Schroders : Tο ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών θα συνεχιστεί και το 2014

Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2013 17:04
UPD:17:09
REUTERS/TOBY MELVILLE

Αισιόδοξη είναι η εκτίμηση της Schroders για τις προοπτικές των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών το 2014, υποστηρίζοντας πως το ράλι των μετοχών της περιοχής θα συνεχιστεί, καθώς η οικονομική ανάκαμψη θα αρχίσει να παίρνει σχήμα, ενώ ο τραπεζικός κλάδος είναι επίσης πιο σταθερός από ό, τι πριν.

«Η ευρωπαϊκή οικονομία έχει αγγίξει τον πάτο και αναμένουμε θετική μεταβολή του ΑΕΠ και θετικές αναθεωρήσεις της κερδοφορίας των εταιρειών, από εδώ και στο εξής», επισημαίνει ο Ρόρι Μπείτμαν, επικεφαλής ευρωπαϊκών και βρετανικών μετοχών στην Schroders.

Όπως σημειώνει, οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν ζήσει έντονο re-rating πρόσφατα,  ωστόσο τα κέρδη αυτά, οδηγήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από το risk premium των μετοχών ( ERP ) το οποίο μειώθηκε από τα υψηλά όλων των εποχών, λόγω του ότι οι ανησυχίες διάλυσης της Ευρωζώνης υποχώρησαν.

Το ERP παραμένει πάνω από το μέσο ιστορικό επίπεδο και η ομαλοποίησή του θα οδηγήσει σε περαιτέρω άνοδο τις ευρωπαϊκές μετοχές, όπως υποστηρίζει ο αναλυτής.  Επιπλέον, οι ευρωπαϊκές μετοχές παραμένουν «καλή αξία» σε σχέση τόσο με τη δική τους ιστορία όσο και σε σύγκριση με τις μετοχές των ΗΠΑ και της Ασίας.

Ο Μπέιτμαν προσθέτει πως το τραπεζικός κλάδος της περιοχής - ο οποίος επλήγη σκληρά από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης - θα προσελκύσει περισσότερους επενδυτές.

«Η ΕΚΤ θα πραγματοποιήσει τον έλεγχο ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών το 2014. Ορισμένες μεμονωμένες τράπεζες είναι πιθανό να χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια, αλλά σε γενικές γραμμές αναμένουμε ότι με τον έλεγχο αυτό θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στον κλάδο και θα δείξει ότι οι τράπεζες της Ευρώπης δεν αποτελούν πλέον συστημικό κίνδυνο», όπως τονίζει.

Από τις αρχές του 2013, οι πανευρωπαϊκοί δείκτες FTSEurofirst 300 και STOXX 600 έχουν αυξηθεί κατά περίπου 15% και 16% αντίστοιχα , υποαποδίδοντας σε σχέση με την άνοδο της τάξης του 23% και του 27% που σημειώνουν ο Dow Jones και ο S&P 500, οι οποίοι έχουν χτυπήσει επίπεδα ρεκόρ .

Ο Μπέιτμαν υποστηρίζει μια την στρατηγική του "stock-picking" για το 2014, δηλαδή επιλεκτικές τοποθετήσεις σε μετοχές, μενώ διατηρεί ιδιαίτερη προτίμηση στις κυκλικές μετοχές του καταναλωτικού κλάδου,  καθώς θεωρεί ότι έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες για αναβαθμίσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα