Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα έχει πετύχει πολλά

Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2013 16:47
UPD:17:04
EPA/HOW HWEE YOUNG

Ο επικεφαλής του ESM παραδέχτηκε ότι «η κατάσταση σε πολλά κράτη που ακολουθούν πολιτικές λιτότητας είναι εξαιρετικά επίπονη για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού» (φωτογραφία αρχείου).

Εύσημα στην Ελλάδα για όσα έχει πετύχει μέχρι σήμερα απέδωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, κάνοντας λόγο για την πιο σημαντική οικονομική εξυγίανση που έγινε ποτέ. Εκτίμησε, πάντως, πως είναι νωρίς για να αποφασίσει κανείς εάν η χώρα θα χρειαστεί τρίτο πακέτο στήριξης.

«Η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στο να αντιμετωπίσει τις ανισορροπίες, οι οποίες προκάλεσαν την κρίση. Αν λάβει κανείς υπ’ όψη την κατάσταση στην αρχή, πρέπει να πει ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει πολλά. Στα προηγούμενα τρία χρόνια, η χώρα έχει πραγματοποιήσει την πιο σημαντική οικονομική εξυγίανση που έχει υπάρξει ποτέ», δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ στον ειδησεογραφικό ιστότοπο «Finanzen, Markt & Meinungen».

«Αν κανείς παραβλέψει τις πληρωμές τόκων, η χώρα ήδη σήμερα επιτυγχάνει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της, η ανταγωνιστικότητα έχει βελτιωθεί και πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν υλοποιηθεί», είπε, τονίζοντας, ωστόσο, ότι πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά.

Ο επικεφαλής του ESM παραδέχτηκε ότι «η κατάσταση σε πολλά κράτη που ακολουθούν πολιτικές λιτότητας είναι εξαιρετικά επίπονη για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, καθώς οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν περικοπεί και πολλοί άνθρωποι έχασαν τη θέση εργασίας τους». Σημείωσε, ωστόσο, πως «μακροπρόθεσμα δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, η οποία δεν θα προκαλούσε ακόμα μεγαλύτερο πόνο στους πολίτες».

Αναφερόμενος γενικότερα στην κατάσταση στην Ευρωζώνη, υποστήριξε ότι η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί, αλλά δεν αναμένει νέα όξυνση, καθώς, όπως είπε, τα προγράμματα έχουν αποτέλεσμα και θα πρέπει να συνεχιστεί η ίδια πορεία.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα