Η στήλη κατασκευάστηκε με στόχο να εκφράζεται μέσα από αυτή μια άποψη που θα την στηρίζει η μελέτη και η παρατήρηση και όχι οι «πληροφορίες» και φυσικά είναι σαφής η βάση των απόψεων μας. Ακόμα σαφέστερη θέλουμε να είναι η επιχειρηματολογία για κάθε εκτίμηση που παρουσιάζουμε καθώς τα στοιχεία που αναφέρουμε είναι εύκολο να διασταυρωθούν με χρήση των μέσων που παρέχει το site. Η στατιστική ανάλυση, όταν συνδυάζεται με την εξέλιξη της ροής των ειδήσεων σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, μπορεί να δώσει συμπεράσματα με αρκετή πιθανότητα επιβεβαίωσης σε επίπεδο προβλέψεων. Αλλά οι άνθρωποι σφάλλουν και δεν υπάρχει περίπτωση να θεωρήσουμε πως είναι εύκολο να γλυτώσουμε από το ξεγέλασμα της αγοράς προς οποιονδήποτε προσπαθεί να την προβλέψει.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Δεν ήταν τυχαίο πως χθες η τιμή κλεισίματος του 25άρη ήταν ανάμεσα στις τιμές που επιλέξαμε να παρουσιάσουμε στο κομμάτι της τεχνικής ανάλυσης του προηγούμενου σχολίου. Προσπαθούσαμε να εμφανίσουμε τα δεδομένα που ενίσχυαν τη θέση μας για την ύπαρξη ασθενούς στήριξης στη ζώνη μεταξύ των 371 – 373 μονάδων. Η θέση μας για τη στήριξη στις 372 μονάδες προκύπτει από την παρατήρηση της συνεδρίασης στις 15 Οκτωβρίου στις 17/10 αλλά και στις 13 Νοεμβρίου, όπως και στις 15 Νοεμβρίου που πάλι ελάχιστο ημέρας ήταν οι 372,47 μονάδες με κλείσιμο στις 376,34. Και στις δύο περιπτώσεις ακολούθησαν ανοδικές συνεδριάσεις την επόμενη μέρα.
Υπάρχουν συνεπώς στατιστικά δεδομένα που δείχνουν πως τα επίπεδα των 372 μονάδων λειτούργησαν ως ασθενούς ισχύος στήριξη τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και σήμερα ίσως με το διεθνές κλίμα ανοδικό να δούμε και το ΧΑ να συντονίζεται. Αλλά με βάση την εικόνα των συναλλαγών τον Δεκέμβριο και όλη τη χρονιά θεωρούμε πιθανότερη την πτώση ως εξέλιξη της τρέχουσας διόρθωσης, μετά από την τρίτη μέσα σε ένα χρόνο και αποτυχημένη πάλι, προσπάθεια υπέρβασης των 400 μονάδων, με ισχύ και διάρκεια, από τον 25άρη. Μπορεί τον Μάιο για μιάμιση συνεδρίαση τα κλεισίματα να έγιναν πάνω από τις 400 μονάδες τον Οκτώβριο ωστόσο, η κορύφωση έγινε μια ανάσα κάτω από τις 400 (399,92 για τη ακρίβεια) και τον Δεκέμβριο να είδαμε κλείσιμο στις 404,33 αλλά, όλες τις φορές οι ρευστοποιήσεις τον οδηγούσαν γρήγορα σε τιμές με το 3 στη θέση των εκατοντάδων.
Στατιστικά τριπλή αποτυχία είναι ικανή συνθήκη για πτώση (απώλειες πάνω από 12% και ως 22%) όχι για διόρθωση (απώλειες από την κορυφή ως 10% ως 12%).
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
Ευρώπη
Οι ευρωπαϊκές αγορές σημείωσαν ράλι χθες, βάζοντας τέλος στο τετραήμερο πτωτικό σερί, καθώς τα οικονομικά στοιχεία από την Ευρωζώνη τράβηξαν την προσοχή των επενδυτών μακριά από την προσεχή απόφαση της Fed γύρω από την μείωση ή όχι των μέτρων τόνωσης, στη διήμερη συνεδρίαση που ξεκινά σήμερα.
Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε 1,22% υψηλότερα, ο δείκτης FTSE 100 +1,28% του Λονδίνου σημείωσε άνοδο 1,28%, ο DAX +1,74% κατέγραψε κέρδη 1,74%, ο CAC 40 +1,48% έκλεισε 1,48% υψηλότερα, ενώ στο +1,69% και στο +2,34% έκλεισαν ο ΙΒΕΧ 35 και ο FTSE MIB, αντίστοιχα.
Ο σύνθετος δείκτης PMI της Markit έδειξε ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο κινήθηκε πάνω από τις προσδοκίες της αγοράς . Συγκεκριμένα, αυξήθηκε στο 52,1 έναντι 51,9 για το μήνα Νοέμβριο. Τα στοιχεία για τη Γερμανία παρουσίασαν ελαφρά πτώση, αλλά συνέχισαν να δείχνουν επέκταση τον Δεκέμβριο, αφού ο σύνθετος PMI μειώθηκε στο 55,2 έναντι 55,4 το Νοέμβριο .
Στη Γαλλία όμως, ο σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε σε χαμηλό επτά μηνών και στο 47,0 το Δεκέμβριο , κάτω από το επίπεδο του Νοεμβρίου που είχε διαμορφωθεί στο 48.0.
ΗΠΑ
Με άνοδο έκλεισε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έπειτα από τα ενθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία από την Ευρώπη και τα τελευταία στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα και τη βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ.
Ωστόσο οι επενδυτές προετοιμάζονται για την κρίσιμη τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed για το 2013, η οποία ολοκληρώνεται την Τετάρτη.
Ο Dow Jones ^DJI+0,82% έκλεισε με άνοδο 0,82% στις 15,884,95 μονάδες. Αξιοσημείωτη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της International Business Machines Corp και η Cisco Inc, στον αντίποδα βρέθηκαν οι Procter & Gamble Co/ και η Merck & Co Inc
Ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,63% στις 1,786.55 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ^IXIC+0,71% κατέγραψε κέρδη 0,71% στις 4,029.518 μονάδες.
Ο δείκτης επιχειρηματικών συνθηκών Empire State διαμορφώθηκε στο 1 από -2,2 το Νοέμβριο, χαμηλότερα ωστόσο, από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για ένα επίπεδο κοντά στο 5.
Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ αναθεώρησε ανοδικά τα στοιχεία για την πορεία της παραγωγικότητας στο τρίτο τρίμηνο, η οποία σημείωσε αύξηση της τάξης του 3% ετησίως, στον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων ετών.
Τεχνική ανάλυση
Θεωρούμε ότι έχει κριθεί το μέλλον των μετοχών του ταμπλό για αρκετούς μήνες, από τώρα και ως την άνοιξη τουλάχιστον. Αυτό είναι καθοδικό και για να στηρίξουμε αυτή την απαισιόδοξη προσέγγιση χρησιμοποιήσαμε την σχέση της τιμής του 25άρη ή καλύτερα της πορείας της στα ακόλουθα στατιστικά μεγέθη, τον ΚΜΟ30 ημερών και τον ΚΜΟ50.
Εύκολα βρίσκονται τα διαγράμματα της ηλεκτρονικής έκδοσης της Ν. Η χρήση τους γίνεται διότι είναι εργαλεία που τα μηνύματά τους αργούν να εκπεμφθούν και αποτελούν επιβεβαίωση της αποκρυστάλλωσης μιας τάσης. Δεν είναι πρόδρομοι δείκτες που μπορεί να εξαπατήσουν. Η τιμή του 30άρη προκύπτει σαν μέσος όρος της τιμής του τελευταίου κλεισίματος (που ορίζει την πορεία του 25άρη σε ένα διάγραμμά του) και των 29 προηγούμενων κλεισιμάτων δηλαδή παίρνει υπόψη τα τελευταία 30 κλεισίματα. Ο δε ΚΜΟ50 αντίστοιχα κουβαλάει τα τελευταία 50 κλεισίματα και είναι πιο «αργός».
Σε μια άνοδο διαρκείας η κλίση του διαγράμματος του 25άρη είναι ανοδική για εβδομάδες και έτσι αποκτούν ανοδική κλίση και οι ΚΜΟ30 και ΚΜΟ50. Αυτό που έχει σημασία και αποτελεί καλό κριτήριο, όπως φαίνεται με απλή παρατήρηση του διαγράμματος του 25άρη με παράλληλη προβολή των διαγραμμάτων των δύο ΚΜΟ, είναι ότι στην φάση της εξέλιξης της ανόδου και αφού αυτή αποκτήσει χαρακτηριστικά σταθερότητας, ο ΚΜΟ30 είναι πάνω από τον ΚΜΟ50. Άρα όταν ο ΚΜΟ30 τέμνει τον ΚΜΟ50 από κάτω προς τα πάνω έχουμε σήμα ότι η άνοδος αποκτά σταθερότητα και άρα διάρκεια μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα της τάξεως των έξη εβδομάδων το πολύ, περίπου ενός διμήνου.
Αντίθετα, όταν ο ΚΜΟ30 τέμνει τον ΚΜΟ50 από πάνω προς τα κάτω, τότε έχουμε την επιβεβαίωση της καθοδικής ορμής του 25άρη που αποκτά μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα. Όταν λοιπόν ο ΚΜΟ30 περνά κάτω από τον «αργότερο» ΚΜΟ50 μια διόρθωση με περιορισμένο αριθμό συνεδριάσεων μετατρέπεται σε πτώση πολλών εβδομάδων.
Στο Χ.Α.
Η αγορά της Αθήνας δεν έχει πολλά χρονικά περιθώρια να διατηρήσει την καθοδική δυναμική που αναπτύχθηκε πρόσφατα, από την άποψη των αρχών της στατιστικής ανάλυσης. Διότι για τα εργαλεία της στήλης ο 25άρης έχει περάσει εδώ και δυο συνεδριάσεις σε κλεισίματα κάτω από τον ΚΜΟ 30 ημερών και αυτή τη φορά η καμπύλη του κινητού μέσου κάμπτεται αποκτώντας οριακά καθοδική κλίση. Αν όμως υπάρχει συνέχεια στις καθοδικές συνεδριάσεις η διόρθωση από τα υψηλά του Δεκεμβρίου θα μεταμορφωθεί σε πτώση που θα προκαλέσει βουτιά πάνω από -10% στους βασικούς δείκτες. Συνεπώς χωρίς διακοπή του κλίματος άμεσα οι πιέσεις αντί να εξαντλούνται θα ενισχύονται.
Το ερώτημα είναι αν υπάρχουν λόγοι που θα υποστηρίξουν την επιστροφή της διάθεσης για ανάληψη κινδύνων με τοποθετήσεις σε μετοχές του ΧΑ. Αυτό που ίσως συμβάλλει είναι το road show στις ΗΠΑ και μια είδηση πως υπήρξε συμφωνία σε κρίσιμα ζητήματα που έχουν προκύψει στην διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα. Επίσης θα επηρεαστούν οι επενδυτές και από την κατεύθυνση που θα δώσουν οι θεσμικοί στους βασικούς δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων του πλανήτη. Οι ξένες αγορές αφού κινήθηκαν υποχώρησαν αρκετές μέρες την πρώτη μέρα της εβδομάδας εμφάνισαν τη διάθεση να αντιδράσουν σε καλά νέα σαν να είναι θετικά για τις τιμές των μετοχών. Διότι πρέπει να υπενθυμίσουμε πως στην προηγούμενη φάση κάθε θετική είδηση, από τις πολιτικές εξελίξεις ως τα μακροοικονομικά όταν ήταν θετική και έδειχνε βελτίωση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ ήταν αιτία ρευστοποιήσεων στις αγορές μετοχών. Γιατί έφερναν κοντά τη μέρα που η Fed θα άρχιζε τη σταδιακή μείωση του προγράμματος παροχής φθηνής ρευστότητας με την αγορά ομολόγων κάθε μήνα από τη δευτερογενή αγορά ύψους 85 δις δολαρίων.
Η τελευταία πτώση στα μεγάλα χρηματιστήρια ήταν αποτέλεσμα της επιστροφής των ανησυχιών πως η τελευταία για το 2013 συνάντηση της FOMC ίσως αποφάσιζε το tapering τώρα. Αλλά τελικά φάνηκε πως όλοι κατάλαβαν πως ήταν αδύνατο να αποφασίσουν μέσα στα Χριστούγεννα με τον Μπερνάνκε στην πόρτα εξόδου κάτι τόσο σημαντικό για τις αγορές.
Σήμερα
(Reuters) Οι ασιατικές αγορές μετοχών ήταν ως επί το πλείστον ψηλότερα σήμερα με τους επενδυτές ενθουσιασμένους από την αύξηση της παραγωγής στην μεταποίηση των ΗΠΑ μια μόλις μέρα πριν να ανακαλύψουν τη μοίρα του προγράμματος νομισματικής τόνωσης των ΗΠΑ, κάτι που είναι πράγματι μια πολύ κοντινή απόφαση. Η Federal Reserve συνεδριάζει σήμερα και την Τετάρτη για να συζητήσουν το tapering σε 85 δισεκατομμύρια δολάρια για μηνιαία αγορά ομολόγων και οι γνώμες επιστρέφουν στη θέση ότι αυτό θα γίνει στη σύνοδο του Μαρτίου.
Η διάθεση επιστροφής στις αγορές αποτυπώθηκε στην μεταβολή του δείκτη MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας, που ενισχυόταν +0,40% αλλά αντιμετωπίζει την αντίσταση του ΚΜΟ200 ημερών μετά την εγγραφή χαμηλού τριών μηνών χθες. Ο Nikkei της Ιαπωνίας κέρδιζε 0,9%, ανακάμπτοντας από το χαμηλό 3,5 εβδομάδων τη Δευτέρα. Το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης για τον Μάρτιο του S&P 500 μετά την άνοδο των βασικών δεικτών της αγοράς της Νέας Υόρκης χθες, που διαπραγματεύεται στην Ασία, υποχώρησε σήμερα κατά -0,1%. Οι αποδόσεις των 10ετούς αμερικανικού ομολόγου έκλεισε 11 μονάδες βάσης υψηλότερα στο 2,8793%, τη Δευτέρα, όχι μακριά από το υψηλό τριών μηνών των 2,932% στις 6 Δεκεμβρίου.
Η ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας της ζώνης του ευρώ ενίσχυσε το κοινό νόμισμα . Ανήλθε στα 1,3760 δολάρια, έχοντας αυξηθεί ως το υψηλό στα 1,3800 και στις προηγούμενες συνεδρίες, και βρίσκεται τεχνικά σε οπτική επαφή με το υψηλό επτά εβδομάδων των 1,3811 δολαρίων που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Το δολάριο τράβηξε πίσω περαιτέρω έναντι του γεν από το υψηλό πέντε ετών την Παρασκευή. Το δολάριο διαπραγματεύτηκε στα 103,05 γεν μετά από χαλάρωση 0,3% τη Δευτέρα.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Από τους αναλυτές που δημοσιευτήκαν απόψεις τους στο διαδίκτυο ξεχωρίσαμε τις παρατηρήσεις του Ηλία Ζαχαράκη
«Αρκετοί ξένοι βλέπουν την Ελλάδα σαν ένα πιθανό "turn around story" με το ρίσκο σημαντικά μειωμένο σε σχέση με το παρελθόν. Έχουμε πει πως το Χρηματιστήριο προηγείται της οικονομίας, μιας και ακόμα τα στοιχεία των macro αλλά και τα αποτελέσματα των εταιρειών να μην δικαιολογούν τις τρέχουσες αποτιμήσεις.
Από την άλλη, στο εσωτερικό συνεχίζεται το κυνήγι των φόρων με την Κυβέρνηση να θέλει μέχρι την Άνοιξη να εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα, για να μπορέσει να διαπραγματευτεί το θέμα χρέος με καλύτερα όπλα αδιαφορώντας για το πρόβλημα που έχει προκύψει στην φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων φορολογουμένων. Φυσικά κάτι τέτοιο δημιουργεί μεγαλύτερο πρόβλημα ρευστότητας στο σύστημα, μιας και οι Τράπεζες δεν έχουν ανοίξει τις "κάνουλες ρευστότητας" με αποτέλεσμα οι καταθέσεις να μειωθούν και άλλο.
Η εγχώρια Αγορά δείχνει να εισέρχεται σε περίοδο συσσώρευσης και μέχρι τότε δεν χρειάζεται να υπερβάλουμε με μεγάλα ρίσκα μέχρι να καθαρίσει το βραχυπρόθεσμο τοπίο. Ο μόνος φόβος για την Ελληνική οικονομία και για την Ελληνική Χρηματαγορά, είναι μία πτώση και όχι μια απλή διόρθωση, των ξένων Αγορών, μιας και είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι, σαν οικονομία, στην παρούσα φάση».
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Τα ισχυρότερα μακροοικονομικά δεδομένα απαλύνουν την ανησυχία για την απόφαση της Fed
Ειδήσεις από το εσωτερικό
-
Για θετική εισήγηση της τρόικας, που μπορεί να ισοδυναμεί και με συμφωνία όσον αφορά στο ζήτημα των ΕΑΣ κάνουν λόγο κυβερνητικά στελέχη που αισιοδοξούν ότι αύριο το βράδυ στη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου θα συμμετάσχει και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα εκταμιευθεί η δόση του ενός δις. ευρώ. Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νομοθετική ρύθμιση έως την Παρασκευή για τους πλειστηριασμούς. Οι διαδοχικές συναντήσεις και διαπραγματεύσεις έληξαν χωρίς ουσιαστικές ανακοινώσεις και με την αναμενόμενη, δεύτερη μέσα στην ημέρα, συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη για το επίμαχο θέμα των πλειστηριασμών να μη γίνεται, κυβερνητικοί κύκλοι, έπειτα και από τη συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, εξέφραζαν την αισιοδοξία τους ότι το Eurogroup της Τρίτης θα ανάψει το «πράσινο φως» για τη δόση.
-
Ταμειακό έλλειμμα 9.964 εκατ. ευρώ παρουσίασε η κεντρική διοίκηση την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2013, έναντι ελλείμματος 7.672 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού, στα οποία δεν περιλαμβάνονται έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος, διαμορφώθηκαν σε 41.638 εκατ. ευρώ έναντι 42.919 εκατ. ευρώ πέρυσι. Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται και δαπάνες ύψους περίπου 5.638 εκατ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, διαμορφώθηκαν σε 52.080 εκατ. ευρώ από 48.830 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2012.
-
Εν αναμονή της έκδοσης της δικαστικής απόφασης, σχετικά με την επικύρωση της Συμφωνίας Εξυγίανσης που έχει συνάψει με τους πιστωτές της, είναι η PC Systems, οι μετοχές της οποίας βρίσκονται στην κατηγορία «Επιτήρησης» από τις 29/12/2011. Υπενθυμίζεται ότι ο λόγος για την ένταξη στην κατηγορία «Επιτήρησης» ήταν ότι η εταιρεία υπέβαλε αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία συνδιαλλαγής του αρ. 99 του Ν. 3588/2007. Εντωμεταξύ, η PC Systems, όπως έχει ήδη ανακοινώσει, την 29/3/2013 σύναψε Συμφωνία Εξυγίανσης σύμφωνα με τα άρθρα 106α & 106β του νόμου 3588/1997 με τους πιστωτές της οι οποίοι εκπροσωπούν το 80,29% του συνόλου και το 100% των εμπραγμάτως εξασφαλισμένων.
-
Φωτιά στην επιχειρηματική σύγκρουση, που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αδριατική και το Κρητικό πέλαγος μεταξύ των ΑΝΕΚ και Attica από τη μία πλευρά και του Ομίλου Grimaldi από την άλλη, βάζουν οι πρωτοβουλίες του ιταλικού Ομίλου. Στις 19 Δεκεμβρίου ο όμιλος Grimaldi «ανοίγει» μία νέα γραμμή μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας, μεταξύ των λιμανιών της Ραβέννας, Ηγουμενίτσας και Πάτρας, ενώ μία ημέρα πριν από την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου συζητείται στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) το αίτημα της θυγατρικής του, Minoan Lines για έκτακτη δρομολόγηση του επιβατηγού «Ίκαρος Παλλάς» στη γραμμή Πειραιάς-Χανιά. Πρόκειται για δύο κινήσεις που τελικό στόχο έχουν, όπως εκτιμούν στην Ακτή Μιαούλη, τον πλήρη έλεγχο των γραμμών της Αδριατικής από τον Όμιλο Grimaldi και την αναδιάρθρωση των γραμμών στην ελληνική ακτοπλοΐα.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
-
Η ABN Amro προχώρησε σε μείωση της έκθεσής της στις κυκλικές μετοχές, μετά την πρόσφατη ισχυρή απόδοση τους και συνιστά στους επενδυτές περαιτέρω διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου τους, έτσι ώστε να μειώσουν το ρίσκο. Ωστόσο, η τράπεζα παραμένει “overweight” στις μετοχές , και προτιμά την Ευρώπη καθώς οι αποτιμήσεις στην περιοχή είναι πιο ελκυστικές τόσο σε σχέση με άλλες αγορές όσο και σε σχέση με τους ιστορικούς μέσους όρους .
-
Με ρυθμό μεγαλύτερο απ’ ότι ανέμεναν οι οικονομολόγοι αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, με τη Γερμανία να ηγείται της ανόδου. Ο δείκτης που βασίζεται σε έρευνα μεταξύ διευθυντών πωλήσεων στον τομέα της βιομηχανίας αυξήθηκε στις 52,7 μονάδες - το ψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 31 μηνών. Τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στις 51,6 μονάδες.
-
Το ζήτημα της τραπεζικής ένωσης συζητείται για ακόμη μια φορά το βράδυ της Δευτέρας στο Βερολίνο με τη συμμετοχή αρκετών υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. Πρόκειται για ο μεγάλο σχέδιο για το οποίο αναζητείται μια συμφωνία το αργότερο μέχρι την Τετάρτη, όπως ανέφερε μια γερμανική πηγή. Το βράδυ της Δευτέρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάθονται ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μαζί με τους ομολόγους του της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας, καθώς επίσης και εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
- Επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν θα πραγματοποιήσει σήμερα ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών, Ντιτμιρ Μπουσάτι και τον υπουργό Ενέργειας και Βιομηχανίας, Νταμιαν Γκικνούρι. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας θα συζητήσει με την πολιτική ηγεσία της χώρας αλλά και οικονομικούς παράγοντες για την υλοποίηση του σχεδίου του αγωγού TAP.