Για το καλοκαίρι του 2014 σχεδιάζει να αναβάλει η κυβέρνηση την άρση του «παγώματος» των πλειστηριασμών ακινήτων, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που ξέσπασε στους κόλπους της, αλλά και τη σφοδρή επίθεση που δέχεται από την αντιπολίτευση.
Οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί για το «ξεπάγωμα» των πλειστηριασμών, ανάγκασαν τον Αντώνη Σαμαρά να μην ανοίξει τον «καυτό» φάκελό τους.
Χθες, πάντως, ο πρωθυπουργός έστειλε σαφέστατο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, αναλαμβάνοντας ο ίδιος προσωπικά την επίλυση του τόσου «καυτού» για την κυβέρνηση και την κοινωνία, θέματος, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.
Στην πρώτη, μετά τις ολιγοήμερες διακοπές του Δεκαπενταύγουστου, για την κυβέρνηση ευρεία σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή 17 υπουργών, αναπληρωτών και υφυπουργών, τέθηκε στο τραπέζι η πορεία όλων των προαπαιτούμενων του Σεπτεμβρίου, καθώς ο πρωθυπουργός επιθυμεί όπως όλα έχουν ολοκληρωθεί έως τις αρχές του επομένου μηνός, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε εμπλοκή στη νέα διαπραγμάτευση με την τρόικα.
Γ. Στουρνάρας: Θα είμαστε εντός χρονοδιαγραμμάτων Την πεποίθηση θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα για τα προαπαιτούμενα σε όλα τα υπουργεία, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου.
Οι αντιδράσεις, όμως, που έχουν προκληθεί εντός και εκτός του κυβερνητικού σχηματισμού, για το «ξεπάγωμα» των πλειστηριασμών, ανάγκασαν τον Αντώνη Σαμαρά να μην ανοίξει τον «καυτό» φάκελό τους, αφού, όπως τόνισε χαρακτηριστικά στους υπουργούς που μετείχαν στη σύσκεψη, «είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, θέλω να το δω προσωπικά και σε βάθος.
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Η κυβέρνηση θα προσπα-θήσει να πείσει την τρόικα ότι ούτε οι τράπεζες, αλλά ούτε και η αγορά ακινήτων επιθυμούν να βρεθούν με έναν αριθμό κατοικιών, οι οποίες δεν θα μπορούν να πουληθούν.
Δεν μπορεί να συζητηθεί επί του παρόντος». Δήλωση η οποία, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, φανερώνει ότι ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει πολύ καλά την ευαισθησία της κοινωνίας επί του συγκεκριμένου θέματος, γεγονός που σημαίνει ότι οι χειρισμοί πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και στοχευμένοι, ώστε να αποφευχθεί τυχόν πολιτικό... «ατύχημα», με δεδομένες και τις αντιδράσεις - διαφωνίες των 11 βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ
Λύσεις και εξαιρέσεις
Το οικονομικό επιτελείο, πάντως, αναζητά ήδη λύσεις Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών υποστήριζαν, χθες, ότι η α' κατοικία δεν πρόκειται να θιγεί από τις αλλαγές και ότι οι βασικοί «πυλώνες» του σχεδίου, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν» θα έχουν ως εξής:
* Θα εξαιρούνται από τις νέες ρυθμίσεις άνεργοι, ανάπηροι, πολύτεκνοι και όσοι έχουν πραγματικά πληγεί τα τελευταία χρόνια από την κρίση.
* Οι τράπεζες θα προχωρούν σε ρυθμίσεις των δανείων κι έτσι θα αποφεύγονται οι πλειστηριασμοί, ορίζοντας ένα ποσό οφειλής, με βάση τις δυνατότητες του κάθε νοικοκυριού και αφού έχει ληφθεί υπόψη το μηνιαίο κόστος διαβίωσης.
Οι δαπάνες αυτές θα καθορισθούν με τη βοήθεια κυρίως της ΕΛ.ΣΤΑΤ.
* Θα λαμβάνεται υπόψη η συνέπεια των δανειοληπτών σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση των δανείων.
* Θα προβλέπεται η προστασία της πρώτης κατοικίας, αν και δεν αποκλείεται να μειωθεί το όριο της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου πάνω από το οποίο θα επιτρέπονται οι πλειστηριασμοί, από τις 200.000 ευρώ που είναι σήμερα, στις 150.000 ευρώ.
* Εισάγεται η έννοια του συνεργάσιμου δανειολήπτη, όπως άλλωστε προβλέπεται και στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ
Εκτιμάται ότι έτσι θα περιορισθεί το φαινόμενο της γενικής απόρριψης της ρύθμισης χρέους και θα αντιμετωπίζεται διαφορετικά ο κάθε δανειολήπτης.
Με βάση το σχέδιο που προωθείται, οι πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν από τις περίπου 25.000 ακίνητα που προστατεύτηκαν με νομοθετική ρύθμιση το 2008.
Σε κάθε περίπτωση, η λογική του νομοσχεδίου, σύμφωνα με τους δανειστές, έγκειται στην αναστροφή της τάσης για συνεχή συσσώρευση επισφαλειών στις εμπορικές τράπεζες.
Υπενθυμίζεται ότι το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που υπολογίζεται πλέον στα 70 δισ. ευρώ, είναι ενδεχόμενο να δημιουργήσει πολύ σύντομα ανάγκες για νέα κεφάλαια.
Αξίζει ωστόσο να αναφερθεί ότι στελέχη του οικονομικού επιτελείου αφήνουν «παράθυρο ανοιχτό» για διαπραγμάτευση, αφού υπενθυμίζουν ότι, αν και στην προηγούμενη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υπήρχε συγκεκριμένη αναφορά για άρση του «μορατόριουμ» για τους πλειστηριασμούς, στην τελευταία έκθεση, με ημερομηνία 31 Ιουλίου, δεν υπάρχει ρητή αναφορά-επιταγή Λόγος για τον οποίο, μάλιστα, όπως υποστηρίζουν ανώτατοι κυβερνητικοί παράγοντες, ο πρωθυπουργός ανέλαβε προσωπικά το θέμα των πλειστηριασμών, ώστε να διαπραγματευτεί σε ανώτατο επίπεδο, με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Προς αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πείσει την τρόικα ότι ούτε οι τράπεζες, αλλά ούτε και η αγορά ακινήτων επιθυμούν να βρεθούν ξαφνικά με ένα μεγάλο αριθμό κατοικιών στη διάθεσή τους, οι οποίες δεν θα μπορούν να πουληθούν ακόμη και σε χαμηλές τιμές.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - [email protected]