Market Beat: Η μέρα της πρώτης σειράς εξάσκησης των warrants με θετικές προϋποθέσεις

Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2013 10:07
UPD:10:09
G4PHOTOS/EUROKINISSI

Οι θεσμικοί στο ΧΑ έκαναν το ελάχιστο δυνατό ώστε να μην χειροτερέψει η στατιστική εικόνα των βασικών δεικτών του. Ωστόσο, με τη βουτιά στον τζίρο, που αποτέλεσε τον χαμηλότερο από τις 2 Οκτωβρίου και μετά, τα συμπεράσματα αναφορικά με την διάθεση για ανάληψη ρίσκου και τη βραχυπρόθεσμη τάση του μέσου όρου δεν είναι στέρεα. Με την αβεβαιότητα παρέα οι επενδυτές έχουν να σκεφθούν και την υπόθεση της φορολόγησης των κερδών το 2014, για την οποία πολλά έχουν συζητηθεί και αρκετά παραμένουν αδιευκρίνιστα.

Οι κινήσεις των ισχυρών θεσμικών μετά τις  17:00 προσέφεραν στον ΓΔ άνοδο επτά μονάδων και με αυτές εμφάνισε κέρδη +0,47%. Ωστόσο η απόσταση από το υψηλό ημέρας και ο τρόπος που κατακτήθηκε η τιμή κλεισίματος δεν βοήθησε στην εκτίμηση της σημερινής δυναμικής. Η άνοδος όμως έχει μεγαλύτερες πιθανότητες. Το γεγονός της μέρας: Σήμερα έχουμε την πρώτη σειρά εξάσκησης warrants για την Alpha Bank και το αποτέλεσμα θα αποτελέσει, ανάλογα με το μέγεθος, σημαντικό παράγοντα διαμόρφωσης της ψυχολογίας στον κλάδο και των επενδυτών συνολικά για τον κλάδο.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Από την Παρασκευή ξεκίνησε διεθνώς μια αντίδραση ισχυρή στις επί πέντε μέρες ασκούμενες πιέσεις που έφερε μεγάλα κέρδη στους βασικούς δείκτες της Wall Street  και μετέτρεψε σε οριακές τις εβδομαδιαίες απώλειες των S&P500 και Dow Jones Industrial Av. Χθες δε με μια ακόμα ανοδική συνεδρίαση ο S&P500 σημείωσε νεότερο υψηλό βίου και εκτιμούμε πως αυτό θα ανεβάσει την διάθεση για ανάληψη κινδύνων που θα επηρεάσει και το ΧΑ.  Την εκτίμηση περί μεγαλύτερης παρεμβατικής ισχύος του διεθνούς κλίματος στις συναλλαγές του ΧΑ την στηρίζουμε στα δεδομένα για τον Νοέμβριο στο ΧΑ. Οι θεσμικοί και γενικότερα οι επενδυτές από το εξωτερικό πραγματοποίησαν το 68,1% της αξίας τον συναλλαγών καθιστώντας τον δέκατο τρίτο μήνα στη σειρά που οι εισροές κεφαλαίων από ξένους επενδυτές ήταν μεγαλύτερες από τις εισροές.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

ΗΠΑ

Με  μικρή άνοδο έκλεισε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας καθώς οι επενδυτές στην Fed περιμένουν σημάδια για το εάν τελικά η Fed θα συνεχίσει το πρόγραμμα στήριξης της  οικονομίας, με την αγορά ομολόγων.

Ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0.03% στις 16,025.72 μονάδες. Αξιοσημείωτη άνοδο παρουσίασαν οι μετοχές της General Electric Co και της Microsoft ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν οι μετοχές της McDonald’s και της Travelers Cos Inc.

Ο  Standard & Poor's ενισχύθηκε κατά 0,18% κλείνοντας στις  1.808,37 μονάδες και ο τεχνολογικό δείκτης Nasdaq κατέγραψε κέρδη 0.15% στις 4.068,75 μονάδες.

Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν με άνοδο, μετά τα θετικά νέα της Παρασκευής από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, αν και τα στοιχεία για τις εισαγωγές της Κίνας, της μεγαλύτερης  χώρας σε κατανάλωση βασικών μετάλλων στον κόσμο, κινήθηκαν χαμηλότερα από τις προβλέψεις και οδήγησαν τον κλάδο των ορυχείων σε απώλειες.  Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε ελαφρώς υψηλότερα κατά 0,21%, ενώ από τον δείκτη FTSE 100  του Λονδίνου ο οποίος σημείωσε άνοδο 0,11%, τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψαν η Aviva στο +2,27% και η IAG στο +2,38%. Ο δείκτης FTSE σημείωσε την περασμένη Παρασκευή την μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων δύο μηνών, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Ο δείκτης DΑΧ έκλεισε με άνοδο 0,25%, ο CAC 40  ενισχύθηκε 0,11%, ο ΙΒΕΧ 35 κατέγραψε κέρδη 0,92% και  ο δείκτης FTSE MIB έκλεισε 0,89% υψηλότερα με τη βοήθεια των ισχυρών αποδόσεων των μετοχών της Banca Monte dei Paschi di Siena ( +4,91%), μετά την ανακοίνωση του βασικού μετόχου της τράπεζας ότι θα καταψηφίσει την προγραμματισμένη έκδοση δικαιωμάτων.

Τεχνική ανάλυση

Οι εγχώριοι παράγοντες που αποδείχθηκε πως ήταν πωλητές θέσεων από τα χαρτοφυλάκιά τους και τον περασμένο μήνα για το ΧΑ θεωρούν ότι είναι πολύ δύσκολο να περάσουν οι βασικοί δείκτες τις αντιστάσεις που υπάρχουν γύρω από τις 1200 μονάδες για τον ΓΔ και τις 400 για τον 25άρη. 

Τεχνικά αναφέραμε χθες τη διαφορά που υπάρχει στην στατιστική εικόνα του ΓΔ έναντι του 25άρη. Μετά και την χθεσινή συνεδρίαση ο ΓΔ παρέμεινε με εικόνα που δεν προϊδεάζει για μια σοβαρή διόρθωση που θα διακόψει την μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση του αλλά και ο 25άρης κατάφερε να περάσει πάλι σε κλείσιμο πάνω από τον ΚΜΟ 30 ημερών που ορίστηκε στις 387,29 μονάδες. Όλα λοιπόν ήταν καλύτερα μετά την πρώτη μέρα της εβδομάδας προ της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Δεκεμβρίου αλλά επειδή σημειώθηκαν με πολύ μεγάλη πτώση των όγκων περιορίζουν τις θετικές προσδοκίες ή καλύτερα τις αναβάλλουν ως τη μέρα που θα ξεκαθαρίσουν τη στάση τους οι θεσμικοί σχετικά με τον αν απειλείται η σχέση της χώρας με τους δανειστές και εταίρους της. 

Οι επενδυτές στα παράγωγα  συμφωνώντας με τις εκτιμήσεις μας για βελτίωση των δεδομένων που αφορούν στην βραχυπρόθεσμη τάση οδήγησαν το ΣΜΕ Δεκεμβρίου στις 390,25 μονάδες με τον υποκείμενο στις 388,5 και το ΣΜΕ της επόμενης σειράς στις 391,00.

Στο ΧΑ

Η χθεσινή συνεδρίαση θα λέγαμε ότι ήταν περίληψη της δυναμικής που ξετυλίχθηκε όλη την προηγούμενη εβδομάδα. Αφού περιλάμβανε ξεκίνημα με ανοδικό χάσμα τιμών και εγγραφή υψηλών ημέρας στις 1190 μονάδες που δεν τα πλησίασε ο ΓΔ ξανά στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Κατόπιν οι πιέσεις που άσκησαν οι συναλλασσόμενοι στα blue chip οδήγησαν στην εγγραφή ελάχιστου ημέρας λίγο κάτω από τις 1172 μονάδες και μετά οι τιμές που έδινε η σχέση της προσφοράς με τη ζήτηση υποχρέωσαν τον μέσο όρο να αλλάζει πρόσημο μεταβολής και να φιλοξενείται στις 17:00 στις 1176 μονάδες ήτοι να εμφανίζει οριακή πτώση. Οι κινήσεις των ισχυρών θεσμικών μετά τις  17:00 του προσέφεραν άνοδο επτά μονάδων και με αυτές εμφάνισε άνοδο +0,47%.

Οι εγχώριοι αναλυτές απέδωσαν την πτώση του ενδιαφέροντος για συναλλαγές στην απουσία καταλυτικών ειδήσεων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την στάση των επαγγελματιών απέναντι στις μετοχές του ταμπλό. Οι αναλυτές υποστηρίζουν πως τα βιβλία των funds από τις ΗΠΑ έχουν κλείσει και δεν υπάρχει το κίνητρο σχετικά με την βελτίωση της εικόνας τους φορολογικά. Ωστόσο δεν πρέπει να αφήσουμε έξω από το σκεπτικό μας πλέον την πιθανότητα να εμφανιστεί και στο ΧΑ το φαινόμενο του  «Santa Claus rally» το οποίο πολλοί στο εξωτερικό θεώρησαν πως δεν θα υπήρχε φέτος αφού το 2013 είναι μια χρονιά ασυνήθιστα μεγάλων κερδών μεγάλο μέρος των οποίων σημειώθηκε από τις 8 Οκτωβρίου ως το τέλος Νοεμβρίου.

Σήμερα

Οι μετοχές ως επί το πλείστον υποχώρησαν στις συναλλαγές των ασιατικών αγορών σήμερα, ενώ οι αυστηρότεροι όροι της αγοράς χρήματος στη ζώνη του ευρώ βοήθησε την άνοδο του νομίσματος σε κορυφή πέντε ετών έναντι του γεν και έξι εβδομάδων έναντι του δολαρίου. Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας. ήταν στην αρχή ελαφρώς υψηλότερα, αν και οι ισχυροί παράγοντες των συναλλαγών ήταν επιφυλακτικοί ενόψει της συνεδρίασης της Federal Reserve των ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε 0,4%, καθώς οι επενδυτές θέλησαν να εγγράψουν πραγματικά κέρδη πριν από το τέλος του έτους, αν και ο δείκτης μετοχών της Ιαπωνίας δεν έχει φύγει από το δρόμο για την καλύτερη ετήσια απόδοση από το 1972.

Σημάδια βελτίωσης στην παγκόσμια οικονομία έχουν παράσχει κατά καιρούς μια σχετική υποστήριξη σε πιο ριψοκίνδυνα assets αλλά τις τελευταίες εβδομάδες οι αγορές έχουν πληγεί από την αβεβαιότητα σχετικά με το tapering της Fed.

Το ευρώ ενισχύθηκε 0,1% για να φθάσει στα 142,02 γεν μετά από άνοδο ως το υψηλό στα 142,09, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2008. Έναντι του δολαρίου , το ευρώ κέρδισε 0,1% στα 1,3758 δολάρια, μετά την άνοδο ως τα 1,3768 και κινείται προς την αιχμή διετίας των 1,3833 δολαρίων τον Οκτώβριο.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των ιαπωνικών επιχειρήσεων αναμένουν ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα αυξήσει τα προγράμματα τόνωσης κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2014, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, διατηρώντας την πίεση στο γιεν.

Το ευρώ ενισχύθηκε από την αύξηση των ποσοστών στα επιτόκια για τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα στην αγορά χρήματος της ζώνης του ευρώ καθώς οι πιθανότητες για περισσότερα μέτρα χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν μικρές πιθανότητες, αν και οι αναλυτές λένε οι λειτουργίες της κεντρικής τράπεζας είναι ικανές να αποτρέψουν οποιοδήποτε ρήγμα στην πιστωτική αγορά.

Οι εντάσεις στην αγορά ρευστότητας αναμένεται να παραμείνουν μέχρι το τέλος του έτους υποστήριξαν σήμερα οι αναλυτές της Barclays σε σημείωμα προς τους πελάτες.  Αλλά ένα « ατύχημα ρευστότητας » είναι απίθανο , γιατί το σύνολο των αποφάσεων και των πράξεων της ΕΚΤ αποτελεί ένα σημαντικό υποστήριγμα του συστήματος.

Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Yves Mersch τη Δευτέρα αναφέρθηκε στην προοπτική των προγραμμάτων στήριξης δια των αγορών περιουσιακών στοιχείων από την ΕΚΤ, λέγοντας ότι μια τέτοια ενέργεια δημιουργεί τεράστιες προκλήσεις για την κεντρική τράπεζα.

Η Fed αναμένεται να ξεκινήσει το  tapering τον Μάρτιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters τη Δευτέρα, αλλά ορισμένοι οικονομολόγοι λένε τώρα ότι θα μπορούσε να αποφασιστεί συντομότερα αυτό το μήνα ή τον επόμενο. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει την επόμενη τακτική συνεδρίαση για την πολιτική της στις 17 - 18 Δεκ. Ο Πρόεδρος της Fed του St. Louis κ. James Bullard είπε ότι η Fed θα μπορούσε να μειώσει ελαφρώς το πρόγραμμα μηνιαίων αγορών ομολόγων αυτό το μήνα, ως αντίδραση στα σημάδια μιας βελτιωμένης αγοράς εργασίας, ενώ ο Πρόεδρος της Dallas Federal Reserve Bank κ. Richard Fisher δήλωσε ότι θα πρέπει να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα . Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Fed του Richmond κ. Jeffrey Lacker, δήλωσε πως η περαιτέρω εφαρμογή των QE να κάνει πολλά στο να βοηθήσει την οικονομία των ΗΠΑ.

Στο μέτωπο των εμπορευμάτων , στις ΗΠΑ οι τιμές του αργού πετρελαίου έφτασαν μέχρι και τα 97,44 δολάρια ανά βαρέλι γιατί γεννήθηκαν προσδοκίες για δεύτερη εβδομάδα με πτώση των αμερικανικών αποθεμάτων του αργού. Η τιμή σποτ του χρυσού υποχώρησε ελαφρώς στα 1.239,04 η ουγγιά, μετά την άνοδο τις τελευταίες συνεδριάσεις για λόγους short covering. Ο χαλκός είχε τιμή σταθερή στα 7.137 δολάρια ανά τόνο, κοντά σε υψηλά ενός μήνα καθώς η εικόνα των αναγκών από την Κίνα έχει δημιουργήσει επίπεδο στήριξης των τιμών.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ηλίας Ζαχαράκης

Σε ημερήσιο γράφημα και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, παραμένουμε "long" με το "stop¨" μας στις 379 μονάδες, σε κλείσιμο. Σήμερα έχουμε την πρώτη σειρά εξάσκησης warrants εκ μέρους της Alpha Bank που σαν μέγεθος αποτελέσματος μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τόσο τον κλάδο όσο και την οικονομία και την ψυχολογία της.

Τα βιβλία των Αμερικάνικων funds έχουν κλείσει πλέον και ο μήνας είναι συνήθως περισσότερο συντήρησης και άμυνας, ενώ τα εγχώρια κεφάλαια, ειδικά των αμοιβαίων, κάνουν "κινήσεις τακτικής" μιας και έρχεται τέλος του χρόνου και "συναγωνίζονται" σε αποδόσεις.

Το 1200 επίπεδο του Γενικού Δείκτη και το 400 του FTSE25 συνεχίζουν και είναι "βραχνάς", βραχυπρόθεσμα, για την Αγορά, παρόλα αυτά σε ημερήσια γραφήματα κρατάει την τάση της.

Όλα δείχνουν πως η Ευρώπη “παίζει” καθυστέρηση μέχρι τον Μάιο, όσον αφορά την βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους, ενώ από την άλλη όλα δείχνουν πως  η λύση δεν θα είναι απλά Ελληνική αλλά πιθανότατα συνολική και για άλλα Κράτη - Μέλη με πρόβλημα υψηλού χρέους.

Οι χαμηλές αποδόσεις στις αναπτυγμένες Αγορές αλλά και ο κίνδυνος των υψηλών αποτιμήσεων έχει κάνει αρκετά funds να έχουν στρέψει τα βλέμματα στην Ελλάδα, μιας και ναι μεν το ρίσκο είναι αυξημένο, παρόλα αυτά και οι αποδόσεις είναι σημαντικά μεγάλες. Το μόνο που μπορεί να προβληματίσει την όλη προσπάθεια, θα ήταν μία γενικότερη άσχημη κατάσταση στις ξένες Αγορές. Δεν μιλάμε για απλά μια διόρθωση στις Αγορές, μιας και αυτό δεν λέει κάτι, αλλά μία πιο άσχημη εξέλιξη στο "ανοδικό γαϊτανάκι" αύξησης των αποτιμήσεων στις Αγορές του εξωτερικού.

Είναι φανερό όταν οι Αγορές αποφασίσουν ότι αρχίζει και δημιουργείται "ταβάνι" τιμών, η "νότια" κίνηση να είναι ιδιαίτερα επώδυνη. Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε την εβδομάδα που πέρασε και για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια είναι πλεονασματικός με τους φόρους παρόλα αυτά να είναι αισθητά αυξημένοι, περισσότερο σε ελεύθερους επαγγελματίες, Επιχειρήσεις αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Οι χαμηλότερες αποδόσεις στα ισχυρότερα νομίσματα ανεβάζουν τη διάθεση για ανάληψη κινδύνου

Στην τελευταία μας Τριμηνιαία έκθεση για τα Emerging Markets, τονίζουμε ότι ενώ οι αγορές εξακολουθούν να ανησυχούν για την πολιτική της Fed, αρκετά στοιχεία οικοδομούνε την εικόνα μιας ανάκαμψης στην παγκόσμια παραγωγή,  συνοδευμένη από ηπιότερες πιέσεις επί των τιμών των βασικών εμπορευμάτων και υποχώρηση του πληθωρισμού στις βασικές αγορές. Οι συνέπειες για τις οικονομίες των αναδυόμενων χωρών ποικίλλουν. Πιστεύουμε ότι αυτό προσφέρει ευκαιρίες μέσω της διαφοροποίησης μεταξύ των αναδυόμενων αγορών και ανά κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, σε επενδυτές που επιδιώκουν έκθεση σε αξίες που εξαρτώνται από την ανάπτυξη, ενώ παράλληλα χρειάζονται τη διαχείριση του κινδύνου που προκαλείται από την αστάθεια της Fed  σχετικά με το tapering.

Το λυκόφως της θετικής επίδρασης από την έκθεση της απασχόλησης στις ΗΠΑ της περασμένης Παρασκευής συνεχίστηκε στην Wall Street. Παγκόσμια οι αποδόσεις επί των κρατικών ομολόγων κινήθηκαν χαμηλότερα. Παρά το ότι το μέλος της FOMC με δικαίωμα ψήφου κ. Bullard αναφέρθηκε στην ανάγκη να αρχίσει το tapering  σύντομα σαν απάντηση στην δέση θετικών δεδομένων για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ. Στις μετοχές, ο δείκτης S & P 500 έγραψε ένα νέο υψηλό όλων των εποχών. Στην Ασία, ο Shanghai Composite Index διαπραγματεύεται σε αρνητικό έδαφος, παρά την καλύτερη από το αναμενόμενο εγγραφή για τις λιανικές πωλήσεις.

Εστίαση σήμερα αναμένεται στα δεδομένα για τον Οκτώβριο με στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή σε όλη την Ευρώπη, και έχει προγραμματιστεί να μιλήσει ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Draghi. Αναμένουμε μέτρια χαμηλότερα από τα αναμενόμενα  στοιχεία για τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, και αναμένουμε την Ιταλία να εκπλήξει με την άνοδο της βιομηχανικής παραγωγής. Οι δημοσιεύσεις αυτές διαδέχονται μια απρόσμενη πτώση της γερμανικής βιομηχανικής παραγωγής 1,2 % από μήνα σε μήνα, πολύ κάτω του μέσου όρου για το τρίτο τρίμηνο, αν και τα δεδομένα από την αυτοκινητοβιομηχανία δείχνουν ότι τα επίπεδα παραγωγής θα μπορούσαν να ανακάμψουν το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Οι εκπρόσωποι των δανειστών της Ελλάδας (η τρόικα) θα επιστρέψουν την Τρίτη στην Ελλάδα προκειμένου να συνεχίσουν την αξιολόγηση  των μεταρρυθμίσεων επιβεβαίωσε  τη Δευτέρα από τις Βρυξέλλες  ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, ωστόσο τόνισε ότι αυτή δεν θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2013. Ο επικεφαλής της Eurogroup, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup, δήλωσε ότι η συνεργασία των ελληνικών αρχών με την τρόικα ήταν εποικοδομητικές και πως έχει σημειωθεί πρόοδος, ωστόσο τόνισε ότι υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει.

Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για την ικανοποίηση του τελευταίου προαπαιτούμενου που αφορά την αναδιάρθρωση των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών, προκειμένου να καταβληθεί το 1 δισ. ευρώ δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup. Όπως τόνισε ο κ. Στουρνάρας, η ελληνική πλευρά προτείνει να δοθεί λύση «τύπου ΕΛΒΟ» για τα ΕΑΣ, δηλαδή εκκαθάριση εν λειτουργία. Συγκεκριμένα η ελληνική πλευρά προτείνει να διασπαστεί το στρατιωτικό τμήμα των ΕΑΣ από το εμπορικό. Το εμπορικό τμήμα των ΕΑΣ θα φορτωθεί όλες τις κρατικές ενισχύσεις και ως εκ τούτου να οδηγηθεί σε διάλυση.

Στα 400 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται η υψηλότερη προσφορά για την «Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης Α.Ξ.Ε.», όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ, μετά την αποσφράγιση των βελτιωμένων προσφορών. Την προσφορά αυτή υπέβαλε η Jermyn Street Real Estate Fund IV LP, επενδυτικό κεφάλαιο το οποίο διαχειρίζεται η αραβικών συμφερόντων AGC Jermyn Street IV.

Ανατρέπονται τα δεδομένα στο μεγάλο λιμάνι της χώρας, αφού το μήνυμα που έφερε με τις αποσκευές του από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ανοίγει μεν το δρόμο για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ, ΟΛΠ+1,68% «μπλοκάρει» ωστόσο τη συμφωνία με την Cosco για την επέκταση του προβλήτα ΙΙΙ στη δυτική πλευρά.

Η Moodys Investors Service προχώρησε στην αναβάθμιση των αξιολογήσεων για πέντε ελληνικά προγράμματα καλυμμένων ομολόγων των Alpha Bank, ΑΛΦΑ-0,83% Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ+3,53% και Eurobank, σε B3 από Caa2. Όπως επισημαίνεται, αυτή η κίνηση  ντικατοπτρίζει την απόφαση της Moody's να αναβαθμίσει την αξιολόγησή της για την Ελλάδα, καθώς και τις αξιολογήσεις για τις τρεις ελληνικές τράπεζες.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Στα 99,1 δισ. ευρώ ανήλθαν οι γερμανικές εξαγωγές τον Οκτώβριο. Ποτέ άλλοτε οι Γερμανοί δεν εξήγαγαν περισσότερα σε διάστημα ενός μήνα. «Ξεπεράστηκε το ρεκόρ των 98,7 δισ. ευρώ από τον Μάρτιο του 2012», επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Αρχής. Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2012, οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,6%. Παρ’ όλα αυτά, το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας μειώθηκε αισθητά, καθώς ακόμη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν οι εισαγωγές, οι οποίες ενισχύθηκαν απροσδόκητα κατά 2,9 %. Έτσι το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας μειώθηκε τον Οκτώβριο στα 17,9 δισ. ευρώ από 20,4 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.

«Η Ευρώπη θα νικήσει τις ΗΠΑ», είναι το μήνυμα που στέλνουν Citigroup και Credit Suisse για την επενδυτική στρατηγική του 2014, τονίζοντας πως παρά τις δυναμικές αποδόσεις φέτος που έστειλαν την ευρωπαϊκή αγορά σε υψηλό πέντε μηνών, η «αγάπη» για τις ευρωπαϊκές μετοχές θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σήμερα και αύριο σε συμφωνία για την ενιαία Αρχή εκκαθάρισης των τραπεζών της Ευρωζώνης, την οποία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζαθεωρεί κρίσιμη για την αποτροπή μελλοντικών χρηματοπιστωτικών κρίσεων, όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Bloomberg. Η ΕΚΤ θα αρχίσει να εποπτεύει τις τράπεζες της Ευρωζώνης τον επόμενο Νοέμβριο και θέλει μία «ισχυρή και ανεξάρτητη» Αρχή εκκαθάρισης με ένα κεντρικό ταμείο που θα χρηματοδοτεί το κόστος της διάσωσης ή κλεισίματος τραπεζών. Η επιδίωξη αυτή της ΕΚΤ συγκρούεται με τη βούληση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος προτιμά ένα δίκτυο εθνικών ρυθμιστικών Αρχών και ηγείται της αντιπαράθεσης με τις προτάσεις για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εκκαθάρισης που έκανε ο Επίτροπος της ΕΕ για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες κ. Μισέλ Μπαρνιέ.

Η προσωρινή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης θα «πεθάνει» εάν το Κογκρέσο των ΗΠΑ αποφασίσει να επιβάλει νέες κυρώσεις – ακόμα και αν δεν τεθούν σε εφαρμογή για χρονικό διάστημα έξι μηνών - δήλωσε ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Τζαβάντ Ζαρίφ, σύμφωνα με το περιοδικό Time. Στη συνέντευξη, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και αναρτήθηκε online τη Δευτέρα, ερωτηθείς τι θα συμβεί εάν το Κογκρέσο επιβάλει νέες κυρώσεις, ακόμα και αν δεν τεθούν σε εφαρμογή για έξι μήνες, ο ιρανός ΥΠΕΞ απάντησε «όλη η συμφωνία θα είναι νεκρή», αναφερόμενος στη συμφωνία της 24ηςΝοεμβρίου μεταξύ του Ιράν και των έξι (5+1) δυνάμεων, κατά την οποία η Τεχεράνη θα περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα, με αντάλλαγμα την ελάφρυνση οικονομικών κυρώσεων.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα