«Κοντά σε πολλά σημεία» με την τρόικα

Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013 14:45
UPD:19:05
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας εξέρχεται από το υπουργείο μετά τη συνάντησή του με τους επικεφαλής της τρόικας.

Με πολλές από τις εκκρεμότητες να έχουν ήδη κλείσει, αναχωρεί για το Δουβλίνο ο Γ. Στουρνάρας, όπως δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών.

«Είμαστε πολύ κοντά σε όλα τα σημεία», ανέφερε ο παράγοντας του ΥΠΟΙΚ, προσθέτοντας ότι ο υπουργός πηγαίνει στο άτυπο Eurogroup «με πολλά κλειστά ζητήματα». Σημείωσε πάντως ότι ανακοινώσεις θα γίνουν για το σύνολο του «πακέτου», αφού ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα.

Κυριότερο «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων παραμένει το ζήτημα των αποχωρήσεων από το δημόσιο, γεγονός που επιβεβαίωσε κορυφαίος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ, μετά τη μαραθώνια σύσκεψη με την τρόικα το βράδυ της Τετάρτης. Η ίδια πηγή διαβεβαίωσε πάντως πως το θέμα του δημοσιονομικού κενού της περιόδου 2013 - 2014 έκλεισε, χωρίς να είναι αναγκαία η λήψη νέων μέτρων.

Μετά από σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης εξέφρασε πάντως την εκτίμηση ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα κλείσει και το θέμα του δημοσίου, ενώ χαρακτήρισε «άψογη» τη συνεργασία που έχει με τα υπόλοιπα υπουργεία, αποκαλώντας «μυθεύματα» τις περί του αντιθέτου διαρροές.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων με την τρόικα, ο κ. Μανιτάκης αναμένεται να συμμετάσχει και σε νέα σύσκεψη με τους εκπροσώπους των δανειστών στις 20:00 στο υπουργείο Οικονομικών. Θα προηγηθεί σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, συνάντηση μεταξύ του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου, προκειμένου να προετοιμάσουν τη συνάντηση του κ. Μανιτάκη με την τρόικα.

Αντ. Ρουπακιώτης: «Όχι» στον τρόμο των επιόρκων

Παρέμβαση για το θέμα των επίορκων έκανε από τη Βουλή και ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, κάνοντας λόγο για «κλίμα τρόμου» που, όπως είπε, «δημιουργεί κακό και στη δημόσια διοίκηση αλλά και στην ηρεμία εκτέλεσης των καθηκόντων των υπαλλήλων».

Κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Γιάννη Πανούση για τις ανάγκες σε δικαστικούς υπαλλήλους, ο υπουργός παρατήρησε ότι πολλοί βρίσκονται υπό τον τρόμο των επιόρκων υπαλλήλων.

«Όσο είστε αντίθετοι είμαι και εγώ αντίθετος να συνεχίζουν να ασκούν καθήκοντα όποιοι έχουν παραβιάσει το νόμο. Είτε έχουν διαπράξει ποινικά αδικήματα είτε πειθαρχικά παραπτώματα. Αλλά από το σημείο αυτό μέχρι να χαρακτηρίζουμε τους πάντες επιόρκους, μου δίνεται η δυνατότητα να σκεφτώ ότι δημιουργούμε ένα ψυχολογικό κλίμα επιόρκων που εγώ στα όσα χρόνια ασκώ τη δικηγορία για πρώτη φορά ακούω με τέτοια ένταση. Να δημιουργείται, δηλαδή, ένα ψυχολογικό κλίμα που αποβαίνει σε βάρος της ευρυθμίας της διοίκησης και της ηρεμίας των ίδιων των υπαλλήλων», τόνισε ο κ. Ρουπακιώτης.

Όπως είπε, η συζήτηση αφορά εκείνους που παρανόμησαν και διέπραξαν ποινικά αδικήματα ή βαριά πειθαρχικά παραπτώματα, οι οποίοι «δεν έχουν θέση στο Δημόσιο».

«Να αποφύγουμε όμως αυτόν τον τρόμο των επιόρκων διότι δημιουργεί κακό και στη δημόσια διοίκηση αλλά και στην ηρεμία εκτέλεσης των καθηκόντων των υπαλλήλων», κατέληξε στην τοποθέτησή του ο κ. Ρουπακιώτης.

ΣΥΡΙΖΑ: Ψάχνουν το κατάλληλο αμπαλάζ

«Αδιέξοδο» χαρακτηρίζει στο μεταξύ το μνημονιακό πρόγραμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που όπως, επισημαίνει, επιβεβαιώνεται και από τις συζητήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα.

«Η μνημονιακή συνταγή ύφεσης και λιτότητας, που έχει οδηγήσει την οικονομία στην κατάρρευση και την κοινωνία σε μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση, δεν επιδέχεται βελτίωσης, με αλλαγή στη δοσολογία των συστατικών και στο χρόνο σερβιρίσματος των νέων μέτρων», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου.

Όπως αναφέρει, «οι μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για απολύσεις στο δημόσιο τομέα, ιδιωτικοποιήσεις και νέους εξοντωτικούς φόρους που μετονομάζονται, παραμένουν στο ακέραιο» και καμία άλλη πρόταση αλλαγής της ασκούμενης πολιτικής δεν μπαίνει στο τραπέζι.

«Αυτή την αλήθεια δεν μπορεί να την κρύψει η κυβέρνηση, σε όσα επικοινωνιακά παιχνίδια κι αν επιδοθεί, όσους εκβιασμούς προς τον ελληνικό λαό κι αν επιστρατεύσει, όσες πολύωρες συναντήσεις κι αν γίνουν με την τρόικα», σημειώνει, προσθέτοντας ότι «το μόνο που τους νοιάζει είναι να βρουν το κατάλληλο αμπαλάζ για μια σάπια μνημονιακή πολιτική».

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Συνεχίζουν αμέριμνοι τον μνημονιακό μονόδρομο

Πυρά κατά του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς, με αφορμή και τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία.

«Την ώρα που η ανεργία πλήττει πλέον εκατομμύρια συμπατριώτες μας ξεπερνώντας το 27%, ο κ. Στουρνάρας συνεχίζει αμέριμνος τον μνημονιακό του μονόδρομο, μεταβαίνοντας στο Eurogroup, προκειμένου σαν καλός μαθητής να δώσει διαπιστευτήρια πιστής εφαρμογής του μνημονίου 3», παρατήρησε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα