Γ. Στουρνάρας: Είμαστε αισιόδοξοι για την έγκριση του 1 δισ. ευρώ μέσα στο 2013

Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου 2013 23:42
UPD:10/12/2013 07:15
ΑΠΕ ΜΠΕ/ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε. / Mario Salerno

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για την ικανοποίηση του τελευταίου προαπαιτούμενου που αφορά την αναδιάρθρωση των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών, προκειμένου να καταβληθεί το 1 δισ. ευρώ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup.

Νωρίτερα ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, εξέφρασε την  ελπίδα ότι η υλοποίηση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα μπορεί να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, ωστόσο για να συμβεί αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει η Ελλάδα να ανταποκριθεί και στον τελευταίο όρο της τρίτης κατά σειρά αξιολόγησης του νέου προγράμματος.

Εκκαθάριση εν λειτουργία

Όπως τόνισε ο κ. Στουρνάρας, η ελληνική πλευρά προτείνει να δοθεί λύση «τύπου ΕΛΒΟ» για τα ΕΑΣ, δηλαδή εκκαθάριση εν λειτουργία.

Συγκεκριμένα η ελληνική πλευρά προτείνει να διασπαστεί το στρατιωτικό τμήμα των ΕΑΣ από το εμπορικό. Το εμπορικό τμήμα των ΕΑΣ θα φορτωθεί όλες τις κρατικές ενισχύσεις και ως εκ τούτου να οδηγηθεί σε διάλυση.

Προθεσμία ενός έτους

Το άλλο τμήμα που αφορά το στρατιωτικό κομμάτι θα κριθεί σε 12 μήνες αν θα είναι βιώσιμο. Αν δεν είναι βιώσιμο μετά από 12 μήνες, τότε θα γίνει εκκαθάριση. Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι ενδεχομένως το στρατιωτικό κομμάτι θα μπορέσει να συνεχίσει την εξαγωγική του δραστηριότητα σε αυτό το διάστημα.

 Ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι η ελληνική πλευρά περιμένει την απάντηση της τρόικας έως αύριο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα είναι θετική. 

Σημειώνεται ότι λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup, ο Γ. Στουρνάρας συναντήθηκε με τον Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια, για το θέμα των κρατικών ενισχύσεων που έχουν λάβει τα ΕΑΣ.

Την Τετάρτη ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα

 Όσον αφορά την επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα, ο Γ. Στουρνάρας επιβεβαίωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν την Τετάρτη και με τους τρεις επικεφαλής της τρόικας, οι οποίες θα διαρκέσουν μία εβδομάδα. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, με στόχο να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατό, ει δυνατόν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

 Ερωτηθείς για το ζήτημα των πλειστηριασμών ο υπουργός οικονομικών τόνισε ότι ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, θα παρουσιάσει το σχέδιο και σε συνεργασία με την Ένωση Τραπεζών θα κατατεθεί νομοθετική πρόταση στη Βουλή.

Γ. Ντάισελμπλουμ: Η δουλειά δεν έχει ολοκληρωθεί

Ο επικεφαλής της Eurogroup, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup, δήλωσε ότι η συνεργασία των ελληνικών αρχών με την τρόικα ήταν εποικοδομητικές και πως έχει σημειωθεί πρόοδος, ωστόσο τόνισε ότι υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε.

Επιβεβαίωσε ότι η τρόικα θα επιστρέψει την Τρίτη στην Αθήνα για να συνεχίσει τις εργασίες με τις ελληνικές αρχές προκειμένου όπως είπε  να επιλύσουν όσα το δυνατόν περισσότερα θέματα  το αργότερο ως τα τέλη της χρονιάς.

Ωστόσο ο Ντάισελμπλουμ, τόνισε πως το πιο ρεαλιστικό σενάριο και το πιθανότερο, είναι η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο.

Επανέλαβε ότι έχει πλήρη επίγνωση των προσπαθειών που καταβάλει η Ελλάδα όπως και της δύσκολης πολιτικής κατάστασης που επικρατεί αλλά όπως τόνισε «η δουλειά δεν έχει ολοκληρωθεί» προκειμένου η Ελλάδα να μπορέσει να επιστρέψει στην βιώσιμη ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει συζήτηση για επιπρόσθετα μέτρα πέρα  από αυτά που έχουν ήδη συμφωνηθεί και πρέπει να εφαρμοσθούν πλήρως.

newsroom με πληροφορίες ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα