Γ. Μαυραγάνης: Πρωταρχική η δημιουργία περιουσιολογίου

Κυριακή, 18 Αυγούστου 2013 15:44
UPD:15:47
ΑΠΕ - ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης (φωτογραφία αρχείου).

Πρωταρχικό στόχο χαρακτηρίζει τη δημιουργία του περιουσιολογίου ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, σημειώνει πως με την ολοκλήρωση και αξιοποίηση του περιουσιολογίου, μπορεί να εξεταστεί η κατάργηση των τεκμηρίων, εφόσον θα υπάρχει πλήρης και ολοκληρωμένη εικόνα των φορολογουμένων.

Σύμφωνα με τον κ. Μαυραγάνη, «η καταγραφή της ακίνητης περιουσίας έχει ήδη γίνει με την υποβολή του Ε9. Πρωταρχικός μας στόχος είναι να δημιουργήσουμε το περιουσιολόγιο ώστε να έχουμε μια σαφή εικόνα της περιουσίας των φορολογουμένων». «Πρακτικά» εξηγεί, «αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε πλέον στα χέρια μας όλα εκείνα τα “όπλα” για να ελέγχουμε με ακρίβεια τους φορολογούμενους σε σχέση με την αύξηση της περιουσίας τους και να εντοπίζουμε αυτούς που έχουν αποκρύψει τα εισοδήματά τους».

Εξάλλου, αποκαλύπτει ότι ολοκληρώθηκε η καταγραφή των εξωχώριων (off shore) εταιρειών με ακίνητα στην Ελλάδα και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει ξεκινήσει τους ελέγχους. Την ίδια στιγμή, σημειώνει, το ΣΔΟΕ συγκεντρώνει, επεξεργάζεται και ερευνά στοιχεία για τις off shore με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, οι οποίες είχαν συναλλαγές με την Ελλάδα.

Για τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων, ο κ. Μαυραγάνης αναφέρει ότι επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών, το έργο της οποίας θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, εξετάζει πώς θα εφαρμοστεί ο φόρος από το 2014.

Ο υφυπουργός Οικονομικών ξεκαθαρίζει ακόμη ότι «θα συνεχιστούν οι εντατικοί έλεγχοι για να επιτευχθεί μεγαλύτερη φορολογική συμμόρφωση από εκείνους που στο παρελθόν δεν εκπλήρωναν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις». Λέει επίσης, ότι «θα πρέπει να συνεχιστεί και η προσπάθεια είσπραξης των οφειλών προς το δημόσιο, με έμφαση σε εκείνους τους οφειλέτες που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν και δεν το κάνουν».

Αναφορικά με τις ποινές για ζητήματα φοροδιαφυγής, ο κ. Μαυραγάνης επισημαίνει ότι «αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι, σε περιπτώσεις συστηματικής και μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγής, αν πρέπει ο συμβιβασμός με τις φορολογικές Αρχές να αίρει τον αξιόποινο χαρακτήρα της πράξης ή θα συνεχίζεται η ποινική διαδικασία».

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα