Λ.Οίκος: Άνευ προηγουμένου το επίπεδο ουσίας και σοβαρότητας στην ιρανική πρόταση

Δηλώσεις του εκπροσώπου του Λ. Οίκου, Τζ. Κάρνεϊ
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2013 19:46
UPD:21:09
REUTERS/POOL

«Το αποτέλεσμα είναι καλύτερο σε σχέση με εκείνο στην Άλμα Άτα τον Απρίλιο, αυτό ωστόσο δε σημαίνει ότι είναι εγγυημένη μια θετική έκβαση», σημείωσε ο Σεργκέι Ριάμπκοφ, υφυπ. Εξωτερικών της Ρωσίας και βασικός διαπραγματευτής της Μόσχας για το ζήτημα του Ιράν (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Η πρόταση των ιρανών διαπραγματευτών στη Γενεύη σχετικά με το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης δείχνει ένα επίπεδο «σοβαρότητας και ουσίας» το οποίο οι ΗΠΑ δεν έχουν ξαναδεί στο παρελθόν, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ.

Κατά τον Κάρνεϊ, η ιρανική πρόταση ήταν πολύ χρήσιμη, αν και προειδοποίησε ότι κανείς δεν θα έπρεπε να περιμένει άμεσα αποτελέσματα.  

«Πρόκειται για πολύπλοκα θέματα. Είναι θέματα τεχνικής φύσης και, όπως έχει πει ο πρόεδρος, το ιστορικό έλλειψης εμπιστοσύνης είναι πολύ βαθύ» δήλωσε.

Νωρίτερα αμερικανός αξιωματούχος είχε δηλώσει ότι το Ιράν σημείωσε μεγαλύτερη πρόοδο από οποιαδήποτε προηγούμενη διαπραγμάτευση το τελευταίο διήμερο στη Γενεύη, ωστόσο απαιτούνται μεγαλύτερα βήματα από πλευράς της ισλαμικής χώρας.

Καμία εγγύηση ότι οι διαπραγματεύσεις των έξι μεγάλων δυνάμεων με το Ιράν θα καταλήξουν σε επιτυχία, τόνισε υψηλόβαθμος ρώσος διπλωμάτης μετά το πέρας των συνομιλιών στη Γενεύη, οι οποίες διήρκεσαν δύο ημέρες.

«Το αποτέλεσμα είναι καλύτερο σε σχέση με εκείνο στην Άλμα Άτα τον Απρίλιο, αυτό ωστόσο δε σημαίνει ότι είναι εγγυημένη μια θετική έκβαση», σημείωσε ο Σεργκέι Ριάμπκοφ, , υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας και βασικός διαπραγματευτής της Μόσχας για το ζήτημα του Ιράν.

«Θα μπορούσε να είχε υπάρξει καλύτερη συνεργασία», τόνισε ο κ. Ριάμπκοφ, μιλώντας στο πρακτορείο Interfax.

EURONEWSGREEK
EURONEWSGREEK

Η Μεγάλη Βρετανία, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών της, Ουίλιαμ Χέιγκ, τόνισε ότι η πρωτοβουλία βρίσκεται στα χέρια της Τεχεράνης και πως εάν η τελευταία προχωρήσει σε «συγκεκριμένα βήματα», θα υπάρξουν αντίστοιχες κινήσεις και από τη διεθνή κοινότητα.

Υπενθυμίζεται ότι στις συνομιλίες έλαβαν μέρος τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Μεγ. Βρετανία, Γαλλία, Κίνα), καθώς και η Γερμανία.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

H συνέντευξη Τύπου της Κ. Άστον για τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν

Η συνέχεια των συνομιλιών ορίστηκε για τις 7-8 Νοεμβρίου και πάλι στην ελβετική Γενεύη.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή