Market Beat: Άλλη μια εβδομάδα με θετική μεταβολή με τη «συμπαράσταση» των διεθνών αγορών

Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2013 10:25
UPD:23/10/2013 17:30
Icon/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Η συνέχεια στην άνοδο προκύπτει σαν εκτίμηση για τη στήλη παρά την επιμονή πολλών εγχώριων παραγόντων που υποστηρίζουν, ότι τα επίπεδα που έχουν βρεθεί πολλά blue chip, αντιστοιχούν σε προεξόφληση κερδών που θα αργήσουν να έρθουν. Δηλαδή θεωρούν, πως σε πολλές περιπτώσεις τα θεμελιώδη δεν δικαιολογούν τα κέρδη από την πρόσφατη άνοδο και επίσης εκτιμούν, ότι υπάρχουν μετοχές με θεμελιώδη μεγέθη που δεν έχουν εκτιμηθεί δεόντως από τους ισχυρούς της περιόδου στο ΧΑ, οι οποίοι κάνουν τη «δουλειά τους» με λιγότερους από 10 τίτλους του 25άρη.

Η στήλη μετά από πολλά χρόνια καθημερινής παρακολούθησης των αγορών, έχει θέση σχετικά με το θέμα και θυμίζει, πως μπορεί να είναι «αδικαιολόγητες» οι κεφαλαιοποιήσεις με βάση την αποτίμηση εκ των θεμελιωδών μεγεθών, αλλά αφού το ταμπλό τις σημειώνει, αυτές είναι για τους αγοραίους οι κατάλληλες. Δεν φέρνει επενδυτικά κέρδη ο «πόλεμος» με την τάση που ορίζει η συνισταμένη των επενδυτικών επιλογών. Αντίθετα ο συντονισμός με την ανάσα της αγοράς είναι ο δρόμος για την επιτυχία.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Όταν όμως χάνεται η επαφή με την ανάσα της αγοράς καλύτερα να αναζητηθεί. Παρά να εμφανίζονται δικαιολογίες για την καθυστέρηση της κατανόησης των επενδυτικών κινήτρων. Άλλωστε όταν ο 25άρης ήταν στις 170 μονάδες, πού ήταν τα θεμελιώδη; Όταν  στις κεφαλαιοποιήσεις δεν αντιστοιχούσε ούτε η αξία των ακινήτων ή των μηχανημάτων των εισηγμένων. Είναι γεγονός που απεικονίστηκε και στα στατιστικά στοιχεία από το ΧΑ που δημοσίευσε η ΕΧΑΕ ότι οι ξένοι θεσμικοί έχουν αναλάβει δράση και κυριαρχούν στις συναλλαγές ενώ οι εγχώριοι έχουν δεμένα τα χέρια από τους πελάτες τους. Το μόνο που θεωρούμε σοβαρή αρνητική προειδοποίηση είναι το μήνυμα που στέλνουν οι traders από τα παράγωγα όπου μια βδομάδα πριν από την εκπνοή των σειρών Οκτωβρίου το ΣΜΕ πέρασε σε τιμές κάτω από εκείνες του υποκείμενου με τιμή εκκαθάρισης τις 371,50 όσο και την περασμένη συνεδρίαση ενώ ο 25άρης έκλεισε στις 373,7. Στο ΣΜΕ λήξης Νοεμβρίου επίσης έδωσαν τιμή 373,25 μονάδες και πάλι κάτω από τον υποκείμενο.  

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

Με άνοδο έκλεισαν οι δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης μετά τα σημάδια προόδου στις διαπραγματεύσεις για την αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ.

Σημειώνεται πως οι Ρεπουμπλικανοί, οι οποίοι ελέγχουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, πρότειναν μια βραχυπρόθεσμη αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους με αντάλλαγμα τη δέσμευση του Μπαράκ Ομπάμα για διαπραγματεύσεις σε ό,τι αφορά προϋπολογισμό και φόρους.

Πάντως οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ κινήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 66.000 στο εποχικώς προσαρμοσμένο μέγεθος των 374.000, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 5 Οκτωβρίου, σημειώνοντας την μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων περίπου 12 μηνών.

Στη Wall Street, με τα σημαντικότερα κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι μετοχές των Boeing και United Health ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν οι μετοχές των Chevron και Merck.

Ο δείκτης Dow Jones ^DJI+2,18% ενισχύθηκε κατά 2,18% στις 15,126.10 μονάδες, ο δείκτης S&P τερμάτισε επίσης με άνοδο 2,18% στις 1,692.56 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ^IXIC+2,26% έκλεισε με κέρδη 2,26% στις 3,760.75 μονάδες.

Με άνοδο έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, σημειώνοντας μάλιστα τα μεγαλύτερα κέρδη εδώ και έναν μήνα, καθώς αυξάνονται οι ελπίδες ότι θα υπάρξει προσωρινό deal στο αδιέξοδο του ανώτατου ορίου του χρέους των ΗΠΑ, για να αποφευχθεί η χρεοκοπία.

Ο δείκτης FTSEurofirst έκλεισε με άνοδο 1,59%, φρενάροντας την τριήμερη πτώση του, με το ράλι στην Ευρώπη να είναι ευρύ σήμερα, μετά από εννέα ημέρες όπου το shutdown των ΗΠΑ διατηρούσε την επενδυτική ψυχολογία σε νευρικότητα.

Ο δείκτης FTSE 100 ^FTSE+1,46% του Λονδίνου σημείωσε ράλι 1,46% και απομακρύνθηκε από τα χαμηλά τεσσάρων μηνών που είχε βρεθεί χθες.

Ο δείκτης DAX ^GDAXI+1,99% σημείωσε άνοδο 1,99%, ο γαλλικός CAC 40^FCHI+2,21% κατέγραψε κέρδη 2,21%, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 ενισχύθηκε 2,35%, και ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε στο +1,54%.

Στο μέτωπο των μετοχών, οι μετοχές της βρετανικής WH Smith σημείωσαν ράλι της τάξης του 5,27% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων κερδοφορίας όπου έδειξαν 6% αύξηση στα ετήσια κέρδη και ανακοίνωσε σχέδιο επαναγοράς μετοχών.

Η μετοχή της Hays ενισχύθηκε 2,5% λόγω των πολύ θετικών εκτιμήσεων που έδωσε η εταιρεία για την πορεία των περισσότερων από τις δραστηριότητές της.

Οι μετοχές της Rhienmetall υποχώρησαν 0,88% μετά την υποβάθμιση της αξιολόγησης της εταιρείας από τη Moody's σε "Ba1"

Οι μετοχές της Alcatel Lucent σημείωσαν ράλι 7,4% μετά την μεγάλη πτώση χθες λόγω του καλέσματος της Γαλλικής κυβέρνησης προς την εταιρεία, να σκεφτεί πολύ προσεκτικά το σχέδιο περικοπής θέσεων εργασίας, το οποίο είχε παρουσιάσει την Τρίτη.

Τεχνική ανάλυση

Τεχνικά μετά από την χθεσινή άνοδο και την υπέρβαση  των 372, που ήταν κατά την εκτίμησή μας σημαδιακό επίπεδο, η εκτίμησή μας είναι πως ο 25άρης που προτιμούμε να παρακολουθούμε στατιστικά, έχει μπροστά του δύο αντιστάσεις μικρής σχετικά ισχύος στην περίπτωση που διατηρηθούν οι όγκοι πάνω από τα 50 εκατ. τεμάχια τη μέρα. Αυτό, έχει μεγαλύτερη σημασία για την βραχυπρόθεσμη τάση του ΧΑ από τα στοιχεία επί των εισπράξεων των φόρων το τρίτο τρίμηνο ή τον περασμένο μήνα, όπως προβάλλουν αναλυτές που κράτησαν έξω τους εγχώριους ιδιώτες επενδυτές.

Αν περάσει ο ημερήσιος όγκος πάλι κάτω από τα 30 εκατ. και γύρω από τα 25 εκατ. μετοχές τη μέρα τότε οι αντιστάσεις στις 384 και τις 394 μονάδες θα είναι σκληρότερες οροφές. Αλλά  αυτές μάλλον θα είναι στο δρόμο του δείκτη των blue chip για τιμές πάνω από τις 400 μονάδες. Είναι βέβαιο πως οι ισχυροί θεσμικοί δεν ξεφόρτωναν την Τετάρτη αλλά δεν είναι βέβαιο πως δεν θα αρχίσουν το ξεφόρτωμα, αν διαπιστώσουν πως οι ελπίδες για τακτοποίηση των διαδικαστικών επί δημοσιονομικών θεμάτων στις ΗΠΑ ήταν φρούδες και ξεσπά πανικός στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά.  Για την περίπτωση της καθόδου θεωρούμε σημαντική την πρόσφατα δοκιμασμένη στήριξη στις 360 μονάδες.  

Στο ΧΑ

Μετά από όσα αναφέραμε χθες στο πεδίο της στατιστικής ανάλυσης, δεν μπορούμε παρά να θεωρήσουμε δεδομένη τη διατήρηση της ανοδικής δυναμικής και τη δικαίωση της στήλης για μια διορθωτική ανάσα την Τετάρτη που δεν θα  ανέτρεπε το momentum του ΧΑ που του το χαρίζουν οι ξένοι θεσμικοί με τους εγχώριους ακόμα να περιμένουν μια γερή σφαλιάρα στις τιμές που ωστόσο δεν έρχεται.

Θυμίζουμε από χθες : «Από τις συναλλαγές που έγιναν από τις 14 Μαΐου ως τις 22 του ίδιου μήνα, με την βοήθεια των candlesticks, φαίνεται πως σήμερα θα είναι σημαδιακή η δυνατότητα που θα δώσουν, οι εντολές των θεσμικών, στον 25άρη να περάσει πάνω από τις 372 μονάδες. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, τότε σήμερα ο δείκτης θα διαγράψει μια τροχιά  που θα περιλαμβάνει άνοδο στο πρώτο μέρος και εξάτμιση των κερδών που θα προκύψουν στο δεύτερο μέρος. Πολλά δηλαδή θα εξαρτηθούν από το μέγεθος των πιέσεων στις τράπεζες, αν συνεχιστούν οι πιέσεις που εμφανίστηκαν χθες με το καλημέρα». Στο ταμπλό χθες κέρδη πάνω από +5% είχαν η ΠΕΙΡ και η ΕΧΑΕ και πάνω από +3% οι ΜΥΤΙΛ και ΜΟΗ αλλά πτώση σημείωσαν οι ΑΛΦΑ -0,31% και ΕΤΕ -0,54% με βουτιά -3,95% μόνο η ΣΩΛΚ για να ακολουθήσει η ΜΙΓ -1,4% και κάτω από -1% οι απώλειες των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΠΑΠ και ΤΙΤΚ.

Ήταν η επιτομή της μετριοπάθειας σε επίπεδο διακύμανσης και άρα οι συναλλαγές ήταν σφικτές και από επαγγελματίες καθοδηγούμενες που φρόντιζαν να μην αναπτύσσεται νευρικότητα. Το πλήθος των πτωτικών μετοχών του 25άρη επιτρέπει την ανάπτυξη αισιοδοξίας για την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας αν και μια ξεκάθαρη επίλυση στο αδιέξοδο των αντιθέσεων μεταξύ Κογκρέσου και Λευκού Οίκου θα λειτουργήσει πιθανότατα αρνητικά για την γοητεία του ΧΑ. Αφού η προσοχή όλων θα στραφεί στις μεγάλες αγορές μετοχών που πιέστηκαν σχεδόν αδιάλειπτα από την πρώτη Οκτωβρίου σε αντίθεση με το ΧΑ που έχει έξη ανοδικές για τον ΓΔ.  Κάτι τέτοιο για την ώρα δεν είναι σαφές  και οι αγορές κινούνται από αισιοδοξία χωρίς χειροπιαστή είδηση. Τα δύσκολα θα αρχίσουν όταν αναφερθεί η επίτευξη μιας πραγματικής επίλυσης των αδιεξόδων που προκλήθηκαν από την αδιάλλακτη στάση του πολιτικού δυναμικού των ΗΠΑ.  

Σήμερα

Οι μετοχές στην Ασία αναρριχήθηκαν στα υψηλά τριών εβδομάδων και το δολάριο ενισχύθηκε σήμερα έναντι του γεν και δεν παρουσίασε μεταβολή έναντι του ευρώ, καθώς οι επενδυτές επευφήμησαν το ότι οι πολιτικοί των ΗΠΑ θα επιλύσουν τις επόμενες ημέρες το δημοσιονομικό αδιέξοδο που υπέσκαψε την εμπιστοσύνη της αγοράς αν και παρέμειναν ερωτήματα για το αν μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί την επόμενη εβδομάδα.

Στα futures του αμερικανικού Standard&Poors 500 υπάρχει άνοδος και τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών δεικτών  FTSE , GDAXI , και FCHI έχουν ανοίξει με κέρδη στο +0,70%.

Το ράλι στην Ασία ήρθε μετά από το άλμα των μετοχών των ΗΠΑ όπου ο S&P500 πήδηξε πάνω από 2% το μεγαλύτερο κέρδος τους για μία ημέρα από τις 2 Ιανουαρίου, καθώς οι επενδυτές έγιναν πιο σίγουροι ότι αν και τσακώνονται οι πολιτικοί των ΗΠΑ θα μπορούσαν τουλάχιστον να αποτρέψουν μια πιθανή χρεοκοπία των ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα. «Η κατάσταση είναι ρευστή, αλλά φαίνεται ότι έχει σημειωθεί πρόοδος για να αποτραπεί το χειρότερο σενάριο. Όμως, μια βραχυπρόθεσμη λύση θα πρέπει να καλυφθεί με βραχυπρόθεσμο ενθουσιασμό» σημείωναν οι αναλυτές της Nomura στο newsletter σε πελάτες. Ο δείκτης μετοχών MSCI Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κέρδισε 1,2% προσεγγίζοντας επίπεδα που είχαν να σημειωθούν από τις 19 Σεπτεμβρίου.

Στις αγορές συναλλάγματος, τη διάθεση για «ανάληψη κινδύνου» αντικατοπτρίζουν ξεκάθαρα οι συναλλαγές  στο γιεν, το οποίο υποχωρεί σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα έναντι υψηλότερης απόδοσης νομίσματα, όπως το δολάριο Αυστραλίας. Το δολάριο Αυστραλίας αναρριχήθηκε 0,5 % στο υψηλό τριών εβδομάδων των 93,44 γεν. Για ορισμένους traders, η σχέση δολάριο Αυστραλίας / γεν θεωρείται ως βαρόμετρο του κινδύνου. Το δολάριο και το ευρώ ανήλθαν έναντι του γεν σε υψηλά μιάμιση εβδομάδας στα  98.56 και 133.45 γεν αντίστοιχα. Το ευρώ παρέμεινε σταθερή απέναντι στο 1,3535 δολάριο, κρατώντας το δείκτη δολαρίου σταθερά λίγο κάτω από ένα υψηλό δύο εβδομάδων.

Ο χρυσός είχε απώλειες, καθώς αγωνίζεται να φύγει μακριά από το χαμηλό μίας εβδομάδας τα 1.282,36 δολάρια η ουγγιά. Χαλκός κέρδισε 0,1% προσθέτοντας στην αύξηση 0,6% της Πέμπτης και έπιασε τα 7152 δολάρια τον τόνο, ενώ το αμερικανικό αργό υποχώρησε 0,3% στα  102,70 δολάρια το βαρέλι, μετά από ένα ράλι 1,4% χθες.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Στην βελτίωση κάποιων σημαντικών μακροοικονομικών δεικτών και στην επίτευξη των στόχων του φετινού δημοσιονομικού προγράμματος αποδίδουν την επιστροφή των ξένων επενδυτών στην Ελληνική Αγορά, σύμφωνα με τις απόψεις χρηματιστηριακών αναλυτών που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Υπογραμμίζουν πως το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε τίτλους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης καθώς ο χαρακτήρας αγορών των ξένων επενδυτών αφορά συνολικά την χώρα και σε δεύτερο χρόνο αναμένεται να γίνουν περισσότερο επιλεκτικοί συνεκτιμώντας επιμέρους δεδομένα των εισηγμένων.

Κατ’ αυτούς οι τράπεζες βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος γιατί εκτιμούν οι επενδυτές ότι δεν θα υπάρξουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες μετά τον διαγνωστικό έλεγχο της Blackrock και άρα οι τιμές είχαν περιθώρια προσέγγισης των λογιστικών αξιών που είχαν εγγραφεί στο εξάμηνο. Το ενδιαφέρον για την Ελληνική Αγορά αναμένεται να συντηρηθεί ενόψει των αλλαγών στον MSCI, την πιθανολογούμενη αναβάθμιση και την έγκριση της δόσης από την Τρόικα. Από την άλλη πλευρά τονίζεται δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται ότι οι παραπάνω εξελίξεις έχουν σε σημαντικό βαθμό τιμολογηθεί και απαιτείται πολύ πιο επιλεκτική στόχευση από τους ιδιώτες επενδυτές που εξετάζουν αυτή την περίοδο την είσοδο τους στην Αγορά.

Σήμερα υπάρχουν φωνές που ειδοποιούν ότι οι συναλλαγές του ΧΑ υπερθερμάνθηκαν και αυτές προστίθενται σε άλλες που χθες ανέφεραν πως το ΧΑ είναι ήδη ακριβό. Η στήλη δεν κρίνει αλλά συλλέγει και παρουσιάζει εκείνες τις παρατηρήσεις που μπορεί να επηρεάσουν το κοινό του ΧΑ και τελευταία αυξάνονται οι εγχώριοι αναλυτές που προειδοποιούν πως βρίσκουν στην τρέχουσα άνοδο στοιχεία υπερβολής.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: ΗΠΑ το σπάσιμο του πάγου μεταξύ των πολιτικών ενισχύει το φρόνημα

Τα assets υψηλού κινδύνου (βλέπε μετοχές) ενισχύθηκαν από τα θετικά βήματα στην Ουάσιγκτον σχετικά με το ανώτατο όριο του χρέους . Δημοσιογραφικές πηγές ( π.χ. , The Wall Street Journal , η εφημερίδα Washington Post ) αναφέρουν ότι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου έχουν εκφράσει την προθυμία τους να αυξήσουν το ανώτατο όριο του χρέους για να καλυφθεί μια περίοδος έξι εβδομάδων, σαν αντάλλαγμα για ευρείες διαπραγματεύσεις σχετικά με τις κρατικές δαπάνες. Δεν είναι σαφές σε αυτό το στάδιο αν η συμφωνία θα γίνει αποδεκτή από το Λευκό Οίκο και ποιες θα είναι οι συνέπειες για τον τερματισμό της διακοπής λειτουργίας της κυβέρνησης. Μέχρι στιγμής , η μεγαλύτερη επίδραση έχει εμφανιστεί στην ψυχολογία της αγοράς, με τις αμερικανικές αγορές μετοχών να δείχνουν τη μεγαλύτερη ανταπόκριση. Αυτό ο θετικός τόνος έχει επεκταθεί και στις αγορές μετοχών της Ασίας, ενώ το USD διαπραγματεύεται ελαφρώς ασθενέστερα.

Αν υποθέσουμε ότι θα επιτευχθεί συμφωνία, η εστίαση των αγορών θα πρέπει ολοένα και περισσότερο να επιστρέψει στην ισχύ της ανάκαμψης των ΗΠΑ, και τα περιουσιακά στοιχεία που είναι άμεσα διαρθρωμένα με μια βελτίωση της οικονομίας των ΗΠΑ θα πρέπει να έχουν υψηλές επιδόσεις.

Η έμφαση τελευταία στην πολιτική έχει ξεπεράσει την προσοχή που έδιναν οι επενδυτές στην εξέλιξη μακροοικονομικών δεδομένων στις ΗΠΑ, με το κλείσιμο της κυβέρνησης να συνεχίζει να επηρεάζει τις στατιστικές υπηρεσίες είναι δεδομένη η έλλειψη επίσημων στοιχείων, και  η σημερινή  μέτρηση του πανεπιστημίου του Michigan στην εμπιστοσύνη καταναλωτών θα μπορούσε να προσελκύσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από ό, τι συνήθως. Περιμένουμε μια μεγαλύτερη από το μέσο όρο της κοινής γνώμης  πτώση της ψυχολογίας.

Τα δελτία δεδομένων από την ευρωζώνη έχουν μικρή βαρύτητα τον τελευταίο καιρό . Η γενική τάση των απογοητευτικών στοιχείων της βιομηχανικής παραγωγής τον Αύγουστο συνεχίστηκε Γαλλία, Ιταλία και Σουηδία ήταν όλες κάτω από τις εκτιμήσεις. Η τάση αυτή είναι που αξίζει να παρακολουθήσετε, διότι οι εκπλήξεις στην ανάπτυξη στην Ευρώπη μοιάζουν να έχουν κορυφωθεί και ήταν μια πηγή στήριξης για τις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς και τα νομίσματά τους, τις τελευταίες εβδομάδες. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι πολλά καλά νέα έχουν ενσωματωθεί στην τιμή του ευρώ και της στερλίνας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και μια απογοήτευση θα τα παρασύρει μεσοπρόθεσμα χαμηλότερα.


S&P: Εκτιμούμε ότι η διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ θα ξυρίσει περίπου 30 μονάδες βάσης (0,3 της εκατοστιαίας μονάδας) από την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ, για κάθε εβδομάδα που τραβά σε μάκρος. Εμείς βασίζουμε αυτή την εκτίμηση, εν μέρει, από την εμπειρία των δυο σχεδόν διαδοχικών διακοπών της λειτουργίας για σχεδόν τέσσερις εβδομάδες, που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της Κλίντον το 1995-1996. Εάν η τρέχουσα κατάσταση καταφέρει να διαρκέσει όσο όη προηγούμενη, θα μπορούσε να κουρέψει περίπου 1,2 ποσοστιαίες μονάδες από την ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

• Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για νέα μέτρα για την Ελλάδα, πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγηση της τρόικας, τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Συνόδου του Ταμείου. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι αν χρειαστούν νέα μέτρα για την Ελλάδα, δεν θα είναι επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και δεν θα είναι οριζόντια.

• Το ενδεχόμενο λήψης νέων οριζόντιων μέτρων απέκλεισε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης δημοσιονομικής σταθερότητας του ΔΝΤ. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως στη σελίδα 14 της έκθεσης του Ταμείου υπάρχει η φράση που λέει ότι «για τις ανεπτυγμένες χώρες, το κριτήριο πρέπει να είναι το κυκλικό έλλειμμα ή πλεόνασμα».

• Δημοσίευμα της Wall Street Journal υποστηρίζει ότι η Ελλάδα προβλέπεται ότι δεν θα επιτύχει την επίτευξη ενός κρίσιμου δημοσιονομικού στόχου, σύμφωνα με την έκθεση (Fiscal Monitor) του ΔΝΤ η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες, κάτι που θα μπορούσε να περιπλέξει περαιτέρω τις ήδη έντονες διαπραγματεύσεις για την εκταμίευση της επόμενης δανειακής δόσης. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το ΔΝΤ στην ειδική έκθεσή του για τα δημοσιονομικά προβλέπει ότι το δημοσιονομικό πλεόνασμα της Ελλάδας θα ανέλθει στο 1,4% του ΑΕΠ αντί του στόχου του 1,5%, που περιλαμβάνεται στους όρους που είχαν θέσει το ΔΝΤ και η Ευρωζώνη.

• «Ουδέν σχόλιο» ήταν η απάντηση του επικεφαλής της Task Force για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ, σε ερώτηση σχετικά με την έκθεση του ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία η χώρα μας θα χρειαστεί να λάβει νέα μέτρα ύψους 6,5 δισ. ευρώ μέχρι και το 2016. Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης των έμμεσων φόρων, ο επικεφαλής της Task Force παρατήρησε ότι σύμφωνα με μελέτη της Κομισιόν τα τελευταία χρόνια η αύξηση της φορολογίας είναι πολύ μεγαλύτερη στην Ελλάδα σε σχέση με το μέσο όρο στα υπόλοιπα  κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.    

• Τον περιορισμό της γραφειοκρατίας προέκρινε ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Google Έρικ Σμιτ ως επιτακτική ανάγκη για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Μιλώντας στο Μέγαρο Μουσικής, ως προσκεκλημένος των εκδηλώσεων Megaron Plus, λίγο μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, ο "Mr Google" σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει πολλά για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι χρειάζονται περισσότερα.

• Την υποχρέωση της Vioxalco SA – αφού αυτή απορροφήσει  την εισηγμένη Βιοχάλκο ΒΙΟΧΚ+0,89% ΑΕ- να προβεί στην υποβολή υποχρεωτικών δημοσίων προτάσεων για τις έξι εισηγμένες στο ΧΑ θυγατρικές της αποφάσισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σημειώνεται ότι η υποβολή ταυτόχρονων δημοσίων προτάσεων απαιτεί ιδαίτερα υψηλά κεφάλαια από την πλευρά της Vioxalco SA.

• Με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών, οι προθεσμίες παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου και κάθε άλλης πράξης επιβολής φόρων, τελών, προστίμων ή εισφορών, που λήγουν στις 31.12.2013, παρατείνονται κατά δύο έτη. Σημειώνεται ότι πρόκειται για ζητήματα μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ κ.ά..

• H ορισθείσα για τις 2.10.2013 εκδίκαση της αίτησης της Σέλμαν Α.Ε. περί υπαγωγής της στη διαδικασία εξυγίανσης κατ’ άρθρο 99 επ. του Ν. 3588/2007 δεν απορρίφθηκε αλλά ματαιώθηκε, ήτοι δεν εκδικάσθηκε, διευκρινίζει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της. Σημειώνει επίσης πως η συζήτηση της αίτησης πτώχευσης κατά της Σέλμαν με αιτούντες το «Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων ΣΕΛΜΑΝ Βασιλικού Χαλκίδας» και εννέα εργαζόμενους, η οποία είχε ορισθεί να συζητηθεί επίσης στις 2.10.2013, αναβλήθηκε για τις 5.02.2014.

• Αντιπαράθεση σημειώθηκε κατά τη συζήτηση του προσχεδίου του κρατικού Προϋπολογισμού του 2014 στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Απέναντι στην κυβερνητική πλειοψηφία και τις εισηγήσεις της περί επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος και ένταξης της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης το 2014, η αντιπολίτευση υποστήριξε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα, ακόμα και αν επιτευχθεί, θα έχει οικοδομηθεί σε αντιαναπτυξιακή βάση, ενώ αμφισβήτησε ιδιαίτερα το διαχειρίσιμο του δημοσίου χρέους. Ιδιαίτερα επικριτική υπήρξε και η Δημοκρατική Αριστερά, ενώ ο Φίλιππος Σαχινίδης (ΠΑΣΟΚ), χωρίς να αμφισβητεί τις προβλέψεις του προσχεδίου, διέκρινε σε αυτό «επιλεκτικές αποσιωπήσεις».

• Τους επικεφαλής του ΣΔΟΕ και της ΕΥΠ θα καλέσει το αμέσως προσεχές διάστημα, με ομόφωνη απόφασή της, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, μετά από σχετική πρόταση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος θα κληθεί να ενημερώσει την Επιτροπή, κυρίως σχετικά με την πορεία ελέγχου της «λίστας Λαγκάρντ», ενώ ο διοικητής της ΕΥΠ Θανάσης Δραβίλλας, με αφορμή τα περί υποκλοπών.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

• Reuters: Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και οι Ρεπουμπλικανοί ηγέτες, μετά τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο την Πέμπτη, εμφανίστηκαν έτοιμοι να τερματίσουν μια πολιτική κρίση που έχει οδηγήσει σε διακοπή ένα μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων της κυβέρνησης των ΗΠΑ και ώθησε τη χώρα επικίνδυνα κοντά στην χρεοκοπία. Καμία συμφωνία δεν προέκυψε από την 90 λεπτών συνάντηση, αλλά οι συνομιλίες συνεχίστηκαν το βράδυ, σε μια προσπάθεια να ανοίξει όλες τις λειτουργίες της εκ νέου η κυβέρνηση και να επεκτείνει την εξουσία δανεισμού της κυβέρνησης πέρα από την προθεσμία στις 17η Οκτώβρη. Ανώτερο στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων είπε ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί την Παρασκευή, αν και παραμένουν αρκετά εμπόδια.

• Οι Ρεπουμπλικανοί, οι οποίοι ελέγχουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, προτείνουν μια βραχυπρόθεσμη αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους με αντάλλαγμα τη δέσμευση του Μπαράκ Ομπάμα για διαπραγματεύσεις σε ό,τι αφορά προϋπολογισμό και φόρους. Πρόθυμος να επικυρώσει ένα «καθαρό» - χωρίς όρους και προϋποθέσεις-  νομοσχέδιο για την αύξηση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ είναι ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ.

• Στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο κινήθηκαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 66.000 στο εποχικώς προσαρμοσμένο μέγεθος των 374.000, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 5 Οκτωβρίου, σημειώνοντας την μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων περίπου 12 μηνών. Ο μέσος όρος των εκτιμήσεων των αναλυτών οδηγούσε σε αύξηση στις 312.000.

• Την ερχόμενη Τρίτη θα συνεχιστούν οι διερευνητικές επαφές Χριστινοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και Πρασίνων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, όπως ανακοινώθηκε απόψε, μετά το τέλος της πρώτης συνάντησης των εκπροσώπων των τριών κομμάτων.

• Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη έχει αφήσει 43 εκατομμύρια πολίτες χωρίς επαρκή ποσότητα φαγητού, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό. Κατά την αναφορά, περίπου 120 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη κινδυνεύουν να περιπέσουν σε κατάσταση φτώχειας και πολλοί συνεχίζουν να υποφέρουν στις χώρες που προσπαθούν να ανακάμψουν οικονομικά. Ο Ερυθρός Σταυρός, με βάση στοιχεία από 22 από τις εθνικές επιτροπές του στην Ευρώπη, διαπίστωσε ότι η ευρωπαϊκή κρίση είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των ανθρώπων που ζητούν τη συνδρομή του.

• Δραματικά στοιχεία για τη φτώχεια στην ισπανική κοινωνία καταγράφει έκθεση της καθολικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Caritas. Σύμφωνα με την οργάνωση, ο αριθμός των Ισπανών που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, δηλαδή με 307 ευρώ ή λιγότερα το μήνα, έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2007 (από το 3,5% στο 6,4%) και έφτασε τα 3 εκατομμύρια σε μια χώρα που μετρά 47 εκατομμύρια κατοίκους. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Ισπανίας (INE), σχεδόν το 13% των νοικοκυριών στη χώρα δήλωσε το 2012 ότι δεν του αρκεί το εισόδημά του για να καλύψει τις ανάγκες του μέχρι το τέλος του μήνα.

• Τα αποθέματα των πυρηνικών όπλων στον κόσμο είναι το ένα τέταρτο του μεγέθους που είχαν στην  αιχμή του Ψυχρού Πολέμου στη δεκαετία του 1980. Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία και η Βρετανία εξετάζουν όλες την περίπτωση για λήψη μέτρων για τον εκσυγχρονισμό στα οπλικά τους συστήματα.

Ειδήσεις από την πρωινή έκδοση της WSJ

Η ΕΚΤ αποφάσισε  να δημιουργήσει συμφωνία ανταλλαγής συναλλάγματος με την Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει γραμμές ανταλλαγής νομισμάτων με την κεντρική τράπεζα της Κίνας. Αυτό θεωρείται σημάδι της αυξανόμενης σημασίας της Κίνας για την Ευρώπη, το εμπόριο και τις οικονομικές συναλλαγές. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η οποία διαρκεί τρία χρόνια, η ΕΚΤ θα έχει πρόσβαση σε ποσό ύψους 350 δισεκατομμύρια γιουάν ή 57.000.000.000 δολαρίων ενώ η κεντρική τράπεζα της Κίνας θα είναι σε θέση να αξιοποιήσει  45 δισεκατομμύρια ευρώ ή 60.900.000.000 δολάρια από την ΕΚΤ. Οι γραμμές ανταλλαγής νομισμάτων συμβάλλουν, ώστε οι κεντρικές τράπεζες να μπορούν να αγοράζουν και να επαναγοράζουν συνάλλαγμα η μια από την άλλη. Ο στόχος των γραμμών (Currency Swap Lines) είναι να βοηθήσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην αντιμετώπιση αιφνιδιαστικών αναγκών για funds από το εξωτερικό εκφρασμένα σε ξένο νόμισμα.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα