Market Beat: H πολιτική θα καθορίσει τάσεις εδώ και στις διεθνείς αγορές

Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013 10:17
UPD:23/10/2013 17:30
ICON/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Η συνέχεια στη μεσοπρόθεσμη άνοδο παραμένει σαν εκτίμηση για τη στήλη παρά την επιμονή ορισμένων εγχώριων παραγόντων που υποστηρίζουν, ότι τα επίπεδα που έχουν βρεθεί πολλά blue chip, αντιστοιχούν σε προεξόφληση κερδών που θα αργήσουν να έρθουν. Η διόρθωση της Παρασκευής δεν μπορεί να αποτελεί έκπληξη, ούτε σφραγίζει την έναρξη μιας σημαντικής διόρθωσης, αλλά σίγουρα θα συμβάλει στη δημιουργία μεγαλύτερης νευρικότητας και από την εξέλιξη της συναλλακτικής δραστηριότητας θα εξαρτηθούν πολλά. Είναι σαφές πως στην επιφάνεια έρχεται ξανά η υπόθεση της δυνατότητας της χώρας να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της αναφορικά με τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται να εφαρμόσει. Οι σχέσεις με την τρόικα θα αναχθούν σε κυρίαρχο επενδυτικό κίνητρο και αυτές θα επηρεαστούν από τις αντιδράσεις στο εσωτερικό των κομμάτων της συγκυβέρνησης.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά παραμένει ως βασικό θέμα το αδιέξοδο στην επίλυση των δημοσιονομικών προβλημάτων των ΗΠΑ, για τα οποία οι εκθέσεις των μεγάλων οίκων του χώρου εμφανίζουν μια αισιοδοξία πως θα επιλυθούν με τη βοήθεια της δυναμικής που θα αναπτύξουν οι αγοραίοι μέσα στη βδομάδα. Δηλαδή περιμένουν αύξηση στην μεταβλητότητα της διάθεσης για ανάληψη ή αποφυγή κινδύνου, τόση, ώστε να σοβαρευτούν οι αντίπαλοι, μπροστά στο «ειδοποιητήριο» για το ατύχημα που θα προκαλέσει η στάση τους. Παράλληλα εξελίσσεται η περίοδος ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων, που αναφέρονται πιο κάτω, ενώ στο πεδίο των μακροοικονομικών δεδομένων υπάρχει έλλειψη. Αφού πολλά μακροοικονομικά στοιχεία προέρχονται από κρατικές υπηρεσίες που βρίσκονται σε αναγκαστική στάση εργασίας.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας  

Ο S&P 500 κέρδισε 0,8% με επίδοση 19,4% από την αρχή του έτους, και ο Dow αυξήθηκε κατά 1,1% με κέρδη στο 2013 16,3%. Ο Nasdaq 100 υποχώρησε 0,3% αλλά αποδίδει 21,5% φέτος, και ο δείκτης Morgan Stanley High Tech έπεσε 0,5%.

Οι αποδόσεις των δεκαετών πορτογαλικών ομολόγων μειώθηκαν κατά 15 bps στο 6,13% με μείωση κατά 62bps την αρχή του έτους. Οι αποδόσεις στα Ιταλικά 10ετή υποχώρησαν 2 μονάδες βάσης στο 4,27% με μείωση κατά 23bps στο 2013. Τα επιτόκια των Ισπανικών αυξήθηκαν κατά 9 bps και έφθασαν στο 4,28% και είναι κάτω κατά 99bps φέτος. Οι αποδόσεις του bund ανέβηκαν 2 μονάδες βάσης στο 1,86% με άνοδο το 2013 54bps. Το ίδιο έγινε στις των Γαλλικών αποδόσεις αφού αυξήθηκαν κατά 2 μονάδες βάσης στο 2,37% με άνοδο το 2013 37bps. Η απόδοση του Ελληνικού 10ετούς βυθίστηκε 32 bps στο 8,65% με υποχώρηση κατά 182bps το 2013. Τα επιτόκια του Βρετανικού 10ετούς  gilt ήταν αμετάβλητα στο 2,73% με άνοδο φέτος 91bps.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας ενισχύθηκε κατά 2,7% και ανέβηκε μέχρι 38,6 % έναντι του τέλους του 2012. Ο γερμανικός δείκτης μετοχών DAX κέρδισε 1,2% σε υψηλό για το 2013 με κέρδη 14,6 % το τρέχον έτος. Ο IBEX της Ισπανίας αυξήθηκε 2,6% σε υψηλά επίπεδα δύο ετών με κέρδη το 2013 18,4 %. Ο FTSE MIB της Ιταλίας κέρδισε 3,16 % και βρέθηκε επίσης σε υψηλά επίπεδα δύο ετών με άνοδο φέτος 16,0%. Οι αναδυόμενες αγορές κινήθηκαν επίσης ψηλότερα.

Τεχνική ανάλυση

Κατάταξη των blue chip με βάση τη βουτιά κάθε μετοχής από τα υψηλά εβδομάδας

Αποφασίσαμε να επιλέξουμε ως στατιστικού τύπου προσέγγιση  την αντίδραση που είχε η κάθε μετοχή του 25άρη μετά το χτύπημα στην κορυφή των 375,4 μονάδων την Παρασκευή. Εκτός από όσες κατάφεραν να κλείσουν ανοδικά, οι υπόλοιπες εμφάνισαν απώλειες που ξεκινάνε από το -0,12% ως το -7,80%. Αυτό που χρησιμοποιούμε ως βάση της κατάταξης είναι την γνώση πως προκάλεσε πιέσεις η εγγραφή υψηλού εβδομάδας, που έγινε και υψηλό τελευταίων 30 ημερών και τελευταίων 3 μηνών και για αρκετές υψηλό και τελευταίων 12 μηνών, που ασκήθηκαν διαφορετικά σε κάθε μετοχή. Η απόσταση του 25άρη στο κλείσιμο από το υψηλό ήταν -1,80% ενώ διαφέρει σημαντικά αυτό το μέγεθος για κάθε blue chip. Θεωρούμε ότι έχουν εμφανίσει ισχυρότερη άμυνα στις πιέσεις που ξέσπασαν, εκείνες οι μετοχές που η απόστασή τους από το μέγιστο είναι μικρότερη από το -1,80%. Αυτές είναι οι ΔΕΗ -0,51% από το μέγιστο εβδομάδας , τα ΕΛΠΕ -1,08% , η ΕΥΠΡΟ -0,51% και η ΦΦΓΚΡΠ -1,50%.

Σε μια δεύτερη ομάδα εντάσσουμε τις μετοχές που υποχώρησαν από το υψηλό κατά ποσοστό κοντά στο -2% και μικρότερο από το -3%. Αυτές είναι οι ΑΛΦΑ -2,91%, ΕΧΑΕ -2%, ΟΠΑΠ -2,46%, ΟΤΕ -2,03%, και ΤΕΝΕΡΓ -2,54%. Θα λέγαμε πως αυτές οι 2 ομάδες περιλαμβάνουν τις μετοχές που αφού υποχώρησαν το λιγότερο δυνατό από μέγιστο εβδομάδας, που έγινε και σε αρκετές περιπτώσεις μέγιστο δωδεκαμήνου, διαθέτουν τις ισχυρότερες άμυνες σε πιθανή συνέχεια των πιέσεων.

Είναι όμως αρκετές και ορισμένες αρκετά δεικτοβαρείς, που από το υψηλό που σημείωσαν την Παρασκευή υποχώρησαν κατά ποσοστό τριπλάσιο του 25άρη και συνεπώς είναι εκείνες που απέκτησαν έντονο πτωτικό momentum, γιατί συγκέντρωσαν το «μένος» των πωλητών. Αυτές είναι οι ΒΙΟΧΚ -6,9%, ΕΤΕ -9,8%, ΙΝΛΟΤ -6,6%, ΜΙΓ -9,1%, ΠΕΙΡ -5,2%, ΣΩΛΚ -12,93%, ΤΙΤΚ -8%. Μια ενδιάμεση κατηγορία είναι εκείνα τα blue chip  που μετά την πρόσκρουση στην οροφή, εμφάνισαν στο κλείσιμο της Παρασκευής υποχώρηση από το μέγιστο από -3,10% ως 4,80%. Δηλαδή είχαν μέση απώλεια από το τοπικό υψηλό διπλάσια περίπου από το δείκτη. Αυτές είναι ΕΕΕ -3,10%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -4,8%, ΕΥΔΑΠ -3,6%, ΜΕΤΚΑ -4,2%, ΜΟΗ -4%, ΜΠΕΛΑ -3,20%, ΜΥΤΙΛ -4,3%, ΟΛΠ -4,2%, και ΦΡΙΓΟ -4,3%. Γίνεται σαφές ότι το πλήθος των blue chip  με καθοδική ορμή μεγαλύτερη του μέσου όρου είναι τόσο μεγάλο ώστε δεν αποκλείεται η εβδομάδα να ξεκινήσει με πτωτικό momentum. ΠΡΟΣΟΧΗ οι μεταβολές που δίνουμε δεν είναι οι μεταβολές εβδομάδας αλλά η βουτιά κάθε μετοχής από το μέγιστο εβδομάδας και επειδή οι πιέσεις ασκήθηκαν στο τέλος της εβδομάδας επηρεάζουν περισσότερο την έναρξη της τρέχουσας.

Στο ΧΑ

Η εβδομάδα που πέρασε ήταν ακόμα μια ανοδική, στην οποία η αγορά προσέγγισε και έδειξε αρχικά ικανή να προσπεράσει επίπεδα αντίστασης μεταξύ 372 και 374 μονάδων. Ωστόσο την Παρασκευή, μετά την πρόσκρουση του 25άρη στις 12:15 στην οροφή των 375,4 μονάδων, όταν και σημείωσαν τα blue chip υψηλό ημέρας, ξέσπασαν πιέσεις σταθερές και επίμονες μετατρέποντας τη δυναμική σε πτωτική σταθερής κλίσης. Η στήλη βιάστηκε να χαρακτηρίσει τελεσίδικη την υπέρβαση της οροφής των 372 μονάδων και αποδείχθηκε πως κάτι «στράβωσε» στο φρόνημα των επενδυτών όταν ξέσπασαν σοβαρές πιέσεις που δεν τις σταμάτησε το δεδομένο της ανόδου των χρηματιστηριακών δεικτών στην Ασία και την ευρωζώνη. Παρά την πικρή γεύση από την εικόνα της συνεδρίασης της Παρασκευής τα στατιστικά δεδομένα των μετοχών του 25άρη εμφάνισαν σε εβδομαδιαία βάση πολύ σημαντική βελτίωση. Μια διόρθωση λοιπόν ξεκίνησε, μετά από την κορύφωση της ενδοσυνεδριακής ανόδου σε επίπεδα που έγιναν από υψηλό εβδομάδας ως υψηλό τελευταίων τριών μηνών για όλους τους δείκτες και όλες σχεδόν τις μετοχές του 25άρη με εξαίρεση τις ΕΕΕ και ΣΩΛΚ. Πάντως από το χαμηλό των τελευταίων 3 μηνών η εγγραφή του υψηλού του 25άρη στις 375,4 μονάδες αντιστοιχεί σε κέρδη πάνω από 43%. Με την αγορά να έχει «βιώσει» ένα bull market, ήτοι μια περίοδο που η σταθερότητα στην ανοδική δυναμική άλλοτε με μικρές επίμονα ανοδικές μεταβολές και άλλοτε με άλματα που τα διαδεχόντουσαν πτωτικές εβδομάδες με μικρότερο αρνητικό αποτέλεσμα που δεν αναιρούσαν την δυναμική του 25άρη, το ενδεχόμενο μιας υπολογίσιμης διόρθωσης δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ωστόσο δεν είναι δυνατό να κηρυχθεί, με την πρώτη κάθοδο, η έναρξη μιας μακράς περιόδου που θα υποχωρήσουν υπολογίσιμα οι τιμές. Γιατί για την ώρα αυτό που άφησε η εβδομάδα ήταν κέρδη περίπου 4% για τον ΓΔ και 3,3% για τον 25άρη παρά τη βουτιά της Παρασκευής. Η εβδομάδα που ξεκινά περιλαμβάνει σημαντικά γεγονότα άγνωστα στους περισσότερους και κατά συνέπεια το απροσδόκητο θα την κάνει αυξημένης νευρικότητας από τους διεθνείς παράγοντες και πιθανά στο εσωτερικό να έρθουν στην πρώτη θέση ζητήματα που αφορούν την οικονομία με όχι ευχάριστη επίδραση στο φρόνημα των συναλλασσόμενων.         

Σήμερα

Από την Barclays θα παρουσιάσουμε την εκτίμηση και την αποτίμηση της δυναμικής της μέρας το σχόλιό της έχει τίτλο «Παρακολουθώντας και περιμένοντας»

«Οι αγορές έχουν ξεκινήσει την εβδομάδα με τη διάθεση των επενδυτών χωρίς κατεύθυνση μέσα από τον προβληματισμό για τη βραδυκίνητη πρόοδο στην Ουάσιγκτον Μετά από την αποτυχία στις συνομιλίες μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Λευκού Οίκου οι  ηγέτες στη Γερουσία ανέλαβαν τις διαπραγματεύσεις, αν και δεν υπάρχει κανένα σημάδι της προόδου ακόμα. Στροφή των Ρεπουμπλικάνων σε εστίαση από οικονομικά άμεσης φροντίδας δια νόμου, σε πιο μακροπρόθεσμα δημοσιονομικά ζητήματα, που αυξάνουν την πιθανότητα ενός βραχυπρόθεσμου συμβιβασμού, για να αποφύγουν την υπέρβαση ανώτατου ορίου του χρέους, κατά την άποψή μας. Οι οικονομολόγοι μας πιστεύουν ότι η συνεχιζόμενη αναποφασιστικότητα στην Ουάσιγκτον και μια έλλειψη δεδομένων θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα η Fed να καθυστερήσει την απόφαση να μειώσει τα QE μέχρι το 2014 συμπιέζοντας προς τα κάτω το δολάριο.

Τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τις εξαγωγές της Κίνας για τον Σεπτέμβριο προστίθεται στην υποτονική διάθεση των επενδυτών στις αγορές. Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε απρόσμενα, λόγω των τιμών των τροφίμων. Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, συνεχίζουμε να αναμένουμε μια ουδέτερη στάση, αλλά με μια κλίση προς αυστηρότερα μέτρα ρευστότητας.

Η εστίαση των δεδομένων θα είναι στην Ευρώπη σήμερα, με την Ημέρα διακοπών του Κολόμβου στις ΗΠΑ. Αναμένουμε την βιομηχανική παραγωγή της ζώνης του ευρώ ανέκαμψε σημαντικά τον Αύγουστο . Το Eurogroup και του ECOFIN επίσης θα αρχίσει σήμερα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο 24-25.

Ένας ελεγχόμενος ρυθμός στις αυξήσεις της απόδοσης  των ομολόγων παγκόσμια, σε σχέση με τους καλοκαιρινούς μήνες,  παρέχει χώρο για χώρες με ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών να αποκαταστήσει μια ισορροπία. Παρέχει επίσης τη δυνατότητα να διακρίνουν οι επενδυτές ποιες αξίζουν μεταξύ των αγορών και των νομισμάτων των χωρών αυτών».

Στοιχεία

Οι μετοχές στην Ασία υποχώρησαν και τα futures του αμερικανικού Standard&Poors 500 εμφανίζουν πτώση και τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών δεικτών  FTSE , GDAXI , και FCHI έχουν ανοίξει με υποχώρηση στο -0,30%.

Το γεν ενισχύθηκε σήμερα απέναντι δολάριο αλλά η αγορά στην Ιαπωνία είναι κλειστή λόγω διακοπών.

Ο δείκτης μετοχών MSCI Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε -0,2%.

Γιατί μια πιθανή χρεοκοπία των ΗΠΑ έρχεται πιο κοντά μετά από την αποτυχία στις συνομιλίες το Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον αν και οι αγορές φαίνεται ακόμα να αναμένουν ότι την τελευταία στιγμή θα επιτευχθεί συμβιβασμός.

Προσθέτοντας στην κατήφεια, η αύξηση των εξαγωγών της Κίνας απροσδόκητα ξεθύμανε το Σεπτέμβριο, υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες για εξασθένηση της παγκόσμιας ζήτησης, ενώ ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε σε υψηλό επτά μηνών.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ένας στους τρεις εγχώριους αναλυτές υποστηρίζει πως η διόρθωση που άρχισε την Παρασκευή θα πάρει μεγάλες διαστάσεις τόσες ώστε ο ΓΔ να φθάσει σε ζώνη στήριξης μεταξύ των 1030 και 1060 μονάδων. Θεωρούν πως το σύνολο των blue chip εκτός της ΕΕΕ βρίσκονται σε επίπεδα που συνιστούν «τεχνική υπερβολή» αλλά παράλληλα τονίζουν ότι όσο ο ΓΔ διαπραγματεύεται πάνω από τις 1020 μονάδες η μεσο-μακροπρόθεσμη τάση του δεν απειλείται με απώλεια της ανοδικής κατεύθυνσης που απέκτησε. Για την εκτόνωση της διόρθωσης αναμένουν πληροφορίες από την εξέλιξη των τζίρων, αφού στο «ανέβασμα» η Αγορά είχε σταθερά την συνδρομή υψηλών συναλλαγών.

Ειδοποιούν δε ότι οι εταιρικές ανακοινώσεις κερδών του τρίτου τριμήνου έχουν ξεκινήσει στις ΗΠΑ και συνεχίζονται την τρέχουσα εβδομάδα με πυκνότερη ροή. Στις 15 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση των κερδών του τρίτου τριμήνου των Citigroup, Intel, Coca Cola company, Yahoo, στις 16/10 ακολουθούν BlackRock, Mattel, Pepsi, στις 17/10 Goldman Sachs, Phillip Morris, και στις  18/10 η εβδομάδα κλείνει με General Electric.
 
Οι αισιόδοξοι παρατηρούν πως ο 25άρης λαμβάνει τιμές κοντά στο όριο των 370 με 380 μονάδων εμφανίζοντας ισχνά σημάδια ανοδικής «κόπωσης» δίχως  τη βοήθεια δεικτοβαρούς ΕΕΕ. Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η υπέρβαση των 380 μονάδων με αυξημένο καθαρό τζίρο συναλλαγών. Κίνηση, που αν πραγματοποιηθεί θα οδηγήσει το δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης προς το ψυχολογικό όριο των 400 μονάδων. Αν όμως ο δείκτης δηλώσει έντονη αδυναμία διάσπασης των 380 μονάδων τότε θα πρέπει να αναμένουμε ένα γρήγορο καθοδικό γύρισμα  προς τη ζώνη στήριξης των 355 - 360 μονάδων. Σε μεσομακροπρόθεσμη ισχύ  παραμένει ο διαγραμματικός σχηματισμός Κούπα με χερούλι, που δίνει ως κύριο ανοδικό στόχο την περιοχή των 416 μονάδων. Για αυτούς μια συνέχεια στις πιέσεις θα οδηγήσει τον ΓΔ στην στήριξη των 1085 μονάδων.

Ξεχωρίσαμε για την οπτική της μια παρατήρηση της κατάστασης από τον Στρατή Πολυχρονέα της Solidus Sec

Ο "υπέρ πάντων αγώνας της κυβέρνησης" για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013, για να αποτελέσει ισχυρό διαπραγματευτικό επιχείρημα στην επικείμενη αίτηση ελάφρυνσης του Ελληνικού χρέους, δε σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι το αίτημα αυτό θα ικανοποιηθεί εμπρόθεσμα. Η υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση το δ΄ 3μηνο του 2013 για την επίτευξη του πλεονάσματος είναι ιδιαίτερα αμφίβολο, αν θα μπορέσει να εφαρμοσθεί και μέσα στο 2014, τη στιγμή που οι όποιες εναπομένουσες ταμειακές "δεξαμενές" των πολιτών αδειάζουν. Κατά συνέπεια η οποιαδήποτε καθυστέρηση εκ μέρους των ξένων πιστωτών να δεχτούν να συζητήσουν, η/και να αποδεχθούν, την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους γίνεται επικίνδυνη, όχι μόνο ως προς το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά και ως προς την ανάγκη έγκρισης νέων παρεμβάσεων διαρθρωτικού χαρακτήρα, όπως τα βαπτίζει το ΔΝΤ (αντί για νέα μέτρα) προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που έχει δημιουργηθεί για το 2015 και 2016. Το αρνητικό σε αυτόν τον "αγώνα δρόμου", όπως άλλωστε διαφαίνεται, έχει να κάνει με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη (ανάγκη δημιουργίας Κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία ), τη στιγμή βέβαια που και οι αντίστοιχες στις ΗΠΑ μόνο αδιάφορες δεν είναι.

Ξένοι αναλυτές

Barclays:  Η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού


Η έλλειψη επίσημων στατιστικών δεδομένων, συνδυασμένη με μια «ήσυχη» εβδομάδα για τα μακροοικονομικά δεδομένα από την Ευρώπη και την Ασία, θα προσφέρει την ευκαιρία να διαπιστώσουμε την υπάρχουσα τάση χωρίς την επίδραση της ροής των οικονομικών στοιχείων. Τα πρακτικά της Fed και ο διορισμός της κ Γέλεν στην θέση της προέδρου παρέχουν επίσης τη δυνατότητα να εξετάσουμε την σκοπιμότητα και το πότε θα αποφασιστεί η έναρξη της μείωσης των QE. Οι οικονομικοί δείκτες της αγοράς δεν σηματοδοτούν σήμερα καμία σημαντική αιτία ανησυχίας γύρω από την προοπτική της οικονομίας. Ειδικότερα, οι σύνθετοι δείκτες που προσπαθούν να επικεντρωθούν στο στρες που συσχετίζεται με την αγορά είναι προς το παρόν σε χαμηλά επίπεδα. Όπως επίσης οι συναλλαγματικές ισοτιμίες και φαίνεται να είναι εύλογα ευθυγραμμισμένες.

Ενώ οι αποδόσεις του βραχυπρόθεσμου δανεισμού με ωρίμανση ενός μηνός έχουν εκτιναχθεί οι αποδόσεις των τρίμηνης διάρκειας γραμματίων δεν έχουν αλλάξει, υπογραμμίζοντας τη γέννηση ανησυχιών για την ασφάλεια που αισθάνονται όσοι δανείζουν τις ΗΠΑ. Αλλά  σε γενικές γραμμές οι αγορές περιμένουν πως τα αδιέξοδα στην πολιτική μάλλον θα επιλυθούν με σχετικά έγκαιρο τρόπο. Η σχετικά ισορροπημένη συμπεριφορά, μέχρι στιγμής, της αγοράς μετοχών των ΗΠΑ αντανακλά την προοπτική αυτή, καθώς και την υποκείμενη εμπιστοσύνη ότι η σεζόν που θα ανακοινωθούν τα εταιρικά κέρδη γ τριμήνου δεν θα αποκαλύψει σημαντικές αρνητικές εκπλήξεις οι αναλυτές μας παρατηρούν ότι, αν μη τι άλλο, η αύξηση των εσόδων είναι ελαφρώς καλύτερη από ό, τι ανέμενε η αγορά. Μπορεί επίσης να αντανακλά την εμπιστοσύνη πως η FOMC, ακόμη αν φαινομενικά είναι βαθιά διχασμένη για το αν θα ανακοινώσει tapering ή όχι τον τελευταίο  μήνα του χρόνου, θα διατηρήσει τελικά την πολύ υποστηρικτική νομισματική πολιτική για τις χρηματοπιστωτικές αγορές και, κατά συνέπεια, για την πραγματική οικονομία, στην οποία ιδιαίτερα αισθητή είναι η απουσία
πληθωριστικών  πιέσεων μέχρι στιγμής.

Εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος να έρθει μια κρίσιμη περίοδος αναταραχής στην αγορά, για να βοηθήσει να αποψυχθεί το αμερικανικό πολιτικό αδιέξοδο . Εάν αυτό συμβεί και τα αδιέξοδα επιμένουν, τότε η εκκολαπτόμενη ανάκαμψη των ΗΠΑ και εμπιστοσύνη στην παγκόσμια επιχειρηματική δραστηριότητα θα μπορούσαν να υποστούν άσχημα κατάγματα. Στις ΗΠΑ από το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών του Δημοσίου , προκύπτει ότι η 1η Νοεμβρίου  είναι μια ιδιαίτερα κρίσιμη μέρα αφού υπάρχει δέσμη πληρωμών για την Κοινωνική Ασφάλιση, για Ιατρική Ασφάλιση και αμοιβές των στρατιωτικών, σύντομα μετά από την πληρωμή στις 31 Οκτωβρίου τόκων σε ομόλογα ΗΠΑ.

S&P : Προοπτικές της εβδομάδας αποτίμηση της περασμένης:
Τις αγορές σφραγίζει το ότι η αβεβαιότητα εξακολουθεί να σέρνεται  

Αυτή την εβδομάδα θα μπορούσαν οι αγορές να δουν περισσότερη αστάθεια, καθώς η διακοπή στις συνομιλίες μέσα στο Σαββατοκύριακο εξαφάνισε τις ελπίδες για μια γρήγορη συμφωνία για τον προϋπολογισμό και την οροφή του χρέους, που είχε διαφανεί η πιθανή την Πέμπτη. Από το απόγευμα του Σαββάτου, οι διαπραγματεύσεις είχαν παγώσει, αφού ένα «καθαρό» νομοσχέδιο (χωρίς παραγράφους που αφορούν την πολιτική Ομπάμα) για το ανώτατο όριο του χρέους, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει 60 ψήφους στη Γερουσία και στη Βουλή αδυνατούν να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό με τον Πρόεδρο. Η Βουλή δεν θα συνέλθει εκ νέου μέχρι αργά τη Δευτέρα, και η προσοχή μετατοπίζεται στη Γερουσία, όπου οι ηγέτες θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται. Με τις αγορές κλειστά τη Δευτέρα, την Τρίτη το πρωί θα είναι η πρώτη ευκαιρία να δούμε την αντίδραση των αμερικανικών ομολόγων και μετοχών .

Οι επιπτώσεις του κλεισίματος της κυβέρνησης για τις αγορές χρέους ήταν μέτρια μέχρι στιγμή, αλλά θα αρχίσει να αυξάνεται κατά την άποψή μας, ειδικά σε περιοχές με υψηλές συγκεντρώσεις των εργαζομένων της κυβέρνησης ή κοντά σε εγκαταστάσεις που μένουν αναγκαστικά κλειστές. Βραδύτερη ανάπτυξη από τη συνεχιζόμενη διακοπή της κυβερνητικής λειτουργίας ή μια πιθανή αθέτηση στην επαναγορά του χρέους των ΗΠΑ θα αρχίσει να έχει αρνητικές επιπτώσεις για τους καταναλωτές και τα εμπορικά ενυπόθηκα δάνεια. Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει αναβολή ορισμένων εκδόσεων στα ομόλογα και θα υπάρξουν αναβολές  προγραμματισμένων deals. Η απόδοση του 10ετούς  ομολόγου ΗΠΑ έκλεισε την Παρασκευή στο 2,69 %, με άνοδο 4 μονάδων βάσης αππο εβδομάδα σε εβδομάδα, αλλά 25 μονάδες βάσης κάτω από το υψηλό των τελευταίων 5 εβδομάδων.

Η δημοσίευση από οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ παραμένει αβέβαιη, λόγω του «κλεισίματος» της κυβέρνησης, και θα υπάρξει μια καθυστέρηση στην ανακοίνωση του πληθωρισμού  και των στοιχείων για τις ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών που είχε αρχικά προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα . Η Fed θα κυκλοφορήσει το Beige Book για την περιφερειακή οικονομική δραστηριότητα. Τα μακροοικονομικά στοιχεία για την  Ευρωπαϊκή οικονομία περιλαμβάνουν από την Ισπανία στοιχεία για τις αγορές κατοικιών, για την Ευρωζώνη θα ανακοινωθεί η βιομηχανική παραγωγή και οι ταξινομήσεις αυτοκινήτων για τον Σεπτέμβριο. Από την Ολλανδική οικονομία θα έρθουν στοιχεία επί της ανεργίας και των λιανικών πωλήσεων. Στο Ηνωμένο Βασίλειο θα ανακοινωθούν στοιχεία για τον πληθωρισμό και τις λιανικές πωλήσεις.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

  • Επιμήκυνση των λήξεων δανείων που κατέχει η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, όπως προβλέπει η απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012, ή μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος είναι το μήνυμα που στέλνει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, με συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική».
  • Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον η σύνταξη του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, που θα ανοίξει το δρόμο για την άμεση παρακολούθηση από το υπουργείο Οικονομικών των εισοδημάτων αλλά και της περιουσιακής κατάστασης όλων των φορολογουμένων. Σήμερα λήγει η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή και των στοιχείων για τα αγροτεμάχια μέσω του Ε9 και έτσι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα είναι πλέον σύντομα σε θέση να καταγράψει το οικονομικό προφίλ όλων των Ελλήνων.
  • Με «ρήτρα» ΦΑΠ, αλλά και ευνοϊκότερη μεταχείριση αγροτεμαχίων και οικοπέδων σε αγροτικές κυρίως περιοχές κλείνει το σχέδιο του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων το οποίο αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα και, μετά την έγκριση από τους επικεφαλής της τρόικας, που επιστρέφουν στην Αθήνα στις 18 τρέχοντος, να κατατεθεί έως το τέλος του μήνα στη Βουλή.
  • Τα μάτια εστραμμένα στο Λουξεμβούργο και στην κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα έχει σήμερα το Μαξίμου. Παρά τη φημολογία για πίεση από πλευράς των εταίρων μας ώστε να ληφθούν και νέα μέτρα, κύκλοι στην Αθήνα σημειώνουν ότι κάτι τέτοιο στην παρούσα φάση δεν μπορεί να συμβεί λόγω της μη εκλογής κυβέρνησης στη Γερμανία.
  • Tη 14η κατά σειρά παρτίδα εκκαθαριστικών για τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν φέτος απέστειλε στους φορολογούμενους η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, με την 14η αποστολή ολοκληρώνεται η εκκαθάριση όλων των εμπρόθεσμων δηλώσεων, καθώς και όσων χρεωστικών έχουν κληθεί για έλεγχο δικαιολογητικών και δεν έχουν ακόμη προσέλθει ή επεξεργαστεί από τις ΔΟΥ.
  • Tην τελευταία ευκαιρία, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να δώσει μέσα στην εβδομάδα η ελληνική κυβέρνηση στην πλευρά της ιδιοκτησίας των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, προκειμένου να ανοίξουν και πάλι τα ΕΝΑΕ. Στη διάρκεια του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου οι δύο πλευρές ήρθαν πολύ κοντά σε συμφωνία, η οποία όμως χάλασε την τελευταία στιγμή.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

  • Για τους κινδύνους στη διεθνή οικονομία από ενδεχόμενη ασυμφωνία στις ΗΠΑ για το χρέος και τον προϋπολογισμό προειδοποιεί ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Γιονγκ Κιμ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διανύουν μια «πολύ επικίνδυνη» περίοδο μετά από τη νέα αποτυχία των πολιτικών ηγετών των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων να συμφωνήσουν στον προϋπολογισμό και στο ανώτατο όριο του χρέους, ανέφερε κατά το κλείσιμο της ετήσιας συνεδρίασης της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον. «Είμαστε τώρα πέντε ημέρες πριν την πολύ επικίνδυνη στιγμή», πρόσθεσε.
  • Νέα κρίσιμη εβδομάδα διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης είναι αυτή που ξεκινά σήμερα στο Βερολίνο. Στις συνομιλίες που θα έχει η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ με τους Σοσιαλδημοκράτες θα εξεταστεί το ενδεχόμενο συνεργασίας και δημιουργίας του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών ( CDU ) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD).
  • Το σχηματισμό νέας κυβέρνησης μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου «βλέπει» ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Οι συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης είναι σε καλό δρόμο και η νέα πολιτική ηγεσία της Γερμανίας θα πρέπει να είναι σε ισχύ έως τα μέσα Νοεμβρίου, δήλωσε το Σάββατο.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα