Saxo Bank: Η νίκη της Μέρκελ επιταχύνει τις εξελίξεις στην Ευρώπη

«Το τελευταίο που χρειάζεται η Ευρώπη είναι ένα ισχυρό νόμισμα»
Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2013 15:22
UPD:15:30
REUTERS/FABRIZIO BENSCH

Οι γερμανικές εκλογές ήταν θετικές για την Άγκελα Μέρκελ, αλλά αφήνουν τόσο την Ευρώπη όσο και το ευρώ με ένα αίσθημα αβεβαιότητας, εκτιμά ο John J. Hardy, Επικεφαλής της Στρατηγικής για Συνάλλαγμα της Saxo Bank.

Σύμφωνα με τον Hardy, ο συνασπισμός, τον οποίο καλείται να σχηματίσει η Μέρκελ είτε με το κόμμα των σοσιαλδημοκρατών SPD είτε με το κόμμα των Πρασίνων, αναμένεται να είναι πιο φιλικά προσκείμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι αριστερές παρατάξεις τείνουν να είναι πιο γενναιόδωρες στο σχέδιο της Ε.Ε. από ό,τι η Μέρκελ. Αλλά ακόμη και ένας μεγάλος συνασπισμός με το SPD ενέχει τον κίνδυνο η γερμανική ηγεσία στην Ευρώπη να βρεθεί τόσο αδύναμη όσο ισχυρή ήταν η νίκη της Μέρκελ στις εκλογές. Και αυτό εν μέρει γιατί κάθε απόφαση στη Γερμανία που σχετίζεται με την Ε.Ε. θα αποτελεί μια άσκηση υπολογισμού των επιπτώσεων της εγχώριας πολιτικής σε έναν ανήσυχο συνασπισμό, εκτιμά ο Hardy.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πιθανότερο στο εξής είναι η Μέρκελ να διατηρήσει την προσέγγιση που της έχει αποφέρει σχετική επιτυχία μέχρι τώρα - δηλαδή να προβαίνει σε μικρές παραχωρήσεις εδώ κι εκεί, όπως ένα μικρό τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, με σκοπό να αποτρέψει μία γενικευμένη διασπορά τυχόν μεμονωμένων κρίσεων.

Το στέλεχος της Saxo υποστηρίζει, ωστόσο, πως αυτό που δεν πρόκειται να δούμε είναι ένα νέο, γενικευμένο όραμα για την Ευρώπη. Όπως λέει, το υφιστάμενο μεγάλο ερώτημα για την Ευρώπη αφορά τις θεμελιώδεις τάσεις που τείνουν να διασπάσουν την Ευρώπη, εάν δεν αντιμετωπισθούν έγκαιρα: και αυτές είναι το ενιαίο νόμισμα και η ενιαία κεντρική τράπεζα σε μία ένωση πολλών αυτοδύναμων κρατών.

«Η Ε.Ε. είναι ένα σπίτι χωρίς θεμέλια, και ένα τέτοιο σπίτι δεν μπορεί να σταθεί για πάντα. Ο νέος συνασπισμός υπό την ηγεσία της Μέρκελ δεν αναμένεται να θέσει τη Γερμανία σε μια πορεία οικοδόμησης του συγκεκριμένου θεσμού. Απλώς θα δούμε τη Γερμανία να συνεχίζει να “επισκευάζει” τις ρωγμές που εμφανίζονται στους τοίχους του, καθώς το σπίτι συνεχίζει να αποσταθεροποιείται», υποστηρίζει ο Hardy.

Αναφερόμενος επίσης στο ευρώ, ο Hardy εκτιμά ότι το ευρωπαϊκό νόμισμα μπορεί να αποδυναμωθεί μόνο στην περίπτωση που η Μέρκελ δεσμευθεί περισσότερο στην Ε.Ε. και επιτρέψει στην ΕΚΤ να έχει έναν πιο ενεργό ρόλο ή στην περίπτωση που επιστρέψουν τα σενάρια διάλυσης της Ε.Ε.

Ο Hardy υποστηρίζει ότι στην Ευρώπη, η οποία ήδη έχει κινδυνεύσει από τις αυξανόμενες εντάσεις με τη νέα γερμανική κυβέρνηση, μία άνοδος του ευρώ θα επιτάχυνε την εξάπλωση των εντάσεων μέσα στην Ε.Ε. και θα μας έφερνε πιο γρήγορα στο επόμενο κεφάλαιο της ιστορίας αυτής της περίεργης ένωσης. Όπως χαρακτηριστικά λέει, το τελευταίο που χρειάζεται η Ευρώπη είναι ένα ισχυρό νόμισμα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα