Η μεγάλη πρόκληση

Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2013 07:00
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Η οικονομική πολιτική για το 2014 αλλά και για τα επόμενα χρόνια αναμένεται να γίνει γνωστή στις αρχές φθινοπώρου με την παρουσίαση του προσχεδίου του προϋπολογισμού και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων το οποίο θα έχει χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2017. Από τους πίνακες που θα συνοδεύουν τον προϋπολογισμό θα προκύπτουν και τα στοιχεία για τις δαπάνες για τόκους και χρεολύσια και την τάση που θα έχει το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, προκειμένου να διαπιστώσει κανείς κατά πόσο είναι βιώσιμο ή όχι.

Πάντως, τον τελευταίο καιρό με μεγαλύτερη ένταση επανέρχεται το πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους, μετά και τα όσα αναφέρονται στις εκθέσεις του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πρόγραμμα προσαρμογής. Το χρέος της Ελλάδας, αυτή τη στιγμή, δεν είναι βιώσιμο. Για να γίνει βιώσιμο, θα πρέπει η χώρα να περάσει από την ύφεση στην ανάπτυξη το ταχύτερο δυνατόν και παράλληλα να υπάρξουν πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από 4% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια, πράγμα το οποίο είναι αδύνατο να συμβεί.

Από την άλλη, όπως αναφέρουν και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης και αναλυτές, νέα δάνεια δεν πρόκειται να βοηθήσουν την Ελλάδα, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι, προκειμένου το υψηλό χρέος της χώρας να γίνει βιώσιμο, χρειάζεται να υπάρξουν υψηλοί ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης το συντομότερο, ώστε να απορροφήσουν τους κραδασμούς της ύφεσης και της ανεργίας. Αυτό μπορεί να γίνει με ένα είδος ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από τον επίσημο τομέα, ο οποίος αυτή τη στιγμή διαθέτει το 75% του συνολικού δανεισμού.

Συζήτηση επί της βιωσιμότητας του χρέους δεν επιθυμεί η Γερμανία την τρέχουσα προεκλογική περίοδο. Μετά την εκλογική αναμέτρηση στις 22 Σεπτεμβρίου και αφού αποφασίσει συνολικά για το μέλλον της Ευρωζώνης, τότε αναμένονται οι πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει, λαμβάνοντας υπόψη και τη νέα έκθεση της τρόικας επί των πεπραγμένων της κυβέρνησης και της απόδοσης του προγράμματος προσαρμογής.

Πάντως, η εστίαση των συζητήσεων στην κρίση του δημόσιου χρέους, στους μηχανισμούς στήριξης και σε συναφή θέματα δεν θα πρέπει να αποκρύψει το γεγονός ότι η μεγάλη πρόκληση για την Ευρωζώνη και για την Ελλάδα δεν είναι η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων και των χρεών μόνο, αλλά και η οικονομική προσαρμογή. Ακόμη και το πλέον προηγμένο και ισχυρό χρηματοδοτικό σχήμα δεν μπορεί να σώσει την Ευρωζώνη και τις χώρες του Νότου, οι οποίες υφίστανται τις συνέπειες της πρωτοφανούς κρίσης και ύφεσης, εάν δεν υπάρξει ένα αποτελεσματικό μοντέλο οικονομικής προσαρμογής ικανό να λειτουργήσει αρκετά ομαλά, ώστε να δημιουργήσει ανάπτυξη και απασχόληση και να απορροφά τα εξωτερικά ελλείμματα και πλεονάσματα χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις. Η προσαρμογή θα περιλαμβάνει συνολική παρέμβαση στην οικονομία και στον τομέα της ανάπτυξης, των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Δημήτρης Πλακούτσης - [email protected]
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα