Εκκρεμεί μόνο η αναδιάρθρωση των ΕΑΣ για τη δόση του 1 δισ.

Πιθανότατα επιστρέφουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ
Παρασκευή, 06 Δεκεμβρίου 2013 07:00
ICON PRESS

Την επόμενη εβδομάδα εκτιμάται ότι θα επιστρέψουν οι επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα.

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

Στο δρόμο της επιστροφής στην Αθήνα, την επόμενη εβδομάδα, βρίσκεται η τρόικα, καθώς πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως τις τελευταίες μέρες υπήρξε σύγκλιση σε τρία από τα τέσσερα προαπαιτούμενα και εκκρεμεί μόνο το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως η δόση του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, που εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο, μπορεί να εκταμιευτεί μόλις υπάρξει συμφωνία και για την αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών.

Ωστόσο, όμως, η διαπραγμάτευση θα έχει μεγάλη διάρκεια και πιθανότατα θα συνεχιστεί και μετά τις γιορτές, αφού απομένουν προς συμφωνία μια σειρά από καυτά ζητήματα, όπως οι πλειστηριασμοί ακινήτων, οι ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα κ.λπ., καθώς επίσης και το δημοσιονομικό κενό του 2014.

Στο κενό που βλέπει η τρόικα για το 2014 εντάσσεται και η διαφωνία για το πλαίσιο εφαρμογής του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, καθώς φοβάται απώλειες εσόδων. Δηλαδή, η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών έχει δύο φάσεις.

Στην πρώτη θα εξεταστεί η συμμόρφωση της Ελλάδας στα προαπαιτούμενα του καλοκαιριού για τη δόση του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ και η δεύτερη φάση αφορά την υλοποίηση διαρθρωτικών οροσήμων για τη λήψη της μεγάλης δόσης των 4,9 δισ. ευρώ.

Μάλλον έρχονται

Την επόμενη βδομάδα θα επιστρέψουν, κατά πάσα πιθανότητα, οι επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, ενώ το τμήμα της δόσης του Ιουλίου (1 δισ. ευρώ) θα εκταμιευθεί μόλις επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με την αναδιάρθρωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων.

Τις παραπάνω επισημάνσεις έκανε χθες στις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ο οποίος απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε εκτίμηση σχετικά με την εξέλιξη των συζητήσεων στα μεγάλα ανοικτά ζητήματα, όπως το δημοσιονομικό κενό και η άρση των πλειστηριασμών.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, στη συνεδρίαση του Εurogroup της Δευτέρας, η οποία εκτίμησε ότι θα είναι σύντομης διάρκειας και χωρίς επίμαχα θέματα, θα συζητηθεί το ελληνικό πρόγραμμα και ειδικότερα οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στο πλαίσιο της τρίτης και τέταρτης αξιολόγησης.

«Οπως γνωρίζετε», συνέχισε, «η τρόικα έφυγε από την Ελλάδα, αλλά κάποια στιγμή, η οποία θεωρώ ότι θα είναι την επόμενη εβδομάδα, σας το λέω αυτό με βάση δημοσιευμένες πηγές, οι επικεφαλής θα επιστρέψουν στην Αθήνα για να συνεχίσουν εκ του σύνεγγυς τις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές».

Ερωτηθείς σχετικά με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης και την απόφαση του Ιουλίου, ο αξιωματούχος επικέντρωσε τις διαφωνίες σε ένα θέμα, την αναδιάρθρωση των ΕΑΣ, επισημαίνοντας ότι «όταν οι ελληνικές αρχές μάς επιβεβαιώσουν ότι εκπληρώθηκε η δέσμευση που είχαν αναλάβει, τότε θα είμαστε σε θέση να αποφασίσουμε την εκταμίευση της δόσης (1 δισ. ευρώ)».

Η εκταμίευση

Για την εκταμίευση της δόσης δεν απαιτείται νέα απόφαση του Εurogroup, ισχύει εκείνη του Ιουλίου, απλώς θα πρέπει να διαπιστώσει η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης ότι τηρήθηκαν τα προαπαιτούμενα και να εισηγηθεί στο ΕΤΧΣ την αποδέσμευση του ποσού.

Υπενθυμίζεται ότι τα άλλα τρία προαπαιτούμενα είναι οι μετακινήσεις και απολύσεις στο Δημόσιο, η εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ και ο νέος κώδικας δικηγόρων.

Αναφορικά με την παρούσα τέταρτη αξιολόγηση, ο αξιωματούχος εμφανίστηκε εξαιρετικά φειδωλός στις εκτιμήσεις του, αφού περιορίστηκε να πει ότι το θέμα θα συζητηθεί στο Εurogroup, ωστόσο δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στο θέμα του δημοσιονομικού και ο ίδιος δεν είναι σε θέση, όπως είπε, να προβλέψει τη διάρκεια των συζητήσεων.

Παράλληλα, διέψευσε δημοσιεύματα στην Ελλάδα που έκαναν λόγο για τηλεδιάσκεψη μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών για το θέμα των πλειστηριασμών.

Πόσο θα μείνουν;

Η επιστροφή των επικεφαλής των ελεγκτών είναι αποτέλεσμα και πολιτικών παρεμβάσεων, μετά και την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά στις Βρυξέλλες και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο, αλλά δεν προεξοφλεί συνολική συμφωνία και για την επόμενη δόση.

Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει ασάφεια σχετικά με τη διάρκεια της παραμονής των ελεγκτών στην Αθήνα, αφού φαίνεται δύσκολο να υπάρξει συμφωνία μέχρι τις γιορτές για το σύνολο των εκκρεμών ζητημάτων.

Σαφώς, όμως, η πιθανή έγκριση της δόσης του 1 δισ. ευρώ αποκλιμακώνει την ένταση στις σχέσεις κυβέρνησης τρόικας, μέχρι να ανοίξει ο επόμενος κύκλος έντασης, για τα προαπαιτούμενα της δόσης των 4,9 δισ. ευρώ. 

Ταυτόχρονα η θέση της κυβέρνησης καθίσταται δυσχερέστερη και από τις αντιδράσεις βουλευτών των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων, που απειλούν με καταψήφιση μέτρων ή διατάξεων.

Βασικά η κυβέρνηση θα πρέπει να κλείσει άμεσα εντός των προσεχών ημερών το θέμα των αμυντικών βιομηχανιών.

Η τρόικα φαίνεται να απορρίπτει το κυβερνητικό σχέδιο για την εκκαθάριση εν λειτουργία και ζητεί το άμεσο κλείσιμο, αλλά εκτιμάται ότι μπορεί να «συμβιβαστεί» με αύξηση του αριθμού των απολύσεων προσωπικού και την περαιτέρω συρρίκνωσή τους, αλλά και με διασφαλίσεις για την επάνοδο σε κερδοφορία.

Iρλανδία

Το Εurogroup θα εξετάσει τη Δευτέρα για τελευταία φορά το πρόγραμμα της Ιρλανδίας, η οποία βγαίνει από το μνημόνιο, ενώ για το θέμα της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης υπογράμμισε εκπρόσωπος του Συμβουλίου υπουργών της Ευρωζώνης ότι δεν αναμένει μακρά συζήτηση στη συνεδρίαση των υπουργών της Ευρωζώνης.

Αντίθετα, η συζήτηση θα είναι μεγάλη και δύσκολη για το θέμα αυτό στη συνεδρίαση του Συμβουλίου ECOFIN, την προσεχή Τρίτη, ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

«Πράσινο φως» για την Κύπρο

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας θα γίνει, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Ευρωζώνης, και συζήτηση για τη δεύτερη αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος από την τρόικα.

Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι το κυπριακό πρόγραμμα είναι σε τροχιά, τόσο στο δημοσιονομικό τομέα, όπου τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά, όσο και στο σύνολο, όπου χαρακτήρισε την πορεία υλοποίησης πολύ ικανοποιητική. Ευρωπαίος αξιωματούχος εκτίμησε ότι τη Δευτέρα οι υπουργοί θα είναι σε θέση να εγκρίνουν την εκταμίευση της δόσης των 100 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 86 εκατ. ευρώ θα δώσει το ΔΝΤ.

Το προαπαιτούμενο, που ήταν ένας οδικός χάρτης για τις ιδιωτικοποιήσεις στην Κύπρο, εκπληρώθηκε χθες με την έγκρισή του από το υπουργικό συμβούλιο.

Οι λεπτομέρειες του οδικού χάρτη θα εξεταστούν στην Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνη το Σαββατοκύριακο και στη συνέχεια οι τεχνοκράτες θα κάνουν την εισήγηση στο Εurogroup για την εκταμίευση της δόσης, η οποία θα γίνει μέσα στο Δεκέμβριο.

Φάκελος με προαπαιτούμενα του Δεκεμβρίου

Με την υπόθεση εργασίας ότι κλείνει η συμφωνία για τα προαπαιτούμενα του Ιουλίου, ανοίγει ο φάκελος των προαπαιτούμενων του Δεκεμβρίου, που περιλαμβάνει:

  • Το δημοσιονομικό κενό του 2014. Ο προϋπολογισμός, που ψηφίζεται αύριο από τη Βουλή, δεν έχει εγκριθεί από την τρόικα, καθώς οι ελεγκτές δεν πιστεύουν ότι θα επιτύχει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 1,5% του ΑΕΠ και ζητούν επιπλέον μέτρα. Οι ελεγκτές θεωρούν πως απαιτούνται μέτρα ύψους 1,9 δισ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών κατεβάζει τον πήχη στο 1 δισ. ευρώ.
  • Ο νέος φόρος ακινήτων. Η τρόικα φέρεται να αντιδρά στις αλλαγές που έγιναν επί του αρχικού σχεδίου και προκύπτει απώλεια εσόδων 600-650 εκατ. ευρώ. Ο στόχος από το νέο φόρο είναι η άντληση εσόδων 2,9 δισ. εάν μειωθούν οι φόροι μεταβίβασης ή 2,7 δισ. ευρώ εάν παραμείνουν αμετάβλητοι. Ομως, το αρχικό σχέδιο του ΥΠΟΙΚ προέβλεπε απώλειες 250 εκατ. ευρώ (είσπραξη 2.650 εκατ. ευρώ), η τρόικα εκτιμούσε τις απώλειες σε 350 - 400 εκατ. ευρώ. Με τις νέες αλλαγές που έγιναν από το ΥΠΟΙΚ, η τρόικα εκτιμά πως οι απώλειες φτάνουν σε 600-650 εκατ. ευρώ.
  • Το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την περίοδο 2014-17, το οποίο έχει καθυστερήσει να καταρτιστεί. Η αιτία είναι το δημοσιονομικό κενό του 2014, αλλά και τα πρόσθετα μέτρα που θα περιέχει για τη διετία 2015 - 2016 ύψους 4 δισ. ευρώ και ο τρόπος που θα προέλθουν οι εξοικονομήσεις.
  • Οι πλειστηριασμοί των ακινήτων. Εάν επιμείνουν οι ελεγκτές στη θέση τους, η κυβέρνηση θα βρεθεί σε δύσκολη θέση να το «περάσει» από τη Βουλή, αφού υπάρχουν πολλοί βουλευτές που δεν θα ψηφίσουν την απελευθέρωση.
  • Οι ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, που επίσης θα συναντήσει δυσκολίες να νομοθετηθεί. Χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος εκδήλωσε την αντίθεσή του στο θέμα.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ - ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα