Οι επενδυτές διεθνώς περίμεναν μια πιο έντονη επιχειρηματολογία από την Fed αναφορικά με την ανάγκη της διατήρησης της πολιτικής χαλάρωσης στις συνθήκες που καθορίζουν την ρευστότητα στην Wall Street, αν και δικαιώθηκαν όσοι θεωρούν ότι το tapering θα αποφασιστεί το συντομότερο τον Μάρτιο. Ίσως και να περίμεναν απλά μια αφορμή για να ρευστοποιήσουν κέρδη από την άνοδο τον Οκτώβριο των ρεκόρ την εποχή της διακοπής της λειτουργίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Στο ΧΑ μετά τη βουτιά της Τρίτη ακολούθησε το ειδικών χαρακτηριστικών rebound χθες που ήταν ικανοποιητικό επιλεκτικά και για άλλη μια φορά άφησαν όλα αυτά αδιάφορες τις δυνάμεις που ενδιαφέρονται για μετοχές εκτός των 25άρη και FTSEM.
Η εικόνα των σχέσεων της χώρας με τους δανειστές δεν είναι καλή, αφού το πολιτικό δυναμικό παρέχει σκηνές διαμάχης στο εσωτερικό των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Με δεδομένη την έντονη παρουσία των ξένων θεσμικών στις συναλλαγές του ΧΑ αυτό το φθινόπωρο, εκτιμούμε ότι ένας συνδυασμός του κλίματος που διαμόρφωσε η απόφαση και η ρητορική της Fed χθες και της κίνησης σε παγκόσμια κλίμακα για ενθυλάκωση κερδών που απέφερε η πρόσφατη άνοδος, μπορεί να τους οδηγήσει, αυτή τη φορά, σε αποδοχή της πτωτικής δυναμικής.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Αλλά μέτρησε και θα μετρήσει η έκθεση της Deutsche Bank, που εκτιμά ότι το ποσοστό του 0,419% είναι σχεδόν τίποτε για τα παθητικά αμοιβαία που έχουν παγκόσμιο προσανατολισμό. Αλλά υπάρχουν κεφάλαια που εστιάζονται αυστηρά στην νοτιοανατολική Ευρώπη και τον δείκτη MSCI EMEA που θα δώσουν τελικά μεγαλύτερη βαρύτητα στο ΧΑ από τα χρηματιστήρια της Ρωσίας της Τουρκίας και της Νότιας Αφρικής. Όποτε οι traders των παραγώγων αλλάζουν στάση, η επιλογή τους επιβεβαιώνεται άμεσα στην επόμενη συνεδρία. Χθες, στα ΣΜΕ του 25άρη έδωσαν τιμή εκκαθάρισης στις 390,75 μονάδες όταν ο υποκείμενος έκλεισε στις 389,99 και έτσι μετά από μέρες επέλεξαν να αναπτύξουν αισιόδοξες προσδοκίες για τη βραχυπρόθεσμη τάση του ΧΑ. Η στήλη σέβεται αυτή την εκτίμηση, ωστόσο διακρίνουμε πλέον σημάδια εξάντλησης του αγοραστικού ενδιαφέροντος, εκτός εκείνου που θα εμφανιστεί από την ένταξη στο δείκτη MSCI Emerging Markets και είναι θέμα του ύψους των κεφαλαίων που αναμένεται να εισρεύσουν το πότε θα κορυφώσει την κίνησή του ο 25άρης.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
Ευρώπη
Με μικρές απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, χάνοντας τα κέρδη που σημείωναν νωρίτερα, καθώς οι επενδυτές περιμένουν την απόφαση νομισματικής πολιτικής της Fed αργότερα μέσα στην ημέρα.
O δείκτης FTSEurofist 300 έκλεισε με πτώση 0,07%, ο FTSE 100 του Λονδίνου ενισχύθηκε 0,04%, ο DAX έκλεισε στο -0,13%, ο CAC 40 στο -0,09%, ενώ 0,86% και 0,47% χαμηλότερα έκλεισαν ο IBEX 35 και ο FTSE MIB, αντίστοιχα.
Οι μετοχές της Volkswagen σημείωσαν ράλι 5,29% μετά τα πολύ καλά αποτελέσματα κερδοφορίας γ’ τριμήνου καθώς και την διαβεβαίωση της εταιρείας πως το 2013 θα είναι πολύ καλύτερη χρονιά για την κερδοφορία της, από ότι το 2012.
Οι μετοχές της γαλλικής φαρμακευτικής εταιρείας Sanofi ενισχύθηκαν κατά 2,44%, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου όπου η εταιρεία μείωσε το guidance για δεύτερη φορά φέτος και δήλωσε ότι τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 1,21 δισ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο από 1,54 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι.
Οι μετοχές της Barclays σημείωσαν άνοδο 0,9%, καθώς παρά την πτώση της τάξης του 26% στα κέρδη γ’ τριμήνου, οι αναλυτές της Citi διαπιστώνουν πως η τράπεζα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην μείωση των assets της, γεγονός που θα ενισχύσει την κεφαλαιακή της θέση.
Οι μετοχές της βρετανικής Next, έκλεισαν με άνοδο 4,8% μετά την ανακοίνωση για αύξηση του guidance της κερδοφορίας της και τις καλύτερες από τις αναμενόμενες πωλήσεις γ’ τριμήνου.
Οι μετοχές της Fiat υποχώρησαν 2,23% μετά την ανακοίνωση για μείωση των προοπτικών του 20013, μετά από το ισχυρό χτύπημα που δέχθηκαν τα έσοδά της από την Λατινική Αμερική.
Οι επενδυτές περιμένουν και το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της Fed, όπου δεν αναμένεται να υπάρξει απόφαση για αλλαγή στο πρόγραμμα αγοράς assets της τάξης των 85 δισ. δολαρίων μηνιαίως, με τηναρχή του tapering να τοποθετείται για τον Μάρτιο με Απρίλιο του 2014, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, όπως η Goldman Sachs, η BofA ML, η Citi, η Barclays, η Credit Suisse και η Danske Bank.
Στο μέτωπο των οικονομικών στοιχείων, η ισπανική οικονομία βγήκε από την διετή ύφεση στο γ’ τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.
Η ανεργία στη Γερμανία αυξήθηκε απρόσμενα τον Οκτώβριο, σε επίπεδα που δεν έχουν σημειωθεί από τον Ιούνιο του 2011, με 2.000 νέους ανέργους τον τρέχοντα μήνα, αν και το ποσοστό ανεργίας παραμένει στα ιστορικά χαμηλά του 6,9%.
Εν τω μεταξύ, η Κομισιόν είχε κάποια θετικά νέα για την οικονομία της Ευρωζώνης, με τον δείκτη οικονομικού κλίματος να αυξάνεται στις 97,8 μονάδες τον Οκτώβριο, από 96,9 τον Σεπτέμβριο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2011. Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος επίσης έδειξε αύξηση στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2012.
ΗΠΑ
Με απώλειες έκλεισαν τα Χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης παρά τις ανακοινώσεις της Fed ότι δεν θα προχωρήσει σε αλλαγή του προγράμματος αγοράς assets, και θα περιμένει για περισσότερες ενδείξεις από την οικονομία πριν ξεκινήσει το tapering.
Η Fed χαρακτήρισε πάντως τον ρυθμό ανάπτυξης των ΗΠΑ «μετριοπαθή» και τόνισε ότι η αγορά εργασίας έχει δείξει σημάδια βελτίωσης. Ωστόσο, υπογράμμισε, ότι στόχος είναι να βρεθεί η ανεργία κάτω του 6,5%.
Όσον αφορά στα στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας, αυτά δεν εντυπωσίασαν, αφού η απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα σημείωσε μικρή αύξηση 130.000 θέσεων εργασίας τον Οκτώβριο, από 150.000 θέσεις που ήταν η εκτίμηση των αναλυτών.
Οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν άνοδο 0,2% το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, ενώ ο δομικός πληθωρισμός - δεν περιλαμβάνει τις τιμές τροφίμων και ενέργειας - σημείωσε άνοδο κατά 0,1%.
Στη Wall Street, με τα σημαντικότερα κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι μετοχές της General Electric Co και της Home Depot Inc, ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν οι μετοχές της Procter & Gamble και της Verizon Communications.
Στη Wall, ο Dow Jones υποχώρησε 0,39% στις 15.618,76 μονάδες, ο S&P κινήθηκε με απώλειες 0,49% στις 1.763,31 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,55% στις 3.930,62 μονάδες. Σημειώνεται ότι ο S&P τερμάτισε το ανοδικό σερί στην πέμπτη συνεδρίαση.
Τεχνική ανάλυση
Με την υπογράμμιση πως, όποτε οι traders των παραγώγων αλλάζουν στάση, η επιλογή τους επιβεβαιώνεται άμεσα στην επόμενη συνεδρία, παρατηρήσαμε ότι χθες στα ΣΜΕ του 25άρη έδωσαν τιμή εκκαθάρισης στις 390,75 μονάδες όταν ο υποκείμενος έκλεισε στις 389,99 και έτσι μετά από μέρες επέλεξαν να αναπτύξουν αισιόδοξες προσδοκίες για τη βραχυπρόθεσμη τάση του ΧΑ. Η στήλη σέβεται αυτή την εκτίμηση, ωστόσο διακρίνουμε πλέον σημάδια εξάντλησης του αγοραστικού ενδιαφέροντος, εκτός εκείνου που θα εμφανιστεί από την ένταξη στο δείκτη MSCI Emerging Markets και είναι θέμα του ύψους των κεφαλαίων που αναμένεται να εισρεύσουν το πότε θα κορυφώσει την κίνησή του ο 25άρης.
Παρατηρώντας την πορεία του ΓΔ από την πλευρά της τεχνικής ανάλυσης, θα λέγαμε ότι διαμορφώνεται σχηματισμός σημαίας, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα αύριο, αποκαλύπτοντας την κατεύθυνση που θα πάρει ο μέσος όρος του ΧΑ. Για την ώρα, πολλά θα εξαρτηθούν από τους συμβολισμούς και την σημειολογία που θα παρέχουν στην επενδυτική κοινότητα οι εξελίξεις γύρω από την επίσκεψη ή μη της τρόικας στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.
Στο Χ.Α.
Με μία ακόμη ανοδική συνεδρίαση κατάφερε να κλείσει το ελληνικό χρηματιστήριο, και τους αγοραστές να παίρνουν για μία ακόμη φορά τη θέση των πωλητών, κυρίως την τελευταία ώρα, παρόλο που στο μεγαλύτερο μέρος της ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στο κόκκινο. Χωρίς υπερβολές και εντάσεις κατοχυρώθηκαν οι 1.170 μονάδες. Πτώση 9,76% στην Πειραιώς λόγω του placement. Εκτόξευση τζίρου. Ισχυρά κέρδη σε ΕΤΕ και ΔΕΗ. ΔΕΗ+5,12%.
Ανοδικά για 17η φορά μέσα στον Οκτώβριο και σε σύνολο 21 συνεδριάσεων, το Χ.Α κλείνει σε θετικό έδαφος, με τον τρέχοντα μήνα να αποτελεί έναν από τους καλύτερους του τελευταίου διαστήματος, και από άποψη αποδόσεων αλλά και από άποψη επίπεδου του τζίρου.
Τον παραδοσιακά «τρομακτικό» για τις αγορές Οκτώβριο, λόγω της ιστορίας των κραχ που έχουν ξεσπάσει, το Χ.Α σημειώνει από τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως, με κέρδη κοντά στο 16%, ενώ ο τζίρος συνεχίζει να εντυπωσιάζει.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.173,3 μονάδες με άνοδο +0,63%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε πάνω από τα 660 εκατ. ευρώ, καθώς πέρασαν τα πακέτα της Πειραιώς, θέση που κατείχε η BCP, μετά την απόκτηση της Millennium, από την Ελληνική τράπεζα. Περίπου 500 εκατ. ευρώ από το συνολικό τζίρο αφορούν το placement στην μετοχή και το warrant της Πειραιώς.
Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 2,03%, ο δείκτης FTSE Large Cap ενισχύθηκε 0,65% ενώ 0,30% υψηλότερα έκλεισε ο FTSE Mid Cap.
Η μετοχή της τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ-9,76% υποχώρησε 9,76% με όγκο 284 εκατ. τεμάχια και το warrant υποχώρησε 14,67% με όγκο 280 εκατ. τεμάχια.
Στις μετοχές των υπόλοιπων τραπεζών, η Εθνική έκλεισε με άνοδο 4,56%, η Alpha Bank ΑΛΦΑ-1,37% σημείωσε πτώση 1,37% και η Eurobank έκλεισε στο +1,17%.
Από τα blue chips τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι ΔΕΗ +5,12%, ΟΠΑΠΟΠΑΠ+2,49% +2,49%, Μότορ Οιλ ΜΟΗ+3,36% +3,36%, ΟΤΕ ΟΤΕ+2,79%+2,79%, Βιοχάλκο ΒΙΟΧΚ+2,78% 2,78% και ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ+2,53% +2,53%, με την νέα έκθεση της Deutsche Bank, εν όψει της ένταξης της ελληνικής αγοράς στον δείκτη MSCI των αναδυόμενων αγορών, να παίζει σημαντικό ρόλο στην αλλαγή του κλίματος.
Όπως επεσήμανε η γερμανική τράπεζα, η ελληνική αγορά αν και σημειώνει τις υψηλότερες αποδόσεις από το περιβάλλον των αναδυόμενων αγορών φέτος, δεν είναι ακόμα υπερτιμημένη, ενώ πρόσθεσε πως οι εισροές στις ελληνικές μετοχές που θα συμπεριληφθούν στον δείκτη MSCI θα διαμορφωθούν στα 322,2 εκατ. δολάρια.
Στη σύνθεση του δείκτη MSCI, η DB αναμένει να συμπεριληφθούν με μεγάλη πιθανότητα οι OTE, ΟΠΑΠ, Εθνική, ΔΕΗ, Τιτάν ΤΙΤΚ+1,10% και ΕΛΠΕ. Οι Jumbo και Folli Follie με μικρότερη πιθανότητα, και με χαμηλή πιθανότητα οι Alpha Bank, Βιοχάλκο και Motor Oil.
Οι εκτιμώμενες εισροές στον ΟΤΕ είναι τα 60,3 εκατ. δολάρια , στον ΟΠΑΠ τα 55,2 εκατ. δολάρια, στην Εθνική 36 εκατ. δολάρια, στη ΔΕΗ 31,3 εκατ. δολάρια, στην Τιτάν 27,2 εκατ. δολάρια και στα ΕΛΠΕ οι εκτιμώμενες εισροές είναι 18,8 εκατ. δολάρια.
Επίσης, οι εκτιμώμενες εισροές στη Jumbo είναι τα 26,4 εκατ. δολάρια, στη Folli τα 15,9 εκατ. δολάρια, στην Alpha Bank τα 25,2 εκατ. δολάρια, και στη Βιοχάλκο και τη Motor Oil 13 εκατ. δολάρια για την κάθε μία.
Σήμερα
Οι Ασιατικές αγορές δέχθηκαν πλήγμα, γιατί οι τελευταίες προβλέψεις για την πολιτική της Federal Reserve μετά την ανακοίνωσή της FOMC κρίθηκαν ότι στρέφονται λιγότερο προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης από όσο προσδοκούσαν αρκετοί, ανεβάζοντας τόσο τις αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ όσο και το δολάριο.
Ωστόσο, οι απώλειες ήταν μέτριες με δείκτη MSCI της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας να υποχωρούν μόλις 0,2%. Οι μετοχές στην Αυστραλία υποχώρησαν -0,10% ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε -0,30%.
Το φρόνημα των επενδυτών βοήθησαν οι προσδοκίες, ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας στη συνεδρίαση για την πολιτική της, την Πέμπτη, θα συνεχίσει το τεράστιο πρόγραμμα τόνωσης που έχει ήδη δείξει δειλά σημάδια ότι σπάει τη λαβή του αποπληθωρισμού που πνίγει την ιαπωνική οικονομία. Πράγματι, μια έρευνα για την ιαπωνικής βιομηχανία έδειξε πως η δραστηριότητα επιταχύνθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε περισσότερα από τρία χρόνια, το Σεπτέμβριο.
Αυτοί οι παράγοντες βοήθησαν να μειωθεί το αρνητικό κλίμα από τη Wall Street, που είχε πέσει μετά την ανακοίνωση από κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ γιατί κράτησε μεν το πρόγραμμα των 85 δισεκατομμυρίων ανέπαφο, αλλά δεν φάνηκε να ανησυχεί τόσο για την κατάσταση της οικονομίας, όπως κάποιοι είχαν προβλέψει.
Δεδομένου ότι οι μετοχές στις ΗΠΑ είχαν φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ αυτή την εβδομάδα, η πτώση ως κίνηση αποκόμισης κερδών δεν αποτέλεσε έκπληξη.
Οι κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος ήταν επίσης μέτριες, με το δολάριο ΗΠΑ να κινείται ακόμα πιο μακριά από τα πρόσφατα χαμηλά του. Ο δείκτης δολαρίου κέρδισε 0,15% σήμερα φθάνοντας στις 79,737 μονάδες.
Το ευρώ έπεσε στα 1,3729 δολάρια, χάνοντας τα κέρδη της Τετάρτης. Το δολάριο πήγε καλύτερα έναντι του γεν για να φθάσει 98,41 γεν, μια κίνηση που προσφέρει κάποια υποστήριξη στις ιαπωνικές μετοχές.
Στα εμπορεύματα, ο χρυσός ξεθωριάζει μετά τη μεγαλύτερη άνοδο σε μία εβδομάδα χθες, και βρίσκεται στα 1.341,65 δολάρια η ουγγιά, κάτω από το υψηλό των 1.359,16. Το μπρεντ υποχώρησε 7 σεντς, φθάνοντας στα 109,79 δολάρια το βαρέλι.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Οι παρατηρήσεις που ξεχωρίσαμε αφορούν την μερίδα των αισιόδοξων που θεωρούν ότι όσο οι 380 μονάδες του FTSE25 αντέχουν σε κλεισίματα, η τάση παραμένει καθαρά ανοδική και μόνο κατοχύρωση θα μπορούσε να δώσει μία καλύτερη διόρθωση του FTSE25προς τις 365. Προς τα πάνω μία κατοχύρωση του 400 μπορεί να δώσει νέα ώθηση στην Αγορά προς τις 430 μονάδες.
Υπάρχουν αρκετά κεφάλαια που περιμένουν καρτερικά μία σοβαρότερη διόρθωση, για να τοποθετηθούν και μέχρι στιγμής δεν έχει έρθει. Μην ξεχνάμε πως οι Αμερικάνοι κλείνουν βιβλία προς το τέλος Νοεμβρίου και πιθανότατα να θελήσουν να γράψουν σημαντικά κέρδη από τις υπάρχουσες θέσεις τους μέχρι τότε, μιας και η Ελληνική Αγορά είναι πολύ πιο εύκολη για να την χειραγωγήσουν.
Προτρέπουν να μην προσπαθείτε να δικαιολογήσετε με όρους fundamental αυτά που βλέπουμε στην Αγορά, μιας και ουσιαστικά κάτι τέτοιο δεν μπόρεσε να γίνει ούτε στην περυσινή χρονιά. Όπως ελάχιστοι προέβλεψαν τα περυσινά χαμηλά, άλλοι τόσοι θα προβλέψουν και από πια κορυφή η Αγορά θα διορθώσει. Μας ενδιαφέρει η τάση και αυτή ακολουθούμε με τους κανόνες της και χωρίς προσπάθεια ανεύρεσης μεγάλων κορυφών ή χαμηλών.
Ξένοι αναλυτές
Barclays:
Η Fed διατηρεί τον ρυθμό του QE, κάνει μερικές αλλαγές στο ανακοινωθέν και κρατά όλες τις πιθανές επιλογές ανοικτές. Η πιο σημαντική αλλαγή στην κατάσταση αυτή ήταν η απάλειψη από την αναφορά στις δυσκολότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες και η υπενθύμιση ότι θα μπορούσαν να περιορίσουν το πρόγραμμα σε μία από τις προσεχείς συνεδριάσεις. Η άποψή μας παραμένει ότι η Fed θα αρχίσει μειώνει σταδιακά το ρυθμό των αγορών περιουσιακών στοιχείων στα 70 δις δολάρια ανά μήνα το Μάρτιο του επόμενου έτους. Παρ 'όλα αυτά , πιστεύουμε ότι οι προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων είναι πολύ αισιόδοξες. Ως εκ τούτου, θα διατηρήσουμε τη σύστασή μας για θέσεις short στα 10ετή ομόλογα.
Η αντίδραση μετά την Fed αποκαλύπτει πως οι προσδοκίες των αγοραίων ήταν υπερ μιας μεγαλύτερης χαλάρωσης ό, τι αναμενόταν. Τα Αμερικανικά κρατικά ομόλογα και οι μετοχές πιέστηκαν ενώ το δολάριο ενισχύθηκε. Οι ανακοινώσεις δεδομένων από τις ΗΠΑ είχαν εστίαση στην απασχόληση και συναίσθημα των βιομηχάνων. Η έκθεση για την απασχόληση της ADP αναδεικνύει τον Οκτώβριο σαν μαλακό μήνα για κέρδη στη μισθοδοσία του Ιδιωτικού τομέα, και περιμένουμε μια μικρή πτώση του Chicago PMI του Οκτωβρίου. Αυτό θα ήταν σύμφωνο με ενδείξεις που εμφανίστηκαν και σε άλλες περιφερειακές έρευνες για την εξέλιξη της παραγωγής για το μήνα.
Στη ζώνη του Euro οι τάσεις του πληθωρισμού παραμένουν υποτονικές και σφιχτές οι προϋποθέσεις του τραπεζικού δανεισμού, ασκώντας περαιτέρω πίεση στην ΕΚΤ. Μετά τα χθεσινά ασθενέστερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον γερμανικό πληθωρισμό, αναθεωρήσαμε προς τα κάτω τις προβλέψεις μας για την ζώνη του ευρώ σήμερα. Σε συνδυασμό με ένα ισχυρό ευρώ και τα αποτελέσματα της έρευνας της ΕΚΤ επί των τραπεζικών χορηγήσεων, η οποία έδειξε ότι οι γενικές συνθήκες δανεισμού παραμένουν στενότατες, συνεχίζουμε να αναμένουμε την ανακοίνωση ενός άλλου VLTRO (μηχανισμός δανεισμού τραπεζών με άμεσα μεγάλα προβλήματα) από το τέλος του έτους.
Η αύξηση των αποδόσεων στις ΗΠΑ , μετά την απόφαση της FOMC είναι πιθανό να επιβαρύνουν προσωρινά τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών EM και τις τοπικές αγορές ομολόγων.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
-
Δημοσιονομικά ουδέτερες προτάσεις ή ισοδύναμα μέτρα που θα κλείνουν τυχόν απώλειες θα δεχτεί το οικονομικό επιτελείο για τις όποιες αλλαγές μπορούν να επέλθουν στο σχέδιο νόμου που προβλέπει την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων από το 2014. Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος «ανακρίθηκε» χθες από περίπου 65 βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, υπογράμμισε ότι είναι «ανοιχτός» σε οποιαδήποτε αλλαγή προτείνουν και τους έδωσε περιθώριο έως την προσεχή Κυριακή να υποβάλουν τις προτάσεις τους.
-
Δεν θεωρεί πιθανό ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, που κατέχουν οι ιδιώτες και ο επίσημος τομέας, η Deutsche Bank και εκτιμά ότι η όποια μορφή ελάφρυνσης θα γίνει μέσω μείωσης των επιτοκίων ή επιμήκυνσης των δανείων διάσωσης, απόφαση που θα ληφθεί μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου. «Η οικονομία σταθεροποιείται και ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι πιο σταθερός, αλλά ο δρόμος προς την ομαλοποίηση θα είναι μακρύς», αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της η γερμανική τράπεζα. «Εκτιμούμε ότι τόσο ένα δεύτερο PSI και ένα OSI είναι απίθανα, αλλά αναμένουμε πιο έμμεσες λύσεις, όπως μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση λήξεων», σημειώνει.
-
Για καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας κάνει λόγο η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, σε άρθρο της με τίτλο «Η Ελλάδα καθυστερεί και πάλι». Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, «η Ελλάδα προκαλεί και πάλι μεγάλη ανησυχία στην Ευρωζώνη», καθώς «η κυβέρνηση στην Αθήνα καθυστερεί και πάλι, τόσο όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις όσο και την εξυγίανση του δημόσιου προϋπολογισμού».
-
Μικρή βελτίωση παρουσίασε το καταναλωτικό κλίμα στην Ελλάδα κατά το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας Nielsen. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε κατά μία μονάδα σε σχέση με το περασμένο τρίμηνο και έφθασε στις 48 μονάδες. Παραμένει, πάντως, πολύ χαμηλά σε διεθνή σύγκριση, δεδομένου ότι ο παγκόσμιος μέσος όρος ανήλθε στις 94 μονάδες. Σε χαμηλότερο επίπεδο διαμορφώθηκε ο δείκτης σε τρεις χώρες: Την Ουγγαρία (45 μονάδες), την Ιταλία και τη Σλοβενία (47 μονάδες και οι δύο), ενώ στο ίδιο επίπεδο με την Ελλάδα κινήθηκε στην Κροατία.
-
Η Ελλάδα βιώνει από το 2009 την μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική κρίση από τη δεκαετία του 1950. Ταυτόχρονα, σήμερα, οι παραγωγικοί τομείς της ευρωπαϊκής οικονομίας αισθάνονται τις συνέπειες της μετατόπισης της παραγωγής σε χώρες που διαθέτουν το συγκριτικό πλεονέκτημα του χαμηλού κόστους παραγωγής και της μεγάλης εσωτερικής αγοράς. Τα παραπάνω επισημαίνει ο Ελληνικός Σύλλογος Αποφοίτων του London School of Economics and Political Science στο τελευταίο κείμενο θέσης που δημοσίευσε, με θέμα «Θέσεις και προτάσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο από την οικονομική κρίση».
-
Το ποσοστό 4,64% που κατείχε στην Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ-9,76% πούλησε σήμερα η πορτογαλική τράπεζα Millennium BCP και αναμένει μεικτά έσοδα 494 εκατ. ευρώ από τη συναλλαγή, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της. Η BCP γνωστοποίησε την Τετάρτη ότι πούλησε σε θεσμικούς επενδυτές 235,29 εκατ. κοινές μετοχές της Πειραιώς προς 1,5 ευρώ ανά μετοχή και άλλα τόσα warrants προς 0,6 ευρώ ανά warrant μέσω ταχείας διαδικασίας βιβλίου προσφορών.
-
Σημαντική βελτίωση κατέγραψε η ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον δείκτη Doing Business για το τρέχον έτος, αλλά το μεταρρυθμιστικό κενό παραμένει υψηλό, όπως επισημαίνει η Eurobank στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο «7 Ημέρες Οικονομία». Υπενθυμίζεται ότι βάσει του δείκτη ανταγωνιστικότητας Doing Business 2014, η Ελλάδα κατατάχθηκε το 2013 στην 72η θέση μεταξύ 189 χωρών. Το 2012 κατατασσόταν στην 89η θέση. Όπως τονίζει η Eurobank, η σημαντική αυτή βελτίωση οφείλεται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν και εφαρμόστηκαν από την κυβέρνηση κατά την περίοδο Ιουνίου 2012-Μαρτίου 2013.
-
«Οι επαφές με την Ελλάδα ποτέ δεν έπαψαν, υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον εκατέρωθεν να συμφωνήσουμε στα πλαίσια των όρων των ιδιωτικοποιήσεων. Το πώς θα προωθηθεί περαιτέρω αυτή η διαδικασία είναι δύσκολο να το προβλέψουμε. Η πρόθεση για αποτελεσματική συνεργασία έχει εκφραστεί εκατέρωθεν, χρειάζεται να υπάρχουν αμοιβαίως επωφελείς συμφωνίες που θα εκφράζουν τα συμφέροντα και της ελληνικής πλευράς και των επενδυτών». Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ερωτηθείς, μετά τη συνάντησή του με τον έλληνα ομόλογό του πώς βλέπει η Μόσχα την Ελλάδα στον τομέα των επενδύσεων και των αποκρατικοποιήσεων.
Ειδήσεις από εξωτερικό
-
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρόκειται σύντομα να χορηγήσει άλλη μια ένεση ρευστότητας στις τράπεζες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες προσφέροντάς τους κι άλλα φθηνά μακροπρόθεσμα δάνεια, σύμφωνα με εκτίμηση οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters. Οι 44 από τους 59 αναλυτές εκτίμησαν ότι η ΕΚΤ θα διοχετεύσει περισσότερη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα, πιθανόν στις αρχές του 2014, για να τονώσει την εύθραυστη ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης.
-
Η Fed ανακοίνωσε πως δεν θα προχωρήσει σε αλλαγή του προγράμματος αγοράς assets, το γνωστό QE3, και θα περιμένει για περισσότερες ενδείξεις από την οικονομία πριν ξεκινήσει το tapering. Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια, όπως αναμενόταν. Θα συνεχίσει συνεπώς τον τρέχοντα ρυθμό αγοράς assets, με 45 δισ. δολάρια σε αγορές ομολόγων και 40 δισ. δολάρια σε αγορές ενυπόθηκων δανείων, μηνιαίως. Παράλληλα, όπως είπε, διατηρεί αμετάβλητο στο 0-0,25% το εύρος του παρεμβατικού επιτοκίου της. Όπως ανέφερε, οι βασικοί λόγοι που την οδήγησαν στην απόφαση για καμία αλλαγή στην πολιτική της, είναι το υψηλό επίπεδο της ανεργίας καθώς και το δημοσιονομικό αδιέξοδο στην Ουάσιγκτον.
-
Κριτική όσον αφορά στο οικονομικό μοντέλο της Γερμανίας το οποίο βασίζεται στις εξαγωγές άσκησαν την Τετάρτη οι ΗΠΑ. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών τα πολύ μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας συγκρατούν την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και πλήττουν την παγκόσμια οικονομία. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι η Γερμανία θα πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στην προώθηση της εγχώριας ανάπτυξης προκειμένου να καταστήσει την ευρωπαϊκή οικονομία πιο σταθερή.
-
«Πρωταθλητές της αποταμίευσης» χαρακτηρίζονται στην Ευρώπη οι Γερμανοί, ωστόσο φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια κινδυνεύουν να χάσουν τη φήμη τους. Από το «Βαρόμετρο» του Συνδέσμου των Γερμανικών Ταμιευτηρίων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Αποταμίευσης, προκύπτει πως το ποσοστό της αποταμίευσης στη χώρα μειώνεται διαρκώς σε σχέση με το παρελθόν. Ειδικότερα, από τα 100 ευρώ του καθαρού τους εισοδήματος οι Γερμανοί αποταμιεύουν μόνο 10,40 ευρώ, ενώ πριν από πέντε χρόνια αποταμίευαν ένα ευρώ περισσότερο. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό αποταμίευσης από το 2002.
ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ