Πρωταθλήτρια στους φόρους και το ενοικιοστάσιο σε βάρος των ιδιοκτητών είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Διεθνούς Ενωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων, που παρουσιάστηκε χθες στις Βρυξέλλες.
Τη συγκριτική έρευνα με θέμα την ιδιοκτησία και την εκμίσθωση ακινήτων στην Ευρώπη παρουσίασε ο Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της Διεθνούς Ενωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI), σε επίσημη εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο.
Τα κυριότερα συμπεράσματα της έρευνας ήταν ότι η εκμίσθωση ακινήτων στην Ευρώπη, και ειδικότερα στο Νότο, έχει εξελιχθεί σε ιδιαίτερα «επικίνδυνη και ασύμφορη οικονομική δραστηριότητα» για πολλούς λόγους, μερικοί από τους οποίους σχετίζονται με την οικονομική κρίση, όπως η αδυναμία εξεύρεσης φερέγγυων ενοικιαστών ή ενδιαφερόμενων αγοραστών, ο πολλαπλασιασμός των ετήσιων φορολογικών υποχρεώσεων των ιδιοκτητών, καθώς και η συνεχής αύξηση των προϋποθέσεων και προδιαγραφών των εκμισθούμενων ακινήτων από ευρωπαϊκές οδηγίες και συστάσεις.
Σε ό,τι αφορά τις επαγγελματικές μισθώσεις, αναφέρθηκε ότι στην Ελλάδα η νομοθεσία προβλέπει το μεγαλύτερο (δεκαεξαετή) χρόνο προστασίας των μισθωτών εμπορικών μισθώσεων, ακόμη και αν η διάρκεια που έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές στο συμβόλαιο είναι μικρότερη.
Αντίθετα, οι ενοικιαστές έχουν υποχρέωση να παραμείνουν στο ακίνητο μόνο για ένα χρόνο, ακόμη και αν έχουν υπογράψει για οσοδήποτε μεγαλύτερο διάστημα.
Η μεταβίβαση ακινήτων
Για το Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτων (ΦΜΑ), η Ελλάδα έχει τον δεύτερο υψηλότερο φορολογικό συντελεστή (10%), με πρώτο το Βέλγιο (12,50%), ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος συντελεστή ΦΜΑ κυμαίνεται περί το 4%. Γενικότερα, φόρος μεταβίβασης επιβάλλεται σε κάθε χώρα που εξετάζεται στην εν λόγω έρευνα με εξαίρεση τη Σλοβακία, ενώ τα ποσοστά φορολόγησης ποικίλλουν ανά χώρα και κυμαίνονται από 0,5% έως 15%.
Στην Αυστρία, στο Βέλγιο, στη Τσεχία, στη Γαλλία, στη Γερμανία και στη Νορβηγία εφαρμόζονται συστήματα με σταθερούς φορολογικούς συντελεστές, ενώ στις υπόλοιπες χώρες που εξετάζονται τα φορολογικά συστήματα είναι προοδευτικά.
Σύμφωνα ωστόσο με την έρευνα, θα πρέπει να εξεταστεί μείωση των φόρων αυτών, ειδικά σε χώρες, όπως Βέλγιο και Ελλάδα, όπου οι φόροι μεταβίβασης εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλοί.
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Ανάγκη απλοποίησης του φορολογικού συστήματος
Η έρευνα σημειώνει ακόμη ότι ο τομέας της εκμίσθωσης ιδιωτικών ακινήτων διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην οικονομία και οι εκμισθωτές ακινήτων ασκούν μια δραστηριότητα που στεγάζει ένα σημαντικό κομμάτι των Ευρωπαίων πολιτών.
Οι κυβερνήσεις και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα πρέπει να διαμορφώνουν προσεκτικά τα νομοθετικά και φορολογικά καθεστώτα που τους αφορούν, ώστε να μην επωμίζονται οι ιδιοκτήτες υπερβολικά βάρη, τα οποία θα παρεμποδίσουν την αγορά των μισθώσεων να διαδραματίσει τον σημαντικό κοινωνικό της ρόλο, καταλήγει η έρευνα.
Τα προγράμματα οικονομικής σταθεροποίησης σε πολλές χώρες έχουν εντείνει τις συζητήσεις για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων σε θέματα φορολογίας, με απώτερο στόχο την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος.
Τι ζητούν οι βουλευτές για το φόρο ακινήτων
Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται από χθες οι διεργασίες για την αναζήτηση πολιτικής λύσης στο θέμα του νομοσχεδίου του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων. Βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επιμένουν ότι δεν τίθεται θέμα ψήφισης του νομοσχεδίου δίχως να προηγηθούν αλλαγές.
Τις τελικές αποφάσεις για τις αλλαγές θα κληθούν να λάβουν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος στην περίπτωση που οι διαφορές μεταξύ υπουργού Οικονομικών και βουλευτών αποδειχθούν «αγεφύρωτες».
Στο πλαίσιο αυτό και ενώ επίκειται η κατάθεση του νομοσχεδίου, χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Από την πλευρά του πρωθυπουργικού επιτελείου ήταν ο κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης και το υπουργείο Οικονομικών εκπροσώπησε ο κ. Νίκος Καραβίτης.
Από το ΠΑΣΟΚ ήταν ο βουλευτής κ. Γιάννης Κουτσούκος και ο πρώην βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης, ενώ από τη ΝΔ παραβρέθηκε η κα Φεβρωνία Πατριανάκου. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η προσπάθεια να αμβλυνθούν τα επίμαχα σημεία του νομοσχεδίου προκειμένου να ψηφιστεί από τις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες και να μην υπάρξει άλλη απώλεια μετά την αποχώρηση της κας Θεοδώρας Τζάκρη.
Τουλάχιστον πέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και είκοσι από την πλευρά της ΝΔ φέρεται ότι έχουν ήδη διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν το νομοσχέδιο εάν δεν προηγηθούν αλλαγές. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση χθες του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κασσή, ο οποίος προειδοποίησε δημοσίως ότι «δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο ως έχει».
Η φορολόγηση των ακινήτων, όμως, προκαλεί κραδασμούς και μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι μετά τη συνάντησή τους με τον υπουργό Οικονομικών τηρούν στάση αναμονής και περιμένουν τις αλλαγές. Οι βουλευτές προειδοποιούν -ορισμένοι τουλάχιστον από αυτούς- ότι δεν θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένοι.
Σε παράλληλο επίπεδο λειτουργεί και το άλλο δύσκολο νομοσχέδιο που αφορά τις απελευθερώσεις των πλειστηριασμών των πρώτων ακινήτων. Στο πλαίσιο αυτό από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι τις προσεχείς ημέρες θα υπάρξουν συναντήσεις του πρωθυπουργού και των συνεργατών του με βουλευτές προκειμένου να περιοριστούν στο ελάχιστο οι πιθανές αντιδράσεις.
Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες βουλευτές των δύο κομμάτων είχαν επισκεφτεί τον κ. Στουρνάρα και κατέθεσαν τις αντιρρήσεις τους.
Και ΦΑΠ και ΕΕΤΗΔΕ και ΤΑΠ κ.ά...
Στην Ετήσια Φορολόγηση Ακίνητης Περιουσίας, η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία τα τελευταία χρόνια επιβάλλεται ταυτόχρονα και ετήσιος φόρος περιουσίας (ΦΑΠ) ύψους έως και 2% ετησίως, και ετήσιος βαρύτατος ειδικός φόρος επί των ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ-ΕΕΤΑ), και ετήσιο δημοτικό τέλος ΤΑΠ ύψους 0,025-0,035%, χωρίς να συνυπολογίζονται τα άλλα δημοτικά τέλη που καθορίζονται ελεύθερα από τους ΟΤΑ.
Σε ό,τι αφορά την πολεοδόμηση, η Ελλάδα διαθέτει ένα εξαιρετικά περίπλοκο και χρονοβόρο σύστημα πολεοδόμησης, το οποίο καθιστά ιδιαίτερα δυσχερή τη σχεδίαση και κατασκευή κτηρίων.
ΠΑΣΟΚ: Ουσιαστικές αλλαγές
Από τη Χαριλάου Τρικούπη γνωστοποίησαν χθες πως «η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωσε την απόφασή της για ουσιαστικές αλλαγές στο προσχέδιο του ΥΠΟΙΚ, ώστε να εξασφαλίζεται η δικαιότερη κατανομή των βαρών και η φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας συνολικά, με προοδευτικό τρόπο».
Στο ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία της ΝΔ, σημειώνουν ότι «διεξήχθη μια ουσιαστική συζήτηση για το περιεχόμενο των αναγκαίων αλλαγών, η οποία και θα συνεχιστεί». Σε κάθε περίπτωση επισήμαναν ότι το αποτέλεσμα των νέων διαβουλεύσεων θα τεθεί υπ’ όψιν της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.
Πάντως, ο κ. Γιάννης Κουτσούκος που συμμετείχε στη συνάντηση με τον κ. Χρύσανθο Λαζαρίδη στο Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε χθες το απόγευμα μετά το τέλος της συνάντησης: «Συναντηθήκαμε με αντιπροσωπεία της Νέας Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της απόφασης που έλαβε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για ένα δίκαιο και προοδευτικό φόρο ακίνητης περιουσίας. Κάναμε ουσιαστική συζήτηση για τις αναγκαίες αλλαγές ώστε να υπηρετηθεί αυτός ο στόχος. Η συζήτηση θα συνεχιστεί και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ όταν θα είναι έτοιμο το σχέδιο».
Σχολιάζοντας τη χθεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου κυβερνητικά στελέχη απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις, επισημαίνοντας μόνο ότι οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες. Σημειώνεται πάντως ότι υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έχει εκφράσει τη διαφωνία του με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι βρίσκεται τελείως έξω από τη λογική του υπάρχοντος νόμου.
Σημειώνεται ότι από την πλευρά της ΝΔ εκτιμούν ότι υπάρχουν τουλάχιστον είκοσι βουλευτές, που εκφράζουν ισχυρές ενστάσεις για το νομοσχέδιο της ακίνητης περιουσίας, ενώ από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ οι διαφωνούντες εκτιμάται ότι ανέρχονται σε πέντε τουλάχιστον βουλευτές.
ΈΦΗ ΤΡΙΗΡΗ - ΜΑΝΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ