Μειώνεται η αποταμίευση στη Γερμανία

Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2013 09:47
UPD:10:04
REUTERS/LEONHARD FOEGER

«Πρωταθλητές της αποταμίευσης» χαρακτηρίζονται στην Ευρώπη οι Γερμανοί, ωστόσο φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια κινδυνεύουν να χάσουν τη φήμη τους. Από το «Βαρόμετρο» του Συνδέσμου των Γερμανικών Ταμιευτηρίων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Αποταμίευσης, προκύπτει πως το ποσοστό της αποταμίευσης στη χώρα μειώνεται διαρκώς σε σχέση με το παρελθόν.

Ειδικότερα, από τα 100 ευρώ του καθαρού τους εισοδήματος οι Γερμανοί αποταμιεύουν μόνο 10,40 ευρώ, ενώ πριν από πέντε χρόνια αποταμίευαν ένα ευρώ περισσότερο. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό αποταμίευσης από το 2002. Και όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος του γερμανικού Συνδέσμου των Ταμιευτηρίων Γκέοργκ Φάρενσον: «Με ένα ποσοστό αποταμίευσης της τάξεως του 10%, δεν καλύπτονται οι κίνδυνοι της ζωής, π.χ. ένα ατύχημα, μια απρόβλεπτη ασθένεια ή αλλαγές στο πεδίο της απασχόλησης. Υπό την έννοια αυτή δεν είμαστε ικανοποιημένοι από αυτή την εξέλιξη».

Η εξέλιξη αυτή δεν οφείλεται στην έλλειψη χρήματος. Η κατάσταση της οικονομίας χαρακτηρίζεται θετική. Το ποσοστό της ανεργίας δεν υπερβαίνει το 6% και το κατά κεφαλήν εισόδημα αυξάνεται. Σύμφωνα με την έρευνα του Συνδέσμου Ταμιευτηρίων, το 57% των Γερμανών χαρακτηρίζει την κατάστασή του «καλή» έως «πολύ καλή». Μάλιστα, ο ένας στους τέσσερις εκτιμά ότι η κατάστασή του θα βελτιωθεί περαιτέρω, ενώ μόνο το 15% αναμένει επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσής του.

Οι ειδικοί αποδίδουν την «αποταμιευτική κόπωση» των Γερμανών στα χαμηλά επιτόκια καταθέσεων που προσφέρουν οι τράπεζες. Οι πολίτες προτιμούν να καταναλώνουν περισσότερα χρήματα ή να τα διαθέτουν για την αγορά κατοικίας. Η εξέλιξη αυτή δεν θεωρείται δραματική, επισημαίνει ο Ούβε Ντέλερ, από το οικονομικό περιοδικό Finanztest και διευκρινίζει: «Δεν συμβαίνει κάτι δραματικό παρά την υποχώρηση του ποσοστού αποταμίευσης των Γερμανών. Σε διεθνή σύγκριση παραμένουν 'πρωταθλητές της αποταμίευσης', κυρίως εάν τους συγκρίνουμε με τους πολίτες των αγγλοσαξονικών χωρών, όπου το καταναλωτικό χρέος είναι υψηλότερο από το αντίστοιχο στη Γερμανία. Δεν υπάρχει λοιπόν κάτι δραματικό στην εξέλιξη αυτή, πέραν των χαμηλών επιτοκίων στην παρούσα φάση».

Πράγματι, σε διεθνή σύγκριση, οι Γερμανοί αποταμιεύουν περισσότερο από τους άλλους Ευρωπαίους. Μεγαλύτερη είναι η αποταμίευση μόνο στην Ελβετία και το Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με τον Ούβε Ντέλερ, ένας ακόμη λόγος για τη μείωση του αποταμιευτικού ζήλου εντοπίζεται στο υψηλό ποσοστό αποταμίευσης των προηγουμένων ετών. «Πολλοί από τον φόβο της ανεργίας δίσταζαν να αγοράσουν αγαθά που χρειάζονταν. Τώρα το κάνουν. Άλλωστε η αύξηση του προσωπικού ή του οικογενειακού εισοδήματος δεν συνεπάγεται αυτόματα και αύξηση της αποταμίευσης», εκτιμά ο κ. Ντέλερ, προσθέτοντας ότι το ποσό της αποταμίευσης μπορεί να μένει σταθερό, μολονότι αυξάνεται ο μισθός.

Ο οικονομικός συντάκτης χαρακτηρίζει «ομφαλοσκοπικά» τα συμπεράσματα του «Βαρομέτρου» που εκπονεί ο Σύνδεσμος των Ταμιευτηρίων. Στόχος του είναι η αυτοδιαφήμιση, υποστηρίζει και εξηγεί: «Στην έρευνα διατυπώνεται η ερώτηση ποιον τραπεζικό όμιλο θεωρούν πιο ασφαλή οι πολίτες και προς μεγάλη μας έκπληξη αυτοί θέλουν στην πρώτη θέση των προτιμήσεων τους τον όμιλο των ταμιευτηρίων».

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των τραπεζών και ταμιευτηρίων απευθύνουν έκκληση στον πολιτικό κόσμο να άρει τα γραφειοκρατικά εμπόδια στο πεδίο του τραπεζικού-επενδυτικού consulting, τα οποία αποτρέπουν τους πελάτες από την απόκτηση επενδυτικών τίτλων.

Πηγή: Deutsche Welle
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα