Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για νέα μέτρα για την Ελλάδα, πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγηση της τρόικας, τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Συνόδου του Ταμείου.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι αν χρειαστούν νέα μέτρα για την Ελλάδα, δεν θα είναι επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και δεν θα είναι οριζόντια.
Ακόμη σημείωσε πως το ΔΝΤ δεν επιθυμεί νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων και παρέπεμψε στα αποτελέσματα που αναμένεται να φανούν από τη φορολογική μεταρρύθμιση, αλλά και από τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα σημειώσει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013.
Σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, είναι σημαντικό να υπάρξει πρόοδος στη φορολογική μεταρρύθμιση καθώς υπάρχει η ανησυχία πως η σκληρή λιτότητα που βιώνουν τα νοικοκυριά δεν θα τους επιτρέψει να αντεπεξέλθουν στις βαριές φορολογικές υποχρεώσεις των επόμενων μηνών.
Παράλληλα υπενθύμισε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες για το θέμα του ελληνικού χρέους, να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να το οδηγήσουν σε βιώσιμο επίπεδο.
Όπως είπε, οι εταίροι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη έχουν δεσμευτεί ότι θα λάβουν μέτρα μείωσης του χρέους εάν η χώρα επιτύχει πρωτογενές Πλεόνασμα.
«Οι ευρωπαίοι εταίροι έχουν δεσμευτεί να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες ενέργειες και πάντα έχουν τηρήσει τις δεσμεύσεις τους και ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουν να το κάνουν. Δεν έχω καμία αμφιβολία για αυτό», ανέφερε.
Κομισιόν: Δεν ζητάμε αύξηση φόρων στην Ελλάδα
Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της Κομισιόν, με αφορμή δημοσιεύματα περί αιτήματος της Επιτροπής για αύξηση φόρων στην Ελλάδα, διευκρίνισε ότο στόχος του εγγράφου εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη φορολογία δεν είναι να υπαγορεύσει στα κράτη - μέλη τα φορολογικά μέτρα που θα πρέπει να λάβουν.
Υπήρξε παρεξήγηση στην Ελλάδα για το αντικείμενο και τους στόχους της έκθεσης, δήλωσε η Έμερ Τρέινορ, εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη Φορολογία επιτρόπου Αλγκίρντας Σεμέτα. Τόνισε δε, ότι για τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, οι φορολογικές πολιτικές περιγράφονται ήδη λεπτομερώς στα μνημόνια που έχουν συνάψει, ενώ για τις υπόλοιπες χώρες οι συστάσεις για φορολογικά ζητήματα καθορίζονται στο πλαίσιο των εξειδικευμένων οικονομικών συστάσεων που υιοθετεί η Επιτροπή κάθε Άνοιξη.
Σύμφωνα με την Τρέινορ, η έκθεση για τη Φορολογική Μεταρρύθμιση είναι ένα έγγραφο εργασίας της Επιτροπής και ένα από τα πολλά στοιχεία που περιλαμβάνονται στη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Στόχος του εγγράφου είναι η οριζόντια καταγραφή και παρουσίαση των μεταρρυθμίσεων που έχουν αναλάβει τα κράτη- μέλη στα φορολογικά τους συστήματα τον τελευταίο χρόνο και να εξετάσει τις συνολικές τάσεις εντός της Ε.Ε., διευκρίνισε η κοινοτική εκπρόσωπος.
Όπως είπε, η συνολική αυτή παρουσίαση συμβάλει στο να αναδειχθούν τομείς όπου ενδεχομένως μπορεί να υπάρξει βελτίωση στα φορολογικά συστήματα των κρατών μελών. Ξεκαθάρισε, εξάλλου, ότι είναι αποκλειστικά θέμα των κρατών-μελών το πώς θα αξιοποιήσουν τα ευρήματα αυτής της έκθεσης στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που ήδη δρομολογούν.
Η έκθεση καταγράφει όλες τις δράσεις που έχει υλοποιήσει η Ελλάδα σχετικά με τη μεταρρύθμιση του φορολογικού της συστήματος τα τελευταία χρόνια, κατέληξε η εκπρόσωπος του Σεμέτα.