Αναζήτηση λύσης για τα ενήμερα δάνεια

Συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΝ με κλιμάκιο της τρόικας
Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013 22:24
UPD:12/04/2013 06:30

Από τις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις οι δύο πλευρές φαίνεται να συμφωνούν στην χρονική διάρκεια της περιόδου χάριτος για τους δανειολήπτες που θα ενταχθούν στις ρυθμίσεις και συγκεκριμένα στα 4 χρόνια (48 δόσεις).

Tα ενήμερα δάνεια, το ύψος του επιτοκίου της περιόδου χάριτος αλλά και της αξίας των ακινήτων που θα αφορά η νέα ρύθμιση για τα δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών αποτέλεσαν το αντικείμενο της σύσκεψης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης με τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης.

Η συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα και σύμφωνα με πηγές του υπουργείου που επικαλείται το ΑΜΠΕ, «γίνονται αργά αλλά σταθερά βήματα προκειμένου να κλείσει το θέμα το συντομότερο δυνατόν διότι μπορεί να μην αποτελεί προαπαιτούμενη δράση για την εκταμίευση της δόσης, ωστόσο η εκκρεμότητα γύρω από το θέμα επηρεάζει όχι μόνο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά συνολικά την οικονομία μας».

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι αν και ακόμα δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία η κυβέρνηση πιέζει την τρόικα ότι θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί το θέμα καθώς αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των «κόκκινων δανείων» λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην οικονομία μας.

Η τρόικα ζητεί να μην είναι σταθερό το επιτόκιο της περιόδου χάριτος στο 1,5%, όπως αρχικά πρότεινε το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά να ακολουθεί το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Από τις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις οι δύο πλευρές φαίνεται να συμφωνούν στην χρονική διάρκεια της περιόδου χάριτος για τους δανειολήπτες που θα ενταχθούν στις ρυθμίσεις και συγκεκριμένα στα 4 χρόνια (48 δόσεις), στα κριτήρια για την ένταξη στις ρυθμίσεις με εκτίμηση της συνολικής περιουσιακής κατάστασης του δανειολήπτη ( κινητής και ακίνητης περιουσίας) καθώς και στο ύψος του ανεξόφλητου δανείου το οποίο θα αφορά η ρύθμιση ενώ στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν μόνο ενήμερα δάνεια για πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΜΠΕ, τρόικα και κυβέρνηση συμφωνούν στο ύψος του ποσού ακίνητης και κινητής περιουσίας που θα μπορούν να έχουν όσοι εντάσσονται στις ρυθμίσεις. Το ποσό αυτό να είναι μικρότερο των 300.000 ευρώ ενώ για το ύψος του ανεξόφλητου δανείου αυτό να μην ξεπερνά τις 125.000 ευρώ, δηλαδή πέντε φορές περισσότερο από το εισόδημα του δανειολήπτη.

Τέλος σημειώνεται ότι η ελληνική πλευρά εμμένει στη συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο να υπάρξει διεύρυνση του αριθμού των δανειοληπτών που θα ευνοηθούν από τις ρυθμίσεις καθώς οι μισθοί δεν πρόκειται να αυξηθούν σύντομα ενώ η ανεργία ολοένα μεγεθύνεται και το ενδεχόμενο αύξησης του εισοδηματικού κριτηρίου είναι ένα ακόμη θέμα διαπραγμάτευσης (εφόσον η μηνιαία δόση στην διάρκεια των τεσσάρων ετών δεν αφορά μόνο την πληρωμή τόκων αλλά και μέρος του ανεξόφλητου κεφαλαίου του δανείου).

Κοντά σε πολλά σημεία με την τρόικα

Εν τω μεταξύ, με πολλές από τις εκκρεμότητες να έχουν ήδη κλείσει, αναχώρησε για το Δουβλίνο ο Γ. Στουρνάρας, όπως δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών.

«Είμαστε πολύ κοντά σε όλα τα σημεία», ανέφερε ο παράγοντας του ΥΠΟΙΚ, προσθέτοντας ότι ο υπουργός πηγαίνει στο άτυπο Eurogroup «με πολλά κλειστά ζητήματα». Σημείωσε πάντως ότι ανακοινώσεις θα γίνουν για το σύνολο του «πακέτου», αφού ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα.

Κυριότερο «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων παραμένει το ζήτημα των αποχωρήσεων από το δημόσιο, γεγονός που επιβεβαίωσε κορυφαίος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ, μετά τη μαραθώνια σύσκεψη με την τρόικα το βράδυ της Τετάρτης. Η ίδια πηγή διαβεβαίωσε πάντως πως το θέμα του δημοσιονομικού κενού της περιόδου 2013 - 2014 έκλεισε, χωρίς να είναι αναγκαία η λήψη νέων μέτρων.

Μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης εξέφρασε πάντως την εκτίμηση ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα κλείσει και το θέμα του δημοσίου, ενώ χαρακτήρισε «άψογη» τη συνεργασία που έχει με τα υπόλοιπα υπουργεία, αποκαλώντας «μυθεύματα» τις περί του αντιθέτου διαρροές.

Αντ. Ρουπακιώτης: «Όχι» στον τρόμο των επιόρκων

Παρέμβαση για το θέμα των επίορκων έκανε από τη Βουλή και ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, κάνοντας λόγο για «κλίμα τρόμου» που, όπως είπε, «δημιουργεί κακό και στη δημόσια διοίκηση αλλά και στην ηρεμία εκτέλεσης των καθηκόντων των υπαλλήλων».

Κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Γιάννη Πανούση για τις ανάγκες σε δικαστικούς υπαλλήλους, ο υπουργός παρατήρησε ότι πολλοί βρίσκονται υπό τον τρόμο των επιόρκων υπαλλήλων.

«Όσο είστε αντίθετοι είμαι και εγώ αντίθετος να συνεχίζουν να ασκούν καθήκοντα όποιοι έχουν παραβιάσει το νόμο. Είτε έχουν διαπράξει ποινικά αδικήματα είτε πειθαρχικά παραπτώματα. Αλλά από το σημείο αυτό μέχρι να χαρακτηρίζουμε τους πάντες επιόρκους, μου δίνεται η δυνατότητα να σκεφτώ ότι δημιουργούμε ένα ψυχολογικό κλίμα επιόρκων που εγώ στα όσα χρόνια ασκώ τη δικηγορία για πρώτη φορά ακούω με τέτοια ένταση. Να δημιουργείται, δηλαδή, ένα ψυχολογικό κλίμα που αποβαίνει σε βάρος της ευρυθμίας της διοίκησης και της ηρεμίας των ίδιων των υπαλλήλων», τόνισε ο κ. Ρουπακιώτης.

Όπως είπε, η συζήτηση αφορά εκείνους που παρανόμησαν και διέπραξαν ποινικά αδικήματα ή βαριά πειθαρχικά παραπτώματα, οι οποίοι «δεν έχουν θέση στο Δημόσιο».

«Να αποφύγουμε όμως αυτόν τον τρόμο των επιόρκων διότι δημιουργεί κακό και στη δημόσια διοίκηση αλλά και στην ηρεμία εκτέλεσης των καθηκόντων των υπαλλήλων», κατέληξε στην τοποθέτησή του ο κ. Ρουπακιώτης.

Νέα συνάντηση θα πραγματοποιηθεί με την τρόικα, το μεσημέρι της Παρασκευής στις 3, στο υπουργείο Οικονομικών.

ΣΥΡΙΖΑ: Ψάχνουν το κατάλληλο αμπαλάζ

«Αδιέξοδο» χαρακτηρίζει στο μεταξύ το μνημονιακό πρόγραμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που όπως, επισημαίνει, επιβεβαιώνεται και από τις συζητήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα.

«Η μνημονιακή συνταγή ύφεσης και λιτότητας, που έχει οδηγήσει την οικονομία στην κατάρρευση και την κοινωνία σε μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση, δεν επιδέχεται βελτίωσης, με αλλαγή στη δοσολογία των συστατικών και στο χρόνο σερβιρίσματος των νέων μέτρων», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου.

Όπως αναφέρει, «οι μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για απολύσεις στο δημόσιο τομέα, ιδιωτικοποιήσεις και νέους εξοντωτικούς φόρους που μετονομάζονται, παραμένουν στο ακέραιο» και καμία άλλη πρόταση αλλαγής της ασκούμενης πολιτικής δεν μπαίνει στο τραπέζι.

«Αυτή την αλήθεια δεν μπορεί να την κρύψει η κυβέρνηση, σε όσα επικοινωνιακά παιχνίδια κι αν επιδοθεί, όσους εκβιασμούς προς τον ελληνικό λαό κι αν επιστρατεύσει, όσες πολύωρες συναντήσεις κι αν γίνουν με την τρόικα», σημειώνει, προσθέτοντας ότι «το μόνο που τους νοιάζει είναι να βρουν το κατάλληλο αμπαλάζ για μια σάπια μνημονιακή πολιτική».

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Συνεχίζουν αμέριμνοι τον μνημονιακό μονόδρομο

Πυρά κατά του υπουργού Οικονομικών εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς, με αφορμή και τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία.

«Την ώρα που η ανεργία πλήττει πλέον εκατομμύρια συμπατριώτες μας ξεπερνώντας το 27%, ο κ. Στουρνάρας συνεχίζει αμέριμνος τον μνημονιακό του μονόδρομο, μεταβαίνοντας στο Eurogroup, προκειμένου σαν καλός μαθητής να δώσει διαπιστευτήρια πιστής εφαρμογής του μνημονίου 3», παρατήρησε.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα