Νέες διαβουλεύσεις με την τρόικα

Παρασκευή, 12 Απριλίου 2013 07:41
UPD:07:51
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ

O εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν καταφτάνει στο υπουργείο Οικονομικών. Οι επαφές τρόικας και κυβέρνησης συνεχίζονται με κεντρικό θέμα τις αποχωρήσεις από το Δημόσιο.

Συνεχίζονται οι εντατικές διαπραγματεύσεις με την τρόικα, με κεντρικό θέμα τις αποχωρήσεις από το Δημόσιο. Στις 15.00 έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών στο υπουργείο Οικονομικών.

Μετά την ολοκλήρωση της χθεσινοβραδινής σύσκεψης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τους επικεφαλής της τρόικας, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης για το θέμα του Δημοσίου, πηγές του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε όλα τα θέματα της διαπραγμάτευσης.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών και μετά από την πρωινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών, λίγο πριν ο κ. Στουρνάρας αναχωρήσει για το Δουβλίνο, όπου θα πραγματοποιηθεί σήμερα το άτυπο Eurogroup.

«Είμαστε πολύ κοντά σε όλα τα σημεία», ανέφερε ο παράγοντας του ΥΠΟΙΚ, προσθέτοντας ότι ο υπουργός πηγαίνει στο άτυπο Eurogroup «με πολλά κλειστά ζητήματα». Σημείωσε πάντως ότι ανακοινώσεις θα γίνουν για το σύνολο του «πακέτου», αφού ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά το Δημόσιο, ο κ. Μανιτάκης εκτίμησε χθες ότι την επόμενη εβδομάδα θα κλείσει και αυτό το θέμα, ενώ χαρακτήρισε «άψογη» τη συνεργασία που έχει με τα υπόλοιπα υπουργεία, αποκαλώντας «μυθεύματα» τις περί του αντιθέτου διαρροές.

Χρονοδιάγραμμα για τις απολύσεις

Όπως γράφει η «Ν», λόγω της καθυστέρησης που υπάρχει, η τρόικα ζήτησε να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα αυτή τη φορά με συγκεκριμένους αριθμούς για εκείνους που θα πρέπει να τεθούν εκτός Δημοσίου στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα. Ο αριθμός των επιόρκων για τους οποίους υπάρχει τελεσίδικη απόφαση ανέρχεται περί τις 2.000 ωστόσο εν δυνάμει εκτός, βρίσκονται και άλλοι πειθαρχικά ελεγκταίοι υπάλληλοι.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός αυτών που τελικά θα οδηγηθούν προς την έξοδο θα κινηθεί μεταξύ 5.000 και 7.000 και σε αυτούς εκτός από τους επιόρκους θα περιλαμβάνονται και οι «κοπανατζήδες», καθώς και εκείνοι που διορίστηκαν με πλαστά δικαιολογητικά.

Σύμφωνα με τη «Ν», η τρόικα ζητεί την απόλυση των επιόρκων άμεσα ή εν πάση περιπτώσει το συντομότερο δυνατό, μόνο με την απόφαση του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού. Αντίθετα η ελληνική πλευρά απαντά σε αυτό επιμένοντας στην τήρηση των διαδικασιών, (πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο πειθαρχικό) προκειμένου όπως επισημαίνεται να μην καταπέσει η όποια απόφαση με προσφυγή του θιγόμενου στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στη λύση που αναμένεται να δοθεί την επόμενη εβδομάδα, εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνεται όχι μόνο η τήρηση του χρονοδιαγράμματος για την  αναδιοργάνωση των φορέων του Δημοσίου, αλλά και η τήρηση ενός νέου χρονοδιαγράμματος που θα αφορά στην απόλυση των επιόρκων, ο αριθμός των οποίων εκτιμάται ότι δεν θα προσδιοριστεί με ακρίβεια. Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ρευστό είναι ακόμα το θέμα που αφορά στον αριθμό των 25.000 που θα μπουν στην κινητικότητα και θα πρέπει να τεθούν σε διαθεσιμότητα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα