Οι επιχειρήσεις στον αγώνα κατά της νεανικής ανεργίας

Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2013 10:17
UPD:10:44
REUTERS/SUSANA VERA

Σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, ένας στους τρεις Ισπανούς δεν έχει θέση εργασίας.

Η ανεργία πλήττει πάντα τους αδύναμους κρίκους μιας κοινωνίας και ανάμεσα σε αυτούς είναι οι νέοι. Σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, ένας στους τρεις Ισπανούς δεν έχει θέση εργασίας. Σε άλλες χώρες της Ε.Ε. η κατάσταση είναι καλύτερη. Για παράδειγμα στη Γερμανία ο αντίστοιχος αριθμός είναι ένας στου είκοσι.

Ορισμένοι διεθνείς επιχειρηματικοί όμιλοι προσανατολίζονται προς τον ευρωπαϊκό νότο στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν εξειδικευμένο προσωπικό. «Φυσικά χρησιμοποιούμε κι αυτόν τον τρόπο», λέει ο Αλεξάντερ Αντόνοφ από τη Nestlé. «Το κάνουμε και προς το δικό μας συμφέρον, επειδή θέλουμε να κερδίσουμε ταλαντούχους νέους.»

Η εταιρεία του δημιούργησε δυο προγράμματα για νεαρούς νοτιοευρωπαίους. Το πρώτο αφορά φοιτητές από την Ισπανία, για εκπαίδευση ενός χρόνου στη Γερμανία, και το δεύτερο Πορτογάλους μαθητευόμενους, για πρακτική εξάσκηση σε γερμανικό παράρτημα της εταιρείας.

Εκτός από μια «εκστρατεία ποιότητας», από του χρόνου θα δημιουργηθούν 10.000 θέσεις εργασίας για νοτιοευρωπαίους. Είκοσι χιλιάδες νέοι κάτω των 25 χρόνων θα μπορούν να μαθαίνουν δουλεύοντας.

«Η Nestlé αντιπροσωπεύεται σε κάθε χώρα με εταιρείες και προϊόντα», λέει ο Αντόνοφ. «Γι’ αυτό αναρωτηθήκαμε τί θα μπορούσαμε να κάνουμε και εμείς εναντίον της νεανικής ανεργίας εκτός από την πολιτική και την οικονομία. Αυτό είναι το υπόβαθρο της πρωτοβουλίας μας για τους νέους», σημειώνει.

Ο κοινωνιολόγος Χίλμαρ Σνάιντερ γίνεται πιο σαφής. Στην αγορά, υποστηρίζει, καταγράφονται θετικές εξελίξεις όπου υπάρχει ζήτηση, η οποία δεν μπορεί να καλυφθεί. «Η προσέλκυση νέων από το εξωτερικό αποτελεί πάντα τη δεύτερη καλύτερη λύση, γιατί προϋποθέτει περισσότερο κόστος. Οι επιχειρήσεις δεν πρέπει μόνο να μεταφέρουν ειδικευμένη γνώση αλλά και να ξεπεράσουν γλωσσικά εμπόδια. Και ο επιχειρηματίας ενδιαφέρεται να μεταφέρει γνώση χρήσιμη για την επιχείρησή του. Όταν όμως δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό, τότε οι επιχειρήσεις κάνουν το επόμενο βήμα και επενδύουν στη γενική γνώση στους νέους», αναφέρει.

Το δημογραφικό πρόβλημα αντιμετωπίζεται πλέον ως υπαρκτό από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Το μήνυμα απελευθέρωσης των νέων από τη δύσκολη θέση της ανεργίας εγγράφεται από ορισμένους ακόμη και ως στρατηγικός στόχος, από άλλους προκύπτει στην πράξη.

«Συχνά οι ευκαιρίες δεν αντιμετωπίζονται ως τέτοιες», υποστηρίζει ο Σνάιντερ. «Θα πρέπει κανείς να μην βγάζει από το οπτικό του πεδίο ότι οι άνθρωποι που έρχονται από άλλους πολιτισμούς, διαθέτουν άλλη λογική επίλυσης των προβλημάτων. Δεν πρόκειται για ελάττωμα, αλλά αντίθετα, για προτέρημα. Φέρνει και φρέσκο αέρα, γιατί οι Γερμανοί μπορούν να διδαχθούν από τους συναδέλφους τους. Γι αυτό η λέξη diversity είναι τη μόδας σε πολλές μεγάλες επιχειρήσεις», σημειώνει.

Έτσι, από την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού από την μια και από τις δυσκολίες στην αγορά εργασίας από την άλλη μπορεί να προκύψει μια κατάσταση win win.

Πηγή: Deutsche Welle
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα