Κατώτερη των προσδοκιών η ανάπτυξη στην Κίνα

Αύξηση του ΑΕΠ κατά 7,7% το α' τρίμηνο
Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013 10:32
UPD:11:34
REUTERS/CARLOS BARRIA

Το κινεζικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 7,7% σε ετήσια βάση, έναντι 7,8% το δ’ τρίμηνο του 2012.

Με ρυθμό χαμηλότερο του αναμενόμενου αναπτύχθηκε η κινεζική οικονομία το α’ τρίμηνο του 2013, εξαιτίας της επιβράδυνσης στη βιομηχανική παραγωγή και τις επενδύσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, το κινεζικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 7,7% σε ετήσια βάση, έναντι 7,8% το δ’ τρίμηνο του 2012, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ανάπτυξη της τάξης του 8%.

Μετά τα τελευταία δεδομένα, οι αναλυτές αναγκάστηκαν να αναθεωρήσουν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη στο σύνολο του έτους, παρά την επιμονή της κινεζικής κυβέρνησης ότι η προοπτική της οικονομίας παραμένει θετική.

REUTERS

«Η βιομηχανική παραγωγή παρουσίασε απροσδόκητη εξασθένηση και αυτός είναι ο βασικός λόγος αδυναμίας του ΑΕΠ. Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι επίσημες εκτιμήσεις για το ΑΕΠ θα διαμορφωθούν χαμηλότερα και σίγουρα θα επανεξετάσουμε και τις δικές μας», σχολιάζει στο Reuters ο Τιμ Κόντον από την ING.

Η RBS αναθεώρησε τις προβλέψεις της για τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης στην Κίνα στο 7,8%, από 8,4% που ήταν πριν την ανακοίνωση των στοιχείων.

«Αυτό οφείλεται κυρίως στις επιπτώσεις του ασθενούς ξεκινήματος του 2013 και στο ότι τα στοιχεία του α’ τριμήνου καταδεικνύουν χαμηλότερη αναπτυξιακή δυναμική σε τριμηνιαία βάση, από αυτή που αναμενόταν», αναφέρει σε σημείωση προς τους πελάτες, ο Λούις Κούιτζ από τη RBS στο Χονγκ Κονγκ.

Σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την κινεζική ανάπτυξη προέβη και η J.P. Morgan, η οποία αναμένει πλέον αύξηση του ΑΕΠ κατά 7,8% για το σύνολο του 2013, έναντι 8,2% που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή της. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα