Market Beat: Το εισαγόμενο ψυχρό κλίμα θα κυριαρχήσει και στο ταμπλό

Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2013 10:18
EUROKINISSI/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Η χρηματιστηριακή παράδοση θέλει όταν αλλάζει ο καιρός και σημειώνεται βουτιά στη θερμοκρασία οι επενδυτές τις πρώτες μέρες να χάνουν τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου. Στο ΧΑ ωστόσο χθες είχαμε μια κίνηση των τιμών προς τα άνω με ενίσχυση του τζίρου και μεγάλο πλήθος κλαδικών δεικτών με κέρδη υπολογίσιμα. Ενώ στην Αθήνα οι θεσμικοί του ΧΑ αγοράζοντας μετοχές του 25άρη παρέσυραν τους εγχώριους επενδυτές να ενδιαφερθούν για μετοχές της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στον υπόλοιπο κόσμο οι διαθέσεις των επενδυτών έχουν αλλάξει δραστικά.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Τεχνικά υπάρχει διαφορά στη στατιστική εικόνα του ΓΔ έναντι του 25άρη και νομίζουμε ότι ο δείκτης των blue chip θα κυριαρχήσει σήμερα. Θα επιβάλει την κάθοδο, αν και οι υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης πιεστούν.  Θεωρούμε πως δεν βοηθά η κατάσταση να κινηθούν τώρα οι τιμές με ορμή, ώστε να περάσει ο δείκτης με δύναμη πάνω από τις 396 μονάδες χονδρικά. Και επειδή τα κέρδη που έχουν σημειωθεί δεν είναι ευκαταφρόνητα, η τρίτη αποτυχία στο να περάσει ο FTSE πάνω από την ζώνη των 400 μονάδων μάλλον θα αποτελέσει το σύνθημα για ρευστοποιήσεις μαζικά. Στις περισσότερες ασιατικές αγορές οι μετοχές ταλαντεύτηκαν χαμηλότερα σήμερα, καθώς οι επενδυτές ενθυλάκωσαν κέρδη σε μια σειρά από θέσεις που ήταν «πολυσύχναστες» στο άμεσο παρελθόν, κυρίως προς όφελος των ομολόγων και εις βάρος του δολαρίου.

Στην Ασία, ο Nikkei της Ιαπωνίας στο -0,9% και οι μετοχές της Νότιας Κορέας γύρισαν κάτω κατά 0,6%, παρά το ότι η χώρα παρουσίασε το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας που έχει καταγραφεί. Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας έπεσε -0,7%, ενώ η αγορά της Σαγκάης έχασε -1,1%.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με πτώση έκλεισε η Wall Street καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί λόγω της έλλειψης ανακοινώσεων οικονομικών στοιχείων τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν κάποια κατεύθυνση στην αγορά. Την ίδια ώρα αξιωματούχοι της Fed ενισχύουν με τις δηλώσεις τους τις εκτιμήσεις ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα θα προχωρήσει σύντομα σε μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0.33% στις 15,973.26 μονάδες. Άνοδο σημείωσαν οι μετοχές της Goldman Sachs Group και η Walt Disney Co/The,  ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν η Microsoft Corp και η Coca – Cola Co

Ο S&P κινήθηκε πτωτικά κατά 0.32% κλείνοντας στις 1,802.63 και ο τεχνολογικός δείκτης  Nasdaq σημείωσε πτώση κατά 0.2%, στις 4,060.49 μονάδες.

Ευρώπη

Η νευρικότητα γύρω από τη χρονική στιγμή της μείωσης του προγράμματος τόνωσης της ομοσπονδιακής τράπεζας, ώθησε τους επενδυτές να διατηρήσουν επιφυλακτική στάση χθες, στην ευρωπαϊκή αγορά. Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τις ισχυρές απώλειες στις ελβετικές μετοχές να βαραίνουν το επενδυτικό κλίμα, την στιγμή που οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί γύρω από το «πότε» της μείωσης του προγράμματος τόνωσης της Fed. Ο FTSEurofirst 300 υποχώρησε 0,56%, με τις απώλειες στις ελβετικές μετοχές όπως η Roche ( -1,7%) και η Nestle ( -1,00%) να παρασύρουν χαμηλότερα τον ελβετικό δείκτη SMI, ενώ το ελβετικό φράγκο αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα δύο ετών έναντι του δολαρίου. Ο δείκτης FTSE 100  του Λονδίνου έκλεισε με απώλειες 0,55%, ο DAX  υποχώρησε 0,88%, ο CAC 40  κατέγραψε πτώση 1,04% , ενώ στο -0,52% και το -0,14% έκλεισαν ο ΙΒΕΧ 35 και ο FTSE MIB, αντίστοιχα.

Τεχνική ανάλυση

Η τιμή εκκαθάρισης στο ΣΜΕ τρέχουσας σειράς ορίστηκε στις 393,50 μονάδες με τον υποκείμενο στις 393,87 και αξίζει να υπογραμμίσουμε πως οι traders που ανάμεσά τους υπάρχουν πλέον συναλλασσόμενοι και από το εξωτερικό, δεν πέφτουν εύκολα και συχνά έξω όταν εμφανίζουν μεταστροφή στις διαθέσεις τους.

Η εκτίμησή τους πως οι τιμές θα κινηθούν πτωτικά δεν σχετίζεται μόνο με την ατμόσφαιρα που επικρατεί στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία για τις μετοχικές αξίες. Υπάρχουν και στατιστικά δεδομένα που δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Από τις 26/8, τότε ο 25άρης ήταν στις 307,7 μονάδες, και μετά, το ιστορικό διάγραμμα ανά εβδομάδα που αποτελεί ένα εργαλείο με σαφέστερες ενδείξεις για την τάση ενός μεγέθους, διέγραψε τροχιά ανόδου. Με πρώτη και μεγαλύτερη κορυφή την εβδομάδα που περιλάμβανε την συνεδρίαση της 21/10 με τον 25άρη στις 395,81 μονάδες. Κατόπιν  ακολούθησε πτώση, που την διαδέχθηκε άνοδος που είχε κορυφή στις 25/11 λίγο πάνω από τις 395 μονάδες στις 395,2 για την ακρίβεια. Χθες οι θεσμικοί ακόμα και την περίοδο που το αγοραστικό ενδιαφέρον οδήγησε στο υψηλό ημέρας ο 25άρης δεν πέρασε  τις 394,8 μονάδες λες και η οροφή στις 395 ήταν αδύνατο να προσεγγιστεί από την προϊστορία των στατιστικών δεδομένων του.

Στο ΧΑ

Στο ΧΑ είχαμε χθες μια κίνηση των τιμών προς τα άνω, με ενίσχυση του τζίρου και μεγάλο πλήθος κλαδικών δεικτών με κέρδη υπολογίσιμα. Ωστόσο, καταγράψαμε ορισμένα δεδομένα που αποκαλύπτουν την ισορροπία που θέλουν να διατηρήσουν οι ισχυροί παράγοντες του ΧΑ, ως την ώρα που θα ξεκαθαρίσει η υπόθεση του tapering της Fed ως προς τα διεθνή και η υπόθεση των προ-απαιτούμενων από την τρόικα.    

Οι κλαδικοί δείκτες και οι μεταβολές τους την Παρασκευή και τις δυο πρώτες μέρες της βδομάδας είναι αποκαλυπτικές.
Παρουσιάζουμε πρώτα εκείνους που στη βδομάδα δεν άλλαξαν και είναι:
Κατασκευές – Υλικά +0,97% από -0,96% από -2,39% την Παρασκευή
Μέσων Ενημέρωσης -0,50% από +0,50% από 0,00% την Παρασκευή
Πετρελαίου– Αερίου +0,63% από -0,40% από -0,53% την Παρασκευή
Τεχνολογίας +1,64% από -1,43% από -1,66% την Παρασκευή
Ακολουθούν εκείνοι που εμφανίζουν ανοδική δυναμική:
το Εμπόριο +3,09% από +3,89% από +0,23%,  την Παρασκευή
Προσωπικά και Οικιακά Είδη +2,18% από +1,81% από -1,67% την Παρασκευή
των Τηλεπικοινωνιών +3,85% από +2,86% από -2,99% την Παρασκευή
Τραπεζών +0,63% από +1,91% από -0,21% την Παρασκευή
Ακίνητης Περιουσίας +2,12% από -0,09% από +0,79% την Παρασκευή
Πρώτων Υλών +2,20% από -0,64% από -0,60% την Παρασκευή
Ενώ σαφή πτωτική ορμή έχουν εμφανίσει οι κλάδοι:
Υγείας -1,04% από -1,27% από  -0,26% την Παρασκευή
Τροφίμων Ποτών +0,95% από -1,81% από +0,42% την Παρασκευή

Σήμερα

Στις περισσότερες ασιατικές αγορές οι μετοχές ταλαντεύτηκαν χαμηλότερα σήμερα, καθώς οι επενδυτές ενθυλάκωσαν κέρδη σε μια σειρά από θέσεις που ήταν «πολυσύχναστες» στο άμεσο παρελθόν, κυρίως προς όφελος των ομολόγων και εις βάρος του δολαρίου.

Οι ειδήσεις ότι οι διαπραγματευτές επί του προϋπολογισμού των ΗΠΑ είχαν φτάσει σε μια προσωρινή διετή συμφωνία για να αποφευχθεί άλλη μια διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης προσέφεραν κάποια ανακούφιση, αλλά δεν αρκούν για να ξεπεραστούν τα βάσανα ως τα τέλη του έτους.

Τα δημοσιονομικά θέματα των ΗΠΑ είναι πιθανό να απασχολήσουν λιγότερο τους επενδυτές το επόμενο έτος, δήλωσε ο Shane Oliver , επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής και επικεφαλής οικονομολόγος της AMP Capital συμπληρώνοντας. « Η βραχυπρόθεσμη δημοσιονομική πολιτική χαλάρωσης θα ενισχύσει επίσης περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, αν και η επίδραση θα είναι μόνο οριακή».

Οι πανηγυρισμοί για την επίλυση των θεμάτων αυτών ήταν σίγουρα υποτονικοί στην Ασία, με το Nikkei της Ιαπωνίας στο -0,9% και οι μετοχές της Νότιας Κορέας γύρισαν κάτω κατά 0,6%, παρά το ότι η χώρα παρουσίασε το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας που έχει καταγραφεί.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας έπεσε -0,7%, ενώ η αγορά της Σαγκάης έχασε -1,1%. Ο Oliver της AMP σημείωσε ότι η συμφωνία για τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ, αν περάσει, θα μπορούσε να επιταχύνει πραγματικά την έναρξη του tapering αφού απομακρύνεται μια πιθανή απειλή για την οικονομική ανάπτυξη. «Είναι ακόμα 50/50 όμως ως προς το αν θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα ή στις αρχές του επόμενου έτους» πρόσθεσε.

Το TAPERING δεν τρομάζει πλέον

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι οι επενδυτές έχουν αφομοιώσει την ιδέα ότι η Fed θα αποφασίσει σύντομα, αν όχι την επόμενη εβδομάδα, στη συνέχεια, μέχρι τον Μάρτιο, και φαίνεται πως η οικονομία θα είναι σε θέση να αντέξει αυτή την κίνηση. Η κεντρική τράπεζα έχει επίσης πετύχει να πείσει την αγορά ότι η βαθμιαία μείωση δεν σημαίνει σύσφιξη και ότι η πραγματική αύξηση των επιτοκίων είναι μια πολύ μακρινή προοπτική.

Ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι αποδόσεις των 10 ετών αμερικανικών κρατικών ομολόγων είχαν πέσει ξανά στο 2,80%, αφού πρώτα έφθασαν τόσο υψηλά ως το 2,93% αμέσως μετά την ανακοίνωση των δεδομένων για τις μισθοδοσίες την Παρασκευή. Η πτώση των αποδόσεων στις ΗΠΑ τράβηξε επίσης το χαλί κάτω από το δολάριο, στέλνοντας το χαμηλότερα σε όλες τις σχέσεις ανταλλαγής. Ο αντίκτυπος ήταν ακόμα μεγαλύτερος έναντι στο ευρώ καθώς τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στη ζώνη έχουν μετατοπιστεί υψηλότερα όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «ακούστηκε» πολύ λιγότερο υπέρ της χαλαρής πολιτικής από όσο  αναμενόταν από τις  αγορές.

Ως αποτέλεσμα, η διαφορά μεταξύ των ΗΠΑ και της Γερμανίας στις αποδόσεις για τα διετή ομόλογα έχει συρρικνωθεί κατά 10 μονάδες βάσης μέχρι στιγμής αυτό το μήνα, κάνοντας το κοινό νόμισμα πιο ελκυστικό.

Το ευρώ κρατούσε σταθερή σχέση στα 1,3760 δολάρια σήμερα, ακριβώς κάτω από μια κορυφή για περίοδο έξι εβδομάδων στα 1,3795 δολάρια. Το ευρώ είχε φτάσει στις κορυφές των πέντε τελευταίων ετών ως προς το γιεν στα 142,15 πριν την άμβλυνση έως τα 141,27. Στις αγορές εμπορευμάτων, ο χρυσός ήρθε από επίπεδα χαμηλών τριών εβδομάδων για να σταθεί στα  1.256,54 δολάρια η ουγγιά.

Το αμερικανικό αργό είδε την τιμή του να ανεβαίνει στα 98,47 δολάρια το βαρέλι. Ταυτόχρονα, η προοπτική της αύξησης της προσφοράς του αργού πετρελαίου τύπου Brent μείωσε τη διαφορά μεταξύ των δύο διαφορετικού τύπου συμβάσεις του πετρελαίου στα πιο χαμηλά της επίπεδα για ένα μήνα. Το μπρεντ για παράδοση τον Ιανουάριο ήταν 2 σεντς χαμηλότερα στα 109,36 δολάρια το βαρέλι.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Δεν έχει αλλάξει το ανοδικό momentum της Αγοράς, καθώς η σχετική υποχώρηση των τιμών που έλαβε χώρα κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις, μόνο σαν τεχνική διόρθωση από υπερ-αγορασμένα επίπεδα μπορεί να θεωρηθεί, σύμφωνα με την θέση των αναλυτών της Solidus Sec. Παρά ταύτα, αν ο Γενικός Δείκτης δώσει κλεισίματα χαμηλότερα των 1120 μονάδων, τότε η βραχυπρόθεσμη τάση μετατρέπεται σε πτωτική.
 
Λόγω εξάσκησης των Τραπεζικών warrants, το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει στον Τραπεζικό κλάδο, με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι το ποσοστό συμμετοχής στην πρώτη εξάσκηση του παραστατικού τίτλου της AlphaBank, θα είναι καταλύτης για την πορεία των μετοχών των Εθνικής και Πειραιώς, οι οποίες στα τρέχοντα επίπεδα τιμών δεν δίνουν κίνητρα για εξάσκηση των warrants.
 
Σε αρκετές από τις υπόλοιπες εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης καταγράφεται απροθυμία των αγοραστών να "τραβήξουν τις τιμές ψηλότερα" και οι συναλλαγές δεν αποκλείεται να σχετίζονται με γυρίσματα εν όψει εφαρμογής του φόρου υπεραξίας.
Από την άλλη παρατηρείται επιλεκτικό ενδιαφέρον για εταιρείες χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, που ως τώρα "μεταφράζεται" σε συναντήσεις ξένων funds με βασικούς μετόχους αλλά δεν επιβεβαιώνεται με ανάλογες κινήσεις στο ταμπλό.
 
Ξένοι αναλυτές

Barclays: Τα ισχυρά δεδομένα για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ και η συμφωνία στο Κογκρέσο για τον προϋπολογισμό διατηρούν την εστίαση της προσοχής των επενδυτών στο tapering από τη Fed

Oι αγορές μετοχών παγκοσμίως παρουσίασαν χαμηλή απόδοση μετά από την ανακοίνωση ισχυρών μακροοικονομικών δεδομένων και την είδηση συμφωνίας για τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ.  Οι Ασιατικές αγορές μετοχών είναι χαμηλότερα σε όλους τους τομείς σήμερα, υπό την «ηγεσία» των  σημαντικών απωλειών στις κινεζικές και ιαπωνικές μετοχές.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

  • Συστάσεις προς την Ελλάδα να επικεντρωθεί στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να «περάσει» νόμους που θα βοηθήσουν στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής απηύθυνε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Γιοργκ Άσμουσεν. Προσερχόμενος χθες στη συνεδρίαση του Ecofin στις Βρυξέλλες, ο κ. Άσμουσεν επανέλαβε ότι, προκειμένου να λάβει η Ελλάδα τη δόση του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τον Ιούλιο, θα πρέπει να ικανοποιήσει το προαπαιτούμενο που αφορά την αναδιάρθρωση των ΕΑΣ.
  • Την Jermyn Street Real Estate Fund IV LP ανακήρυξε προτιμητέο επενδυτή για την «Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης Α.Ξ.Ε.» το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ. Προηγήθηκε χθες Δευτέρα η αποσφράγιση της βελτιωμένης προσφοράς ύψους €400 εκ. για το 90% των μετοχών της «Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης Α.Ξ.Ε.», όπως αυτές θα διαμορφωθούν μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Η διαγωνιστική διαδικασία θα ολοκληρωθεί μετά τη λήψη των αντίστοιχων αποφάσεων από τα αρμόδια όργανα της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ-1,14% της Ελλάδος.
  • Παραμένει αισιόδοξος, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας,  για επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση και σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, δηλώνει ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων. «Συνεχίζουμε τις συζητήσεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατό. Οι όροι φαίνεται ότι ικανοποιούνται και κατά συνέπεια αναμένουμε την αποδέσμευση της δόσης έως τα τέλη του έτους» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας στο αμερικανικό δίκτυο.
  • Να χαλαρώσουν τις απαιτήσεις τους απέναντι στην Ελλάδα  με κίνδυνο να διακινδυνεύσουν την αξιοπιστία τους ή να παραμείνουν σκληροί και να θέσουν σε κίνδυνο την προθυμία της Αθήνας να συνεργαστεί; Αυτό φαίνεται ότι είναι το δίλημμα που προκύπτει για τους δανειστές της Ελλάδας, σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα Die Presse. Στο άρθρο με τίτλο «Το δίλημμα των πιστωτών με την Αθήνα», η αυστριακή εφημερίδα αναφέρει ότι η σχετική ηρεμία που επικρατεί τελευταία σε σχέση με τη χώρα οφείλεται σε τρεις λόγους: πρώτον, στην εντατική ενασχόληση των εταίρων με τη δημιουργία της Τραπεζικής Ένωσης, δεύτερον, στη συμφωνία για μια άτυπη ανακωχή που έχουν κάνει η Αθήνα με την τρόικα και τρίτον, στο ότι η Αθήνα είναι εδώ και λίγο καιρό, πάλι, σε θέση να ισορροπήσει δαπάνες και έσοδα.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

  • Συμφωνία όσον αφορά στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ επετεύχθη στο αμερικανικό Κογκρέσο. Πρόκειται για διετή συμφωνία που στόχο έχει να αποτρέψει ένα ακόμη λουκέτο, της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, στις 15 Ιανουαρίου. Επίσης επήλθε συμφωνία και στον καθορισμό των επιπέδων των δαπανών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έως την 1η Οκτωβρίου του 2015. Εάν η συμφωνία εγκριθεί επισήμως στο Κογκρέσο, θα αποτρέψει την επανάληψη της παράλυσης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, όπως έγινε τον περασμένο Οκτώβριο.
  • Με πτώση έκλεισε η Wall Street καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί λόγω της έλλειψης ανακοινώσεων οικονομικών στοιχείων τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν κάποια κατεύθυνση στην αγορά. Την ίδια ώρα αξιωματούχοι της Fed ενισχύουν με τις δηλώσεις τους τις εκτιμήσεις ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα θα προχωρήσει σύντομα σε μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.
  • Η κρίση στην ευρωζώνη δεν τελείωσε, διαμηνύει η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ από τις Βρυξέλλες, ενώ παράλληλα προχωρά σε συστάσεις προς την ΕΚΤ. «Καμπανάκι» χτυπά σήμερα η Κριστίν Λαγκάρντ στην Ευρωζώνη, προειδοποιώντας ότι είναι πρόωρο να θεωρηθεί ότι η κρίση νικήθηκε, καθώς οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της ανάπτυξης στην περιοχή θα είναι αρνητικές, αν οι πολιτικοί δεν λάβουν άμεσα μέτρα για την ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης και την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.
  • Σε νέες προκλητικές δηλώσεις, αυτή τη φορά για τη Θράκη, προχώρησε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο προεκλογικής περιοδείας εν όψει των δημοτικών εκλογών του προσεχούς Μαρτίου. Σε ομιλία του συγκεκριμένα από την πόλη Κεσάνη, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η Θράκη είναι ταυτόχρονα και Θεσσαλονίκη, είναι Κομοτηνή και Ξάνθη. Είναι επίσης Κίρτζαλι και Βαρδάρης. Αν πάμε λίγο πιο πίσω, είναι Σκόπια και Πρίστινα, είναι Σεράγιεβο».

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα