Μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς επιδιώκει το νέο μεσοπρόθεσμο

Δύσκολο το εγχείρημα που αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών και θα φέρει σε πέρας μέσα σε έξι εβδομάδες
Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2013 07:58
UPD:08:56
ICON/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η Ελλάδα θα πρέπει να πείσει την τρόικα ότι θα περάσει από φέτος σε πρωτογενές πλεόνασμα, μέσα στις επόμενες 40 ημέρες θα πρέπει επίσης να υπάρχει κάτι χειροπιαστό στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, κάτι «πειστικό» για την αποτελεσματικότητα του νέου φόρου ακινήτων, καθώς και η τελική εκκαθάριση παλιών εκκρεμοτήτων του μνημονίου.

Η σύνταξη ενός μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου για την περίοδο 2013 -2017 χωρίς νέα οριζόντια νέα μέτρα είναι το στοίχημα που επιχειρεί να κερδίσει το υπουργείο Οικονομικών μέσα στις 40 ημέρες προωθώντας μια λίστα πολύ δύσκολων μεταρρυθμίσεων.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός σχεδίου που θα λάβει υπόψη του τα όποια μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά και χωρίς να αναλαμβάνει νέες υποχρεώσεις που θα εντοπίζονται σε περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών.

Το εγχείρημα είναι εξαιρετικά δύσκολο αφού η Ελλάδα θα πρέπει να πείσει την τρόικα ότι θα περάσει από φέτος σε πρωτογενές πλεόνασμα (έστω και οριακό), το οποίο θα αυξάνει σταδιακά ώστε να φτάσει στο 4,5% του ΑΕΠ το 2016.

Στην κατεύθυνση αυτή θα επιχειρήσει να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών ότι όλα όσα έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα θα υλοποιηθούν στο ακέραιο.

Δηλαδή, ο προϋπολογισμός θα κινείται συνεχώς εντός των στόχων, μέχρι και το τέλος του χρόνου θα συγκεντρωθούν περίπου 27 δισ. ευρώ φορολογικά έσοδα, ενώ η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και οι επιστροφές φόρων θα γίνουν κανονικά και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει καθοριστεί.

Μέσα στις επόμενες 40 ημέρες θα πρέπει επίσης να υπάρχει κάτι χειροπιαστό στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, της είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, της βελτίωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και κάτι «πειστικό» για την αποτελεσματικότητα του νέου φόρου ακινήτων.

Οσον αφορά το νομοσχέδιο για το «ξεπάγωμα» των πλειστηριασμών, είναι ένας από τους καυτούς φακέλους της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα. Τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών θα πρέπει να έχουν έτοιμο το νομοσχέδιο το συντομότερο δυνατό ώστε να εγκριθεί και από την τρόικα πριν προωθηθεί προς ψήφιση.

Είναι ένα από τα θέματα κλειδιά τα οποία θα πρέπει η κυβέρνηση να βρει τη χρυσή τομή.

Είναι προφανές ότι η τρόικα δεν επιθυμεί την παράταση του ισχύοντος καθεστώτος, όμως και η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει μεγάλες εσωκομματικές τριβές, αφού βουλευτές έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε ρυθμίσεις που στην ουσία θα καταργούν το μέτρο.

Στην ήδη γνωστή ατζέντα των θεμάτων η τρόικα στην τελευταία αναθεώρηση του μνημονίου έθεσε και μια σειρά «νέων» θεμάτων με τη μορφή της συνέχισης ήδη θεσμοθετημένων μεταρρυθμίσεων που αφορούν τις τράπεζες, την αγορά εργασίας, το ασφαλιστικό και τις αποκρατικοποιήσεις που θα πρέπει να λυθούν μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες προκειμένου να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας.

Αποκρατικοποιήσεις

Οι αποκρατικοποιήσεις δημόσιων εταιρειών συνεισφέρουν στη μείωση του δημόσιου χρέους, όπως και στη μείωση των επιδοτήσεων, λοιπών μεταβιβάσεων ή κρατικών εγγυήσεων προς τις κρατικές επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι στο γενικότερο πλαίσιο η κυβέρνηση ανέλαβε, βάσει του μνημονίου, να φέρει σε πέρας μεταξύ των άλλων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, τα ακόλουθα:

* Ταχεία έγκριση της απαραίτητης πρωτογενούς και δευτερογενούς νομοθεσίας και των εφαρμοστικών αποφάσεων, σε συνέπεια με τις απαιτούμενες ενέργειες για την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Οι Αρχές πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στη δημιουργία του κανονιστικού πλαισίου σε εκείνους τους τομείς που είναι αναγκαίοι για τη διαδικασία αποκρατικοποίησης (αεροδρόμια, λιμάνια, ύδρευση, λαχεία), σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ε.Ε., λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.

Η ταχεία μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων στο ΤΑΙΠΕΔ θα διευκολύνει τη διαδικασία αποκρατικοποίησης και θα σηματοδοτήσει τη σαφή πρόθεση των αρχών να επιταχύνουν τη διαδικασία αποκρατικοποίησης.

Οι αρχές θα πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των εκκρεμών ζητημάτων που σχετίζονται με τις κρατικές ενισχύσεις, η οποία είναι μια προϋπόθεση για να προχωρήσει με την αποκρατικοποίηση των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων.

* Η αποκρατικοποίηση της ακίνητης περιουσίας είναι υψίστης σημασίας σε αυτή τη διαδικασία.

Υψηλή προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην προετοιμασία των περιουσιακών στοιχείων (εκκαθάριση τίτλων, αδειοδότηση, κ.λπ.) δεδομένων των χρονικών καθυστερήσεων που υπάρχουν σε μια τέτοια διαδικασία και στην ανάγκη να εξασφαλιστεί ένας επαρκής αριθμός στοιχείων του ενεργητικού στη διαδικασία αποκρατικοποίησης.

Ως εκ τούτου, οι αρχές θα πρέπει να προχωρήσουν με:
i. Τη μεταβίβαση της πλήρους και άμεσης ιδιοκτησίας 1.000 εμπορικά βιώσιμων ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ .
ii. Η μεταφορά θα γίνει σε τέσσερις φάσεις, με βάση συγκεκριμένους ενδιάμεσους στόχους των 250 ακινήτων ανά τρίμηνο.

* Περίπου 80.000 δημόσια ακίνητα είναι υπό τη διαχείριση της ΕΤΑΔ. Επιπλέον ακίνητα είναι υπό τη διαχείριση διαφορετικών υπουργείων.
Η κατάσταση αυτών των ακινήτων σε πολλές περιπτώσεις είναι άγνωστη ή ανεπαλήθευτη.
Αυτό συνεπάγεται σπατάλες και περιορίζει τις δυνατότητες για την ανάπτυξη της δημόσιας περιουσίας και της αποκομιδής εισόδημα από αυτήν.

Προκειμένου να ενισχυθεί η ικανότητα διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων της ελληνικής δημοκρατίας, οι Αρχές:

i. προτείνουν ένα σχέδιο για να προετοιμάσουν τα υπόλοιπα (εκτός πλάνου αποκρατικοποιήσεων) ακίνητα που ανήκουν στην ελληνική δημοκρατία και διαχειρίζονται από την ΕΤΑΔ, για τιτλοποίηση ή άμεση αποκρατικοποίηση.

Αλλα ακίνητα υπό τη διαχείριση άλλων υπουργείων (Γεωργίας, Εθνικής Αμυνας, κ.λπ.) θα πρέπει να υπαχθούν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσης εργασίας.

Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει ανάλυση της κατάστασης των ακινήτων και τα βήματα που απαιτούνται για τη γρήγορη προετοιμασία των ακινήτων για εκμετάλλευση από το κράτος.

ii. Εν όψει αυτού του σχεδίου, η ΕΤΑΔ θα υποβάλει προτάσεις για τη βελτίωση της διακυβέρνησής της, της αποτελεσματικότητάς της και της ικανότητάς της για την εκτέλεση των καθηκόντων αυτών, ώστε να ολοκληρωθεί σταδιακά και σύμφωνα με το σχέδιο μέχρι το Νοέμβριο του 2013.

Εκκαθάριση εκκρεμοτήτων

REUTERS/LEONHARD FOEGER

Θα πρέπει να γίνει μια εκκαθάριση παλιών εκκρεμοτήτων του μνημονίου που αναβάλλονται από αναθεώρηση σε αναθεώρηση και οι οποίες αφορούν κυρίως διαρθρωτικές παρεμβάσεις.

Οι παρεμβάσεις αυτές ξεκινούν από την κινητικότητα στο Δημόσιο (που έχει πάρει το δρόμο της) και συνεχίζουν, με τον τρόπο σύνταξης των προϋπολογισμών, τη λειτουργία των αγορών, τα κλειστά επαγγέλματα για τα οποία εκκρεμεί -ακόμη- το καυτό θέμα του νέου κώδικα για τους δικηγόρους.

Παρεμβάσεις σε ασφαλιστικό και εργασιακά

Στο φάκελο του ασφαλιστικού οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν νέες αλλαγές, με σημείο αναφοράς τη συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων.

Η τρόικα έχει ξεκαθαρίσει ότι τα μέτρα που συμφωνήθηκαν για την κάλυψη των ελλειμμάτων του ΕΟΠΥΥ (1 δισ. ευρώ για 2013-2014) και του ΟΑΕΕ (600 εκατ. ευρώ) θα επανεξεταστούν.

Στην κατεύθυνση αυτή αναζητούνται λύσεις για νέες στοχευμένες περικοπές ώστε να μπορεί να δικαιολογηθεί (έστω και στα χαρτιά) η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.

Σημειώνεται ότι οι εισπράξεις από την πρόσφατη ρύθμιση για τις ασφαλιστικές εισφορές κινούνται κάτω των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί, όπως άλλωστε και για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις εφορίες. 

Μέχρι και την αξιολόγηση από την τρόικα θα πρέπει το υπουργείο Εργασίας να έχει ολοκληρώσει νέα αναλογιστική μελέτη για τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία, με στόχο τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 5%.

Η μελέτη αυτή θα δείξει επίσης από πού θα πρέπει να γίνουν και νέες περικοπές. Το ζήτημα αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο, καθώς αναμένονται αντιδράσεις τόσο από τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους όσο και από τους βουλευτές.

Πίσω από το γενικό τίτλο της αύξησης της απασχόλησης, η τρόικα επιμένει σε νέες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας.

Σε συνέχεια της καθιέρωσης των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων εργασίας, σε βάρος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η τρόικα ζητά την πλήρη απελευθέρωσή τους ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία για τις επιχειρήσεις.

Πριν από λίγες μέρες ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κροκίδης άνοιξε το θέμα και για το εμπόριο.

Επικαλούμενος την κρίση τόνισε ότι οι περίπου 500.000 στο λιανεμπόριο θα πρέπει ή να δεχθούν μειώσεις μισθών κατά 13% ή θα πρέπει να υπογραφούν ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις που είναι ενδεχόμενο να συνοδεύονται από ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις.

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα