Β. Χόγιερ: Βλέπουμε φως στο τούνελ

Η Ευρώπη απάντησε στην κρίση με συνεκτική και αξιόπιστη στρατηγική, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Β. Χόγιερ
Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2013 16:42
UPD:16:49
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Βέρνερ Χόγιερ.

Η Ευρώπη απάντησε στην κρίση με συνεκτική και αξιόπιστη στρατηγική που φέρνει ήδη αποτελέσματα, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Βέρνερ Χόγιερ, προσθέτοντας ότι οι δημοσιονομικές ανισορροπίες έχουν μειωθεί και η ανταγωνιστικότητα, ιδιαίτερα στις χώρες του νότου, έχει βελτιωθεί.

Η Ιρλανδία και η Ισπανία βγαίνουν σύντομα από τα προγράμματα στήριξης, επεσήμανε: «βλέπουμε φως στο τούνελ, δεν έχουμε όμως την πολυτέλεια του εφησυχασμού ειδικά σε ότι αφορά την ανεργία. Η κρίση θα έχει τελειώσει μόνον όταν βελτιωθεί η πραγματική οικονομία και κυρίως η αγορά εργασίας».

Ο κ. Χόγιερ έκανε λόγο για στροφή180 μοιρών στην στρατηγική της ΕΤΕπ, τονίζοντας ότι «αυξάνουμε κατά 40% και πλέον σε 70 δισ. ευρώ τα δάνειά μας για φέτος και για τα δύο ερχόμενα χρόνια», με στόχο την επανεκκίνηση της ανάπτυξης και την καταπολέμηση της ανεργίας στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον κ. Χόγιερ, η εν λόγω «στροφή» ήταν εφικτή μετά την απόφαση των κρατών μελών να ενισχύσουν το κεφάλαιο της ΕΤΕπ με κονδύλια ύψους 10 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ χαρακτήρισε πολύ σημαντικό τον δανεισμό στις περιφερειακές χώρες της Ε.Ε. που χτυπήθηκαν περισσότερο από την κρίση, ιδίως για μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις . «Ο στόχος μας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για το 2013 είναι αυξημένος κατά 50% και πλέον σε σχέση με το 2012 και θα φέρει το σύνολο το δανεισμού της ΕΤΕπ προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης σε περισσότερα από 20 δισ.» υπογράμμισε.

Ο κ. Χόγιερ τόνισε ότι η ΕΤΕπ είναι τράπεζα της Ε.Ε. των 28 και το επιχειρηματικό της μοντέλο βασίζεται σε ένα «καλά ισορροπημένο» χαρτοφυλάκιο δανείων που καλύπτει και τα 28 κράτη μέλη, κάτι που έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία για τους επενδυτές της.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα