Σλοβενία: Παρουσιάζονται τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης

Τετάρτη, 08 Μαΐου 2013 11:44
UPD:12:12
REUTERS/SRDJAN ZIVULOVIC

Η πρωθυπουργός της Σλοβενίας Αλένκα Μπράτουσεκ θα παρουσιάσει αρχικά το Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο προβλέπει υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές, αλλά και την εισαγωγή νέων.

Τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών μεγεθών της Σλοβενίας παρουσιάζει σήμερα στους εκπροσώπους των εργατικών συνδικάτων και των εργοδοτών η πρωθυπουργός της χώρας Αλένκα Μπράτουσεκ.

Η κ. Μπράτουσεκ θα παρουσιάσει αρχικά το Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο προβλέπει υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές, αλλά και την εισαγωγή νέων.

Η κυβέρνηση πρέπει να υποβάλει το πρόγραμμα σταθερότητας στις Βρυξέλλες μέχρι τις 9 Μαΐου, μαζί με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, το οποίο είχε εξετάσει πριν από 15 ημέρες το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο, χαρακτηρίζοντάς το πολύ ασαφές.

Το προσχέδιο του προγράμματος σταθερότητας προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ (κατά 2% του βασικού, οπότε θα διαμορφωθεί στο 22% και κατά μία ποσοστιαία μονάδα του μικρότερου, οπότε θα διαμορφωθεί στο 9,5%). Αυτές οι αλλαγές, που θα τεθούν σε ισχύ - εφόσον υιοθετηθούν - από το 2014 ,αναμένεται να φέρουν ετησίως επιπλέον έσοδα στον προϋπολογισμό ύψους 250 εκατ. ευρώ.

Ο «φόρος κρίσης», που θα έχει προσωρινό χαρακτήρα, αφορά τα προσωπικά εισοδήματα και, σύμφωνα με την κυβέρνηση, σε καμία περίπτωση δεν θα αυξήσει τη φορολογική επιβάρυνση για τους εργαζόμενους ή τους εργοδότες. Η ετήσια επίπτωση του μέτρου, που εκτιμάται ότι θα έχει 18μηνη διάρκεια, αναμένεται να αγγίξει το ποσό των 300 εκατ. ευρώ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, STA



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα