Γνώμη: Επιστροφή στα γνωστά

Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2013 07:00
UPD:07:00
FOSPHOTOS/Angeliki Panagiotou

Το διακύβευμα του νέου φόρου δεν ήταν, θεωρητικά, μόνο η αύξηση των εσόδων, αλλά και η εγκαθίδρυση ενός ορθολογικού και δίκαιου συστήματος φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας.

Αυτό είναι μια πραγματική επιτυχία. Να είσαι πρωταθλητής σε έναν τομέα, αλλά να αγωνίζεσαι να ξεπεράσεις ακόμη και τον εαυτό σου. Ο λόγος για τη φορολόγηση των ακινήτων, πεδίο στο οποίο η έρευνα που παρουσίασε χθες στο Ευρωκοινοβούλιο η Διεθνής Ενωση Ιδιοκτητών Ακινήτων  επιβεβαιώνει την εκτίμηση που όλοι είχαμε, ότι η χώρα μας διατηρεί την  πρώτη θέση στην Ευρώπη.

Τα στοιχεία της έρευνας υποδεικνύουν ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη στην οποία επιβάλλεται ταυτόχρονα, σε ετήσια βάση, φόρος ακίνητης περιουσίας, ειδικός φόρος επί των ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών και δημοτικό τέλος.

Επίσης, σημειώνεται ότι η εκμίσθωση ακινήτων στην Ευρώπη, και ιδιαίτερα στο Νότο, έχει εξελιχθεί σε ιδιαίτερα ασύμφορη οικονομική δραστηριότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να υπερβεί την... πραγματικότητα και προσπαθεί να αυξήσει τα φορολογικά της έσοδα από τη συγκεκριμένη πηγή, επιβάλλοντας ένα φόρο ο οποίος ευελπιστεί να συγκεντρώσει όλους τους υπόλοιπους και να αποδώσει περισσότερα έσοδα.

Το διακύβευμα του νέου φόρου δεν ήταν, θεωρητικά, μόνο η αύξηση των εσόδων, αλλά και η εγκαθίδρυση ενός ορθολογικού και δίκαιου συστήματος φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. Ομως, η πολιτική υπόσχεση για αναλογικότερο φόρο χάθηκε πίσω από την εμφανή προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε το θέμα, παρά το γεγονός ότι υπήρχε αρκετός χρόνος για να συνταχθεί ο νέος νόμος, αλλά και την αδιαφορία του νομοθέτη για την κατανομή του φορολογικού βάρους. Ενας στους τρεις, αναφέρει η έρευνα Οικονομικό Βαρόμετρο του ΕΒΕΑ, θα βρεθεί σε αδυναμία να πληρώσει το φόρο ακινήτων το 2014.  

Ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων φαίνεται τώρα να απειλεί την κυβερνητική σταθερότητα μέσω της μειούμενης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Ετσι, η προοπτική ενός νέου φορολογικού συστήματος απομακρύνεται. Θα διακινδυνέψουμε μια πρόβλεψη. Το ειδικό τέλος θα παραμείνει στη θέση του και η αναμόρφωση της φορολογίας ακινήτων θα παραπεμφθεί στο απώτερο μέλλον.

Θα παραμείνει γιατί το επιθυμεί η τρόικα και γιατί η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να παρουσιάσει τίποτα καλύτερο. Θα παραμείνει ως μνημείο ανικανότητας να δημιουργηθεί ένας νέος φόρος που να είναι καλομελετημένος, αναλογικός της φοροδοτικής ικανότητας του φορολογουμένου και να ανατεθεί η είσπραξή του σε ένα μηχανισμό που να προσφέρει αξιοπιστία μεγαλύτερη από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

ΝΙΚΟΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα