ΕΚΤ: Πέντε «καυτά» ζητήματα στην ατζέντα του Γ. Ασμουσεν

Ελάφρυνση χρέους, χρηματοδοτικό κενό, νέα μέτρα, τράπεζες και πολιτική σταθερότητα, στη συνάντηση με τον υπ. Οικονομικών
Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2013 07:00
UPD:09:36
REUTERS/PAWEL KOPCZYNSKI

Ο κ. Ασμουσεν αναμένεται να σταθεί ιδιαίτερα στην αναμόρφωση των επιχειρησιακών σχεδίων των συστημικών τραπεζών, αλλά και στην προσπάθεια «ιδιωτικοποίησης» της Eurobank.

Η ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, το χρηματοδοτικό κενό και το ενδεχόμενο νέων μέτρων μέχρι και το 2016 θα είναι τα τρία από τα πέντε κρίσιμα θέματα της ατζέντας στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γεργκ Ασμουσεν, ο οποίος επισκέπτεται εκτάκτως την Ελλάδα.

Ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας στη «Ν», τόνιζαν ότι η επίσκεψη του κ. Ασμουσεν δεν θα έχει επίσημο χαρακτήρα, υπό την έννοια ότι δεν θα ληφθεί καμία απόφαση.

Θα γίνει, όμως, μια ανταλλαγή απόψεων για όλο το φάσμα των θεμάτων του ελληνικού προγράμματος και, βεβαίως, και για την περαιτέρω ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.

Σημείωναν παράλληλα ότι και η ελληνική πλευρά θα έχει μια καλύτερη εικόνα για τις προθέσεις της τρόικας, η οποία αναμένεται πλέον να έρθει στην Αθήνα μία εβδομάδα νωρίτερα από το αναμενόμενο, δηλαδή αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές στις 22 του μήνα.

Η ατζέντα

Η ατζέντα των θεμάτων της σημερινής συνάντησης Στουρνάρα - Ασμουσεν, αν και «άτυπη», θα αφορά κυρίως την επόμενη ημέρα των γερμανικών εκλογών για την Ελλάδα. Συγκεκριμένα:

* Τους τρόπους ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους, ώστε να μειωθεί με πιο σταθερά βήματα, από το 176% του ΑΕΠ που αναμένεται να φτάσει φέτος, κάτω από το 110% το 2024.

Ο κ. Ασμουσεν εκτιμάται ότι θα έχει καλύτερη εικόνα για τον ακριβή χρόνο, αλλά και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση.

* Την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού για τη διετία 2014-2015, ύψους 10,9 δισ., που εντοπίζει στην τελευταία έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Και σε αυτό το θέμα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μπορεί να έχει άποψη.

* Την ενδεχομένη «δεξαμενή» των νέων μέτρων, που υπολογίζονται στα 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ για τη διετία 2015 -2016.

Ο κ. Στουρνάρας επιμένει ότι οι ανάγκες για νέα μέτρα θα είναι πολύ μικρότερες και όσα αποφασιστούν, δεν θα είναι οριζόντια. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Γ. Ασμουσεν έχει εμφανιστεί ως φανατικός υπέρμαχος «εμπροσθοβαρών» και μαζικών μεταρρυθμίσεων.

* Το μετασχηματισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μετά και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Ο κ. Ασμουσεν αναμένεται να σταθεί ιδιαίτερα στην αναμόρφωση των επιχειρησιακών σχεδίων των συστημικών τραπεζών, αλλά και στην προσπάθεια «ιδιωτικοποίησης» της Eurobank.

* Την πολιτική σταθερότητα και τη βούληση των δύο κομμάτων που στηρίζουν την ελληνική κυβέρνηση να προωθήσουν και να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα.

Το θέμα αυτό δεν απασχολεί μόνο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τραπεζική εποπτεία

Θα συζητηθεί, επίσης, η προσπάθεια ενοποίησης της τραπεζικής εποπτείας εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το θέμα ενδιαφέρει ιδιαιτέρως την Ελλάδα, δεδομένου ότι μόνο έτσι μπορεί να εφαρμοστεί έστω και αναδρομικά το μέτρο για την απευθείας διάσωση των ελληνικών τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Κάτι τέτοιο θα ελαφρύνει απότομα το ελληνικό χρέος από 50 δισ. ευρώ, τα οποία δανείστηκε το ελληνικό κράτος για να στηρίξει τις τράπεζες.
Τέλος, αναμένεται να γίνει μια συζήτηση για την πορεία του ευρώ και την ανάπτυξη της Ευρωζώνης.

Σύσκεψη στο Μαξίμου

Η σύνταξη του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου για την περίοδο 2013-2017 χωρίς νέα μέτρα και χωρίς χρηματοδοτικό κενό για τη διετία 2013-2014 και με πρωτογενές πλεόνασμα (έστω και οριακό) από το τέλος του 2013 θα είναι η βασική αποστολή του υπουργείου Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη λήξη της χθεσινής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, ερωτώμενος σχετικά με τα μελλοντικά σχέδια για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, έθεσε ως βασική προϋπόθεση την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι «η απόφαση του Eurogroup εξαρτάται από το πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό είναι ακόμα λίγο νωρίς να το πούμε. Εχουμε θετικές ενδείξεις, αλλά ας περιμένουμε το τέλος του έτους».

Παρ’ όλα αυτά διέψευσε ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση συζητήθηκαν σενάρια για τη μείωση του δημοσίου χρέους. «Οχι, δεν κουβεντιάσαμε τέτοια θέματα εδώ.

Οπως ξέρετε, όλα τα υπουργεία έχουν αρκετές υποχρεώσεις με βάση το πρόγραμμα. Οι υποχρεώσεις αυτές διασπείρονται εξίσου σχεδόν σε όλα τα υπουργεία, άρα χρειάζεται συντονισμός. Αυτό κάναμε σήμερα», είπε ο υπουργός.

Συνομιλίες με Γ. Προβόπουλο και Γ. Ζανιά

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών χαρακτήριζαν ιδιαίτερα χρήσιμη την επίσκεψη του αξιωματούχου της ΕΚΤ στην Αθήνα, με δεδομένο ότι, εκτός από τη συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα, ο κ. Ασμουσεν θα έχει συνάντηση και με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο, αλλά και με το διοικητή της Εθνικής και πρόεδρο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, Γιώργο Ζανιά.

Οι εκκρεμότητες μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, εξετάστηκαν θέματα συντονισμού όλων των υπουργείων για τα δικά τους προαπαιτούμενα μέτρα και η σύνδεση του αποτελέσματος από κάθε υπουργείο στη συνολική πρόοδο του προγράμματος για την οποία υπόλογο είναι το ΥΠΟΙΚ.

Συγκεκριμένα, ξεκαθαρίστηκε σε όλους ότι μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου:

1. Θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο για το νέο φόρο ακινήτων, ώστε να εγκριθεί από την τρόικα. Επίσης, ο προϋπολογισμός θα πρέπει να βρίσκεται εντός στόχων και να υπάρχουν μετρήσιμα αποτελέσματα στη φοροδιαφυγή.

2. Θα πρέπει να υπάρχει έτοιμο σχέδιο για την αναδιοργάνωση των 2 αμυντικών βιομηχανιών ΕΛΒΟ και ΕΑΣ, καθώς και της ΛΑΡΚΟ. Την ερχόμενη Δευτέρα, αναμένεται να γίνει στο υπ. Οικονομικών σύσκεψη με όλα τα συναρμόδια υπουργεία.

3. Θα πρέπει να υπάρχει σαφές σχέδιο για την κινητικότητα άλλων 12.500 υπαλλήλων και των απολύσεων 4.000 υπαλλήλων, μέχρι και το τέλος του 2013.

Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρχει σχέδιο προγραμματισμού προσλήψεων και αποχωρήσεων μέχρι και το 2016.

4. Θα πρέπει να ξεκαθαριστούν και πάλι με τα συναρμόδια υπουργεία τα χρέη ύψους περίπου 250 εκατ. ευρώ του Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ.

Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με τη ΔΕΠΑ, οι οφειλές προς την οποία από ιδιώτες φτάνουν τα 450 εκατ. ευρώ.

5. Θα πρέπει να κλείσει οριστικά το χρηματοδοτικό κενό του 1,9 δισ. ευρώ, που έχει εντοπίσει η τρόικα για το 2013-2014, και στο μεγαλύτερο μέρος του αφορά τις οφειλές του ΕΟΠΠΥ (1 δισ. ευρώ για τη διετία), και το έλλειμμα ύψους 600 εκατ. ευρώ στον ΟΑΕΕ.

6. Θα πρέπει να οριστικοποιηθούν τα μέτρα του νέου ασφαλιστικού νόμου με περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ οι οποίες θα μετριάζουν τις αποκλίσεις (υπολογίζονται για φέτος στα 1,7-2 δισ. ευρώ) που αναμένεται να παρουσιάσουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

7. Θα πρέπει να ληφθούν τελικές αποφάσεις για τις αποκρατικοποιήσεις.

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα