Γ. Στουρνάρας: Δεν χρειάζεται νέο κούρεμα

Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2013 10:50
UPD:16:31
FOSPHOTOS /PANAYIOTIS TZAMAROS

Σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» της Κυριακής, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι η νέα βοήθεια προς την Ελλάδα θα είναι της τάξης των 10 δισ. ευρώ (φωτογραφία αρχείου).

 

Τη θέση πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο κούρεμα τους χρέους της, διότι αυτό θα μπορούσε να μειωθεί με άλλους τρόπους, όπως η ελάφρυνση των όρων του τρέχοντος προγράμματος χρηματοδότησης, επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, είπε ακόμη ότι η επιστροφή της χώρας στις αγορές θα μπορούσε να γίνει στο δεύτερο εξάμηνο του 2014, αν η ελληνική οικονομία καταγράψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους και η χώρα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα: «Αυτό θα αποτελούσε μεγάλη επιτυχία που θα μας επέτρεπε να δοκιμάσουμε τις αγορές με νέα έκδοση ομολόγου στο δεύτερο εξάμηνο του 2014».

Διευκρίνισε πως αυτό θα μπορούσε να γίνει «αρχικά με ένα μικρό ποσό, για να δοκιμάσουμε την αγορά». Σε ερώτηση για το αν το ύψος της έκδοσης θα μπορούσε να είναι της τάξεως των τριών με πέντε δισ. ευρώ, ο υπουργός απάντησε: «Ίσως και λιγότερο».

Σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» της Κυριακής, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι η νέα βοήθεια προς την Ελλάδα θα είναι της τάξης των 10 δισ. ευρώ.

«Αν χρειαστεί περαιτέρω στήριξη η Ελλάδα, αυτή θα είναι της τάξεως των 10 δισ. ευρώ, πολύ μικρό ποσό δηλαδή συγκριτικά με τα προηγούμενα μνημόνια. Και δε μιλάμε για νέο μνημόνιο, αλλά για ένα πακέτο οικονομικής στήριξης, χωρίς νέους όρους. Εξάλλου, μέχρι το 2016 έχουν τεθεί οι στόχοι -οι υποχρεώσεις μας- και δε μπορούν να απαιτηθούν άλλα μέτρα, ούτε να τεθούν άλλοι στόχοι», ανέφερε.

EURONEWSGREEK

Από την πλευρά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε, κατά τη διάρκεια δύο εκδηλώσεων την Κυριακή, ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων απορρίπτει ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους. 

Ο κ. Σόιμπλε ανεφέρθηκε και πάλι στο ενδεχόμενο νέας βοήθειας, το οποίο θεωρεί σχεδόν βέβαιο.

Συγκεγκριμένα εκτίμησε ότι μόλις το 2022 θα καταφέρει η Ελλάδα να μειώσει το χρέος της κάτω από το 120 % του ΑΕΠ, κάτι, που, όπως είπε, σημαίνει ότι η χώρα θα έχει πιθανώς ανάγκη από περαιτέρω βοήθεια όταν θα λήξει το τρέχον πρόγραμμα το 2014.

Όπως ανέφερε, σε αυτό το συμπέρασμα έχει καταλήξει το Eurogroup το Δεκέμβρη του 2012, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις πολιτών, εμφανίστηκε σχεδόν βέβαιος για την αναγκαιότητα ενός τρίτου πακέτου στήριξης:

«Αν το 2014 και πριν το τέλος του τρέχοντος προγράμματος η Ελλάδα έχει υλοποιήσει όλες αυτές τις υποχρεώσεις που ελέγχονται κάθε τρίμηνο από την τρόικα και καταφέρει να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα, και αν τότε διαπιστωθεί ότι έχει ακόμη ανάγκες, τότε θα εξετάσουμε και θα αποφασίσουμε για περαιτέρω μέτρα. Αυτή είναι η επίσημη εξήγηση και γι΄ αυτό σωστά τα είπαν η καγκελάριος Μέρκελ και ο αντικαγκελάριος Ρέσλερ. Η αλήθεια είναι όμως ότι με μεγάλη πιθανότητα αυτό ακριβώς θα προκύψει».

Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων και αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ είχε κληθεί να σχολιάσει την εκτίμηση του κ. Σόιμπλε για ένα νέο πακέτο στήριξης: 

«Για να το πω ξεκάθαρα. Θα περιμένουμε ως τα τέλη του 2014 όπως προβλέπεται από τις διαδικασίες. Το μόνο που χρειάζεται να συζητάμε ως τότε είναι εάν οι μεταρρυθμίσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως π.χ. η μείωση του κόστους εργασίας και ίσως ένα πρωτογενές πλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό είναι καλό και για αυτό θα πρέπει να ακολουθηθεί αυτή η μεταρρυθμιστική πορεία».

Και ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας Γιενς Βάιντμαν δήλωσε στην Handelsblatt ότι «μια ελάφρυνση χρέους, η οποία θα είχε ως αποτέλεσμα σε πέντε χρόνια να βρισκόμαστε ενώπιον της ίδιας κατάστασης, θα ήταν αντιπαραγωγική και θα έστελνε το λάθος μήνυμα προς τις χώρες στις οποίες εφαρμόζονται προγράμματα (βοήθειας)». Πρόσθεσε πως η κρίση στην Ελλάδα μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με μεταρρυθμίσεις στην ίδια τη χώρα.

«Νέες ενισχύσεις δεν δημιουργούν ούτε ανταγωνιστικές επιχειρήσεις ούτε μόνιμα σταθερή δημοσιονομική κατάσταση», ανέφερε ο κ. Βάιντμαν, ο οποίος επίσης υποστήριξε ότι η κρίση το ευρώ επουδενί έχει ξεπεραστεί, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη σημερινή ηρεμία «παραπλανητική».

Η συζήτηση μάλιστα για ένα νέο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους υποδεικνύει, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι για υπερβούμε την κρίση πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά. «Το να κηρύσσουμε τη γρήγορη λήξη της κρίσης είναι λάθος και αποδυναμώνει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες» σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ.

Το απόγευμα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους δήλωσε πως είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα.

Ο Μάρτιν Κότχαους, που μετέφερε σχετική διαβεβαίωση της τρόικας, είπε ακόμη ότι ισχύουν τα συμφωνηθέντα για νέα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και ενδεχόμενων επιπλέον αναγκών κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

«Δεν είμαι ψυχολόγος ούτε εκπρόσωπος άλλων υπουργών» σημείωσε ο κ. Κότχαους, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το κίνητρο των δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος δήλωσε στην Handelsblatt δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο «κούρεμα» και έκανε λόγο για χρηματοδοτικό κενό ύψους 10 δισεκατομμυρίων για την περίοδο 2014-15.

Σχολιάζοντας την αναφορά του κ. Στουρνάρα στο ενδεχόμενο ελάφρυνσης του χρέους με αναδρομική μεταφορά κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, ο κ. Κότχαους είπε ότι αυτή η πρόταση βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση στις Βρυξέλλες.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης πάντως επέκρινε έντονα τον υπουργό Οικονομικών. 

«Η σπουδή Στουρνάρα να συνταχθεί με το γερμανικό "όχι" στο κούρεμα του χρέους, υπονομεύει κάθε διαπραγμάτευση, οι Μερκελιστές πρέπει να φύγουν» έγραψε ο κ. Παπαδημούλης στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο αργότερα το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ: «Απολύτως ευθυγραμμισμένος με τους Γερμανούς δανειστές, ο κ. Στουρνάρας, αναιρώντας τον ίδιο του τον εαυτό, δηλώνει κατηγορηματικά πως δεν χρειάζεται ένα νέο κούρεμα του χρέους. Αντίθετα, ετοιμάζεται να συνομολογήσει ένα νέο μνημόνιο, "αγνοώντας" πως η μέχρι τώρα μνημονιακή συνταγή εκτίναξε το χρέος, διέλυσε την κοινωνία και βάθυνε την ύφεση».

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «οι δικαιολογίες για προσωρινή αύξηση του χρέους λόγω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μόνο επαρκείς δεν είναι, αφού η αύξησή του οφείλεται κυρίως στη βαθύτατη υφεσιακή πολιτική της ακραίας λιτότητας την οποία υπερασπίζεται ο κ. Στουρνάρας, όπου σταθεί και όπου βρεθεί. Άλλωστε, η πραγματική στόχευση της εφαρμοζόμενης μνημονιακής πολιτικής είναι η πλήρης υποταγή του κόσμου της εργασίας και η διάλυση του κοινωνικού κράτους».

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει την κυβέρνηση πολιτικά απονομιμοποιημένη και κοινωνικά απομονωμένη, τονίζοντας πως δεν έχει δικαίωμα να υπογράψει ένα νέο μνημόνιο και προβλέποντας πως «ο λαός μας θα τους σταματήσει».

Τη θέση πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέα δάνεια, που, όπως λέει, θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά μέτρα ελάφρυνσης των βαρών και υποστήριξης της ανάκαμψης διατυπώνει η Δημοκρατική Αριστερά.

Όπως σημειώνει, το χρέος πρέπει να γίνει βιώσιμο και η χώρα να καλύψει τις δανειακές της υποχρεώσεις και ειδικότερα επισημαίνει ότι χρειάζεται η ελάφρυνση των επιβαρύνσεων του χρέους με περικοπή μέρους του, χρονική μετακύλιση των ομολόγων, μείωση των επιτοκίων.

Σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, ταυτόχρονα απαιτείται ένα ισχυρό αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα αντιμετωπίσει την ύφεση και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα