Ισχυρό ράλι σε νέα υψηλά 30 μηνών, με αυξημένο τζίρο, εντυπωσιακό αγοραστικό ενδιαφέρον ειδικά στα blue chips, σημείωθηκε σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να «χτυπά» και τις 1.280 μονάδες, την στιγμή που τα ξένα μέσα φαίνεται να αρχίζουν να αλλάζουν στάση και να γυρνούν σε θετικά τα σχόλιά τους, μετά και την υποχώρηση των ελληνικών spreads σε χαμηλά 2,5 ετών.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε από την αρχή της συνεδρίασης ανοδικά και έκλεισε στις 1.279,41 μονάδες με ισχυρότατα κέρδη +3,34%, ενώ ο τζίρος εμφανίστηκε ιδιαίτερα αυξημένος και διαμορφώθηκε στα 149,59 εκατ. ευρώ, υπογραμμίζοντας το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον στην αγορά, σε αντίθεση με τους υποτονικουύς ρυθμούς των προηγούμενων ημερών, και ο όγκος άγγιξε τα 61 εκατ. τεμάχια.
Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε 3,31%, ο δείκτης FTSE Large Cap σημείωσε άνοδο 3,29% και ο δείκτης FTSE Mid Cap κατέγραψε κέρδη 1,46%.
Θετική ήταν η εικόνα στα warrants αλλά και στις μετοχές των τραπεζών, με την μετοχή της Εθνικής να κλείνει με άνοδο 3,73%, την Alpha Bank να σημειώνει κέρδη 3,89%, την Πειραιώς να ενισχύεται 3,11%, ενώ η Eurobank υποχώρησε 2,46%.
Εντυπωσιακή ήταν η εικόνα του δείκτη FTSE Large Cap, με όλες τις μετοχές να κλείνουν σε θετικό έδαφος, εκτός της Τέρνα Ενεργειακής η οποία υποχώρησε 2,54% και της ΔΕΗ η οποία έκλεισε με απώλειες 0,87%.
Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι Eurobank Properties +12,55%, Τιτάν +8,59%, ΟΤΕ +7,55%, MIG +5,21%, EXAE +3,53%, ΓΕΚ-Τέρνα +3,34%, Jumbo +3,55%, Intralot +3,45%, Ελλάκτωρ +3,93% και Μότορ Οιλ +3,03%.
Το Χ.Α, μετά από έναν δύσκολο Δεκέμβριο, φαίνεται να έχει αποκτήσει ταχύτητα και νεύρο, με την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ, η οποία αν και συγκέντρωσε αρκετά ειρωνικά σχόλια από το εξωτερικό, να αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη για τη χώρα μας,
Το αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης είναι τα ανανεομένα σενάρια για περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους - με τις αντιδράσεις των Γερμανών να μην λείπουν φυσικά, και τις προσδοκίες για επιστροφη της Ελλάδας στις αγορές πριν τις ευρωεκλογές.
Σε σημερινό άρθρο των Financial Times, για παράδειγμα διαβάζουμε τις εκτιμήσεις της βρετανικής εφημερίδας για έξοδο της Πορτογαλίας και της Ελλάδας στις αγορές σύντομα, ενώ από χθες στα ξένα πρακτορεία διαβάζουμε για την εντυπωσιακή υποχώρηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων του Νότου και ειδικά της Ελλάδας, οι οποίες έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του 2010.
Όπως αναφέραμε και νωρίτερα σε αυτή τη στήλη, αν και εφόσον διατηρηθεί η ανοδική τάση, σε συνδυασμό με την συνέχιση της ενίσχυσης του τζίρου, τότε, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, η επόμενη στάση είναι οι 1.300 με 1.320 μονάδες.