Γνώμη: Απαιτείται συναίνεση

Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2013 07:00
REUTERS/JOHN KOLESIDIS

Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις της τρόικας για την πορεία πολλών οικονομικών μεγεθών αποδείχθηκαν, τα περασμένα χρόνια, άστοχες, όπως και οι ίδιοι παραδέχθηκαν.

Την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, όπως προβλέπεται και από το Σύνταγμα, η κυβέρνηση οφείλει να καταθέσει στη Βουλή το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού και, επιπροσθέτως, μιας και η χώρα βρίσκεται στη διαδικασία δημοσιονομικής εποπτείας, και το Μεσοπρόθεσμο Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα της περιόδου 2013-2017.

Μέχρι τότε, θα πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες να έχουν ολοκληρώσει την επεξεργασία των πολιτικών για το επόμενο έτος, σε συνεργασία βεβαίως με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, τα οποία, σημειωτέον, έχουν εγκατασταθεί στα βασικά υπουργεία, και στη συνέχεια τη σκυτάλη θα πάρουν οι επικεφαλής της τρόικας, για να εξετάσουν κατά πόσον οι στόχοι που τίθενται, ανταποκρίνονται στις δικές τους μακροοικονομικές αναλύσεις και επιδιώξεις.

Σημειώνεται, πάντως, ότι οι προβλέψεις της τρόικας για την πορεία πολλών οικονομικών μεγεθών αποδείχθηκαν, τα περασμένα χρόνια, άστοχες, όπως και οι ίδιοι παραδέχθηκαν. Οι τελικές αξιολογήσεις της δημοσιονομικής πολιτικής θα γίνουν την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, αφού στο μεταξύ θα διεξαχθούν οι εκλογές στη Γερμανία, από το αποτέλεσμα των οποίων θα διαφανεί η στάση της ηγέτιδας χώρας της Ευρωζώνης απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα.

Για να υπάρξει, όμως, επιτυχία στη δημοσιονομική διαχείριση και στο πρόγραμμα την επόμενη χρονιά, θα πρέπει η κυβέρνηση να θέσει τις βασικές παραμέτρους του υπόψη των παραγωγικών τάξεων και των κοινωνικών φορέων, έτσι ώστε να έχουν διαμορφώσει τις απόψεις τους πριν καταλήξουν στις οριστικές αποφάσεις.

Αυτό, άλλωστε, προβλέπει και ο κανονισμός 472/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 21η Μαΐου 2013, που αφορά μέτρα και πολιτικές για την ενίσχυση της οικονομικής και δημοσιονομικής εποπτείας των κρατών-μελών στη Ζώνη του Ευρώ, τα οποία αντιμετωπίζουν ή απειλούνται με σοβαρές δυσκολίες αναφορικά με τη χρηματοοικονομική τους σταθερότητα, όπως η Ελλάδα.

«Τα κράτη-μέλη», αναφέρει ο κανονισμός, «θα πρέπει να μεριμνούν για τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στην προετοιμασία, την εκτέλεση, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των προγραμμάτων χρηματοδοτικής συνδρομής».

Επίσης, «όταν κράτος-μέλος ετοιμάζει τα οικεία σχέδια προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής, καλεί  τους κοινωνικούς εταίρους και τις ενδιαφερόμενες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών να καταθέσουν τις απόψεις τους, ως συμβολή στην οικοδόμηση συναίνεσης για το περιεχόμενό του».

Η θέση αυτή της Κοινότητας, η οποία είναι αποτυπωμένη και στο σχετικό κανονισμό, δείχνει κατά τρόπο σαφή ότι η συμμετοχή των φορέων στα διάφορα στάδια προετοιμασίας του προγράμματος είναι αναγκαία και επιβεβλημένη για πολλούς λόγους. Ενας απ’ αυτούς είναι να υπάρξει συναίνεση, γιατί, στην αντίθετη περίπτωση, οποιοδήποτε πρόγραμμα, όσο και άρτιο κι αν είναι στο σχεδιασμό του, δεν εξασφαλίζει την επιτυχία.

Ο διάλογος δεν πρέπει να φοβίζει. Συνθέτει απόψεις και λύνει προβλήματα. Δεν δημιουργεί. Οποιος τον αποφεύγει, έχει σημαντικό βαθμό ευθύνης για το αποτέλεσμα της όποιας πολιτικής.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΛΑΚΟΥΤΣΗΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα