Με απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2013 19:36
UPD:20:21
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με απώλειες στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς η αβεβαιότητα γύρω από τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας στην Γερμανία, βάρυνε σήμερα το επενδυτικό κλίμα παρά τα θετικά νεά από τους δείκτες PMI. Eν τω μεταξύ, και το κλίμα στη Wall Street πρόσθεσε περαιτέρω νευρικότητα, αφού οι αγορές στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, πιέζονται λόγω των συζητήσεων για το όριο του χρέους και τον προϋπολογισμό τω ΗΠΑ.  

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 σημείωσε πτώση 0,5% στις 1255,9 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με απώλειες 0,59% στις 6557,37 μονάδες, ο γερμανικός DAX με πτώση 0,47% στις 8635,29 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι με πτώση 0,75% και στις 4172,08 μονάδες, ενώ στα αρνητικά έκλεισε και ο δείκτης IBEX 35 της Ισπανίας, στο -0,68% και τις 9109,5 μονάδες.

Νωρίτερα στην συνεδρίαση οι αγορές είχαν δεχθεί κάποια ώθηση λόγω των καλύτερων από τα αναμενόμενα στοιχεία για τους δείκτες PMI της ευρωζώνης, και κυρίως λόγω των στοιχείων για την Γαλλία, όπου ο συγκεκριμένος δείκτης για πρώτη φορά μεσα σε 19 μήνες, διαμορφώθηκε πανω από το επίπεδο του 50, ένα επίπεδο που σηματοδοτεί οικονομική ανάπτυξη.

EURONEWSGREEK

Ωστόσο, η αβεβαιότητα που δημιουργείται γύρω από τις μετεκλογικές εξελίξεις στη Γερμανία, με την διαδικασία σχηματισμού κυβέρνσης να αναμένεται να κρατήσει αρκετό διάστημα, ίσως και μήνες, επισκιάζει το όποιο θετικό νέο για την οικονομία της περιοχής, και κάνει τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής.

Εν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ έχουν ήδη αρχίσει οι ομιλίες αξιωματούχων της Fed, με τον κεντρικό τραπεζίτη της Νεάς Υόρκης, William Dudley να δηλώνει ότι η Fed πρέπει να δράσει επιθετικά ενάντια στις απειλές γύρω από την ανάκαμψη της οικονομίας. Ο Dudley υποστήριξε την απόφαση της Fed να μην αλλάξει ακόμη την πολιτική της, καθώς οποιαδήποτε αλλαγή, όπως τόνισε, πρέπει να βασίζεται στα πιο πρόσφατα στοιχεία της «υγείας» της οικονομίας.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα