Κατάλογο με 29 ερωτήσεις καλούνται να απαντήσουν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέσα σε τρεις εβδομάδες η τρόικα και τα κράτη μέλη στα οποία αυτή δραστηριοποιείται.
Όπως αναφέρεται στο σημερινό έντυπο πληροφόρησης για ευρωπαϊκά θέματα, Agence Europe, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ετοίμασαν έναν κατάλογο από 29 ερωτήσεις σχετικά με το έργο της τρόικας στις χώρες που έχουν λάβει οικονομική βοήθεια (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Κύπρος).
Τα ερωτήματα αυτά απεστάλησαν την περασμένη Παρασκευή στα διάφορα εμπλεκόμενα μέρη, που θα έχουν τρεις εβδομάδες προθεσμία για να απαντήσουν.
Συγκεκριμένα οι ερωτήσεις εστάλησαν στους επικεφαλής των τριών θεσμικών οργάνων της τρόικας, στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Νταϊσεμπλούμ, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, καθώς και στον επίτροπο υπεύθυνο για τα ζητήματα του ευρώ Όλι Ρεν.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, θεωρητικά, στις 17 Δεκεμβρίου θα πρέπει να υποβληθεί μία έκθεση, η οποία και θα βασίζεται στις απαντήσεις των αποδεκτών των ερωτημάτων.
Επιπλέον εννέα ερωτήσεις, που προέρχονται κυρίως από την ίδια λίστα, στάλθηκαν και στους αρχηγούς των κυβερνήσεων, υπουργούς Οικονομικών και διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών των κρατών μελών.
Η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία ηγείται της έρευνας, προτίθεται, επίσης, να πραγματοποιήσει δημόσιες ακροάσεις, αλλά λόγω χρονικών περιορισμών δεν είναι ακόμη σαφές κατά πόσον θα πραγματοποιήσει αποστολές στις εν λόγω χώρες.
Όσον αφορά στις 29 ερωτήσεις προς την τρόικα, αυτές θα αφορούν το σχεδιασμό και τη διαδικασία υιοθέτησης των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής, αλλά και τον τρόπο που λειτουργούν αυτά τα προγράμματα.
Επίσης περιλαμβάνονται ερωτήσεις όπως ποιός ήταν ο ρόλος του καθενός από τα θεσμικά όργανα, ποιά μέθοδος χρησιμοποιήθηκε για τις προβλέψεις για το χρέος, ποιός ήταν υπεύθυνος για την τελική απόφαση, ποιά ήταν η συμμετοχή του Eurogroup, εάν υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες ορισμένα μέτρα που λαμβάνονταν δεν ανταποκρίνονταν σε νόμους που ίσχυαν, ενώ έχει ζητηθεί και από τις εθνικές αρχές να περιγράψουν την ποιότητα της συνεργασίας με την τρόικα.
Πηγή: ΑΜΠΕ