Τη συμφωνία για την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ αναμένεται να υπογράψει σήμερα το μεσημέρι το ΤΑΙΠΕΔ με την Emma Delta, έπειτα από ένα τρίμηνο σκληρών διαπραγματεύσεων με θέμα το κόστος της σύμβασης του τεχνολογικού παρόχου του Οργανισμού με την Intralot.
Το ΤΑΙΠΕΔ είχε διαμηνύσει στην Emma Delta ότι η υπογραφή της επίσημης συμφωνίας πώλησης του 33% του Οργανισμού (Sale and Purchase Agreement) θα έπρεπε να έχει υπογραφεί μέχρι και το τέλος Αυγούστου, παρά το γεγονός ότι το διεθνές επενδυτικό σχήμα που κέρδισε το διαγωνισμό του ΟΠΑΠ διατηρούσε τις αντιρρήσεις του.
Παράγοντες του ΤΑΙΠΕΔ εκτιμούσαν ότι, παρά τις αντιδράσεις της, η Emma Delta θα προσέλθει και θα ολοκληρώσει τη συμφωνία που επήλθε τον περασμένο Απρίλιο μεταξύ των δύο πλευρών. Από την άλλη πλευρά, στελέχη της Emma Delta ανέφεραν πως οι μέτοχοι σύντομα θα ανακοινώσουν τις προθέσεις τους σχετικά με τον ΟΠΑΠ, χωρίς να απαντούν στο ερώτημα αν οι όποιες αποφάσεις τους έχουν ήδη ληφθεί ή όχι από τους μετόχους της.
Επιτάχυνση των διαδικασιών
Η επιτάχυνση της υπόθεσης οφείλεται στην κινητικότητα που έδειξε τις τελευταίες ημέρες ο ΟΠΑΠ στο θέμα της αξιοποίησης των αδειών των ηλεκτρονικών παιγνιομηχανημάτων, δηλαδή τους ηλεκτρονικούς κουλοχέρηδες (VLTs), αλλά και στην επέκταση του οργανισμού στα ηλεκτρονικά παίγνια.
Οι επικεφαλής του fund εκτίμησαν ότι η Εmma Delta κινδύνευε να βρεθεί προ τετελεσμένων αποφάσεων ακόμη και για project όπως τα βιντεολόττο και η επέκταση στο Διαδίκτυο, για τα οποία μέχρι πρότινος δεν υπήρχε κινητικότητα, και αποφάσισαν να καταστούν ρυθμιστές των εξελίξεων. Προ των εξελίξεων αυτών, η Emma Delta έκρινε σκόπιμο να κάνει το αποφασιστικό βήμα.
Είχαν προηγηθεί επίσης διαπραγματεύσεις (πολλές φορές μέσω ανταλλαγής εξωδίκων), ενώ σε συνεννόηση με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι θα παγώσουν όλες οι ενέργειες που αφορούν σε σημαντικές συμβάσεις για μελλοντικά project και για την εν γένει λειτουργία του ΟΠΑΠ. Ετσι η Emma Delta εξασφάλιζε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Αυτό αποτέλεσε τον καταλύτη για την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης.
«Σε ισχύ τα εξώδικα»
Ακολούθησε ένας αγώνας δρόμου προκειμένου να είναι έτοιμη η εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) της Emma Delta που θα υπογράψει το sale and purchase agreement με το ΤΑΙΠΕΔ. Για τα ανοικτά θέματα, δηλαδή τις συμβάσεις που ήδη έχουν υπογραφεί, στελέχη του fund τόνιζαν πως «δεν έχει αποσυρθεί ούτε ακυρωθεί κανένα από τα εξώδικα που έχουν αποσταλεί».
622 εκατ. ευρώ με την υπογραφή
Με την υπογραφή της σύμβασης η κυβέρνηση θα εισπράξει 622 εκατ. μέχρι και τον Οκτώβριο. Τα υπόλοιπα 30 εκατ. ευρώ για να συμπληρωθεί το τίμημα των 652 εκατ. ευρώ θα δοθούν σε δόσεις σε ορίζοντα χρόνου δεκαετίας.
Η επικείμενη υπογραφή της σύμβασης αγοράς μετοχών από την Emma Delta αναμένεται να σηματοδοτήσει άμεσα αλλαγές και εντός ΟΠΑΠ. Στελέχη της αγοράς θεωρούν πως θα πρέπει να αναμένεται η τοποθέτηση εκπροσώπων του fund εντός Οργανισμού, προκειμένου να ασκείται έλεγχος στη λήψη των αποφάσεων. Ουσιαστικά, αναφέρουν, θα πρέπει να αναμένεται η τοποθέτηση «επιτροπείας» στον ΟΠΑΠ, ώστε να διασφαλίζονται τα συμφέροντα του νέου μετόχου.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του deal μετά την υπογραφή του SPA, θα ζητηθεί η λήψη των απαιτούμενων εγκρίσεων από τις Επιτροπές Ανταγωνισμού σε Ελλάδα και Κύπρο και τυχόν άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε., διαδικασία που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στον προσεχή Σεπτέμβριο.
Εσοδα 770 εκατ. ευρώ από τον Οργανισμό και τα Λαχεία
Στελέχη του τονίζουν ότι μέχρι και το τέλος του χρόνου, και παρά την αναποδιά με τη ΔΕΠΑ, οι βασικοί στόχοι του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων θα έχουν ολοκληρωθεί. Μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται να υπογραφεί και η σύμβαση πώλησης του 66% του στην αζέρικη ενεργειακή εταιρεία Socar. Με την υπογραφή και της τρίτης συμφωνίας -η οποία συνδέεται ατύπως και με τη συμμετοχή της Ελλάδας στον αγωγό TAP- εκτιμάται ότι οι ενστάσεις της τρόικας, αν δεν εκλείψουν εντελώς, θα υποχωρήσουν σημαντικά.
Εκ μέρους του ΤΑΙΠΕΔ εκφράζεται έντονη ικανοποίηση για την εξέλιξη για τον ΟΠΑΠ. Μέσα σε λιγότερο από 10 ημέρες ολοκληρώνονται δύο μεγάλες αποκρατικοποιήσεις (ΟΠΑΠ και Κρατικά Λαχεία), οι οποίες αναμένεται να φέρουν στο ταμείο του Δημοσίου περίπου 770 εκατ. ευρώ πριν από το τέλος του χρόνου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα των κρατικών λαχείων ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί και επισήμως εντός του μήνα. Θα καθυστερήσει όμως λόγω της διακοπής των εργασιών της Βουλής για δέκα ημέρες η κύρωση της σύμβασης. Αρχικά είχε προγραμματιστεί η κατάθεση της σύμβασης στη Βουλή στις 9 Αυγούστου, αλλά η διακοπή των εργασιών του Κοινοβουλίου τη μετέθεσε για τις 22 Αυγούστου. Ετσι οι τελικές εγκρίσεις (ελληνική Βουλή, Επιτροπή Ανταγωνισμού) αναμένεται να ληφθούν στις αρχές του Σεπτεμβρίου, ώστε να ολοκληρωθεί και τυπικά η σχετική συναλλαγή. Σημειώνεται ότι έχει ήδη καταβληθεί σε έναν ενδιάμεσο λογαριασμό το 20% του τιμήματος της άδειας των Κρατικών Λαχείων, ήτοι τα 38 από τα 190 εκατ. ευρώ.
Κύκλοι της σημερινής διοίκησης του ΟΠΑΠ εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι από την όλη εξέλιξη, επισημαίνοντας ότι τυχόν ναυάγιο στη σύμβαση παραχώρησης των λαχείων πριν από τη σύμβαση πώλησης του 33% του ΟΠΑΠ θα αποτελούσε καταστροφή για τον Οργανισμό.
Η σημερινή (εκτός απροόπτου) υπογραφή της συμφωνίας και για τον ΟΠΑΠ αλλάζει το σκηνικό στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων που δέχεται μέχρι σήμερα την έντονη κριτική της τρόικας. Στελέχη του Ταμείου τονίζουν ότι μέχρι και το τέλος του χρόνου, και παρά την αναποδιά με τη ΔΕΠΑ, οι βασικοί στόχοι του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων έχουν ολοκληρωθεί.
Μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται να υπογραφεί και η σύμβαση πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη ενεργειακή εταιρεία Socar. Με την υπογραφή και της τρίτης συμφωνίας -η οποία συνδέεται ατύπως και με τη συμμετοχή της Ελλάδας στον αγωγό TAP- εκτιμάται ότι οι όποιες ενστάσεις της τρόικας, αν δεν εκλείψουν εντελώς, θα υποχωρήσουν σημαντικά.
Με το δεδομένο αυτό θα είναι σαφώς πιο άνετη η δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα το Σεπτέμβριο για τους νέους στόχους του προγράμματος αξιοποίησης κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
Πραγματικές εισπράξεις
Η επικείμενη υπογραφή της σύμβασης αγοράς μετοχών από την αναμένεται να σηματοδοτήσει άμεσα αλλαγές και εντός ΟΠΑΠ. Στελέχη της αγοράς θεωρούν πως θα πρέπει να αναμένεται η τοποθέτηση εκπροσώπων του fund εντός Οργανισμού, προκειμένου να ασκείται έλεγχος στη λήψη των αποφάσεων. Ουσιαστικά, αναφέρουν, θα πρέπει να αναμένεται η τοποθέτηση «επιτροπείας» στον ΟΠΑΠ, ώστε να διασφαλίζονται τα συμφέροντα του νέου μετόχου.
Ακόμη και με την είσπραξη εντός του έτους του τιμήματος για την παραχώρηση των Κρατικών Λαχείων, την πώληση του ΟΠΑΠ, αλλά και του ΔΕΣΦΑ τα συνολικά έσοδα δεν ξεπερνούν πολύ το 1 δισ. ευρώ, ενώ ο αναθεωρημένος στόχος για φέτος είναι 1,5 δισ. ευρώ. Οι πραγματικές εισπράξεις του Ταμείου, αν όλα πάνε καλά, θα είναι 133 εκατ. ευρώ από τα Λαχεία, 633 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΑΠ και 280 εκατ ευρώ από την πώληση του ΔΕΣΦΑ. Ακόμη και αν ολοκληρωθεί μέσα στο χρόνο (πράγμα απίθανο) η σύμβαση παραχώρησης του ιπποδρομικού στοιχήματος που διαχειρίζεται σήμερα ο ΟΔΙΕ, υπάρχει ένα σημαντικό έλλειμμα 250-300 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να καλυφθεί.
Πιο ρεαλιστικός στόχος
Οι πιο ψύχραιμοι εκτιμούν ότι, κατά τις διαπραγματεύσεις του Σεπτεμβρίου, Ταμείο και τρόικα θα πρέπει να προχωρήσουν σε μια νέα διαβούλευση με ένα πιο ρεαλιστικό στόχο. Τούτο, βέβαια, με την προϋπόθεση ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα πειστούν ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει τον αρκετά φιλόδοξο στόχο του 2014 που θέλει τα έσοδα αξιοποίησης κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου να φτάνουν τα 3,5 δισ. ευρώ.
Εξηγήσεις στους δανειστές
Στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ θεωρούν ότι θα πρέπει να εξηγηθούν επαρκώς στους εκπροσώπους των δανειστών οι αιτίες των καθυστερήσεων και των διαδοχικών νομικών προβλημάτων που υπάρχουν εντός Ελλάδας σε κάθε προσπάθεια αποκρατικοποίησης.
Τάσος Δασόπουλος - [email protected]