Την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.
«Εχουμε συμφωνία με την τρόικα», δήλωσε προσερχόμενος στο συνέδριο του Economist.
Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στη συμφωνία και κατά την ομιλία του στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, σημειώνοντας ότι αναμένεται χωρίς πρόβλημα η εκταμίευση των επόμενων δόσεων.
Εκτίμησε επίσης ότι η συμφωνία θα συμβάλει στην περαιτέρω βελτίωση του κλίματος και στην άρση της αβεβαιότητας και τόνισε ότι «πρέπει να ξεκινήσουμε να λύνουμε τις διαφορές μας με την τρόικα πιο γρήγορα».
Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας. «Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. Απαιτείται υπομονή και νηφαλιότητα. Η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται ραγδαία. Οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν».
Μείζων στόχος, όπως είπε, «είναι να αποκτήσουμε πρωτογενές πλεόνασμα από φέτος ούτως ώστε να ζητήσουμε ενεργοποίηση της ρήτρας που συμφωνήθηκε στο Eurogroup για δραστική μείωση του δημόσιου χρέους».
Γ. Στουρνάρας : «΄Εκλεισε η συμφωνία με την τρόικα» Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας μιλώντας στο συνέδριο του Economist ανέφερε ότι, η κυβέρνηση συμφώνησε σε όλα με τους δανειστές, ανοίγοντας το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης και εξέφρασε την βεβαιότητα για την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Για τις αποχωρήσεις από το Δημόσιο ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι «πρέπει να δώσουμε χώρο σε νέους ανθρώπους» και εξήγησε ότι μέχρι το 2014 θα φύγουν αρκετές χιλιάδες και στη θέση τους, 1 προς 1, θα προσληφθούν νέοι άνθρωποι με προσόντα και πτυχία.
Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα, διαβεβαίωσε εκ νέου ότι είναι πλήρως θωρακισμένο και ότι υπάρχει απόλυτη εξασφάλιση των καταθέσεων, ενώ επισήμανε ότι η επίπτωση της κυπριακής κρίσης δεν είναι τόσο σημαντική ώστε να μεταβάλλουμε τις μακροοικονομικές μας προβλέψεις.
Τόνισε παράλληλα ότι η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρωζώνη και υπεραμύνθηκε των χειρισμών της κυβέρνησης. «Ο τρόπος με τον οποίο το επιδιώκουμε αυτό είναι ο πλέον ορθολογικός. Όσοι λένε ότι θα μας βγάλουν από τα μνημόνιο ψεύδονται ασυστόλως», υποστήριξε.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι η Ευρωζώνη δεν πρέπει να μείνει αδρανής, θέτοντας ως βασική προϋπόθεση την υλοποίηση μιας τραπεζικής ένωσης το συντομότερο δυνατόν και χωρίς αστερίσκους.
Εκτίμησε ακόμη ότι δεν θα διασπαστεί η Ευρωζώνη, καθώς, όπως είπε, «δεν την συμφέρει ούτε τη Γερμανία γιατί θα ανατιμηθεί σημαντικά το γερμανικό φράγκο».
Π. Τόμσεν: Ανοίγουν δρόμοι για περαιτέρω βήματα
Τη συμφωνία επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση.
«Επιβεβαιώνω όσα είπε ο υπουργός ότι σήμερα το πρωί καταλήξαμε σε συμφωνία για τις τρέχουσες συζητήσεις που αφορούσαν στην επανεξέταση του προγράμματος. Αυτό θα ανοίξει δρόμους για περαιτέρω βήματα», ανέφερε ο κ. Τόμσεν.
Αναγνώρισε παράλληλα τη τη βούληση της τρέχουσας και της προηγούμενης κυβέρνησης «να λάβουν δύσκολες αποφάσεις» και τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει διανύσει μια μεγάλη απόσταση» και ότι «είναι εξαιρετική η δημοσιονομική προσαρμογή που επετεύχθη σε σχέση με άλλες χώρες».
Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια για την πάταξη της φοροδιαφυγής. «Η Ελλάδα έχει τα εργαλεία να το καταφέρει, δεν είναι τεχνικό το θέμα. Το θετικό είναι ότι υπάρχει πολιτική βούληση», είπε.
Σε ό,τι αφορά τη δημόσια διοίκηση, επισήμανε ότι οι προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα είναι ανεπιτυχείς, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει απώλεια θέσεων εργασίας, αλλά «αντικατάσταση προσώπων με νέα», καθώς, όπως ανέφερε, «χρειάζεσαι νέα άτομα για να έχεις έναν αποδοτικό δημόσιο τομέα».
Προέβλεψε ακόμη ότι ο επόμενος χρόνος θα είναι καλύτερος και τους προσεχείς 12-18 μήνες θα δούμε σταδιακή ανάκαμψη, ενώ εκτίμησε ότι «υπάρχει καλή πιθανότητα παράτασης της δανειακής εξόφλησης και μπορούν οι τράπεζες σιγά σιγά να εξισορροπούν τους ισολογισμούς τους».
Για τη συζήτηση γύρω από το θέμα του πολλαπλασιαστή και τις προβλέψεις του ΔΝΤ, υποστήριξε ότι ο λόγος για τη βαθύτερη ύφεση δεν είχε να κάνει με δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές αλλά με την εμπιστοσύνη: «Τα τελευταία δύο χρόνια η εμπιστοσύνη υποχωρεί. Ο πολλαπλασιαστής δεν είναι το βασικό θέμα».
Ο κ. Τόμσεν απέκρουσε, τέλος, την κριτική που ασκείται στην Ε.Ε. για μη αποφασιστική δράση, σημειώνοντας ότι «έχει ήδη δαπανήσει 185 δισ. ευρώ σε μια οικονομία όπως αυτή της Ελλάδας». «Οι ευρωπαίοι εταίροι θα κάνουν οτιδήποτε χρειαστεί για να συνεχιστεί το πρόγραμμα παρά τις δυσκολίες. Νομίζω πως το ποτήρι είναι μισογεμάτο», διαβεβαίωσε.
Την Τρίτη η ενημέρωση Κ. Παπούλια από τον Γ. Στουρνάρα
Εν τω μεταξύ, αύριο Τρίτη στις 14.30, θα πραγματοποιηθεί τελικά η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.