Market Beat: Τεχνική ανάλυση όπως και τα ΣΜΕ των παραγώγων δείχνουν άνοδο

Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013 10:22
UPD:10:27
ICON/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Τις προηγούμενες εβδομάδες, με την 26η Νοεμβρίου μπροστά, διαπιστώναμε τη σχετική ανοσία των επενδυτικών αποφάσεων στη ροή των ειδήσεων που αφορούσαν στη σχέση της τρόικας με την κυβέρνηση και στην εικόνα του πολιτικού μετώπου στο εσωτερικό. Τώρα, η αγορά έχει μπροστά την πρώτη ευκαιρία άσκησης του δικαιώματος που δίνει στους κατόχους το warrant κάθε τίτλου εκ των τραπεζών που έκαναν τις ΑΜΚ με μερική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών και το ΤΧΣ «βοηθό». Είναι λοιπόν πιθανό, να μεταβληθεί το μέτρο της ευαισθησίας των επαγγελματιών επενδυτών, αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις εδώ και στην Ευρώπη.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Είναι η τρίτη στη σειρά εβδομάδα που, με βάση την προϊστορία των ημερήσιων μεταβολών των βασικών δεικτών και του αποτελέσματος των τεσσάρων συνεδριάσεων,  η μεταβολή στο τέλος της σημερινής συνεδρίας μπορεί εύκολα να καθορίσει την εβδομαδιαία μεταβολή ως προς το πρόσημο. Αν μάλιστα συνδυάσουμε την μείωση του τζίρου σε παγκόσμια κλίμακα γιατί αργούσε η Wall Street και σήμερα θα λειτουργήσει τη μισή μόνο μέρα, με τη μειωμένη συμμετοχή των θεσμικών χθες, στο τέλος της εξίσωσης βγαίνει η λέξη επιφυλακτικότητα, ήτοι στάση αναμονής.

Οι traders των παραγώγων επέλεξαν να κινηθούν προς αισιόδοξες προσδοκίες την ώρα που πολλοί εγχώριοι αναλυτές περίμεναν να ξεσπάσει μια καθοδική δυναμική παράλληλα με την περιστολή της συναλλακτικής δραστηριότητας Στο δεύτερο επαληθεύθηκαν αλλά όχι στην προσδοκία για σχηματισμό πιέσεων που θα οδηγούσαν σε πτώση μετά την υπολογίσιμη ανοδική αντίδραση της Τετάρτης. Στα παράγωγα οι επενδυτές χθες παρακολουθώντας την κίνηση του 25άρη πιθανά χρησιμοποίησαν από την τεχνική ανάλυση την προσέγγιση που έχουμε και σαν στήλη επιλέξει σχετικά με την θέση του 25άρη σε σύγκριση με την τιμή του ΚΜΟ 30 ημερών.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ήταν χθες κλειστό.

Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν ανοδικά, με την εκδίωξη του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι από την ιταλική Γερουσία να τροφοδοτεί ελπίδες για πολιτική σταθερότητα στην Ιταλία, ενώ το θετικό κλείσιμο στην Wall Street την Τετάρτη καθώς και τα καλά νέα από το μέτωπο του οικονομικού κλίματος της Ευρωζώνης, τόνωσαν την ψυχολογία των επενδυτών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε 0,37% υψηλότερα σε νέο υψηλό πέντε ετών, με σχεδόν όλους τους κλάδους να σημειώνουν κέρδη, με ηγέτη αυτόν των πρώτων υλών ο οποίος είχε υποστεί βαρύ sell-off στις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Ο FTSE του Λονδίνου σημείωσε άνοδο 0,08%, ο DAX ^GDAXI+0,39% έκλεισε 0,39% υψηλότερα, ο CAC 40 ^FCHI+0,22% κατέγραψε άνοδο 0,22% και στο +0,52% έκλεισε ο ΙΒΕΧ 35.

Η μηνιαία έρευνα της Κομισιόν, στο μέτωπο των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, αποκάλυψε ότι το οικονομικό κλίμα αυξήθηκε στο 98,5 το Νοέμβριο, από 97,7 τον Οκτώβριο, ενώ οι αναλυτές έκαναν λόγο για αύξηση στο 98.

Η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας ανακοίνωσε σήμερα αιφνιδιαστικά ότι θα περιορίζει σημαντικά το σχέδιο που είχε εισάγει πέρσι για να τονώσει την στεγαστική πίστη.

Η κίνηση εντάσσεται στην προσπάθειά της να αποτρέψει τον κίνδυνο δημιουργίας φούσκας στις τιμές κατοικιών. Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι το σχέδιο Funding for Lending Scheme (FLS) θα περιοριστεί πλέον αυστηρά και μόνο στην διευκόλυνση δανεισμού προς μικρές επιχειρήσεις που συνεχίζουν να δυσκολεύονται να δανειστούν.

Τεχνική ανάλυση

Οι επενδυτές χθες, παρακολουθώντας την κίνηση του 25άρη, πιθανά χρησιμοποίησαν από την τεχνική ανάλυση την προσέγγιση που έχουμε και σαν στήλη επιλέξει σχετικά με τη θέση του 25άρη σε σύγκριση με την τιμή του ΚΜΟ 30 ημερών. Γιατί είναι ο μόνος από τους ΚΜΟ που χρησιμοποιούν οι θεσμικοί, ο οποίος είχε περάσει πάνω από τον δείκτη των blue chip, καθώς οι υπόλοιποι και μικρότερης ταχύτητας Κινητοί Μέσοι Όροι όπως των 50, 100, 150 και 200 ημερών,  είναι αρκετά χαμηλότερα από την τρέχουσα τιμή του δείκτη των παραγώγων.     

Θυμίζουμε πως για τη στήλη ήταν κρίσιμο στατιστικό δεδομένο το φαινόμενο η τιμή του 25άρη που πέρασε πάνω από τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 29 Αυγούστου ως τις 12 του τρέχοντος μηνός,  η αγορά κατόπιν τον «αντιμετώπισε» ως κινητή οροφή που την κράταγε σε καθοδικό περιβάλλον ως τις 21 Νοεμβρίου.

Αλλά στις 22, οι θεσμικοί, την μέρα της μεγάλη προετοιμασίας για την υποδοχή, σε δυο μόλις συνεδριάσεις, των παθητικών κεφαλαίων του MSCI των αναδυόμενων τον οδήγησαν πάλι πάνω από τον ΚΜΟ30 και έκτοτε δεν πέρασε από κάτω. Χθες μάλιστα διαπίστωσαν, όπως και η στήλη, ότι η τιμή του ΚΜΟ30 λειτούργησε με ακρίβεια σαν στήριξη καθώς ο δείκτης είχε χαμηλό κοντά στις 387 μονάδες με τον ΚΜΟ30 στις 386,4. Η δε αντίδραση από το χαμηλό ημέρας για τα δεδομένα του όγκου συναλλαγών ήταν υπολογίσιμη. Άρα η αισιοδοξία δεν είναι τυχαία και πιθανά σήμερα με βάση την απόσταση της τιμής ανοίγματος και εκείνης του κλεισίματος χθες, και τον σχηματισμό των candlesticks της βδομάδας  θα υπάρξει συνεδρίαση με σημαντική ημερήσια μεταβολή.

Στο Χ.Α.

Επιστροφή της εναλλαγής προσήμων, του στενού εύρους διακυμάνσεων των δεικτών, του χαμηλού τζίρου και των περιορισμένων συναλλαγών, σημειώθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο χθες, το οποίο με λίγα λόγια επανήλθε στον προ MSCI χαρακτήρα του, μετά ένα πολύ έντονο διήμερο των... άκρων. Ισχυρή άνοδος σε ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ+4,10% και ΟΤΕ. ΟΤΕ+4,05% Πιέσεις σε τράπεζες και Frigoglass. ΦΡΙΓΟ-5,08%.

Ο Γενικός Δείκτης μετά από αρκετές εναλλαγές προσήμου,  έκλεισε στις 1.180,77 μονάδες με άνοδο +0,42%, με υψηλό ημέρας τις 1.182,36 μονάδες και χαμηλό τις 1.165,97 μονάδες.

Κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης ήταν η κατακόρυφη πτώση της συναλλακτικής δραστηριότητας, και το υποτονικό επενδυτικό ενδιαφέρον, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 69,11 εκατ. ευρώ  και τον όγκο στα 29 εκατ. τεμάχια.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 1%, ο δείκτης FTSE Large Cap σημείωσε άνοδο 0,18% και ο δείκτης FTSE Mid Cap κατέγραψε οριακή πτώση της τάξης του 0,14%.

Στις τραπεζικές μετοχές κυριάρχησαν πτωτικές τάσεις, με την μετοχή της Πειραιώς να κλείνει στο -0,63%, την Alpha Bank ΑΛΦΑ-3,68% στο -3,68%, της Εθνική αμετάβλητη στα 4,5 ευρώ, ενώ ανοδικά έκλεισε η Eurobank στο +2,42%.

Στα υπόλοιπα blue chips η εικόνα ήταν μικτή, ενώ εντυπωσιακή ήταν η άνοδος στις ΟΠΑΠ +4,10%, ΟΤΕ +4,05%, Μότορ Όιλ ΜΟΗ+3,11% +3,11% και ΕΛΠΕ +2,04%

Πτωτικά και χωρίς ακρότητες -εκτός από την περίπτωση της Frigoglass η οποία υποχώρησε 5,08% - έκλεισαν οι  Τέρνα Ενεργειακή -2,33%, Σωλ. Κορίνθου -2,11%, Coca Coal -2,09%, Μέτκα ΜΕΤΚ-1,63% -1,63%, ΟΛΠ ΟΛΠ-1,59%-1,59% και Eurobank Properties ΕΥΠΡΟ-1,51% -1,51%.

Από σχόλια εγχώριων αναλυτών

Μια αντικειμενική προσέγγιση με γενικά επιχειρήματα ήταν εκείνη που θεωρεί πως ιι συνεδριάσεις, μετά την καταλυτική συνεδρίαση της Τρίτης, αρχίζουν να επιβεβαιώνουν τους φόβους όσων υποστήριζαν ότι ο πήχης των προσδοκιών για συνεχιζόμενες εισροές στο Χ.Α. πρέπει να κρατηθεί χαμηλά.
 
Συνεχίζεται η "μόχλευση" του Δείκτη από το "rotation" στους γνωστούς Δεικτοβαρείς τίτλους, όμως το υπόλοιπο και μεγαλύτερο κομμάτι της Αγοράς παραμένει στα αζήτητα με την συναλλακτική απαξίωση να εδραιώνεται επί "δικαίων και αδίκων" ενώ σαν τελευταία ευκαιρία των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων θεωρούν το πιθανό "widow dressing" του Δεκεμβρίου.
 
Σήμερα

Οι ιαπωνικές μετοχές έκαναν παύση για να πάρουν ανάσα σήμερα μετά το χτύπημα στο υψηλότερο επίπεδο κλεισίματος για σχεδόν έξι χρόνια στην προηγούμενη συνεδρίαση. Η αδυναμία του γιεν βάζει τις τιμές των μετοχών σε καλό δρόμο για το μεγαλύτερο κέρδος για τον μήνα Νοέμβριο από το 1998. Οι επενδυτές σταμάτησαν επίσης να κυνηγούν άλλες περιφερειακές μετοχές, με τον MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας να φαίνεται να τον έχουν σταθεροποιήσει μετά την εγγραφή του υψηλότερου κλείσιμο για μια εβδομάδα, την Πέμπτη. Ο Nikkei εμφάνισε πτώση -0,1%, αν και εξακολουθεί να είναι πάνω 9,7% αυτό το μήνα, καθώς το γιεν υποχώρησε έναντι του ευρώ και του δολαρίου.

Το ιαπωνικό νόμισμα αναρριχήθηκε από το χαμηλό πέντε ετών, έναντι του ευρώ στα 139,705 γεν, και στα κατώτερα επίπεδα έξι μηνών στα 102,61 γεν στο δολάριο.

Το γιεν είναι κάτω από 4,6% έναντι του ευρώ αυτό το μήνα, και οδεύει προς χειρότερη μηνιαία απόδοση από το Μάρτιο, ενώ υποχωρεί 4,3% έναντι του δολαρίου που αποτελεί τη  μεγαλύτερη πτώση ενός μηνός από τον Ιανουάριο.

Δεδομένα από την Ιαπωνία σήμερα έδειξαν άνοδο του πληθωρισμού καθώς οι τιμές καταναλωτή επιταχύνθηκαν φθάνοντας στο υψηλό πέντε - ετών και η εργοστασιακή παραγωγή αυξήθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο, τα περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι η ανάκαμψη στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα πρέπει να επεκταθεί το 2014.

« Η βιομηχανική παραγωγή ήταν καλή, αλλά ήταν κάτω από τις εκτιμήσεις . Σταδιακά , η αγορά αποκτά την αντίληψη ότι η BOJ θα αναγκαστεί να αντιδράσει ξανά κάποια στιγμή το επόμενο έτος», δήλωσαν αναλυτές μεγάλης επενδυτικής Τράπεζας.
Ο δείκτης μετοχών MSCI Ασίας-Ειρηνικού  εκτός της Ιαπωνίας, εμφανίζει ένα πενιχρό +1,4% σαν απόδοση μέχρι στιγμής φέτος. Ο ασιατικός δείκτης έχει επίσης σημαντικά χαμηλότερες επιδόσεις σε σύγκριση με το +26,7% άλμα του Standard & Poors 500 στις ΗΠΑ και ένα 16,3% αύξηση του δείκτη STOXX Europe 600.

Η διαπραγμάτευση στις περισσότερες αγορές ήταν εξαιρετικά χαμηλών όγκων καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές των ΗΠΑ έκλεισαν για τις διακοπές των Ευχαριστιών την Πέμπτη και θα έχει συνεδρία μισής ημέρας σήμερα.

Πριν από το πληθωρισμό της ευρωζώνης αργότερα μέσα στην ημέρα, το ευρώ σκαρφάλωσε στο υψηλό ενός μηνός που είναι στα 1,3620 δολάρια.

Προκαταρκτική μέτρηση στις τιμές καταναλωτή στη Γερμανία δείχνει πως έχουν εναρμονιστεί με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε το Νοέμβριο, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ θα μπορούσε να ανέβει σε υψηλότερα από τα αναμενόμενα επίπεδα  μειώνοντας την πίεση στην ΕΚΤ να αναλάβει περαιτέρω δράση για την αποφυγή του αποπληθωρισμού.

Το δολάριο Αυστραλίας ξέφυγε σε μια σχεδόν τριών μηνών χαμηλό των 0,9055 δολαρίων. Στα εμπορεύματα, ο χρυσός κατέγραψε οριακές απώλειες -0,1% στα 1.242,5 δολάρια περίπου η ουγγιά, έχοντας αυξηθεί 0,5% στη διάρκεια της νύχτας από τα σημάδια ζήτησης του μετάλλου από Κινέζους αγοραστές. Το μπρεντ σταθεροποιήθηκε στα 110,8 δολάρια περίπου το βαρέλι μετά την πτώση κατά 0,4% κατά την προηγούμενη συνεδρία .

Ξένοι αναλυτές

Η αργία στις ΗΠΑ χαμήλωσε τη δραστηριότητα στην παραγωγή αναλύσεων με νόημα για το ΧΑ σήμερα.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Ρεαλιστικό πλαίσιο συμφωνίας με την Κυβέρνηση ζητεί η τρόικα για να επιστρέψει την επόμενη εβδομάδα. Ενώ ήταν βέβαιη η επιστροφή τους και η έναρξη των διαπραγματεύσεων από τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου, χθες γνωστοποιήθηκε από κυβερνητικές πηγές πως δεν είναι βέβαιος ο χρόνος επιστροφής, με αιτιολογία τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή και την αναγκαία παρουσία των υπουργών που διαπραγματεύονται με τους ελεγκτές. Ωστόσο ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως η τρόικα έχει διαμηνύσει πως δεν βλέπει το λόγο να επιστρέψει στην Αθήνα, όσο υπάρχουν εκκρεμότητες, με τα προαπαιτούμενα, καθώς επίσης και με το δημοσιονομικό κενό του 2014. Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαίωσε κοινοτική πηγή.

Αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο -3,9%, παρέμεινε ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού  τομέα, τον Οκτώβριο του 2013, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Η καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 937 εκατ. ευρώ, ενώ τον Οκτώβριο του 2012 είχε καταγραφεί αρνητική καθαρή ροή 1.037 εκατ. ευρώ.

Το «άνοιγμα» της αγοράς σε τέσσερις βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας προτείνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), μέσω της έκθεσης που παρουσίασε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ανχελ Γκουρία. H έκθεση, που αναλύει τα εμπόδια στους τομείς του λιανικού εμπορίου, της επεξεργασίας τροφίμων, του τουρισμού και των οικοδομικών υλικών, εκτιμά ότι η υιοθέτηση των προτάσεων των συντακτών της θα επέφερε ετήσιο όφελος στην οικονομία της τάξεως των 5,2 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε ποσοστιαία αύξηση 2,5% του ΑΕΠ.

Στα 160,38 δισ. ευρώ υποχώρησαν οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στις ελληνικές τράπεζες στο τέλος Οκτωβρίου, από 161,35 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Οι τραπεζικές καταθέσεις υποχώρησαν για πέμπτο συνεχή μήνα, εξαιτίας των αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων και του περιορισμένου εισοδήματος των νοικοκυριών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, από τις αρχές Ιουνίου οι καθαρές εκροές καταθέσεων ανέρχονται στα 2,4 δισ. ευρώ.

Στα 102 εκατ. ευρώ συρρικνώθηκαν οι ζημιές μετά από φόρους της Alpha Bank στο εννεάμηνο του 2013, από 711,2 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η τράπεζα. Εάν συνυπολογιστεί η θετική επίπτωση από την εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας, η Alpha εμφάνισε κέρδη ύψους 2,47 δισ. ευρώ. Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2013, τα Κύρια Βασικά Ίδια Κεφάλαια της Alpha Bank ανήλθαν σε 7,2 δισ. ευρώ και ο Δείκτης Κυρίων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων σε 13,5%, τοποθετώντας την Alpha Bank μεταξύ των ισχυρότερων κεφαλαιακά τραπεζών στην Ελλάδα.

Βελτιωμένα μεγέθη παρουσίασε ο ΟΛΠ κατά το εννεάμηνο του 2013, διανύοντας την τέταρτη συνεχή κερδοφόρο χρήση μετά το 2009. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη παρουσίασαν αύξηση 19,1% έναντι της περιόδου Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου του 2012 και διαμορφώθηκαν στα 8.101.772,40 ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 9.503.085,07 ευρώ. Μικρή αύξηση παρουσίασε και ο κύκλος εργασιών, ο οποίος ανήλθε σε 81.875.864 ευρώ από 81.692.411 ευρώ το 2012.

Την έκδοση κοινοπρακτικού εμπραγμάτως εξασφαλισμένου κοινού ομολογιακού δανείου, συνολικής ονομαστικής αξίας κεφαλαίου έως 76,608 εκατ. ευρώ, διάρκειας πέντε ετών, με δυνατότητα παράτασης για δύο έτη, αποφάσισε η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Ελληνικά Καλώδια ΑΕ. Οι μέτοχοι της εταιρείας αποφάσισαν επίσης την έκδοση κοινών, ομολογιακών δανείων, συνολικής oνομαστικής αξίας κεφαλαίου έως 30 εκατ. ευρώ, μεσοπρόθεσμης διάρκειας.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Αισιόδοξη είναι η εκτίμηση της Schroders για τις προοπτικές των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών το 2014, υποστηρίζοντας πως το ράλι των μετοχών της περιοχής θα συνεχιστεί, καθώς η οικονομική ανάκαμψη θα αρχίσει να παίρνει σχήμα, ενώ ο τραπεζικός κλάδος είναι επίσης πιο σταθερός από ό, τι πριν. Όπως σημειώνει, οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν ζήσει έντονο re-rating πρόσφατα,  ωστόσο τα κέρδη αυτά, οδηγήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από το risk premium των μετοχών ( ERP ) το οποίο μειώθηκε από τα υψηλά όλων των εποχών, λόγω του ότι οι ανησυχίες διάλυσης της Ευρωζώνης υποχώρησαν.

Κατάλογο με 29 ερωτήσεις καλούνται να απαντήσουν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέσα σε τρεις εβδομάδες η τρόικα και τα κράτη μέλη στα οποία αυτή δραστηριοποιείται. Όπως αναφέρεται στο σημερινό έντυπο πληροφόρησης για ευρωπαϊκά θέματα, Agence Europe, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ετοίμασαν έναν κατάλογο από 29 ερωτήσεις σχετικά με το έργο της τρόικας στις χώρες που έχουν λάβει οικονομική βοήθεια (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Κύπρος).

Οι πιέσεις που θα ασκηθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές αναμένεται να αποκαλύψουν ένα κεφαλαιακό κενό ύψους 280 δισ. ευρώ για τις ευρωπαϊκές τράπεζες οι οποίες θα κληθούν να το καλύψουν εντός του 2014, σύμφωνα με νέα έκθεση της  PricewaterhouseCoopers. Τα βιβλία των τραπεζών της Ευρωζώνης θα εξεταστούν από την ΕΚΤ το επόμενο έτος, μια διαδικασία η οποία πιθανολογείται ότι θα αποκαλύψει κεφαλαιακά κενά εάν οι τράπεζες δεν έχουν προβλέψει να αποθεματοποιήσουν ποσά για να αντιμετωπίσουν επισφάλειες, όπως για παράδειγμα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Η  Ευρώπη απάντησε στην κρίση με συνεκτική και αξιόπιστη στρατηγική που φέρνει ήδη αποτελέσματα, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Βέρνερ Χόγιερ, προσθέτοντας ότι οι δημοσιονομικές ανισορροπίες έχουν μειωθεί και η ανταγωνιστικότητα, ιδιαίτερα στις χώρες του νότου, έχει βελτιωθεί. Η Ιρλανδία και η Ισπανία βγαίνουν σύντομα από τα προγράμματα στήριξης, επεσήμανε: «βλέπουμε φως στο τούνελ, δεν έχουμε όμως την πολυτέλεια του εφησυχασμού ειδικά σε ότι αφορά την ανεργία. Η κρίση θα έχει τελειώσει μόνον όταν βελτιωθεί η πραγματική οικονομία και κυρίως η αγορά εργασίας».

Έναν νέο μηχανισμό για την αναδιάρθρωση χρέους κρατών με βάση την ελληνική εμπειρία σχεδιάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. Εκπρόσωπος του ταμείου παραδέχθηκε σε σχετική ερώτηση ότι τον περασμένο Απρίλιο ανατέθηκε σε επιτροπή ειδικών η μελέτη, ωστόσο ακόμη δεν έχουν κατατεθεί πλήρεις προτάσεις.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα