Market Beat: Οι επενδυτές του Χ.Α. θα επηρεαστούν προσωρινά μόνο από το διεθνές κλίμα

Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2013 10:12
UPD:23/10/2013 17:28
REUTERS/YORGOS KARAHALIS

Στο Χ.Α. οι εξελίξεις που δονούν τα χρηματιστήρια διεθνώς δεν είναι δυνατό να μην επηρεάσουν τη δυναμική στη σημερινή συνεδρίαση αλλά η διάρκεια της επίδρασης θα είναι μικρή. Η δε ισχύς της όχι μεγαλύτερη εκείνης που υπαγορεύουν οι σκοπιμότητες των θεσμικών λόγω εκπνοής των σειρών Οκτωβρίου αύριο. Θεωρούμε πιθανό να κινηθεί το ΧΑ πάλι με βάση την αυθόρμητη έκφραση των ισχυρών παραγόντων της αγοράς από την Δευτέρα.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η μόνη βεβαιότητα για τα δεδομένα που θα διαμορφώσουν την ατμόσφαιρα των συναλλαγών στο ΧΑ είναι ότι θα διαφέρουν από τα χθεσινά. Γιατί το ζήτημα που «βασάνιζε» τις αγορές σε παγκόσμια κλίμακα φαίνεται πως λύθηκε με ένα ενδιάμεσο τρόπο, ως προς τον χρόνο που θα διαρκέσει. Η πολιτική που επιλέγουν οι δυνάμεις που συνιστούν το πολιτικό δυναμικό στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη είναι αυτή του να κλωτσούν το πρόβλημα παρακάτω περιμένοντας να το λύσει ο πανδαμάτωρ χρόνος και όποτε αυτό είναι αδύνατο εκ των πραγμάτων επιλέγουν λύσεις που στρογγυλεύουν τις αιχμές του αλλά δεν χτυπούν δραστικά τη ρίζα του.

Αυτή τη φορά τις δυο εβδομάδες που η κυβέρνηση στις ΗΠΑ είχε κατεβάσει τα ρολά οι δείκτες στην Wall Street και των ευρωζώνη (έγραψαν υψηλά πενταετίας) κινήθηκαν ανοδικά με κατεύθυνση τα ιστορικά υψηλά. Γιατί πλέον οι επενδυτές συνήθισαν αυτό το κλειστό κύκλωμα αγωνίας φόβου και ανακούφισης και βιάστηκαν να το προεξοφλήσουν. Επειδή το να είναι κάποιος ένα βήμα μπροστά στις αγορές είναι η καλύτερη συνταγή επιτυχίας.

Για τη στήλη η πτώση μετά την πρώτη μέρα είναι αναμενόμενη με πιθανότητες 60% έναντι της ανόδου που έχει 25% πιθανότητες με την πλάγια κίνηση στο 15%. Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα ευνοούνται οι μετοχές της ευρωζώνης από τις εξελίξεις αφού η ανησυχία για την μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ είναι υπόθεση εβδομάδων για να επανέλθει. Επίσης, αν μετρήσουν στην Fed τον τρόμο που προκάλεσε και προκαλεί η εικόνα του πολιτικού σκηνικού στην χώρα, που έχει πλέον να αντιμετωπίσει την διόγκωση της ισχύος του tea party μέσα στο κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, είναι πιθανό να μην σκεφθούν καν για tapering, την σταδιακή μείωση των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

Ευρώπη

Σε θετικό έδαφος έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, «μαζεύοντας» τις απώλειες που κατέγραφαν στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, καθώς τα μηνύματα από την Ουάσιγκτον είναι θετικά, αφού σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους και το τέλος του shutdown, έχει «κλείσει».

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης European FTSEurofirst 300 έκλεισε με άνοδο 0,14%, ο FTSE 100 του Λονδίνου ενισχύθηκε 0,34%, ο CAC 40  υποχώρησε 0,29%, ο DAX έκλεισε με άνοδο 0,47%, ο IBEX 35 στη Μαδρίτη σημείωσε κέρδη 0,75% και ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε στο +1,48%.

Σύμφωνα με τον Κέβιν Μπρέιντι, ανώτατο στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή,  ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων, Τζον Μπένερ, έχει δεχθεί να τεθεί σε ψηφοφορία η  πρόταση της Γερουσίας για την αύξηση του ορίου του χρέους.

Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν πως η συμφωνία της Γερουσίας θα δώσει παράταση στην δανειακή ικανότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου και θα δώσει τέλος στο shutdown, ενώ η χρηματοδότηση της κυβέρνησης θα συνεχιστεί μέχρι της 15 Ιανουαρίου.

Στο μέτωπο των μετοχών, η μετοχή της LVMH υποχώρησε 4,43% μετά την ανακοίνωση για επιβράδυνση των πωλήσεων γ΄τριμήνου, αιφνιδιάζοντας την αγορά που περίμενε αύξηση.

Οι μετοχές της Danone σημείωσαν πτώση 2,60% μετά τα χειρότερα από τα αναμενόμενα έσοδα στο γ’ τρίμηνο, λόγω της ανάκλησης χιλιάδων προϊόντων το καλοκαίρι από την αγορά της Ασίας.

Οι μετοχές της Hochschild Mining υποχώρησαν 0,88% μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου δέχτηκαν ισχυρό χτύπημα από την πτώση των τιμών των μετάλλων.

Οι μετοχές της Smiths News ενισχύθηκαν 6,70%, με τά την ανακοίνωση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων έτους, τα οποία έδειξαν 14% αύξηση στα προ φόρων κέρδη.

Οι μετοχές της Peugeot Citroen υποχώρησαν 4,43% μετά τις φήμες ότι η εταιρεία έχειε σημαντική έλλειψη κεφαλαίων.
 
ΗΠΑ

Με άνοδο έκλεισε η Wall Street  καθώς οι επενδυτές ένιωσαν ασφαλείς έπειτα και από την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για την αύξηση του ορίου του κρατικού χρέους.

Το σχέδιο επεκτείνει το ομοσπονδιακό όριο κρατικού δανεισμού έτσι ώστε οι ΗΠΑ να μπορούν να δανείζονται έως και τις 7 Φεβρουαρίου, ενώ ανοίγουν και πάλι τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Στη Wall Street με τα σημαντικότερα κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους οι μετοχές της JPMorgan Chase & Co  και της Goldman Sachs Group, ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν οι μετοχές της Cisco Systems Inc  και της Home Depot Inc.

Ο δείκτης Dow jonesενισχύθηκε κατά 1,36% στις 15,373.80 μονάδες, ο δείκτης S&P τερμάτισε επίσης με άνοδο 1,38% στις 1,721.54 μονάδες  και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq  έκλεισε με κέρδη 1,20% στις 3,839.43 μονάδες.

Τεχνική ανάλυση

Διατηρούμε την εκτίμηση για τις αντιστάσεις του 25άρη στις 375 μονάδες ή τις 384 και τις 394 μονάδες που θα μεταμορφωθούν σε σκληρότερες οροφές αν υποχωρήσει το συναλλακτικό ενδιαφέρον. Χθες δεν ξεφόρτωσαν διαχειριστές που με τις αγορές τους τις τρεις προηγούμενες εβδομάδες έφεραν τους δείκτες μια ανάσα κάτω από τα υψηλά έτους. Αλλά δεν είναι βέβαιο πως δεν θα αρχίσουν το ξεφόρτωμα σήμερα, για λόγους σκοπιμοτήτων τοπικού χαρακτήρα. Για την περίπτωση της καθόδου θεωρούμε σημαντική την πρόσφατα δοκιμασμένη στήριξη στις 360 μονάδες και εκείνη στις 333 που είναι ακόμα ισχυρότερη.  Όσο αφορά στον ΓΔ οι αναλυτές δεν ανησυχούσαν πριν λίγες μέρες αν δεν περνούσε κάτω από τις 1060 μονάδες ενώ τώρα βλέπουν στήριξη στις 1100.

Στο Χ.Α.

Η διόρθωση δεν κατάφερε να νικήσει την μάχη με την άνοδο χθες στο ελληνικό χρηματιστήριο, και έτσι μετά από μία συνεδρίαση που ξεκίνησε με ήπιες διακυμάνσεις και στάση αναμονής, την οποία ακολούθησαν αρκετά έντονες κινήσεις ρευστοποιήσεων, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να... επανορθώσει και να κλείσει στα θετικά.

Πιέσεις σε Πειραιώς, ΟΤΕ, ΟΤΕ-3,11%ΕΛΠΕ και ΔΕΗ. ΔΕΗ-1,04% Ανοδικά η Εθνική. Ισχυρή άνοδο σε Jumbo, MIG και Mέτκα. Από τη μία ανατροπή στην άλλη κινείται αυτήν την εβδομάδα το Χ.Α, αφού χθες λίγο πριν χτυπήσει τα υψηλά έτους καταγράφοντας κέρδη 3%, η αγορά άρχισε να διορθώνει απότομα χάνοντας όλα της τα κέρδη. Σήμερα, ενώ η εικόνα έδειχνε ότι οδηγούμαστε προς μία συνεδρίαση ήπιας διόρθωσης, αν και σε κάποιους τίτλους ήταν αρκετά, τελικά ο Γ.Δ έκανε την έκπληξη και έκλεισε σε θετικό έδαφος. Ετσι, ο Γενικός Δείκτης, με χαμηλό ημέρας τις 1106,17 μονάδες και υψηλό ημέρας τις 1126,59 μονάδες, έκλεισε με κέρδη 0,45% στις 1125,02 μονάδες, με τον τζίρο να εξακολουθεί να διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα και στα 103,73 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,23%, ο FTSE Large Cap σημείωσε άνοδο 0,82% και ο FTSE Mid Cap έκλεισε με απώλειες 1,51%.
Στις τράπεζες η εικόνα ήταν μικτή αφού η Πειραιώς υποχώρησε κατά 2,60%, η Εθνική σημείωσε άνοδο 1,28%, η Alpha Bank ΑΛΦΑ+1,11% έκλεισε στο +1,11%, η Eurobank στο -2,28% και η Attica Bank ΑΤΤ-0,75% στο -0,75%.

Στις υπόλοιπες μετοχές του FTSE Large Cap, η εικόνα ήταν γενικότερα αρκετά θετική, με εξαίρεση τις ΟΤΕ -3,11%, ΔΕΗ -1,04%, ΕΛΠΕ -1,79%, Ιντραλοτ -1,08%, Τέρνα Ενεργειακή -0,87%, ΟΛΠ ΟΛΠ-0,43% -0,43%, Motor Oil -0,58% και Frigoglass ΦΡΙΓΟ-0,18% -0,18%.
Τη μεγαλύτερη άνοδο από τα blue chips σημείωσαν Jumbo +4.60%, MIG +3.43%, Μέτκα ΜΕΤΚ+3,32% +3,32%, Coca Coal +2,83%, ΒιοχάλκοΒΙΟΧΚ+2,43% +2,43%, ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ+2,40% +2,40%, ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ+1,97%+1,97%, ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ+1,85% +1,85% και Folli Follie +1.79%.

Αντίθετα, η εικόνα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ήταν καθαρά πτωτική με πρωταγωνιστές τις Χαλκόρ ΧΑΚΟΡ-2,82% -2,82%, Άβαξ -2,79%, ΣίδενορΣΙΔΕ-2,92% -2,92%, ΕΥΑΘ ΕΥΑΠΣ-2,52% -2,52% και ΓΕΚ-Τέρνα -2,20%.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές σημάδεψαν την έναρξη των συναλλαγών της ημέρας στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά με την εκδήλωση της ανακούφισης των επενδυτών, αφού οι αγορές μετοχών από την Αυστραλία προς την Ιαπωνία πραγματοποίησαν ράλι ανακούφισης σήμερα, μετά από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, για να αποφύγουν μια δυνητικά καταστροφική χρεοκοπία. Ήρθε λίγες ώρες πριν από την προθεσμία στις 17 Οκτωβρίου όταν το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα έχουν εξαντληθεί τα όρια του δανεισμού.

Ο δείκτης μετοχών MSCI Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας χτύπησε νέο υψηλό πέντε μηνών και ήταν τελευταία με κέρδη 0,4%. Ο Nikkei του Τόκιο στο +0,70% αν και βρέθηκε ως το  +1,2% τοις εκατό στα υψηλότερα επίπεδα σε τρεις εβδομάδες. Αλλά για τις ΗΠΑ η δυναμική φαινόταν να είναι μια κίνηση buy-on-the-rumor/sell-on-the-fact, αγόρασε στη φήμη πούλα στο γεγονός, και τα futures του χρηματιστηριακού δείκτη των ΗΠΑ φαίνεται να βυθίζονται  μετά τις ειδήσεις, αφού εκτινάχθηκαν ήδη 1,3% τη νύχτα με την ελπίδα ότι εποικείτο μια σημαντική απόφαση.

Ο δείκτης δολαρίου που παρακολουθεί την απόδοση του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων , υποχώρησε επίσης ελαφρά στο 80.381, ένα τράβηγμα πίσω από το υψηλό ενός μηνός που ήταν στο 80.745.

Η συμφωνία, ωστόσο, δεν επιλύει τα θεμελιώδη ζητήματα των δαπανών και των ελλειμμάτων που χωρίζουν τις απόψεις Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών. Χρηματοδοτεί την κυβέρνηση μέχρι τις 15 Ιανουαρίου και αυξάνει το όριο του χρέους μέχρι 7 Φεβρουαρίου, έτσι οι παγκόσμιες αγορές αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο μιας άλλης αναμέτρηση στην Ουάσιγκτον στις αρχές του επόμενου έτους.

Στην αγορά συναλλάγματος καταγράφηκε η βελτιωμένη διάθεση ανάληψης κινδύνου με τους επενδυτές υπέρ των υψηλής απόδοσης νομισμάτων όπως το δολάριο Αυστραλίας.
Το ευρώ ενισχύθηκε 0,1% στα 1,3549 δολάρια.

Μεταξύ των βασικών εμπορευμάτων , ο χαλκός υποχώρησε 0,5 τοις εκατό σε 7,227 δολάρια ανά τόνο (1 τόνος = 1,12 μετρικούς τόνους ), ενώ ο χρυσός διαπραγματεύθηκε στα 1.280 δολάρια η ουγγιά. Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο αμφιταλαντεύτηκε στα 102 δολάρια το βαρέλι.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Σήμερα φιλοξενούνται απόψεις εγχώριων αναλυτών που θεωρούν ότι στην πραγματική οικονομία η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, αλλά η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά βλέπει το μέλλον με συγκρατημένη αισιοδοξία.

Επανέρχεται το επενδυτικό ενδιαφέρον των ξένων οίκων, κάτι που επιβεβαιώνεται από τις βελτιωμένες "εισαγόμενες" εκθέσεις. Το Χ.Α. συνδυάζει Ευρωπαϊκό προφίλ με μηδενικό συναλλαγματικό κίνδυνο, και γίνεται ελκυστικό στα funds που δραστηριοποιούνται στις αναπτυσσόμενες Αγορές. Η επικείμενη έναρξη τεχνικών έργων και έργων πληροφορικής, μπορεί να βελτιώσει τους ισολογισμούς της επόμενης χρονιάς.

Στην αισιοδοξία, συνηγορούν η αργή αλλά σταθερή αποκλιμάκωση των επιτοκίων στις χορηγήσεις, αλλά και η σημαντική μείωση των spreads στα Ελληνικά ομόλογα. Επίσης η κινητικότητα που υπάρχει στο ΕΣΠΑ, ενώ βαίνει μειούμενος ο ρυθμός πτώσης της κατανάλωσης. Επίσης θεωρούν πως η Αγορά ποντάρει στην δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος και θετικών ρυθμών ανάπτυξης στο προσεχές μέλλον. Αναμένουν, με κάποιο τρόπο, την εξεύρεση λύσης που θα φορά την βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Τελικά συμφώνησαν

Το αμερικανικό Κογκρέσο ψήφισε ένα νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών στα τρέχοντα επίπεδα δαπανών έως τις 15 του Ιανουάριου και να αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους τόσο όσο να καλυφθούν οι ανάγκες ως τις  7 Φλεβάρη του 2014 . Η Γερουσία θα αναλάβει μια ξεχωριστή πρόταση μέχρι τις  13 του Δεκεμβρίου για την χάραξη μακροπρόθεσμης δημοσιονομικής πολιτικής.

Οι Αμερικανικές μετοχές ανέκαμψαν έντονα και τα νομίσματα high-beta/high-yielding επωφελήθηκαν περισσότερο σαν πρώτη ανταπόκριση στην είδηση της συμφωνίας. Οι μετοχές του χρηματοπιστωτικού τομέα υπεραπέδωσαν  και ο VIX υποχώρησε απότομα. Τα κέρδη τρίτου τριμήνου συνέβαλαν στο ράλι για τις αμερικανικές μετοχές με αποτελέσματα όπως της Bank of America, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αγοραίων παρά τα χαμηλότερα έσοδα.

Το θετικό κλίμα ήταν υποστηρικτικό για περισσότερες ασιατικές μετοχές σήμερα. Ωστόσο, η αντίδραση στις αγορές συναλλάγματος ήταν πιο υποτονική, ίσως αντανακλώντας τον υψηλό βαθμό της αισιοδοξίας της αγοράς για μια λύση από τη μέρα που ξεκίνησε το κλείσιμο της κυβέρνησης των ΗΠΑ την 1η Οκτωβρίου. Ως εκ τούτου , αναμένουμε μόνο τα νομίσματα με αρκετά ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, να εμφανίσουν περαιτέρω κέρδη έναντι του δολαρίου κατά τους προσεχείς μήνες .

Την αντίδραση της αγοράς, με τα 10ετή ομόλογα ΗΠΑ που οι αποδόσεις τους ανέβηκαν κατά 7 μονάδες βάσης στη διάρκεια της νύχτας, είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι η αγορά αναμένει πλέον την απόφαση της Fed για έναρξη σταδιακής μείωσης των αγορών ομολόγων να προωθηθεί πλέον μέσα στο 2014.  Δεδομένου  ότι η αντιπαράθεση επί του αμερικανικού προϋπολογισμού φαίνεται να επαναλαμβάνεται τον Δεκέμβριο.

Σήμερα, προβλέπουμε οι λιανικές πωλήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου να αυξηθούν 0,3%   από μήνα σε μήνα το Σεπτέμβριο μετά από μια πτώση έκπληξη τον Αύγουστο. Στις ΗΠΑ οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας για πρώτη φορά αναμένονται στις  335000 και ο δείκτης της Philadelphia Fed για τη μεταποίηση θα πάει κατά την Barclays στο 18.0 και είναι τα μόνα στοιχεία που να ανακοινωθούν .

Στην Ευρώπη, η ιταλική κυβέρνηση παρουσίασε ένα πολυετές σχέδιο δημοσιονομικής πολιτικής που περιλαμβάνει ένα σχέδιο προϋπολογισμού για το 2014. Αν και αυτό είναι θετικό, ο αντίκτυπος των μέτρων που αποσκοπούν στη βελτίωση της συνολικής ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μπορεί να την περιοριστεί στο εγγύς μέλλον. Σε μια παρόμοια αντίληψη κινείται και ο προϋπολογισμός του 2014 της Ιρλανδίας που δείχνει ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να «γλυκάνει» τον ρυθμό της δημοσιονομικής εξυγίανσης για το επόμενο έτος.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

  • Κρίσιμο θα είναι το επόμενο διήμερο για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ αλλά και για την περαιτέρω πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, που φέρεται να αξιώνει νέα μέτρα, ακόμη και για το 2014. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τις αναφορές του στελέχους της ΕΚΤ, Γ. Ασμουσεν περί νέων μέτρων, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας έγινε δέκτης συστάσεων και από μέλη του Eurogroup, πως απαιτούνται πρόσθετα μέτρα και το 2014, καθώς η τρόικα φοβάται αποκλίσεις από τους στόχους που τέθηκαν με το προσχέδιο του προϋπολογισμού.
  • Σταθερός στο -1% παρέμεινε ο αποπληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, σε σχέση με τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Το μέσο ποσοστό του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 1,1% από 1,3% που ήταν τον Αύγουστο, ενώ στην Ε.Ε. υποχώρησε στο 1,3% από 1,5%.
  • Την άφιξη των επικεφαλής της τρόικας αναμένει το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να παρουσιάσει το τελικό σχέδιο για το νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που θα αντικαταστήσει το ΦΑΠ και το «χαράτσι» της ΔΕΗ ΔΕΗ-1,04% από το 2014.
  • Η έγκριση κρατικής ενίσχυσης γιατέσσερα έργα βελτίωσης και επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου στην Ελλάδα που ανακοίνωσε η Κομισιόν αποτελεί μία έμπρακτη απόδειξη της εμπιστοσύνης με την οποία περιβάλλεται τόσο το αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ όσο και οι δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Δρ. Γ. Παπαρσένος.
  • Τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου βρίσκονται πάλι σε απόσταση αναπνοής από το υψηλό που κατέγραφαν μετά την κρίση, καθώς η αισιοδοξία που επικρατεί στις πιο εύθραυστες περιοχές της ευρωζώνης και η αλλαγή της βάσης των επενδυτών πιέζει τις τιμές προς τα πάνω, αναφέρει η Wall Street Journal, σε άρθρο του Νικ Κόλεϊ, με τίτλο «Greek bonds attract new fans» («Τα ελληνικά ομόλογα προσελκύουν νέους οπαδούς».
  • «Αποφασιστικές λύσεις για την ελάφρυνση του χρέους» της χρειάζεται η Ελλάδα, όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel. Σε σχόλιό της, που επιγράφεται «τα χρέη της Ελλάδας-ένας φαύλος κύκλος» σημειώνεται: «Είναι αλήθεια ότι από το 2009 η Ελλάδα έχει μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά δώδεκα ποσοστιαίες μονάδες. Καμία άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ δεν έχει κάνει τόσες περικοπές. Αλλά ένας από τους λόγους που αυτό συμβαίνει είναι ότι το κράτος δεν πληρώνει πολλούς από τους ανοιχτούς λογαριασμούς του. Και τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα που μεταβιβάζονται στην Αθήνα επίσης συμβάλλουν στην απομείωση χρέους.
  • Τον Νίκο Καραμούζη εξέλεξε χθες το διοικητικό συμβούλιο της Γενικής Τράπεζας ΓΤΕ+12,20% ως μέλος του και διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας. Με την ανάληψη καθηκόντων διευθύνοντος συμβούλου από τον κ. Καραμούζη, ο Αλέξανδρος Μάνος επιστρέφει στην Τράπεζα Πειραιώς, ΠΕΙΡ-2,60% ως σύμβουλος διοίκησης για θέματα στρατηγικής.
  • Νέες πιστώσεις, χαμηλά επιτόκια, μεγαλύτερα διαστήματα αποπληρωμής και μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους περιλαμβάνει το νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα που επεξεργάζεται το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα «Die Zeit» στην ηλεκτρονική έκδοσή της.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

  • Την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία σε συμβιβαστικό σχέδιο για τον προϋπολογισμό και την αύξηση του ορίου του κρατικού χρέους ανακοίνωσε ο επικεφαλής της πλειοψηφίας και γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος, Χάρι Ρέιντ. Το σχέδιο επεκτείνει το ομοσπονδιακό όριο κρατικού δανεισμού έτσι ώστε οι ΗΠΑ να μπορούν να δανείζονται έως και τις 7 Φεβρουαρίου, ενώ ανοίγει και πάλι τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.
  • Εγκρίθηκε από τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων ο νόμος που αποτρέπει τη στάση πληρωμών στις ΗΠΑ και οδηγεί στην επαναλειτουργία της κυβέρνησης και των ομοσπονδιακών υπηρεσιών που παρέμεναν κλειστές από την 1η Οκτωβρίου. Η συμφωνία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων πέρασε αρχικά από την Γερουσία με 81 ψήφους υπέρ και 18 κατά, ενώ στη συνέχεια ψηφίστηκε και στη Βουλή των Αντιπροσώπων με 285 υπέρ και 144 κατά.
  • Κριτική από την αντιπολίτευση και αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις προκάλεσε η χορηγία 690.000 ευρώ της οικογένειας Κβαντ/Κλάτεν, ιδιοκτήτριας του 46,7% της αυτοκινητοβιομηχανίας BMW, προς το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Άγκελα Μέρκελ, λίγες εβδομάδες μετά τις εκλογές. Η χορηγία ήλθε λίγες ημέρες πριν το Βερολίνο να μπλοκάρει απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την οποία περιορίζεται η εκπομπή καυσαερίων των αυτοκινήτων από το 2020.
  • Η ροή των κεφαλαίων μακριά από τις αμερικανικές μετοχές και τα ομόλογα και προς στην Ευρώπη, δεν έχει μόνο να κάνει με το shutdown των ΗΠΑ και το αδιέξοδο του χρέους , αλλά και με την βελτίωση που παρουσιάζει η εικόνα της Ευρώπης έναντι των διαρθρωτικών προβλημάτων στις ΗΠΑ, που επιμένουν .
  • Η πρόταση των ιρανών διαπραγματευτών στη Γενεύη σχετικά με το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης δείχνει ένα επίπεδο «σοβαρότητας και ουσίας» το οποίο οι ΗΠΑ δεν έχουν ξαναδεί στο παρελθόν, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ. Κατ’ αυτόν η ιρανική πρόταση ήταν πολύ χρήσιμη, αν και προειδοποίησε ότι κανείς δεν θα έπρεπε να περιμένει άμεσα αποτελέσματα.  

Ειδήσεις από την πρωινή έκδοση της WSJ

Το αυξανόμενο εμπορικό πλεόνασμα στην ευρωζώνη κατά το τρέχον έτος, με τη βοήθεια της αύξησης των εξαγωγών και πτώσης των εισαγωγών στη νότια Ευρώπη, αποκαλύπτει ότι η νομισματική ζώνη σημειώνει σταδιακή πρόοδο σε μια διαδικασία αναπροσαρμογής, σε θέματα που θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την επιδιόρθωση των «σπασμένων» της οικονομίας της. Αξιωματούχοι ελπίζουν η αύξηση των εξαγωγών από χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία θα μπορούσε να αποκαταστήσει την ισορροπία των οικονομιών τους μακριά από την κατανάλωση που χρηματοδοτείται από το χρέος και να ευθυγραμμίσει το οικονομικό τους μοντέλο πιο κοντά σε εκείνες των ισχυρότερων, βόρειων οικονομιών, όπως η Γερμανία και η Αυστρία.

Το μετεκλογικό πολιτικό θέατρο της Γερμανίας πρόκειται να εισέλθει στην τελική του πράξη. Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, που κατήγαγε σπουδαία νίκη στις γενικές εκλογές του περασμένου μήνα, έχει διατηρήσει κατά τις τελευταίες εβδομάδες διερευνητικές συνομιλίες για κυβερνητικό συνασπισμό τόσο με τους Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι. Οι Πράσινοι ωστόσο, εγκατέλειψαν τις συνομιλίες τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, αφήνοντας την Σοσιαλδημοκράτες ως μόνη βιώσιμη επιλογή της κας Μέρκελ για το σχηματισμό κυβέρνησης πλειονοψηφίας. Οι δύο πλευρές αναμένεται να επαναλάβουν τις συζητήσεις την Πέμπτη.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα