ΥΠΟΙΚ: Δεν καταλήξαμε σε συμφωνία ακόμη, αλλά δεν ανησυχώ

«Οι τεχνικές ομάδες της τρόικας θα έρθουν από Δευτέρα»
Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013 19:53
UPD:21:35
FOSPHOTOS/Menelaos Myrillas

Σύμφωνα με τον υπουργό, δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί η δόση τμηματικά (φωτογραφία αρχείου).

Δεν έδειξε να ανησυχεί ο υπουργός Οικονομικών για την αναβολή της επίσκεψης των επικεφαλής της τρόικας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό είπε ότι δεν τον προβληματίζει η αναβολή γιατί «δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία». Σημείωσε όμως πως οι τεχνικές ομάδες θα έρθουν την επόμενη εβδομάδα, και συγκεκριμένα από τη Δευτέρα. «Θα προσπαθήσουμε να κλείσουμε το θέμα των προαπαιτούμενων μέχρι το Eurogroup (9 Δεκεμβρίου) και κατόπιν, μετά από το Eurogroup, θα έρθει η τρόικα, με σκοπό να τελειώσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου» πρόσθεσε.

Όσον αφορά στα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά, σημείωσε ότι πρόκειται για 2 – 3 διαρθρωτικά θέματα κυρίως και λιγότερο τα δημοσιονομικά.

Σε ερώτηση αν κινδυνεύει η δόση του 1 δισ. που εκκρεμεί από το καλοκαίρι, είπε πως «αυτή η δόση έχει προϋπόθεση τα προαπαιτούμενα και αυτά πάμε να τα κλείσουμε σύντομα». «Έχουν μείνει πολύ – πολύ μικρές διαφορές πια» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί η δόση τμηματικά.

Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα ματαίωσε την προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα επιστροφή της στην Ελλάδα, όπως ανέφεραν πηγές της Ευρωζώνης, επισημαίνοντας πως η Αθήνα δεν έχει εκπληρώσει ακόμα όλες τις δεσμεύσεις της. Σύμφωνα με το Reuters, η επίσκεψη του κλιμακίου ακυρώθηκε διότι η Ελλάδα δεν έχει υλοποιήσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις για τις οποίες είχε δεσμευτεί στο πλαίσιο του μνημονίου.

Οι ελεγκτές είχε προγραμματιστεί να επιστρέψουν στη χώρα προκειμένου να αξιολογήσουν την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος εν όψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 9 Δεκεμβρίου.

Ερωτηθείς, αν η ακυρωθείσα επίσκεψη σημαίνει πως ίσως δεν μπορέσει να εγκριθεί η επόμενη δόση της βοήθειας στην Ελλάδα, αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters μέσω email: «Σωστά».

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι οι συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση θα συνεχιστούν. «Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα πότε ακριβώς θα επιστρέψει η αποστολή», πρόσθεσε.

Από πλευράς του υπουργείου Οικονομικών ανακοινώθηκε νωρίτερα ότι η κυβέρνηση είναι σε επαφή με την τρόικα για να βρεθεί η πιο πρόσφορη ημερομηνία επιστροφής της, προκειμένου ως το τέλος του έτους να έχουν ολοκληρωθεί τόσο οι προαπαιτούμενες δράσεις, όσο και η τρέχουσα επισκόπηση του προγράμματος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα