Γ. Στουρνάρας: Στο τέλος του έτους οι αποφάσεις για το χρηματοδοτικό κενό

«Όλα τα σενάρια στο τραπέζι» είπε για τη μετακύλιση ομολόγων
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2013 19:01
UPD:21:17
FOSPHOTOS/Menelaos Myrillas

Ο κ. Στουρνάρας, όσον αφορά στο δημοσιονομικό κενό, δήλωσε ότι υπάρχουν διάφορα σενάρια και πως το τοπίο θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει στο τέλος του έτους (φωτογραφία αρχείου).

Οι αποφάσεις για το χρηματοδοτικό κενό θα ληφθούν προς το τέλος του έτους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μετακύλισης ομολόγων, είπε πως «όλα τα σενάρια παραμένουν στο τραπέζι».

Είχε προηγηθεί σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος νωρίτερα είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ.

Όπως είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το χρηματοδοτικό κενό του 2014, στη σύσκεψη συζητήθηκαν διάφορα σενάρια. 

Πάντως, οι όποιες αποφάσεις για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους τοποθετούνται χρονικά τον Απρίλιο 2014, μετά την επικύρωση από τη Eurostat του πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό 2013, όπως είχε επισημάνει νωρίτερα παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

Σε ερώτηση για το αν η αρνητική στάση της τρόικας στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης περί των επιδομάτων που θα δοθούν για το πετρέλαιο θέρμανσης μπορεί να έχει επιπτώσεις ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Όχι, δεν με απασχολεί».

Die Zeit: Νέο πακέτο για την Ελλάδα επεξεργάζεται το Βερολίνο

Την ίδια ώρα σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Die Zeit» το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται ένα νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα το οποίο προβλέπει νέες πιστώσεις, χαμηλά επιτόκια, μεγαλύτερα διαστήματα αποπληρωμής και μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

«Το ελληνικό πακέτο παίρνει μορφή» αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο κάνει λόγο  χρηματοδοτικό κενό ύψους περίπου τεσσάρων δισεκατομμυρίων, που δημιουργείται, όπως αναφέρεται, επειδή οι κεντρικές τράπεζες αρνούνται να επιμηκύνουν την διάρκεια των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους. Κατεξοχήν πολέμιος αυτής της προοπτικής, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, είναι ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας Κριστιάν Νουαγιέ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η λύση που βρίσκεται υπό επεξεργασία προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αξιοποίηση των κονδυλίων που προορίζονταν αρχικά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και παρέμειναν αδιάθετα και την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, εάν αποδειχθεί ότι αυτά δεν επαρκούν. Το ελληνικό δημόσιο θα μπορούσε να εκδώσει ομόλογα μικρής διάρκειας, τα οποία θα μπορούσαν να πωληθούν στις ιδιωτικές τράπεζες, οι οποίες με την σειρά τους θα τα χρησιμοποιούσαν ως εγγύηση προκειμένου να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση μέσω της ΕΚΤ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, σχεδιάζονται νέα σενάρια για την Ελλάδα, επειδή μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας θεωρείται απίθανη η επιστροφή της χώρας στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ένα ενδεχόμενο είναι η χρηματοδότηση της Ελλάδας ως τις αρχές του 2016, οπότε και εκπνέει το πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με ένα ποσό το οποίο εκτιμάται σε «μεγάλο μονοψήφιο αριθμό» δισεκατομμυρίων.

Η «Zeit» υποστηρίζει μάλιστα ότι οι Ευρωπαίοι επιχείρησαν να πείσουν για αυτό το ΔΝΤ κατά την πρόσφατη σύνοδο στην Ουάσιγκτον, το Ταμείο ωστόσο φαίνεται να επιμένει για ένα πραγματικό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

«Όχι» Βενιζέλου σε ενδεχόμενο επιβολής νέων δημοσιονομικών μέτρων

Την αντίθεσή του στη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων εξέφρασε –σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη - ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σε σύσκεψη που είχε στο υπουργείο Εξωτερικών, με τους υπουργούς και υφυπουργούς του ΠΑΣΟΚ που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι έχουν επιτευχθεί πολύ σοβαρά αποτελέσματα από τις προσπάθειες της κυβέρνησης και εκτίμησε πώς τώρα πρέπει να γίνει συνολική συζήτηση για τις προτεραιότητες και να πέσει το βάρος στην πραγματική οικονομία, με έμφαση στο δίπτυχο «ανάπτυξη-απασχόληση».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αναφερόμενος στη συζήτηση για την πορεία του χρέους, ο κ. Βενιζέλος ανέπτυξε τους «δρόμους» που υπάρχουν, μιλώντας, μεταξύ άλλων, για νέο κούρεμα, έξοδο στις αγορές, ελάφρυνση χρέους με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και ομόλογα. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε και στην προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί, όπως είπε, έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

ΣΥΡΙΖΑ: Η οικονομία της χώρας καταστρέφεται

Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης διατύπωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, σε σχόλιό του με αφορμή τη συζήτηση σχετικά με τους τρόπους κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «παρακολουθεί άβουλη την οικονομία της χώρας να καταστρέφεται και την κοινωνία να βυθίζεται στη φτώχεια», ενώ χαρακτηρίζει παράλληλα υποκριτική τη στάση της ΕΚΤ.

Όπως υπενθυμίζει η Κουμουνδούρου, «ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πρόσφατα την άποψη ότι το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος, μπορεί να καλυφθεί με τη μετακύλιση (roll over) των ελληνικών ομολόγων που διακατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης». Οι προσδοκίες όμως που προσπάθησε να καλλιεργήσει ο ΥΠΟΙΚ, συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «διαψεύστηκαν μέσα σε λίγες ώρες διά στόματος του κ. Άσμουσεν, μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, ο οποίος απέρριψε τη μετακύλιση των ομολόγων ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο ισοδυναμεί με νομισματική χρηματοδότηση (monetary financing), που απαγορεύεται από τους ευρωπαϊκούς κανόνες».

Η αξιωματική αντιπολίτευση υπενθυμίζει ακόμη ότι ο τρόπος κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού, «που μέχρι στιγμής έχει προσδιοριστεί στα 6 δισ. για το δεύτερο μισό του 2014 και συνολικά στα 10,5 - 11 δισ. μέχρι τα μέσα του 2016», συζητήθηκε και στο Eurogroup της Δευτέρας αλλά, όπως ήταν αναμενόμενο, «δεν λήφθηκε καμία απόφαση». Παραπέμπει επίσης σε απάντηση του ΥΠΟΙΚ σε σχετική ερώτηση, σύμφωνα με την οποία, «όλες οι επιλογές παραμένουν ανοικτές και αν το κενό δεν καλυφθεί με μετακύλιση των ομολόγων, θα καλυφθεί με ισοδύναμο τρόπο».

ΔΗΜΑΡ: Η κυβέρνηση δεν πρέπει να δεχθεί κανένα νέο μέτρο

Η κυβέρνηση δεν πρέπει να δεχθεί κανένα νέο μέτρο, οριζόντιο ή κάθετο, άμεσο ή έμμεσο , που θα επιβαρύνει περαιτέρω την οικονομία και την κοινωνία αναπαράγοντας την κρίση, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.

«Στο όνομα διαρθρωτικών μέτρων δεν πρέπει να υπάρξουν κρυφές επιβαρύνσεις  που θα μειώσουν πάλι τα εισοδήματα» τονίζει η ΔΗΜΑΡ, συμπληρώνοντας ότι η δικαιολογία  της «τελευταίας φοράς» και της «τελευταίας στιγμής» έχει εξαντλήσει την πειστικότητά της και καταλήγοντας ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής πρέπει να συνδεθεί με την ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία.

ΚΚΕ: Έρχονται νέα μέτρα

Δεν θα υπάρξει ανάπτυξη εάν πρώτα δεν προηγηθεί αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) υποστήριξε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε.του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι .

Ο κ. Κουτσούμπας εκτίμησε ότι έρχονται και άλλα μέτρα και σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση ζητά διευκόλυνση για να κερδίσει χρόνο, προκειμένου να λύσει κάποια ζητήματα του δημοσιονομικού κενού που υπάρχουν.

 Ανεξάρτητοι Έλληνες: Στο ίδιο έργο θεατές

Για «δήθεν αντίσταση στην τρόικα» κατηγορούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες την κυβέρνηση με αφορμή τις φερόμενες απαιτήσεις των δανειστών.

Συγκεκριμένα ο αρμόδιος τομεάρχης Οικονομικών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νότης Μαριάς, σε δήλωσή του υποστηρίζει ότι είμαστε «στο ίδιο έργο θεατές για άλλη μια φορά με τους εκπροσώπους των δανειστών να απαιτούν νέα σκληρά μέτρα προκειμένου να εκταμιεύσουν τη δόση και τη μνημονιακή συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ δήθεν να ανθίσταται σθεναρά… μέχρι τελικά να υποκύψει».

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα