Με πτώση έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2013 19:32
UPD:19:50
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Χαμηλότερα έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με το shutdown μερικών εκ των βασικών υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να συνεχίζεται και με τους επενδυτές να ανησυχούν πως το πολιτικό αυτό αδιέξοδο, μπορεί να οδηγήσει τις ΗΠΑ σε ιστορικό default.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με πτώση 0,29% έχοντας ωστόσο περιορίσει τις απώλειες που σημείωνε νωρίτερα στα χαμηλά τεσσάρων εβδομάδων.  Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου υποχώρησε  0,26%, ο δείκτης DAX στη Φραγκφούρτη υποχώρησε 0,36%, ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε οριακή άνοδο 0,03%, ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε στο -0,41 % και ο FTSE MIB της Ιταλίας ενισχύθηκε 0,66%.

Με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ να καταγγέλλει πως το Κογκρέσο «παίζει με τη φωτιά», τους Ρεπουμπλικάνους , και συγκεκριμένα τον Τζακ Μπένερ, να δηλώνουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους και να μην στηρίζουν την αύξηση της οροφής του χρέους, τους διεθνείς οίκους να χτυπούν «καμπανάκια» για τις επιπτώσεις στην αμερικάνικη και την παγκόσμια οικονομία από την συνέχιση του αδιεξόδου του προϋπολογισμού των ΗΠΑ, οι αγορές συνεχίζουν να κυριαρχούνται από νευρικότητα, μόλις 10 ημέρες πριν την λήξη της κρίσιμης προθεσμίας, όπου και εξαντλούνται τα ρευστά διαθέσιμα των ΗΠΑ.

Οι αγορές περίμεναν περισσότερη δράση το περασμένο Σαββατοκύριακο γύρω από το shutdown και τις συζητήσεις για το όριο του χρέους στις ΗΠΑ, και οι επενδυτές βλέποντας πως το αδιέξοδο συνεχίζεται χωρίς κανένα φως στον κοντινό ορίζοντα, θα συνεχίσουν να είναι νευρικοί, μέχρι να δουν κάποιο σημάδι συμβιβασμού στο Κογκρέσο, όπως τονίζει η αναλύτρια της Ashburton Ltd, Βερόνικα Πεκλέινερ. Οποιαδήποτε αδυναμία τις ΗΠΑ, αποτελεί πολύ κακό νέο για την Ευρώπη, όπως προσθέτει.

EURONEWSGREEK

Στο μέτωπο των μετοχών, η μετοχή της EADS έκλεισε με κέρδη 2,21% ύστερα από την ανακοίνωση  σημαντικής συμφωνίας της Airbus στην Ιαπωνία, για την πώληση 31 αεροσκαφών τύπου Α380.

 Η μετοχή της ιταλικής τράπεζας Banca Monte dei Paschi di Siena σημείωσε ράλι 6,26% μετά τα νέα πως το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας συνεδριάζει σήμερα για το σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας.

Η μετοχή της Marks & Spencer Group υποχώρησε  2,77% μετά τις εκτιμήσεις της Credit Suisse για πτώση των πωλήσεων της εταιρείας στο β’ τρίμηνο.

Η μετοχή της Air France KLM υποχώρησε 2,1% μετά την ανακοίνωση πως προχωρά σε μείωση των θέσεων εργασίας λόγω της αδυναμίας στις πτήσεις στον κλάδο των εμπορευμάτων.

Οι μετοχές της  William Hill ενισχύθηκαν 0,7% μετά την αναβάθμιση των προοπτικών τους σε «buy» από «υποαπόδοση» από  την  Bank of America Merrill Lynch.

Οι μετοχές της Burberry υποχώρησαν 1,23% μετά τις δηλώσεις της Διευθύνουσας Συμβούλου, Ανγκέλα Άχρεντς στη γαλλική εφημερίδα Les Echos, ότι οι πωλήσεις της εταιρείας στην Κίνα έχουν επιβραδυνθεί σημαντικά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα