ΥΠΟΙΚ: Αναζητείται η χρυσή τομή στο θέμα των πλειστηριασμών

Κυριακή, 18 Αυγούστου 2013 16:32
UPD:18:18
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Δεν υπάρχει εύκολη λύση» στο ζήτημα των πλειστηριασμών «και αυτό που αναζητείται σήμερα είναι η χρυσή τομή», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείο, «το θέμα είναι εξαιρετικά σημαντικό και οποιαδήποτε απόφαση προϋποθέτει τη στάθμιση όλων των παραγόντων, κοινωνικών και οικονομικών ... Πώς δηλαδή να μην θιγούν αυτοί που πραγματικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους λόγω της οικονομικής συγκυρίας, αλλά και από την άλλη πλευρά να μη θιγεί η στεγαστική πίστη, γεγονός που αν συνέβαινε θα είχε εξίσου αρνητικά, κοινωνικά και οικονομικά αποτελέσματα».

Ως γνωστόν, η κυβέρνηση έχει θέσει θέμα σταδιακής επανεκκίνησης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία.

Σε συνέντευξή του στη Real News της Κυριακής, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, αναφερόμενος στο πρόβλημα που προκύπτει από τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, προειδοποιεί για κίνδυνο κατάρρευσης των τραπεζών.

«Δεν μπορούμε να μην κάνουμε κάτι, γιατι διαφορετικά θα καταρρεύσουν οι τράπεζες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σημειώνει, πάντως, ότι «θα τεθούν κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, ώστε να προστατεύονται αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη και να μην βρίσκουν ευκαιρία να αποφύγουν την καταβολή των δόσεων οι κακοπληρωτές».

ΣΥΡΙΖΑ: Κυνική προαναγγελία ότι χιλιάδες σπίτια θα βγουν στο σφυρί

Δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη δήλωση του κ. Στουρνάρα στην εφημερίδα:

«Η κυνική προαναγγελία του ΥΠ.ΟΙΚ ότι χιλιάδες σπίτια θα βγουν στο σφυρί έρχεται τελικά να επιβεβαιώσει αυτό που επί μήνες η κυβέρνηση διέψευδε. Όταν σχεδιάζουν ακόμα και να πετάξουν οικογένειες στο δρόμο, γίνεται παραπάνω από σαφές ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν πουθενά για να υλοποιήσουν στο ακέραιο τις μνημονιακές τους δεσμεύσεις».

Η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτηρίζει αδιανόητη την άρσης της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης των ασθενέστερων στρωμάτων:

«Σήμερα που τα νοικοκυριά στενάζουν από την πολιτική λιτότητας, όχι μόνο είναι αδιανόητη η άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, αλλά απαιτούνται ουσιαστικά μέτρα στήριξης των ασθενέστερων στρωμάτων του πληθυσμού και των νοικοκυριών, στο πλαίσιο μιας νέας «σεισάχθειας», όπως έχει περιγραφεί και στην πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Αυτά τα μέτρα στήριξης δεν συνιστούν μόνο απάντηση στις ανάγκες χιλιάδων συμπολιτών μας, αλλά είναι και απαραίτητη προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση και την επανεκκίνηση της οικονομίας, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης».

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Σπέρνει μνημονιακούς ανέμους, θα θερίσει φθινοπωρινές θύελλες ο ΥΠΟΙΚ

Επίθεση στον υπουργό Οικονομικών εξαπέλυσε και ο αρμόδιος τομεάρχης των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς: «Σπέρνει μνημονιακούς ανέμους και θα θερίσει φθινοπωρινές θύελλες ο κ. Στουρνάρας, καθώς με την πολιτική του στηρίζει για άλλη μια φορά τις τράπεζες, ρίχνοντας όλα τα βάρη στις πλάτες των μικροδανειοληπτών, οι οποίοι με το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους και να βρεθούν στο δρόμο, δημιουργώντας έτσι στρατιές σύγχρονων αστέγων που δεν πρόκειται να δεχθούν παθητικά τη μοίρα τους».

ΔΗΜΑΡ: Παράταση αναστολής πλειστηριασμών 

Από την πλευρά της η Δημοκρατική Αριστερά ζητεί την παράταση, τουλάχιστον έως το 2015, της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, αλλά και την προώθηση ευνοϊκών ρυθμίσεων των «κόκκινων» δανείων, τονίζοντας πως «όσοι έχουν και δεν πληρώνουν, μπορούν να αντιμετωπιστούν με διαφορετικό τρόπο».

Σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ σημειώνει ότι «η θέση της κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών,  ότι οι τράπεζες θα καταρρεύσουν αν δεν απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί, αντιστρέφει  την πραγματικότητα».

Αντιθέτως, όπως υποστηρίζει, «η ρύθμιση των "κόκκινων δανείων" θα περιορίσει τις επισφάλειες των τραπεζών και θα ενισχύσει το ρόλο τους».

«Όποιος ενδιαφέρεται για την ανάκαμψη έχει πρωτίστως καθήκον να αποκρούει τις ανορθολογικές και αντικοινωνικές θέσεις της τρόικας που επιφέρουν κοινωνική αποσταθεροποίηση», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

ΚΚΕ: Κυνική ομολογία

«Η κυνική ομολογία του υπουργού Οικονομικών, ότι η κατοικία των λαϊκών οικογενειών πρέπει να θυσιαστεί για να στηριχτεί η κερδοφορία των τραπεζών, αναδεικνύει την ανάγκη να σημάνει συναγερμός, προκειμένου να μη μείνει κανένας απροστάτευτος στα νύχια των τραπεζών και των δικαστηρίων» σχολίασε το ΚΚΕ.

Προσθέτει πως «οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα μπορούν με την οργανωμένη πάλη τους, μέσα από τα ταξικά σωματεία και τις λαϊκές επιτροπές, να υψώσουν ασπίδα προστασίας για όσους απειλούνται, να διεκδικήσουν συνολικότερα μέτρα ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών για οφειλές σε τράπεζες, τα οποία περιλαμβάνονται και στην πρόταση νόμου που έχει καταθέσει το ΚΚΕ στη Βουλή».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα