Market Beat: Κάτω από αντίθετης κατεύθυνσης επενδυτικά κίνητρα θα κινηθούν οι θεσμικοί στο ΧΑ

Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2013 10:32
UPD:23/10/2013 17:38
ICON/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τα δεδομένα από το εσωτερικό και το εξωτερικό ωθούν προς αντίθετες κατευθύνσεις τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου και στο εσωτερικό, αναφερόμαστε στην εικόνα του πολιτικού δυναμικού που προσπαθεί να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής και από την άλλη να συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις κόντρα στη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα στο Δημόσιο.

Ωστόσο υπάρχει η εντύπωση ότι οι επιθεωρητές της τρόικας τοποθετούνται με καλύτερη διάθεση έναντι των επιτυχιών του οικονομικού επιτελείου. Οι ξένοι οίκοι θεωρούν πως τα στοιχήματα αναφορικά με τις προοπτικές της ανάπτυξης στη χώρα θα τεθούν μέσα από τοποθετήσεις στις τραπεζικές μετοχές.

Το κλίμα διεθνώς είναι βεβαρημένο για τις μετοχές καθώς έχει εντυπωσιάσει αρνητικά η αλυσίδα των τριών καθοδικών συνεδριάσεων στην Wall Street και στην Ασία το κλίμα είναι ανάλογο αλλά για την Ευρώπη μια σειρά ειδήσεων δείχνει ότι μια περίοδος μακράς ύφεσης παίρνει τέλος. Αυτό μαζί με την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ και το εκλογικό αποτέλεσμα στην Γερμανία θα απεικονιστεί στα χρηματιστήρια όταν πάψει η Fed και η πολιτική της να αποτελεί μυστήριο που απασχολεί περισσότερο όλων τους θεσμικούς.

Οι θεσμικοί του ΧΑ πάντως δηλώνουν ευαίσθητοι στις παρατηρήσεις των επιθεωρητών της τρόικας και στην άποψη του ΔΝΤ πως το πρόγραμμα δεν βγαίνει χωρίς μια επιπλέον βοήθεια από τους εταίρους. Άρα η αβεβαιότητα θα διατηρηθεί και η νευρικότητα επίσης αν όμως συνεχιστεί η πτώση των όγκων τότε μπορεί οι ημερήσιες μεταβολές ανά μετοχή να μεγαλώσουν αυξάνοντας το ενδιαφέρον για συμμετοχή στις συναλλαγές των τραπεζικών blue chip.
    
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας 

• Οι αγορές μετοχών υποχώρησαν τη Δευτέρα σε παγκόσμια κλίμακα σαν αποτέλεσμα της δυσφορίας που έχουν οι επενδυτές από την αβεβαιότητα σχετικά με την κατεύθυνση της πολιτικής της Federal Reserve. Αυτή η γκρίνια κατάφερε να αντισταθμίσει τον θετικό αντίκτυπο από το θρίαμβο της ηγέτιδας των συντηρητικών  Άνγκελα Μέρκελ στις εκλογές της Γερμανίας και της ανακοίνωσης μακροοικονομικών στοιχείων της ευρωζώνης και της Κίνας που προκαλούν αισιοδοξία.

• Οι χρηματιστηριακές αγορές άρχισαν να υποχωρούν μετά τα σχόλια της Παρασκευής για την χάραξη πολιτικής Fed από κορυφαίο στέλεχος της Fed ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να περιμένει πάρα πολύ περισσότερο για τη σταδιακή κατάργηση του τεράστιου προγράμματος τόνωσης της . Στις επενδυτικές ανησυχίες προστίθενται αυτές για την προθεσμία που έχει το Κογκρέσο να αρχίσει από την 1η  του Οκτωβρίου συζήτηση επί του προϋπολογισμού για το 2014. Ο Dudley της New York Fed προειδοποίησε ότι η δημοσιονομική αβεβαιότητα φαντάζει πολύ μεγάλη, καθώς το Κογκρέσο ετοιμάζεται να καταλήξει σε μια συμφωνία για να αποφευχθεί το κυβερνητικό αδιέξοδο και να αποφασιστεί η αύξηση της οροφής του χρέους της χώρας.

• «Ο συνδυασμός της δημόσιας παρουσίας προέδρων της Fed και ανθρώπων της πολιτικής από το Capitol Hill θα βάζει πάντα τους επενδυτές σε κακή διάθεση», δήλωσε ο Ron Florance , της Wells Fargo Private Bank στο Scottsdale της Αριζόνα . «Κανένας από αυτούς δεν παρέχει σαφήνεια. Πρόκειται μόνο για παροχή μεγαλύτερης αβεβαιότητας και άγχους». Η Fed εξέπληξε τις χρηματοπιστωτικές αγορές την περασμένη εβδομάδα , όταν αποφάσισε να διατηρήσει το πρόγραμμά της για την αγορά κρατικών ομολόγων και ενυπόθηκων τίτλων σε μηνιαίο ρυθμό 85 δις δολαρίων, διότι όπως αναφέρεται διαπιστώνουν συνεχείς κινδύνους για την οικονομία. Δύο άλλοι πρόεδροι περιφερειακών Fed έδωσαν ομιλίες τη Δευτέρα. Ο Richard Fisher, πρόεδρος της Dallas Fed και ο Dennis Lockhart , πρόεδρος της Atlanta Fed , ο τελευταίος προειδοποίησε ότι η Αμερική κινδύνευε να χάσει την οικονομική της ισχύ, εκτός αν οι πολιτικοί εργαστούν για να αντιστραφεί πτώση στην παραγωγικότητα της εργασίας και για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

• Ο Dow Jones Industrial Average έκλεισε πέφτοντας 49,71 μονάδες, ή 0,32% στις 15.401,4 μονάδες. Ο Standard&Poors500 υποχώρησε 8,07 μονάδες, ή 0,47% στις 1.701,84 μονάδες. Ο Nasdaq Composite Index . IXIC έκλεισε 9,44 μονάδες κάτω, ή 0,25%, στις 3.765,29 μονάδες.

• Ο Mario Draghi ηγέτης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε ότι τα επιτόκια της ευρωζώνης θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο. Το ευρώ υποχώρησε μετά. Παρά την ισχυρή παρουσία στις γενικές εκλογές της Γερμανίας την Κυριακή, των συντηρητικών της Μέρκελ το κόμμα δεν κατάφερε να έχει πλειονοψηφία που θα του επέτρεπε να κυβερνήσει μόνο του, ενώ οι συνεργάτες του στον κυβερνητικό συνασπισμό οι Ελεύθεροι Δημοκράτες υπέστησαν μια ταπεινωτική ήττα που τους οδήγησε σε έξοδο από το κοινοβούλιο.

• Το αρνητικό κλίμα αντισταθμίσανε σε μεγάλο βαθμό τα ισχυρά δεδομένα από την Ευρώπη. Ο Flash ΡΜΙ της Markit (Γενικός Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών) για τον Σεπτέμβριο στην ευρωζώνη αυξήθηκε στο υψηλότερο σημείο του από τον Ιούνιο του 2011 και ξεπέρασε τις εκτιμήσεις, επίσης οι νέες παραγγελίες εμφάνισαν τον ταχύτερο ρυθμό ανόδου τους για πάνω από δύο χρόνια. Υπάρχουν καλά νέα από την Κίνα και την Ευρώπη και οι εκλογές στη Γερμανία είναι ευνοϊκές για τη ζώνη του ευρώ αλλά η εστίαση παραμένει στην Fed.

• Το ευρώ πέφτει και ήταν κάτω από 0,2% στα 1,3496 δολάρια μετά τα σχόλια Draghi που παραμέρισαν την θετική επίδραση από τη νίκη της Μέρκελ. «Το θετικό για το ευρώ είναι ότι κατά 99% θα έχουμε ένα μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό που θα είναι σε θέση να αλλάξει το (γερμανικό) σύνταγμα, αν χρειαστεί να επιτρέψει να κυκλοφορήσουν ευρωομόλογα». Δήλωσε ο Nick Beecroft, της Saxo Bank. «Αυτό δεν θα συμβεί εν μία νυκτί, αλλά περιμένω να έρχεται σταδιακά στην ημερήσια διάταξη» πρόσθεσε.

• Η προκαταρκτική μέτρηση του Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών της HSBC για την Κίνα αναρριχήθηκε στο 51,2 το Σεπτέμβριο από το 50,1 Αύγουστο. Τα νομίσματα των χωρών που παράγουν πρώτες ύλες ήταν σε άνοδο μετά από μια έκεθση που έδειξε μια πολλά υποσχόμενη διόγκωση στις κινεζικές παραγγελίες για εξαγωγές, άλλο ένα σημάδι της σταθεροποίησης στην Κίνα, που είναι πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Το δολάριο Αυστραλίας ενισχύθηκε 0,5% στα 0,9443 δολάρια . Η Κίνα μόνη της απορροφά περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των εξαγωγών της Αυστραλίας, κυρίως commodities, όπως σιδηρομετάλλευμα, τη βασική πρώτη ύλη για την παραγωγή χάλυβα.
• ΟΙ αγορές ομολόγων της Ευρώπης σημείωσαν ελαφρά διαφοροποίηση μετά τις γερμανικές εκλογές, με γερμανικά ομόλογα και τα περισσότερα της περιφέρειας της ζώνης του ευρώ να κινούνται πλάγια μετά από ένα θετικό ξεκίνημα.

• Σε αγορές αργού πετρελαίου το τύπου Brent ήταν κάτω κατά 1% στα 108,10 δολάρια το βαρέλι , ενώ το αμερικανικό αργό μειώθηκε κατά 1,2% στα 103,49 . Ο χρυσός υποχώρησε 0,3% στα 1.320,80 δολάρια η ουγγιά.

• Η αγορά της Αθήνας ήταν από τις λίγες αγορές μετοχών που κατάφεραν να κλείσουν χθες με άνοδο σε αντίθεση με τα μεγάλα χρηματιστήρια του κόσμου που υποχώρησαν λόγω της απογοήτευσης που προκαλεί η αβεβαιότητα σχετικά με τη κατεύθυνση της πολιτικής της Federal Reserve. Αυτή η γκρίνια κατάφερε να αντισταθμίσει τον θετικό αντίκτυπο από το θρίαμβο της ηγέτιδας των συντηρητικών  Άνγκελα Μέρκελ στις εκλογές της Γερμανίας και της ανακοίνωσης μακροοικονομικών στοιχείων της ευρωζώνης και της Κίνας που προκαλούν αισιοδοξία. Ο τρόπος με τον οποίο κατάφερε η συνισταμένη των επενδυτικών επιλογών να βρεθεί ο ΓΔ και ο 25άρης σε ψηλότερα επίπεδα αποκαλύπτει την δυσκολία που υπάρχει για την ανάκτηση των απωλειών που σχημάτισε η κάθοδος της Παρασκευής. Το πρόσημο της μεταβολής του άλλαξε πάνω από 20 φορές και έγινε εισαγωγή εντολών αγοράς επιθετικά τρεις φορές στην αρχή τη μέση και το τέλος των συναλλαγών και την τρίτη φορά επέτυχαν οι θεσμικοί να κινήσουν τους βασικούς δείκτες ψηλότερα αλλά δεν ακολούθησαν αυτή την κατεύθυνση οι περισσότερες μετοχές του ταμπλό. Οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία είναι ακόμα θετικές αφού οι ελεγκτές της τρόικας φαίνεται να είναι πολύ πιο διαλλακτικοί έναντι των πεπραγμένων της κυβέρνησης και πολλοί επιμένουν πως είναι δυνατό να καλυφθούν τα χρηματοδοτικά κενά χωρίς τη λήψη νέων μέτρων. Ωστόσο η δραστηριότητα του κόμματος της Χρυσής Αυγής και οι απεργιακές κινητοποιήσεις τροφοδοτούν με ισχύ τα επιχειρήματα εκείνων που περιμένουν μεγαλύτερη αστάθεια μέσα στο φθινόπωρο.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Αρκετοί εγχώριοι αναλυτές αισιοδοξούν πως δεν θα εκτροχιαστεί από την ανοδική μεσοπρόθεσμη πορεία του το ΧΑ που δεν έχει χάσει το στόχο του για τις 1050 μονάδες.

Οι τράπεζες θα παραμείνουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για πολλούς λόγους ακόμα και για εκείνους που προβάλλει η JP Morgan που υποστηρίζει ότι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος να εκφράσει κάποιος την αισιοδοξία του για το μέλλον της ελληνικής ανάπτυξης είναι οι Τράπεζες. Εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα μπει στον δείκτη MSCI EMEA με βαρύτητα 1,7% περίπου και 0,3% στον MSCI EM. Αυτά τα ποσοστά  είναι κάπως μεγαλύτερα από της Ουγγαρίας και της Τσεχίας αλλά πολύ χαμηλότερα  από της Πολωνίας. Η δε Goldman Sachs σημείωσε σε έκθεσή της πως δεν υπάρχει αντανάκλαση της βελτίωσης των δεδομένων της ελληνικής οικονομίας στην πορεία των αποδόσεων των νέων δεκαετών ομολόγων. 

Εκθέσεις Ξένων Οίκων

Barclays: Ευρωπαϊκή περιφέρεια αναμένουμε να έχει υψηλές επιδόσεις

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ  με το CSU κέρδισε 41,5% των ψήφων στις ομοσπονδιακές εκλογές, αλλά ο συνεργάτης του στο συνασπισμό για την διακυβέρνηση, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), έχασαν όλες τις θέσεις τους στην Bundestag για πρώτη φορά  στην ιστορία. Η Μέρκελ κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να οικοδομήσει μια νέα συμμαχία. Η Ιταλία μπορεί να μην είναι σε θέση να διατηρήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης κάτω του 3,0% του ΑΕΠ φέτος, χωρίς την εφαρμογή δημοσιονομικών προσαρμογών ήσσονος σημασίας. Ενώ η ολίσθηση φαίνεται μικρή, το κόστος από τη φήμη μπορεί να είναι μεγάλο και θα μπορούσε να επηρεάσει  το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.

Παρά τις πολιτικές αβεβαιότητες, πιστεύουμε βασικά πως τα spreads των χωρών της περιφέρειας σε σχέση με τη Γερμανία, θα συνεχίσουν να αποδίδουν καλά ως το τέλος του έτους, με την υποστήριξη της χαλαρωτικής έκπληξης από τη Fed, και ενδεχόμενα με την  περαιτέρω διατήρηση των διευκολύνσεων από την ΕΚΤ, και από την ανάπτυξη φιλικών για την αγορά δυναμικών. Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Draghi είπε ότι ήταν διατεθειμένος να χρησιμοποιήσει «κάθε μέσο, συμπεριλαμβανομένου ενός άλλου LTRO αν χρειαστεί».

Οι επενδυτές ψάχνουν να δουν αν ήταν εφικτή μια αλλαγή πολιτικής πέρυσι τον Οκτώβριο μετά τα όσα δήλωσε ο Πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης. Η εικόνα  των απούλητων ακινήτων στον τομέα των κατοικιών στις ΗΠΑ θα στηρίξει περαιτέρω αύξηση στις τιμές των κατοικιών και των κατασκευών. Περιφερειακά μοντέλα μας δείχνουν ότι στις μητροπολιτικές περιοχές εμφανίζονται τα πρώτα στάδια της ανάκαμψης είναι πιθανό να συνεχίσει η βελτίωση με ταχείς ρυθμούς, και δεν βλέπουμε πως χρειάζεται την απόφαση της Fed ως καταλύτη για ένα ράλι διαρκείας στις μετοχές των κατασκευαστών.

Standards & Poor’s : Με συγκλονιστικό σοκ απάντησαν οι αγορές στο σοκ της απόφασης της Fed
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ συγκλόνισε αγορές γιατί δεν προανήγγειλε τη μείωση, του προγράμματος για την αγορά των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων και τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων ανά μήνα, σε ύψος 85 δισεκατομμύρια δολάρια, με γνώμονα τα αποτελέσματα του προγράμματος. Στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της βαθιάς ύφεσης, οι κεντρικές τράπεζες αντιμετωπίζουν ασύμμετρους κινδύνους: αυστηρότερη πολιτική πολύ νωρίς συνεπάγεται  μεγαλύτερο κίνδυνο από ό, τι επιφέρει η πολιτική της χαλάρωσης για πάρα πολύ καιρό. Η θέση μας από τον Ιούνιο ήταν ότι ήταν πιο πιθανή η συνεδρίαση της Επιτροπής Federal Open Market Committee τον Δεκέμβριο και όχι το Σεπτέμβριο, που η Fed θα αρχίσει να μειώνει τη στήριξη.

Τεχνική ανάλυση

Από την δραστηριότητα στα  options αποκαλύφθηκε πως οι επαγγελματίες των παραγώγων αποφάσισαν να ενδιαφερθούν για τιμές του FTSE ως τις 340 μονάδες με τα στοιχήματα να ξεκινούν από τις 315.  Αυτή την έκθεση στα calls την συμπληρώνει η πληροφορία ότι στα puts αντίστοιχα το ενδιαφέρον αναπτύχθηκε για τιμές εξάσκησης από τις 325 ως τις 345 μονάδες.

Η στήλη είναι φυσικό να μην διαφωνεί με αυτή τη στάση καθώς οι 340 ήταν είναι και θα είναι δυστυχώς, αφού δεν τις αφήσαμε πίσω, μια σημαντική οροφή πολλές φορές και οι 315 είναι οι πλησιέστερες στις 317, που είναι κατά την εκτίμησή μας το επίπεδο για στήριξη που θα λειτουργήσει σχεδόν βέβαια αν οι εξελίξεις στην κοινωνία και το πολιτικό πεδίο προκαλέσουν πανικό και κύμα ρευστοποιήσεων.

Στα ακριβότερα προϊόντα που είναι τα ΣΜΕ του 25άρη η τιμή εκκαθάρισης οδηγήθηκε στις 338,25 μονάδες ήτοι δυο μονάδες ψηλότερα από τον υποκείμενο δείκτη επαναφέροντας ένα μικρό premium στην διαπραγμάτευση του futures του δείκτη των blue chip που χθες φρέναραν την πτώση της Παρασκευής αποκαλύπτοντας  πως ήταν αυτοτροφοδοτούμενη και εξ αυτού υπερβολική. Οι Θεσμικοί πάντως δηλώνουν ευαίσθητοι στις παρατηρήσεις των επιθεωρητών της τρόικας και στην άποψη του ΔΝΤ πως το πρόγραμμα δεν βγαίνει χωρίς μια επιπλέον βοήθεια από τους εταίρους. Άρα η αβεβαιότητα θα διατηρηθεί και η νευρικότητα επίσης αν όμως συνεχιστεί η πτώση των όγκων τότε μπορεί οι ημερήσιες μεταβολές ανά μετοχή να μεγαλώσουν αυξάνοντας το ενδιαφέρον για συμμετοχή στις συναλλαγές των ΣΜΕ των τραπεζικών blue chip.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

• Το μέτωπο των απεργιακών κινητοποιήσεων συνεχίζεται και σήμερα το δεύτερο σε διάστημα λίγων ημερών, διήμερο «λουκέτο», μπαίνει στο δημόσιο, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ αντιδρώντας στις πολιτικές της κυβέρνησης και της τρόικας, «που στοχοποιούν και απαξιώνουν το δημόσιο τομέα».
• Τα φαινόμενα βίας προκάλεσαν κύματα αντιδράσεων και απασχόλησαν τα δελτία ειδήσεων με τους αρχηγούς των κομμάτων να επισκέπτονται τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά συμβούλιο αρχηγών.
• Χαλαρότερο πολιτικό έλεγχο και ταχύτερες διαδικασίες ζητεί η τρόικα προκειμένου να επιταχυνθεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για τους μήνες που απομένουν μέχρι και το τέλος του χρόνου αλλά και για το 2014, διάστημα στο οποίο αναμένονται έσοδα ύψους 3,5 δισ. ευρώ.
• Την αναστολή, για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, της εκπαιδευτικής και διοικητικής του λειτουργίας, αποφάσισε το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ και το Πολυτεχνείο ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη λειτουργία του μέχρι την Τετάρτη, οπότε θα συνεδριάσει ξανά η Σύγκλητος για να αποφασίσει σχετικά με τις περαιτέρω ενέργειές της.  

Ειδήσεις από το εξωτερικό

• Η Ισπανία ξέφυγε από δύο χρόνια ύφεσης αργά φέτος το καλοκαίρι. Αλλά αντιμετωπίζει μια μακρά περίοδο περισσότερης λιτότητας και επώδυνες προσαρμογές για να μπορέσει να ανατρέψει την μοίρα της και να πετύχει τα περισσότερα από έξι εκατομμύρια ανέργων της να επιστρέψουν στην εργασία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Mariano Rajoy χθες.
• Ο κ. Mario Draghi της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας άνοιξε την πόρτα για επέκταση στην σανίδα σωτηρίας δανεισμού της ΕΚΤ προς τις τράπεζες, γεγονός που υποδηλώνει πως είναι πρόθυμοι να εξετάσουν πρόσθετα μέτρα τόνωσης για να κρατήσει η ΕΚΤ τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια υπό τον έλεγχο της για να διασφαλίσει την εύθραυστη ανάκαμψη της ευρωζώνης.
«Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο, συμπεριλαμβανομένου ενός άλλου LTRO αν χρειαστεί, για να διατηρήσει τις βραχυπρόθεσμες αγορές χρήματος στο επίπεδο που δικαιολογείται σύμφωνα με την εκτίμηση μας για τον πληθωρισμό σε μεσοπρόθεσμη βάση», δήλωσε τη Δευτέρα ο κ. Draghi,  στην κατάθεσή του έμπροσθεν του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

• Η δραστηριότητα μεταξύ των επιχειρήσεων της ζώνης του ευρώ επιταχύνθηκε περαιτέρω το Σεπτέμβριο, όπως έδειξαν έρευνες από την Markit τη Δευτέρα. Τονίζοντας ότι η κακοποιημένη οικονομία της ευρωζώνης συνέχισε μια αργή ανάκαμψη κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου. Τα αποτελέσματα της έρευνας, που είναι πιο επίκαιρη από τα επίσημα στοιχεία για την οικονομία, έδωσε ακόμα καμία ένδειξη ότι οι επιχειρήσεις της περιοχής έχουν προσλάβει περισσότερο προσωπικό. Με τα επίπεδα της ανεργίας να ενδέχεται να παραμείνουν κοντά σε επίπεδα ρεκόρ για μερικούς μήνες, είναι περιορισμένες οι προοπτικές για μια ισχυρή ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών και της οικονομίας στο σύνολό της.

• Μετά την ιστορική νίκη της στις εκλογές της Κυριακής, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πρέπει τώρα να συμβιβαστεί. Μια ημέρα μετά την εκλογική νίκη της, κατέστησε σαφές ότι θα επιδιώξει να σχηματίσει μια κυβέρνηση συνασπισμού με το κόμμα της αντιπολίτευσης, αντί να προσπαθήσει να κυβερνήσει μόνη της. Οι αριστερής κατεύθυνσης Σοσιαλδημοκράτες, το μεγαλύτερο τέτοιο κόμμα, αναγνώρισε ότι ήταν φυσική η επιλογή της κας Μέρκελ, αλλά έδειξαν σχετική απροθυμία να εισέλθουν σε μια συμμαχία. Οι Πράσινοι περιβαλλοντολόγοι, το άλλο συμβαλλόμενο κόμμα με το οποίο η κα Μέρκελ θα μπορούσε να κυβερνήσει, είπαν ότι ήταν έτοιμοι να διαπραγματευθούν, αλλά πέρασαν τη Δευτέρα κυρίως για να συνέλθουν από μια πικρή ήττα.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα