Κοντά σε συμφωνία με την τρόικα

Βασικό αντικείμενο και των αποψινών διαπραγματεύσεων η κινητικότητα στο Δημόσιο
Παρασκευή, 12 Απριλίου 2013 21:02
UPD:23:18
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ

Βασικό αντικείμενο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα ήταν η κινητικότητα στο Δημόσιο. Στη φωτογραφία, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ματίας Μορς καταφτάνει στο υπουργείο Οικονομικών για την συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό  Χρήστο Σταϊκούρα.

Την ελπίδα να κλείσουν αύριο τα «ανοιχτά» θέματα, εξέφρασε ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά και τη νέα, διάρκειας έξι ωρών, συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα με τους επικεφαλής της τρόικας.

«Πάει καλά, υπάρχει σημαντική πρόοδος, υπάρχουν ορισμένα θέματα που παραμένουν ανοικτά», επεσήμανε το στέλεχος του ΥΠΟΙΚ.

Στο μεταξύ, παράγοντες που μετείχαν στο άτυπο Eurogroup στο Δουβλίνο ανέφεραν ότι η ελληνική αντιπροσωπεία δέχθηκε ασφυκτικές πιέσεις από τα κοινοτικά στελέχη, που επισήμαιναν ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως την Τρίτη, τουλάχιστον για το ζήτημα του Δημοσίου, δεν θα μπορέσει να εκταμιευθεί έως το τέλος Απριλίου η δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, οι κοινοτικοί αξιωματούχοι πλέον απαιτούν να υπάρξει μια συμφωνία, που θα περιλαμβάνει και τις υποχρεωτικές αποχωρήσεις των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι δανειστές ζητούν δηλαδή να λάβουν αναλυτικά τα τριμηνιαία χρονοδιαγράμματα για τις αποχωρήσεις των υπαλλήλων έως το τέλος του 2014 και όχι μόνον για τους επίορκους ή τους λεγόμενους «κοπανατζήδες».

Παράλληλα, συνεχίζονται και οι συζητήσεις για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, για το νέο φόρο που θα αντικαταστήσει εφέτος το ειδικό τέλος στα ακίνητα (ΕΕΤΗΔΕ), αλλά και για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων προς τις τράπεζες.

Για όλα αυτά τα ζητήματα υπάρχει μεν σύγκλιση αλλά απομένουν να συμφωνηθούν αρκετές λεπτομέρειες, στις οποίες, σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, «μπορεί να κρύβεται ο διάβολος».

Για τη δόση των 6 δισ. ευρώ για το α΄ τρίμηνο φέτος θα απαιτηθεί, κατά πάσα πιθανότητα, και συμφωνία για το αναθεωρημένο Μνημόνιο, στην οποία θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι αποκρατικοποιήσεις και το άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων».

Στο μεταξύ, το Σάββατο, στις 13:30 ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον επικεφαλής της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη.

Νωρίτερα, πηγές από το ΠΑΣΟΚ επεσήμαναν την ανάγκη να ολοκληρωθεί το ταχύτερο η διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Όπως υπογράμμισαν, ζωτική ανάγκη για την ελληνική οικονομία, την εσωτερική ψυχολογία και τη διεθνή εικόνα της χώρας, είναι να μην επαναλαμβάνεται με αφορμή κάθε επίσκεψη της τρόικας, το σκηνικό της αβεβαιότητας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ουσία είναι πως η πανευρωπαϊκή νευρικότητα και η κυπριακή εμπειρία καθιστούν επιτακτικά αναγκαίο η Ελλάδα να αξιοποιήσει στο έπακρο το γεγονός ότι διαθέτει ένα πλήρες πρόγραμμα «παλαιού» (προ Κυπριακού) τύπου με δάνειο συνολικού ύψους 240 δισ. ευρώ μέσα από το οποίο γίνεται και η πλήρης ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της.  

Για τα ζητήματα που αφορούν τη δημόσια διοίκηση, εκφράζεται η βεβαιότητα ότι μέχρι την Κυριακή θα υπάρξει συμφωνία με την τρόικα. Σημείωναν μάλιστα ότι η αποδοχή του κανόνα 1:1 για τις πειθαρχικού χαρακτήρα απολύσεις, προσδίδει στην παρέμβαση στη δημόσια διοίκηση αμιγώς διαρθρωτικά και όχι δημοσιονομικά χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τονίζεται ότι οι σχετικές ρυθμίσεις πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο ρεαλιστικές και πιο κοντά στις δυνατότητες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Αντίστοιχα, αμοιβαία επωφελείς (για τραπεζικό σύστημα και νοικοκυριά - επιχειρήσεις) πρέπει να είναι οι ρυθμίσεις για τους υπερχρεωμένους και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια  

Σημειώνουν τέλος, τη θετική αντίδραση της τρόικας στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για μεταφορά κονδυλίων του ΕΣΠΑ από τα διαρθρωτικά ταμεία στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της ανεργίας.

Νέα αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ - Κεδίκογλου

Η κατάληξη των συζητήσεων μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας μπορεί να παρουσιάζεται για μια ακόμη φορά ως εθνική επιτυχία, τον Ιούνιο όμως θα ληφθούν νέα μέτρα για να «καλύψουν» τις αποτυχίες των προηγουμένων, φορτώνοντας με νέα βάρη το λαό, σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ και χαρακτήρισε την προσήλωση της κυβέρνησης στο μνημονιακό πρόγραμμα ως «δολοφονία εκ προμελέτης της ελληνικής κοινωνίας.

Εμφυλιοπολεμική ρητορική καταλόγισε στο ΣΥΡΙΖΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

«Για να ικανοποιήσει τα ακραία στηρίγματά του, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέφυγε σήμερα σε συνθήματα εμφυλίου πολέμου.
Δεν τον ακολουθεί κανείς…», απάντησε ο κ. Κεδίκογλου στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Ξεπέρασαν κάθε όριο

Από τη στιγμή που η κυβέρνηση λέει «ναι» σε όλα, οι υπαλληλίσκοι της τρόικας έχουν ξεπεράσει κάθε όριο, προβάλλοντας πλέον και νέες απαιτήσεις, έχοντας ήδη εξασφαλίσει τις μαζικές απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, δήλωσε για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς.

ΚΚΕ: Η διαπραγμάτευση θα καταλήξει σε νέα μέτρα

Η διαπραγμάτευση κυβέρνησης - τρόικα θα καταλήξει και πάλι σε κλιμάκωση των αντεργατικών μέτρων, προειδοποίησε το ΚΚΕ.

Με πρόσχημα τους επίορκους, προχωρούν σε χιλιάδες απολύσεις και ταυτόχρονα προωθούν κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, νέους φόρους και χαράτσια, ιδιωτικοποιήσεις, υποστηρίζει ο Περισσός και καλεί τους εργαζομένους να μην υποκύψουν στην προπαγάνδα και τους εκβιασμούς της συγκυβέρνησης και να μην εξαπατηθούν και πάλι από τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα