Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο στήριξης εκφράζει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESΜ) Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
«Είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί στις αγορές με την έκδοση δικών της ομολόγων», επισημαίνει ο κ. Ρέγκλινγκ, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η Αθήνα θα χρειαστεί ένα ακόμη πακέτο βοήθειας
Τονίζει πάντως ότι η Ελλάδα είχε την πιο δύσκολη αφετηρία από όλες τις χώρες που επλήγησαν από την κρίση και, όπως αναφέρει, μέχρι τώρα έχει διευθετήσει τις περισσότερες πολιτικές προσαρμογής.
Ο επικεφαλής του ESM υποστηρίζει ότι τα δισεκατομμύρια που έχει διαθέσει για τη διάσωση των προβληματικών χωρών η Γερμανία είναι στην πραγματικότητα εγγυήσεις, μετοχές του ESM και δάνεια που τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να αποπληρωθούν. Προθέτει ακόμη ότι δεν προκύπτει κόστος για το γερμανικό προϋπολογισμό.
Στην επισήμανση της εφημερίδας ότι πρόσφατα η γερμανική κυβέρνηση διέθεσε 599 εκατομμύρια ευρώ πρόσθετη βοήθεια προς την Ελλάδα και ότι αυτό είναι κόστος για τη Γερμανία, ο Κλάους Ρέγκλινγκ απαντά ότι αυτό το έμβασμα δεν θα κοστίσει, σε τελική ανάλυση, τίποτε στο γερμανό φορολογούμενο.
«Τα χρήματα αυτά προέρχονται από κέρδη από τόκους που άντλησε η ΕΚΤ αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα. Και εδώ διαπιστώνουμε ότι οι εθνικές κεντρικές τράπεζες και η ΕΚΤ έβγαλαν κέρδος από την ‘ευρωκρίση’ και δεν σημείωσαν απώλειες. Οι φόβοι περί υπερβολικά μεγάλου κόστους δεν συνάδουν με την πραγματική πρόοδο που σημειώθηκε», εξηγεί.
Αιτιολογώντας την αισιοδοξία του για τη διαχείρισης της «ευρωκρίσης» ο κ. Ρέγκλινγκ σημειώνει ότι «έχει βελτιωθεί σαφώς η ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Όπως αναφέρει ο κ. Ρέγκλινγκ, «οι χώρες αυτές έχουν διανύσει ήδη τα τρία τέταρτα του δρόμου. Οι εξαγωγές σημειώνουν αύξηση, η τουριστική βιομηχανία αναπτύσσεται, η βιομηχανική παραγωγή δεν συρρικνώνεται πλέον και η ανεργία δεν αυξάνεται περισσότερο».
Πηγή: Deutsche Welle