στην Ευρώπη περισσότερο από ό, τι σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή στον κόσμο. Η έρευνα, όπου ερωτήθηκαν επενδυτές με  1 εκατομμύριο δολάρια ή περισσότερο κεφάλαια για επενδύσεις , διαπίστωσε ότι οι εκατομμυριούχοι είναι γενικά επιφυλακτικοί στο να επενδύσουν εκτός των ΗΠΑ, καθώς το 58% δήλωσε ότι δεν είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν στο εξωτερικό αυτό το έτος. Αλλά από εκείνους που στρέφονται στο εξωτερικό , το μεγαλύτερο ποσοστό στοιχηματίζει σε μια ανάκαμψη στην Ευρώπη και την αποφυγή των αναδυόμενων αγορών . Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 20% των αμερικανών πολυεκατομμυριούχων σχεδιάζει για να επενδύσει στην Ευρώπη το 2014 .
  • Σε νέο ιστορικό ρεκόρ ανήλθε το ποσοστό ανεργίας στην Ιταλία τον Νοέμβριο, ενώ σε ιστορικά υψηλά επίπεδα σκαρφάλωσε και η ανεργία στους νέους, ξεπερνώντας το 41%. Η εθνική στατιστική υπηρεσία της Ιταλίας, ISTAT, ανακοίνωσε πως το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε στο 12,7% από 12,5% που ήταν τον Οκτώβριο, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τότε που άρχισαν να καταγράφονται τα εν λόγω στοιχεία, το 1977. Οι αναλυτές που ρωτήθηκαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν πως το ποσοστό της ανεργίας θα παρέμενε αμετάβλητο στο 12,5%.
  • Σε μείωση της έκθεσής της σε επικίνδυνες επενδύσεις σταθερού εισοδήματος προχωρά η Credit Suisse, ευθυγραμμιζόμενη με τους αυστηρότερες κανόνες που θέτουν οι αρχές ελέγχου του χρηματοπιστωτικού συστήματος διεθνώς. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωσή του, ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος θα μειώσει τις ριψοκίνδυνες επενδύσεις του κατά 58% έως τα τέλη του 2015. Αυτή τη στιγμή, η αξία τέτοιου είδους επενδύσεων που έχει πραγματοποιήσει ανέρχεται στα 24 δισ. ελβετικά φράγκα (περίπου 19,4 δισ. ευρώ). Επίσης, η Credit Suisse θα φροντίσει να μειώσει τα επίπεδα μόχλευσης κατά 76% - αρκετά υψηλότερα από το 52% που είχε αρχικά ανακοινώσει.
  • Ανένδοτος εμφανίσθηκε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις εκκλήσεις του αμερικανού ομολόγου του Τζακ Λου, να μειώσει την εξάρτηση της γερμανικής οικονομίας από τις εξαγωγές και τα εμπορικά πλεονάσματα και να υιοθετήσει μια πιο «ενεργή» πολιτική για την τόνωση της εσωτερικής ζήτησης και των επενδύσεων εντός της χώρας. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψε εκ νέου σήμερα, μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζακ Λου, τις εκκλήσεις της Ουάσινγκτον προς το Βερολίνο να μειώσει την εξάρτηση της γερμανικής οικονομίας από τις εξαγωγές και τα εμπορικά πλεονάσματα και να υιοθετήσει μια πιο «ενεργή» πολιτική για την τόνωση της εσωτερικής ζήτησης και των επενδύσεων εντός της ιδίας.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα