Μέρκελ: Πρώτες επαφές για το σχηματισμό κυβέρνησης

Συνομιλία με τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ
Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2013 14:40
UPD:16:40
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

«Οι επαφές με το SPD δεν αποκλείουν τη συνεργασία και με άλλα κόμματα», τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, υπονοώντας το οικολογικό κόμμα των Πράσινων, δεδομένου ότι κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν συζητεί συμμετοχή στην κυβέρνηση του μετακομμουνιστικού κόμματος «Η Αριστερά», το οποίο κατετάγη τρίτο στις εκλογές της Κυριακής.

A- A A+

Ανοικτή σε συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με άλλα κόμματα της Βουλής δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, τη Δευτέρα το μεσημέρι, σημειώνοντας ότι έχει ήδη πραγματοποιήσει επαφή με τον αρχηγό του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της χώρας, των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Οι επαφές με το SPD δεν αποκλείουν τη συνεργασία και με άλλα κόμματα», τόνισε η κ. Μέρκελ, υπονοώντας το οικολογικό κόμμα των Πράσινων, δεδομένου ότι κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν συζητεί συμμετοχή στην κυβέρνηση του μετακομμουνιστικού κόμματος «Η Αριστερά», το οποίο κατετάγη τρίτο στις εκλογές της Κυριακής.

«Λάβαμε την εντολή σχηματισμού μιας σταθερής κυβέρνησης από το γερμανικό λαό και θα την εκτελέσουμε στο ακέραιο», ανέφερε η επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών.

«Η σημερινή πολιτική της Γερμανίας είναι φιλική προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει», πρόσθεσε η καγκελάριος, η οποία χαρακτήρισε τον εκλογικό θρίαμβο των Χριστιανοδημοκρατών «ισχυρή ψήφο για μια ενωμένη Ευρώπη».

Σημείωσε, τέλος, ότι η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη δεν έχει φθάσει στο τέλος της, καθώς η ήπειρος πρέπει να γίνει «συνολικά πιο ανταγωνιστική».

«Ανοικτοί» οι Σοσιαλδημοκράτες

Ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του είναι ανοικτό σε συνομιλίες με τους Συντηρητικούς της καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ, μετά τις εκλογές της Κυριακής, πρόσθεσε όμως ότι το SPD δεν θα συμφωνήσει «αυτομάτως» σε όλα τα θέματα που άπτονται της νομής της εξουσίας, ούτε είναι προδιαγεγραμμένο πως θα σχηματιστεί κατ' ανάγκη «μεγάλος συνασπισμός».

«Βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία διαπραγμάτευσης για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης και το αποτέλεσμα είναι ανοικτό», δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ στους δημοσιογράφους, μετά τη νίκη των Συντηρητικών της κ. Μέρκελ στις χθεσινές εκλογές.

EURONEWSGREEK

Η κεντροδεξιά συμμαχία CDU/CSU έλαβαν τις περισσότερες ψήφους στις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές, αλλά χρειάζονται έναν κυβερνητικό εταίρο, μιας και δεν συγκεντρώνουν την αυτοδυναμία.

Ο κ. Γκάμπριελ πρόσθεσε ότι, εάν η κ. Μέρκελ προσκαλέσει σε συνομιλίες το SPD, αυτό δεν θα απορρίψει την πρόσκληση. Πάντως, πρόσθεσε ότι «το SPD δεν θα σπεύσει να γίνει το επόμενο κόμμα το οποίο θα καταστραφεί συμμαχώντας με την Μέρκελ», υπαινισσόμενος την εκλογική αποτυχία του FDP, το οποίο απέτυχε να φθάσει το όριο του 5% και να εκλέξει βουλευτές.

Πριν καν να αρχίσει η διαπραγμάτευση, ανέφερε ακόμη ο κ. Γκάμπριελ, η κ. Μέρκελ «πρέπει να πει τι θέλει για τη Γερμανία και ποιες πολιτικές θέλει να εφαρμόσει».

Ωστόσο πολλά στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικά όσον αφορά το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε ένα «μεγάλο συνασπισμό» με την κ. Μέρκελ και το κόμμα αναμένεται να τηρήσει σκληρή στάση στην διαπραγμάτευση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή