Γερμανία: Η βάση του SPD καλείται να εγκρίνει τον κυβερνητικό συνασπισμό

Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2013 10:02
UPD:10:18
REUTERS/FABRIZIO BENSCH

Ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (αριστερά), o πρόεδρος του CSU, Χορστ Ζεεχόφερ (δεξιά) και η επικεφαλής του CDU, Άγκελα Μέρκελ υπογράφουν το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας η οποία ανοίγει το δρόμο για το σχηματισμό κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού». 

A- A A+

Για την κυβερνητική συμμαχία με το CDU της Άγκελα Μέρκελ καλούνται να αποφανθούν τα περίπου 470.000 μέλη του SPD, με επιστολική ψήφο, από την Παρασκευή έως και τις 12 Δεκεμβρίου. 

Το αποτέλεσμα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις 14 Δεκεμβρίου, τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία κατά την οποία είναι προγραμματισμένη η εκλογή της Μέρκελ από τους βουλευτές της Μπούντεσταγκ για μια τρίτη τετραετή θητεία στην καγκελαρία της Γερμανίας.

Η προοπτική να κυβερνήσουν και πάλι με τους συντηρητικούς δεν προκαλεί ενθουσιασμό στους κόλπους των σοσιαλδημοκρατών, καθώς το κόμμα είναι ακόμη «τραυματισμένο» από την κληρονομιά των μεταρρυθμίσεων του κράτους πρόνοιας που πραγματοποιήθηκαν πριν από 10 χρόνια από τον Γκέρχαρντ Σρέντερ. 

Για τον λόγο αυτόν βρίσκεται σε εξέλιξη από την ηγεσία του κόμματος μία επιχείρηση πειθούς με περιφερειακές διασκέψεις, που εκτιμάται ότι έως το τέλος της διαβούλευσης θα φθάσουν τις 32. 

Ο αρχηγός του SPD Ζίγμαρ Γκάμπριελ δήλωσε σε μία διάσκεψη με μέλη του κόμματος στο Μπάουναταλ της κεντρικής Γερμανίας ότι το σύμφωνο συνασπισμού που συνήφθη με τη Μέρκελ «θα βελτιώσει σημαντικά τη ζωή των ανθρώπων». 

Φοβούμενα μια αρνητική αντίδραση των μελών του SPD, τα κόμματα του συνασπισμού αποφάσισαν να μην κάνουν γνωστή τη σύνθεση της μελλοντικής κυβέρνησης μέχρι να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της διαβούλευσης.

Είναι ήδη γνωστό πως το SPD θα αναλάβει έξι υπουργεία και το το σχημα της Κεντροδεξιάς (CDU/CSU) εννέα. Ο Γκάμπριελ θεωρεί ανοιχτό το ζήτημα του ποιος θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση, τονίζοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί αφού τα μέλη του SPD εγκρίνουν την συμμετοχή του κόμματός τους στην κυβέρνηση συνεργασίας.

«Το εάν θα το πάρουμε εμείς (ενν. το υπουργείο), πότε θα το πάρουμε, με ποιον, θα αποφασιστεί όταν ξεκαθαριστεί η υπόθεση στο SPD. Νωρίτερα, δεν έχει κανένα νόημα», ανέφερε

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, μια μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων του SPD επιθυμεί τα μέλη του κόμματος να εγκρίνουν τον «μεγάλο συνασπισμό».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή