Αφού η κατάσταση στις ΗΠΑ που παρατηρεί το σύνολο της επενδυτικής κοινότητας δεν άλλαξε και η εικόνα της ελληνικής οικονομίας δείχνει σημάδια βελτίωσης, η αγοραστική διάθεση των ξένων θεσμικών για τις τράπεζες του 25άρη δεν θα αλλάξει. Η στατιστική ανάλυση ευνοεί την άνοδο καθώς σημαντικές αντιστάσεις δεν έσπασαν μόνοι τους οι δείκτες αλλά επιμέρους δεικτοβαρείς μετοχές. Στον ξένο Τύπο τα σχόλια για τον προϋπολογισμό ήταν θετικά σήμερα το πρωί και είναι σε όλους γνωστές οι θετικές αναφορές για το ΧΑ και τις μετοχές του από αρκετούς ξένους Οίκους. Παραμένει στον αντίποδα η ομάδα των αναλυτών της Citigroup που βλέπει αναγκαία, όπως και ο κ Σόρος, τη μείωση του χρέους με κούρεμα του χρέους προς τα κράτη.
Μια διόρθωση δεν μπορεί να αποκλειστεί, αν, και όταν, τα κέρδη από τα χαμηλά της περασμένης Τετάρτης βάλουν σε πειρασμό εκείνους που μάζεψαν στα χαμηλά εκείνης της μέρας να ρευστοποιήσουν μέρος της θέσης τους για να τοποθετήσουν τα κέρδη σε μετοχές που η επικέντρωση του ενδιαφέροντος σε λίγα blue chip τις άφησε σχετικά εκτός του ράλι.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Οι εγχώριοι παράγοντες ακόμα δεν αισθάνονται βέβαιοι για την ποιότητα του αγοραστικού ενδιαφέροντος και φυσικά δεν προέτρεψαν ούτε προέβησαν σε σημαντικές τοποθετήσεις, αλλά το ΧΑ ανεβαίνει. Μάλλον οι ξένοι θεσμικοί και ειδικότερα τα hedge funds ενθουσιάστηκαν από τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία περισσότερο από τους επενδυτές που κατοικούν στη χώρα. Αυτό όμως θα αποτελέσει και τη βάση για τη συνέχεια στην άνοδο της αγοράς αφού θα πάρουν απόφαση και οι εγχώριοι επενδυτές ότι το ΧΑ έχει περιθώρια ανόδου και θα αρχίσουν να αγοράζουν ελληνικές μετοχές, έστω και με χαμηλότερους ρυθμούς από εκείνους που παρουσιάζουν οι εντολές αγοράς που εισάγουν στο ΧΑ οι ξένοι από τα μέσα της περασμένης Πέμπτης. Μια διόρθωση θα τους διευκόλυνε αλλά πιο χρηματιστήριο κάνει τα χατίρια των «καθυστερημένων ταύρων» ενώ είναι μηχανισμός προεξόφλησης.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
Με πτώση έκλεισαν οι δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με το ενδιαφέρον των επενδυτών στραμμένο στην έλλειψη προόδου που παρατηρείται στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό.
Αυτή την εβδομάδα, το shutdown θα συνεχίσει να διακόπτει τη ροή των επίσημων οικονομικών στοιχείων, που σημαίνει πως η κερδοφορία τρίτου τριμήνου των εταιρειών μπορεί να συγκεντρώσει ιδιαίτερη προσοχή ως ένα μέσο για την εκτίμηση της κατάστασης της ανάκαμψης της οικονομίας.
Στη Wall Street, με τα σημαντικότερα κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι μετοχές των AT&T και Verizon ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν οι μετοχές των Visa και American Express.
Ο δείκτης Dow Jones ^DJI-0,91% ενισχύθηκε κατά 0,90% στις 14,936.20 μονάδες, ο δείκτης S&P τερμάτισε με άνοδο 0,73% στις 1,678.09 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ^IXIC-0,98% έκλεισε με κέρδη 0,98% στις 3,770.38 μονάδες.
Χαμηλότερα έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με το shutdown μερικών εκ των βασικών υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να συνεχίζεται και με τους επενδυτές να ανησυχούν πως το πολιτικό αυτό αδιέξοδο, μπορεί να οδηγήσει τις ΗΠΑ σε ιστορικό default.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με πτώση 0,29% έχοντας ωστόσο περιορίσει τις απώλειες που σημείωνε νωρίτερα στα χαμηλά τεσσάρων εβδομάδων. Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου υποχώρησε 0,26%, ο δείκτης DAX στη Φραγκφούρτη υποχώρησε 0,36%, ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε οριακή άνοδο 0,03%, ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε στο -0,41 % και ο FTSE MIB της Ιταλίας ενισχύθηκε 0,66%.
Με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ να καταγγέλλει πως το Κογκρέσο «παίζει με τη φωτιά», τους Ρεπουμπλικάνους , και συγκεκριμένα τον Τζακ Μπένερ, να δηλώνουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους και να μην στηρίζουν την αύξηση της οροφής του χρέους, τους διεθνείς οίκους να χτυπούν «καμπανάκια» για τις επιπτώσεις στην αμερικάνικη και την παγκόσμια οικονομία από την συνέχιση του αδιεξόδου του προϋπολογισμού των ΗΠΑ, οι αγορές συνεχίζουν να κυριαρχούνται από νευρικότητα, μόλις 10 ημέρες πριν την λήξη της κρίσιμης προθεσμίας, όπου και εξαντλούνται τα ρευστά διαθέσιμα των ΗΠΑ.
Οι αγορές περίμεναν περισσότερη δράση το περασμένο Σαββατοκύριακο γύρω από το shutdown και τις συζητήσεις για το όριο του χρέους στις ΗΠΑ, και οι επενδυτές βλέποντας πως το αδιέξοδο συνεχίζεται χωρίς κανένα φως στον κοντινό ορίζοντα, θα συνεχίσουν να είναι νευρικοί, μέχρι να δουν κάποιο σημάδι συμβιβασμού στο Κογκρέσο, όπως τονίζει η αναλύτρια της Ashburton Ltd, Βερόνικα Πεκλέινερ. Οποιαδήποτε αδυναμία τις ΗΠΑ, αποτελεί πολύ κακό νέο για την Ευρώπη, όπως προσθέτει.
Τεχνική ανάλυση
Η θέση μας από χθες ήταν ξεκάθαρη και δεν αλλάζει:
«Εκτιμούμε ότι αν παραμείνει ο 25άρης πάνω από τις 355 μονάδες τότε μπορεί να βρεθεί σχετικά εύκολα άλλες 50 ψηλότερα, με βάση την προϊστορία. Την επόμενη σοβαρή αντίσταση για το δείκτη των θεσμικών εντοπίζουμε στα δεδομένα από τις συναλλαγές στις 17 και 20 Μαΐου. Αυτά δείχνουν ζώνη τιμών με χαμηλό τις 390 μονάδες και υψηλό τις 411.
Τεχνικά ωστόσο ο 25άρης εισήλθε σε περιοχή που η πορεία του στο παρελθόν διαγράφηκε γρήγορα και κατά την άνοδο και κατά την κάθοδο άρα έχει «δικαίωμα» στατιστικά, να παρουσιάσει αυτή τη φορά διαφορετική ταχύτητα, καθώς από τις 355 θα βαδίσει προς τις 410 που είναι τα υψηλά έτους. Στο ανέβασμά του χρειάστηκαν πέντε συνεδριάσεις από τα τρέχοντα επίπεδα και στο κατέβασμα έξη. Μπορεί λοιπόν να περάσουν ακόμα και πάνω από 10 συνεδριάσεις για να αγγίζει ο 25άρης τη ζώνη της κορύφωσης στο 2013».
Η χθεσινή δυναμική υπογραμμίζει πως οι ισχυροί παράγοντες της αγοράς αυτές τις μέρες του Οκτώβρη επιλέγουν την σύντομη οδό για την προσέγγιση της κορυφής αλλά δεν αποκλείουμε μια διόρθωση για να «επιβιβαστούν» και κάποιοι εγχώριοι θεσμικοί που τους κράταγαν εκτός οι επιφυλάξεις των πελατών τους. Το χάσμα τιμών που σχηματίστηκε είναι πιθανό να φέρει τις τιμές μέσα στη βδομάδα πάλι στα επίπεδα της περασμένης Παρασκευής.
Στο ΧΑ
Από την τεχνική ανάλυση σε συνδυασμό με την πρόσφατη ιστορία του τραπεζικού κλάδου ήταν κρίσιμη η υπέρβαση της οροφής του Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους γιατί θα σηματοδοτούσε την απελευθέρωση του κλάδου στα μάτια των θεσμικών από τις αναταράξεις που προκάλεσε η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησής τους. Στην πρόσφατη αγοραστική διάθεση συνέβαλλε επίσης η αίσθηση για το μέλλον του κλάδου που γέννησαν οι διαπραγματεύσεις του ΤΧΣ των Τραπεζιτών και των εκπροσώπων της DG Comp.
Το ΤΧΣ είναι στην ουσία ο μεγαλομέτοχος του τραπεζικού τομέα και μέσα από την ανταλλαγή των warrants στο προκαθορισμένο για το καθένα επίπεδο θα επιτευχθεί η μεταβίβαση της ιδιοκτησίας των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό δεν πρέπει να το λησμονούν οι επενδυτές και καλό θα ήταν να έχουν υπόψη τους ότι οι διαχειριστές των hedge funds που έχουν κινηθεί αποφασιστικά στις συναλλαγές ότι έχουν δώσει διαφορετικές μεταβολές στην αξία της μετοχής από την αξία των warrants. Μετά την αποχώρηση των αντιπροσώπων της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν φροντίσαμε να ειδοποιήσουμε για την κατάληξη σε συμφωνία για τον τρόπο με τον οποίο θα μειώσει τις δραστηριότητές της στα Βαλκάνια και μάλιστα η τακτική που θα ακολουθήσει στην περίπτωση της Finansbank θεωρήθηκε ικανοποιητική. Αυτό έδειξε το ταμπλό και το παρουσιάσαμε αμέσως και χωρίς σχολιασμό που θα αποτελούσε φρένο στην απόφαση συμμετοχής στις συναλλαγές του ΧΑ.
Το διεθνές κλίμα είναι κατάλληλο για άνοδο στο ΧΑ ως ένα κρίσιμο σημείο που θα το καθορίσει η ποιότητα του φόβου που καταλαμβάνει τους επενδυτές των μεγάλων χρηματιστηρίων. Τώρα πιέζουν το δολάριο (πουλάνε μετοχικές αξίες δολαρίου και αγοράζουν ευρώ ώστε να τοποθετηθούν σε αξίες μιας οικονομίας ανάλογης ποιότητας με των ΗΠΑ) γιατί περιμένουν αναταράξεις και προβλήματα ως το τέλος Οκτωβρίου και έχοντας δεδομένη την εκτίμηση των αναλυτών των μεγάλων επενδυτικών σχημάτων του πλανήτη πως η ευρωζώνη αφήνει πίσω της τους δαίμονες που την βασάνιζαν από το 2011, προσδοκούν ότι θα κερδίζουν όσο περιμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο στις ΗΠΑ.
Σήμερα
Οι ανησυχίες μήπως το πολιτικό αδιέξοδο στις ΗΠΑ οδηγήσει σε στάση πληρωμών διατήρησαν την αβεβαιότητα στην αγορά. Αλλά ο Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,3% στις 13.894,61 μονάδες, ανακάμπτοντας από το χαμηλό πέντε εβδομάδων των 13.748,94 μονάδων στο οποίο είχε υποχωρήσει ενδοσυνεδριακά.
Οι Ασιατικές μετοχές ενισχύθηκαν σήμερα, καθώς στοιχεία του κλάδου υπηρεσιών της Κίνας έδειξαν ότι η οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται, και λειτούργησε ως καταπραϋντικό για κάποια από τους φόβους της αθέτησης του χρέους των ΗΠΑ, επειδή η διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ εισήλθε στη δεύτερη εβδομάδα.
Ο δείκτης μετοχων MSCI Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ανατρέποντας τις απώλειες στην έναρξη κέρδισε 0,4% ενώ το χρηματιστήριο της Κίνας αναρριχήθηκε +0,9% την πρώτη ημέρα των συναλλαγών του μετά μία εβδομάδα διακοπές για την Εθνική Ημέρα. Το άγχος για την κατάσταση στις ΗΠΑ βοήθησε το χρυσό, ενώ οι ανησυχίες ότι η πολιτική λογομαχία στην Ουάσιγκτον συνέβαλλε στο να διατηρείται ηπίεση στις τιμές του πετρελαίου.
Τα futures των ΗΠΑ για τον Standard & Poors υποχωρούν -0,1% στις ασιατικές συναλλαγές μετά το δείκτη με πτώση για 10η φορά στις τελευταία 13 συνεδρίες .
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Οι Αγορές ξύπνησαν με το shutdown πάλι πάνω από το κεφάλι τους
Το πολιτικό αδιέξοδο στις ΗΠΑ συνεχίζεται με ενισχυμένη την αίσθηση του κινδύνου εν αλλά το δολάριο δείχνει ευρεία δύναμη. Στην αγορά των νομισμάτων του G10, το γεν είχε χαμηλές επιδόσεις σε σχέση με το δολάριο ΗΠΑ, μετά από ένα μικρότερο από το αναμενόμενο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Ιαπωνίας. Εν τω μεταξύ, οι αποδόσεις είναι γενικά χαμηλότερες στις ασιατικές αγορές σταθερού εισοδήματος. Παρά την απότομη αύξηση του VIX στη συνεδρίαση των χρηματιστηρίων στις ΗΠΑ οι ασιατικές αγορές ήταν σχετικά ήρεμες, με τις αγορές στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ να υπεραποδίδουν.
Καθώς πλησιάζουμε στις 17 Οκτωβρίου (η προθεσμία που το Υπουργείο Οικονομικών έχει προσδιορίσει για την εξάντληση των έκτακτων μέτρων που επέλεξε για τη στήριξη των πληρωμών του χρέους), δεν υπάρχει κανένα σημάδι για άμεση διέξοδο από το αδιέξοδο . Δημοσιεύματα ( δηλαδή , η εφημερίδα Washington Post ) αναφέρουν πως οι Δημοκρατικοί είναι έτοιμοι να αποδεχθούν μια "καθαρή " πρόταση - νομοσχέδιο που θα αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους βραχυπρόθεσμα, αν και η ηγεσία του Κογκρέσου είναι απίθανο να περάσει ένα νομοσχέδιο, χωρίς απαιτήσεις για ευρύτερες μεταρρυθμίσεις του προϋπολογισμού, σύμφωνα με το άρθρο.
Η απουσία των κλασικών μακροοικονομικών στοιχείων των ΗΠΑ σημαίνει ότι η έκθεση αυτής της εβδομάδας για την ανάπτυξη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων το τρίτο τρίμηνο θα προσφέρει στις αγορές ένας επίκαιρο μετρητή για την κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ. Τα αποτελέσματα περιμένουμε να είναι συγκρατημένα υποστηρικτικά στην διάθεση για ανάληψη κίνδυνου.
Εκτός των ΗΠΑ, αναμένουμε οι βιομηχανικές παραγγελίες της Γερμανίας τον Αύγουστο να σηματοδοτήσουν μια ισχυρή ανοδική τάση. Στο Ηνωμένο Βασίλειο η δραστηριότητα στην αγορά κατοικιών συνέχισε να βελτιώνεται τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την έρευνα του RICS, με τις προσδοκίες ισορροπία στις τιμές να αυξάνεται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2002. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες στην έρευνα, επισήμαναν ότι η κυβέρνηση και τα μέτρα που στοχεύουν στην αγορά κατοικίας και την αύξηση της διαθεσιμότητας των στεγαστικών δανείων έχουν βοηθήσει τη βελτίωση της δραστηριότητας.
Περιμένουμε η δημογραφική μετάβαση να είναι μια σημαντική κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας και των αγορών περιουσιακών στοιχείων κατά τις επόμενες δεκαετίες, με τη μετάβαση της Κίνας να είναι μεταξύ των πλέον σημαίνουσες (όπως ισχύει ήδη τις δύο τελευταίες δεκαετίες). Αν προβάλλουμε στο μέλλον το εργατικό δυναμικό, θα μειωθεί πιο αργά στην Κίνα από ό, τι στην Ιαπωνία και τη Γερμανία , η μεταβολή του ποσοστού της αύξησης του πληθυσμού της Κίνας αναμένεται να είναι μεγαλύτερη .
Ειδήσεις από το εσωτερικό
• Ύφεση 4% φέτος, έναντι 6,4% το 2012, προβλέπει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2014, το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Πρόκειται για αναθεώρηση των εκτιμήσεων επί τα βελτίω, δεδομένου ότι ο Προϋπολογισμός του 2013 προέβλεπε μείωση του φετινού ΑΕΠ κατά 4,5%.
• Συνολικά 5.356 αυτοκίνητα (καινούρια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού) κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2013, έναντι 4.741 που κυκλοφόρησαν τον αντίστοιχο μήνα του 2012, παρουσιάζοντας αύξηση 13,0%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.
• Οι διεθνείς οίκοι έχουν ανανεώσει το ενδιαφέρον τους για την χώρα μας το τελευταίο διάστημα, με ένα μπαράζ κυρίως θετικών εκθέσεων. Τώρα, η ING «βλέπει» ΟSI για την Ελλάδα, πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,1% εκτιμά η Nomura το 2014, ενώ ο Willem Buiter της Citi βλέπει νέα αναδιάρθρωση του χρέους. Την ίδια στιγμή, ο Τζορτζ Σόρος προτείνει στην Ευρώπη να προχωρήσει σε νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.
• Nέα βοήθεια θα χρειαστεί η Ελλάδα, αν δεν αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στις αγορές, μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, προειδοποιεί ο Γ. Άσμουσεν, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. Παράλληλα σημείωσε πως τα αμερικάνικα funds έχουν αρχίσει και πάλι και αγοράζουν μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας.
• Τρίτο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα το 2014 «βλέπει» ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών, DIW, Μαρσέλ Φράτσερ, ο οποίος εκτιμά πως η χώρα θα χρειαστεί πρόσθετη βοήθεια άνω των 10 δισ. ευρώ. Νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αναμένει σύντομα ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup Βίλεμ Μπουίτερ, ενώ εκτιμά ότι το ίδιο θα συμβεί και με την Κύπρο. «Στις χώρες της περιφέρειας του ευρώ η κατάσταση εξακολουθεί να είναι πιο επικίνδυνη», λέει στη Die Welt ο Μπουίτερ.
• Καινούριο δάνειο δεν σημαίνει νέο μνημόνιο ούτε χρεοκοπία, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο Star. «Μακάρι να πάμε σε μνημόνιο 50 ετών, γιατί το χρέος μας σε 50 χρόνια θα έχει μειωθεί πολύ», δήλωσε.
• Στην «εντατική» θα παραμείνει η ελληνική οικονομία και το 2014, σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών μετά την κατάθεση του προσχεδίου προϋπολογισμού για το ίδιο έτος. Η προσπάθεια ανάκαμψης θα συνεχίσει να βασίζεται στην περιοριστική πολιτική, την ώρα που το ασταθές φορολογικό πλαίσιο αποτρέπει την υλοποίηση επενδύσεων. Προτεινόμενη διέξοδος, η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση διαθέσιμων κοινοτικών κονδυλίων, η εξεύρευση περαιτέρω αναπτυξιακών πόρων καθ’ υπέρβαση της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών και η μεγαλύτερη δυνατή διευκόλυνση στην αποπληρωμή του χρέους.
• Ξεπερνούν τα 2,1 δισ. ευρώ τα συνολικά χρέη του ελληνικού Δημοσίου προς κλινικές και φαρμακευτικές επιχειρήσεις, με τις υποχρεώσεις μόνο για το 2013 να φτάνουν το 1 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή το ελληνικό Δημόσιο, για να περιορίσει τη δαπάνη, ετοιμάζει την εφαρμογή του clawback και προς τις κλινικές, ενώ ήδη το εφαρμόζει στις φαρμακευτικές, μειώνοντας σε ένα βαθμό τις απαιτήσεις τους, οι οποίες όμως παραμένουν πολύ ψηλά.
• Την ποινή κάθειρξης των 20 χρόνων επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον Ακη Τσοχατζόπουλο, κρίνοντάς τον ένοχο για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κατ’ εξακολούθηση και κατ΄ επάγγελμα.
• Το εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την πολύκροτη υπόθεση του Βατοπεδίου «δείχνει» με βούλευμά του το Συμβούλιο Εφετών. Οι δικαστές αποφάσισαν την παραπομπή 14 ατόμων, αλλά και την απαλλαγή του Γιάννη Αγγέλου, διευθυντή του γραφείου του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.
• Για εκβίαση, παράνομη οπλοκατοχή και αντίσταση συνελήφθη ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο Νοσοκομείο Σωτηρία. Ο 45χρονος συλληφθείς κατηγορείται πως απαιτούσε εκβιαστικά το χρηματικό ποσό των 50.000 ευρώ από τη διευθύντρια του νοσοκομείου για να ακυρώσει τις αντιδράσεις του Σωματείου στην ολοκλήρωση συμφωνίας με το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
• Τη βεβαιότητα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δεν θα διαπραγματευτεί με τους Ρεπουμπλικανούς του Κογκρέσου υπό την απειλή στάσης πληρωμών στις 17 Οκτωβρίου, λόγω του ανώτατου ορίου δανεισμού, εξέφρασε ο στενός του συνεργάτης και διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου, Τζιν Σπέρλινγκ.
• Η BofA Merrill Lynch μειώνει την εκτίμησή της για το αμερικάνικο ΑΕΠ του γ’ και του δ’ τριμήνου τονίζοντας ότι το shutdown θα συνεχιστεί για άλλη μία εβδομάδα τουλάχιστον, και η Goldman Sachs προειδοποιεί πως αν δεν αυξηθεί το όριο του χρέους τότε η ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν οξεία πτώση στην οικονομική δραστηριότητα.
• Η μερική αναστολή των λειτουργιών της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης και οι αυξημένες ανησυχίες για το όριο του χρέους στις ΗΠΑ, προκάλεσαν αρκετή νευρικότητα στις αγορές εμπορευμάτων κατά την περασμένη εβδομάδα. Μια πιθανή οικονομική επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, σε μια περίοδο αυξημένης προσφοράς, οδήγησε τις τιμές των περισσότερων εμπορευμάτων σε πτώση. Οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφηκαν στα βιομηχανικά μέταλλα, αλλά και προς έκπληξη πολλών αναλυτών, στα πολύτιμα μέταλλα, ενώ ο κλάδος της ενέργειας σημείωσε οριακή άνοδο.
• Σε συμφωνία με το Προοδευτικό Κόμμα κατέληξαν οι Συντηρητικοί της Νορβηγίας όσον αφορά στους όρους της κυβέρνησης συνασπισμού που θα σχηματίσουν, ανακοίνωσε η εντολοδόχος πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ.
• Το θέμα της μετανάστευσης θα τεθεί επί τάπητος στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λουξεμβούργο, λίγες ημέρες μετά από την τραγωδία της Λαμπεντούζα. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα, τόνισε ότι πρέπει να βρεθούν νέες λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
• Συνελήφθη από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις στη Λιβύη ο Αμπού Άνας αλ-Λίμπι, φερόμενος ως ηγετικό στέλεχος της αλ Κάιντα, όπως μετέδωσαν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. O Αμπού Άνας αλ-Λίμπι, ο οποίος συνελήφθη το Σάββατο στην Τρίπολη, βρίσκεται στο πλοίο USS San Antonio του ναυτικού των ΗΠΑ στη Μεσόγειο, όπου ανακρίνεται, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, η οποία επικαλείται αναφορές αξιωματούχων.
• Κριτική στην Βορειοατλαντική Συμμαχία για αποτυχία στην προσπάθεια για σταθερότητα στο Αφγανιστάν τα τελευταία 10 χρόνια έκανε ο αφγανός πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι.
Από την πρωινή έκδοση της WSJ
• ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: Ένα από τα χειρότερα ναυάγια στη Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια μιας μηχανότρατας που ανατράπηκε έξω από το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα την περασμένη εβδομάδα, και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 232 αφρικανούς μετανάστες έχει αναζωπυρώσει μια συζήτηση σε όλη την Ευρώπη επί του θέματος της μετανάστευσης. Όμως, παρόλο που οι Ευρωπαίοι έχουν σοκαριστεί από την τραγωδία, υπάρχει μικρή πιθανότητα να ωθήσουν προς οποιαδήποτε γρήγορη αλλαγή της πολιτικής ή της αύξησης της χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση ή την αποτροπή των δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να φθάσουν στην ήπειρο κάθε χρόνο.
• ΠΑΡΙΣΙ: Οι δικαστές σε ανώτατο επίπεδο απάλλαξαν τον Νικολά Σαρκοζί, από την κατηγορία σχετικά με το αν η πλουσιότερη γυναίκα της Γαλλίας ήταν θύμα απάτης του. Ξεπερνά ένα εμπόδιο που θα μπορούσε να αποτρέψει τον πρώην Γάλλο πρόεδρο από την επιστροφή του στην πλήρη απασχόληση με την πολιτική εγκαίρως για τις εκλογές 2017.
• ΑΘΗΝΑ: Η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε ένα σχέδιο προϋπολογισμού τη Δευτέρα που προβλέπει επιστροφή στην ανάπτυξη το επόμενο έτος μετά από έξι επώδυνα χρόνια ύφεσης και θα εμφανιστεί λειτουργικό πλεόνασμα που με την επίτευξή του η Αθήνα ελπίζει ότι θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων για πρώτη φορά μετά την κρίση χρέους. Σε ένα φιλόδοξο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής που θα μπορούσε ακόμα να εκτροχιαστεί από το μεταβαλλόμενο πολιτικό περιβάλλον, το σχέδιο προϋπολογισμού του 2014 στοχεύει σε περαιτέρω περικοπές των δαπανών και επιδιώκει αύξηση των εσόδων από τους φόρους σε μια προσπάθεια να επιτευχθούν οι στόχοι που καθορίζονται από τους διεθνείς πιστωτές στην Ελλάδα. Εμπειρογνώμονες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι οποίοι βοήθησαν διασωθεί η Ελλάδα δύο φορές, θα επιστρέψουν στην Αθήνα αργότερα αυτό το μήνα για την αναθεώρηση του προϋπολογισμού με κάθε λεπτομέρεια και να αποφασίσουν αν η Ελλάδα έχει κάνει αρκετά για να λάβει μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση.
• ΛΟΝΔΙΝΟ: Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Nick Clegg ορίστηκε να δώσει την υποστήριξή του την Τρίτη για δημοψήφισμα σχετικά με το εάν η Βρετανία πρέπει να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυξάνοντας σημαντικά την πιθανότητα μιας τέτοιας ψηφοφορίας να λαμβάνει χώρα μετά τις επόμενες γενικές εκλογές το 2015.
• ΗΠΑ: Σχεδόν μια εβδομάδα με διακοπή της λειτουργίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ, τα σημάδια της οικονομικής ζημίας περιορίζονται κυρίως σε αδιέξοδα όσον αφορά συμβάσεις με το Δημόσιο και συμβόλαια και χαμένα έσοδα από τον τουρισμό. Όμως, ο κίνδυνος ενός παρατεταμένου κλεισίματος, που μετασχηματίζεται σε μια μάχη για το όριο δανεισμού της χώρας, μεγαλώνει, εγείροντας ανησυχίες μεταξύ οικονομολόγων και στελεχών.
ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ