Ρεπουμπλικανοί: Πρόταση για βραχυπρόθεσμη αύξηση ορίου χρέους έναντι διαπραγματεύσεων

Μερική αλλαγή πλεύσης
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013 17:22
UPD:22:04
REUTERS/JASON REED

Εάν η Βουλή εγκρίνει νομοσχέδιο το οποίο να επιτρέπει την αύξηση, θα πρόκειται για σημαντική αλλαγή πλεύσης για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

A- A A+

Οι Ρεπουμπλικανοί, οι οποίοι ελέγχουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, προτείνουν μια βραχυπρόθεσμη αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους με αντάλλαγμα τη δέσμευση του Μπαράκ Ομπάμα για διαπραγματεύσεις σε ό,τι αφορά προϋπολογισμό και φόρους.

«Εκείνο που θέλουμε να προσφέρουμε στον πρόεδρο είναι η δυνατότητα για  μια προσωρινή αύξηση του χρέους, με παράλληλη δέσμευσή του ότι θα διαπραγματευτούμε σε μία ευρεία γκάμα ζητημάτων τα οποία αφορούν τον προϋπολογισμό και τους φόρους», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής και ηγετική μορφή των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο, Τζον Μπένερ, μετά την παρουσίαση του σχετικού σχεδίου νόμου στους βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Μέχρι στιγμής, το κόμμα ζητούσε πολιτικές άμεσου περιορισμού των κρατικών δαπανών για να συναινέσει σε μια τέτοια πράξη.

Την σχετική στροφή στην τακτική των Ρεπουμπλικανών ενίσχυσε η πίεση της συντηρητικής δεξαμενής σκέψης Heritage Foundation, η οποία τοποθετήθηκε υπέρ μιας τέτοιας κίνησης.

Εάν η Βουλή εγκρίνει νομοσχέδιο το οποίο να επιτρέπει την αύξηση, θα πρόκειται για σημαντική αλλαγή πλεύσης για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Συνάντηση με Ομπάμα και επιφυλάξεις

Ο κ. Μπένερ και 17 ακόμη ρεπουμπλικανοί βουλευτές συναντώνται την Πέμπτη στις 23:35 (ώρα Ελλάδας) στον Λευκό Οίκο με τον Μπαράκ Ομπάμα για να συζητήσουν τη συγκεκριμένη πρόταση.

Ο αμερικανός πρόεδρος είχε καλέσει και τα 232 μέλη των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όμως ο κ. Μπένερ αρνήθηκε.

Πάντως, ρεπουμπλικανοί βουλευτές εξέφρασαν νωρίτερα ανησυχία ότι ο κ. Ομπάμα θα αρνηθεί να διαπραγματευτεί για οικονομικά θέματα, εάν εγκρίνουν αύξηση του ορίου του χρέους για έξι εβδομάδες χωρίς προϋποθέσεις.

Την Παρασκευή στις 11.15 το πρωί ώρα Ουάσιγκτον (18.15 το απόγευμα ώρα Ελλάδος) ο Μπαράκ Ομπάμα θα έχει συνάντηση με αντιπροσωπεία των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, με επικεφαλής τον ηγέτη τους στο σώμα, Μιτς ΜακΚόνελ.

Ο τελευταίος δήλωσε ότι η συνάντηση αποτελεί θετικό βήμα, μόνο όμως στην περίπτωση που ο κ. Ομπάμα δεχθεί να διαπραγματευθεί και δεν επιμείνει στη σχετική άρνησή του.

«Υπάρχει έντονη ανησυχία από μέλη όλων των πλευρών για την πρόταση σχετικά με την προσωρινή αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους», δήλωσε ανώτερο στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Το Κογκρέσο έχει περιθώριο μέχρι τις 17 Οκτωβρίου για να ψηφίσει την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους. Σε διαφορετική περίπτωση, οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να κηρύξουν στάση πληρωμών.

Προειδοποίηση Ντράγκι για το αδιέξοδο

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε πως αν παραταθεί το αδιέξοδο στις ΗΠΑ «για πολλούς μήνες ή πολλές εβδομάδες», θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές ζημίες στην αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία.

Σε ομιλία του κατά τη διάρκεια του γεύματος που οργάνωσε η μη κερδοσκοπική Οικονομική Λέσχη της Νέας Υόρκης, ο Ντράγκι έκρινε ότι μια μακροπρόθεσμη συμφωνία θα επέφερε μεγαλύτερη σταθερότητα.

Πάντως ο ίδιος σημείωσε πως ο κόσμος πιστεύει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί θα βρουν μια λύση για τον προϋπολογισμό και το όριο του χρέους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή