Σλοβενία: Διαβεβαιώσεις για έγκαιρη παρουσίαση προγράμματος μεταρρυθμίσεων

Τρίτη, 07 Μαΐου 2013 07:53
UPD:10:15
REUTERS/SRDJAN ZIVULOVIC

Η Μπράτουσεκ, η οποία βρίσκεται στην εξουσία εδώ και έξι εβδομάδες, είχε ανακοινώσει την αποστολή στις Βρυξέλλες ως τις 9 Μαΐου ενός σχεδίου για την ανάκαμψη της οικονομίας, που βρίσκεται σε πλήρη ύφεση (φωτογραφία αρχείου).

Η κυβέρνηση της Σλοβενίας επιβεβαίωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι ετοιμάζει λεπτομερές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για να βελτιώσει τα δημοσιονομικά της και το τραπεζικό της σύστημα και διαβεβαίωσε πως αυτό θα σταλεί στις Βρυξέλλες εντός της προθεσμίας που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«'Εχουμε ένα προσχέδιο, όμως την Πέμπτη ή το αργότερο την Παρασκευή, θα έχουμε ένα πλήρες πρόγραμμα», δήλωσε η πρωθυπουργός, Αλένκα Μπράτουσεκ παρουσιάζοντας το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων στα κόμματα που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Όπως είπε, το αποτέλεσμα της διαχείρισης της προηγούμενης κεντροδεξιάς κυβέρνησης είναι «χειρότερο απ' ό,τι προβλεπόταν».

Η Μπράτουσεκ, η οποία βρίσκεται στην εξουσία εδώ και έξι εβδομάδες, είχε ανακοινώσει την αποστολή στις Βρυξέλλες ως τις 9 Μαΐου ενός σχεδίου για την ανάκαμψη της οικονομίας, που βρίσκεται σε πλήρη ύφεση.

Ο υπουργός Οικονομικών Ούρος Κούφερ τόνισε ότι η Σλοβενία είναι ικανή να βγει από τη βαθειά οικονομική κρίση χωρίς διεθνή βοήθεια.

«Ευτυχώς μπορούμε να αποφασίσουμε οι ίδιοι τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε, παρόλο που θα είναι δύσκολο», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προγράμματος δράσης, η κυβέρνηση επιδιώκει κυρίως να επιβάλει ένα «φόρο κρίσης» σε όλους τους μισθούς, να αυξήσει τον ΦΠΑ και να βάλει επίσης φόρο στα ακίνητα.

 Ο «φόρος κρίσης» που θα έχει προσωρινό χαρακτήρα -όπως τονίζεται σε τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων STA- αφορά τα προσωπικά εισοδήματα. Εκτιμάται πως το μέτρο θα αποφέρει αιτησίως το ποσο των 300 εκατ. ευρώ.

Ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ σχεδιάζεται να αυξηθεί 2% και να διαμορφωθεί στο 22%. Κατά μία ποσοστιαία μονάδα θα αυξηθεί ο μικρότερος συντελεστής και θα φθάσει στο 9,5%.

Σχεδιάζεται μεταξύ άλλων η ιδιωτικοποίηση ίσως δυο δημοσίων οργανισμών, μιας τράπεζας και του μεγαλύτερου ομίλου επικοινωνιών. Υπό διαπραγμάτευση είναι επίσης η μείωση των αποδοχών στο δημόσιο τομέα μετά τη μείωση κατά 8% το 2012 και η παράταση του παγώματος των συντάξεων που επεβλήθη πέρυσι.

Τον Απρίλιο η Κομισιόν είχε ανακοινώσει ότι η Σλοβενία είναι από τις χώρες που αντιμετωπίζουν τους μεγαλύτερους κινδύνους στην ευρωζώνη.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα